ZKM bilety

Temat dostępny też na forum: Na drogach Trójmiasta
Sprawy związane z biletami zgłasza się do ZKM czy ZTM?
Z Oliwy z Opackiej do Stogów w godzinę powinienem się zmieścić.
6-tka z Opackiej do Dworca Głównego wg. rozkładu jedzie 30min, tramwaj wg. rozkładu z Dworca Głównego do Stogów w 20minutach się mieścił.
Obecnie są przesiadki na autobus jadąc na stogi, i tak dziś wychodząc z tramwaju przy Akademii Muzycznej doszedłem na przystanek autobusowy, stoi 178 a przed nim T8 (rój pasażerów na zdrowych nogach dawno dobiegł do autobusu a ja idę).
Jestem juz ok. 10-15 metrów od T8 a kierowca zamyka drzwi i odjeżdża, nie mogę dobiegnąć bo w lewej nodze mam schorzenie.
Następny autobus przyjeżdża ale do końca ważności godzinego biletu zostaje 5minut, sytuacja z remontami i komunikacja miejska nie moja wina a bilet skasowałem normalnie i wg. rozkładu powinienem się zmieścić a nawet jeszcze dalej móc jechać.
Czy ZKM bierze pod uwagę niepełnosprawnych i chorych?
Pachnie to komuną?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: ZKM bilety

"Pachnie to komuną?"

Tylko temu co ciągle nią żyje. Dorośnij, mamy XXI wiek.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

To miała być aluzja? Nie żyje komuną. Ale trzeba pomyśleć o "marginesie tolerancji" dla czasu przejazdu, jeżeli chodzi o bilety w tym przypadku- przesiadki przez remonty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale jaka znowu komuna? Wytłumacz bo nie rozumiem.

ZKM Gdynia, ZTM Gdańsk, MZK Wejherowo, PKS Wejherowo PKP SKM Trójmiasto i innych. Zależy o bilet którego organizatora publicznego transportu chodzi. Bilet czasowy po zmianie pojazdu kończy ważność zgodnie z terminem a nie z czasem rozkładowym!

ZKM Gdańsk.
Komuna - chodzi o to że pasażer traktowany przedmiotowo, leci tłum bieg- wyścig szczurów, kto nie zdąży stary albo schorowany temu drzwi przed nosem.
Bilet powinien być zgodny z rozkładem czasowym, poza tym oprócz godziny biletu jest wybity numer pojazdu, także w razie przekroczenia limitu o kilka minut można udowodnić kontrolerowi że przykładowo jechało się trasą zgodną z czasem przejazdu.
Nie było remontów to np. 8-mką można było w 50min dojechać do Chłopskiej ze Stogów, teraz nie można.
Problem jest do rozwiązania- numer pojazdu na bilecie i "tolerancja czasowa" na przesiadkę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli chodzi o ten bieg - sprawa kultury.
W innych miastach, czy też krajach, ludzie kulturalnie stoją w kolejce czekając na swoją kolej. U nas? Widziałeś Ty kiedyś jakąś kolejkę?? Każdy się pcha na chama, już często nie czeka się aż inni wysiądą.. Ale czyja to wina? Komuny czy mentalności i zdziczenia?
Co do biletów czasowych - może wcisnę kij w mrowisko, ale jestem za jednorazowymi. Wsiadasz, kasujesz, jedziesz daną (tylko jedną) linią. Bez ograniczeń czasowych. Ale jeśli już, to w takim przypadku - kasując bilet zawierasz umowę z przewoźnikiem - każdego z was obowiązują przepisy. Przewoźnika akurat tutaj rozkład jazdy. I nie widzę tutaj powodu aby panikować. Był korek? Twoja wina? Nie. Masz informację, że od jednego przystanku do innego masz np 10 minut. I tego się trzymasz. Przesiadka w międzyczasie? Podejrzewam, że w razie kłopotów można by dojść, że był poślizg czasowy - przecież to nie Twoja wina, sugerowałeś się rozkładem - a przypominam, tam nie ma żadnej gwiazdki, oznaczającej "nie jest ofertą handlową".

Każdego dotyczą się przepisy. Wystarczy pomyśleć, zacząć je egzekwować. Tutaj nic nie ma z komuny. I przede wszystkim, nie bać się tylko myśleć. Znać swoje prawa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Wynajem długoterminowy samochodu zamiast kupna (11 odpowiedzi)

Hej, zastanawiam się czemu tak wiele osób decyduje się na wynajem długoterminowy czy leasing...

gdzie kupić auto? (5 odpowiedzi)

Nadeszła pora na zmianę auta. Przeczytałem fora, opinie itd. Wszyscy odradzaja komisy, handlarzy,...

Gdzie w Trójmieście warto kupić używany samochód? (38 odpowiedzi)

Tak jak w temacie. Szukam używanego i chciałbym je kupić w Trójmieście, ewentualnie okolicach....