„ZE SPUSZCZ0NĄ GŁOWĄ POWOLI , IDZIE ŻOŁNIERZ Z NIEMIECKIEJ NIEWOLI”

Ten radny na szczęście
ulicy Broniewskiego nie widział w Gdańsku- Brzeźnie.

Cóż takie to były czasy,
że kto chciał wydawać i pisać,
ten musiał d... władzy
dokładnie do czysta wylizać !

Grzegorz Rymopis
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: „ZE SPUSZCZ0NĄ GŁOWĄ POWOLI , IDZIE ŻOŁNIERZ Z NIEMIECKIEJ NIEWOLI”

Co by o Broniewskim nie pisać, kocham jego poezję

Re: „ZE SPUSZCZ0NĄ GŁOWĄ POWOLI , IDZIE ŻOŁNIERZ Z NIEMIECKIEJ NIEWOLI”

Wprawdzie poezji nie kocham, a jedynie lubię od czasu do czasu zagnieździć się wieczorem w łóżku z anglojęzyczną poezją Jima Morrisona to napiszę, że czytuję na bieżąco ks. Twardowskiego i jeden taki wiersz Grochowiaka co mnie powala. Podobnie jak powala mnie wiersz Leśmiana pt. "Szewczyk", M. Hillar "My z II połowy XX wieku, K. Wierzyńskiego "Na samym dnie", Jana Śpiewaka "***" i bardzo ważny wiersz dla mnie "Dar" C. Miłosza. I dziesiątki innych.
Sofoklesa lubiłem czytać kiedyś. Stachurę, Bursę, Pawlikowską-Jasnorzewską. Z polskich pisarzy z dwudziestu jeszcze mi w głowie siedzi.

Poezja ważna rzecz. Hitler chyba tego nie docenił, jak strzelił se w łeb pozostawił w swej bibliotece 16 tyś książek, przy czym, ani jednego tomu poezji.
Ja sobie nawet nie potrafię wyobrazić 10tyś książek w jednym miejscu, a co dopiero 16tyś.

Inne tematy z forum

Jakie ciekawe gadżety do biura podróży (5 odpowiedzi)

Witam, Planuje zakup nowej partii gadżetów dla klientów Biura Podrózy. Specjalizujemy sie w...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (155 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

czy ktoś z Was wygrał w radiu?? (145 odpowiedzi)

Zastanawia mnie czy są tu osoby które wygrały w radiu np RMF FM kasę? Codziennie prawie każde...