Zasiłek wychowawczy

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Poszukuję osoby, która zna te wszystkie przepisy i wyjaśni mi jak głupiemu :) jakie warunki trzeba spełniać i jak to obliczyć.
Chodzi mi o te 400 zł które można dostawać na urlopie wychowawczym.
Wszystkie informacje podam na maila.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Zasiłek wychowawczy

ja również się podłączam, bo planuje tez kilka m-cy wychowawczego...

wiem, że ten temat był juz wałkowany.
wklejam to co znalazłam

I. ZASIŁEK RODZINNY ORAZ DODATKI DO ZASIŁKU RODZINNEGO

Zasiłek rodzinny ma na celu częściowe pokrycie wydatków na utrzymanie dziecka. Przyznawany jest na okres zasiłkowy - od 1 września do 31 sierpnia następnego roku. Podstawą do nabycia prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego jest spełnienie kryterium dochodowego, które w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 504 zł. Jeśli członkiem rodziny jest dziecko posiadające orzeczenie o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności kryterium dochodowe wynosi 583 zł na członka rodziny.
Prawo do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego przysługuje do ukończenia przez dziecko 18. roku życia lub nauki w szkole, jednak nie dłużej niż do ukończenia 21 roku życia, albo 24 roku życia, jeśli kontynuuje naukę w szkole wyższej i legitymuje się orzeczeniem o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności.

Prawo do zasiłku rodzinnego przysługuje:

rodzicom, jednemu z rodziców albo opiekunowi prawnemu dziecka,
opiekunowi faktycznemu dziecka, - tj. osobie, która wystąpiła do sądu przysposobienie dziecka,
osobie uczącej się (definicja osoby uczącej się w art. 3 pkt. 13 ustawy)
Zasiłek rodzinny nie przysługuje, jeżeli:

dziecko lub osoba ucząca się pozostaje w związku małżeńskim lub przebywa w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie lub w rodzinie zastępczej;
osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka chyba, że:
- drugi z rodziców nie żyje,

- ojciec dziecka jest nieznany (w takim przypadku konieczne będzie przedłożenie zupełnego aktu urodzenia dziecka z odpowiednią adnotacją);

- powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego zostało przez sąd oddalone.

- sąd zobowiązał jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka i nie zobowiązał drugiego z rodziców do świadczenia alimentacyjnego na rzecz tego dziecka.

Wymagane dokumenty:

wniosek,
uwierzytelniona kopia dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby ubiegającej się o zasiłek rodzinny,
kopia karty pobytu, w przypadku cudzoziemca przebywającego na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej posiadającego status uchodźcy lub posiadającego zezwolenie na osiedlenie się w Rzeczpospolitej Polskiej,
odpis aktu urodzenia dziecka,
orzeczenie o niepełnosprawności albo o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności dziecka,
zaświadczenia (z Urzędu skarbowego wszystkich pełnoletnich członków rodziny) oraz oświadczenia stwierdzające wysokość dochodu rodziny,
kopia odpisu prawomocnego wyroku sądu orzekającego rozwód lub separację albo kopia aktu zgonu małżonka lub rodzica dziecka, w przypadku osoby samotnie wychowującej dziecko),
zaświadczenie szkoły, w przypadku, gdy dziecko ukończyło 18 rok życia,
informacja sądu o toczącym się postępowaniu w sprawie o przysposobienie dziecka
Dodatki do zasiłku rodzinnego z zasady nie przysługują jeżeli nie przysługuje zasiłek rodzinny, istnieją jednak wyjątki - patrz niżej.

1. DODATEK Z TYTUŁU URODZENIA DZIECKA, wypłacany jest jednorazowo w kwocie 1000 zł.

Wymagane dokumenty:

wniosek
2. DODATEK Z TYTUŁU OPIEKI NAD DZIECKIEM W OKRESIE KORZYSTANIA Z URLOPU URLOPU WYCHOWAWCZEGO przyznawany jest na okres:

24 miesięcy, przy sprawowaniu opieki na jednym dzieckiem,
36 miesięcy, przy sprawowaniu opieki nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu,
72 miesiące, przy sprawowaniu opieki nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności albo znacznym stopniu niepełnosprawności.
Dodatek wypłacany jest miesięcznie, w wysokości 400 zł.

Wymagane dokumenty:

wniosek,
zaświadczenie pracodawcy o okresie udzielonego urlopu wychowawczego,
zaświadczenie pracodawcy o co najmniej 6 miesięcznym zatrudnieniu bezpośrednio przed udzieleniem prawa do urlopu wychowawczego,
informacja od pracodawcy o okresie na jaki zawarta została umowa o pracę,
zaświadczenia ZUS o zgłoszeniu do ubezpieczeń społecznych
Na podstawie art. 59 ust. 1a ustawy, osoby samotnie wychowujące dziecko, które do dnia wejścia w życie ustawy o świadczeniach rodzinnych - tj. do 1 maja 2004r. otrzymywały zasiłek wychowawczy (bezpośrednio z ZUS lub za pośrednictwem pracodawcy), uprawnione do 36 miesięcznego okresu pobierania tego zasiłku, nabywają prawo do przedmiotowego dodatku, na okres 36 miesięcy, jeżeli spełniają warunki określone w dotychczasowych przepisach. W tym przypadku osoby nie muszą mieć uprawnienia do zasiłku rodzinnego. Dodatek w tym przypadku przyznawany jest samoistnie.

Dzięki.
Niestety nie do końca wyjasnia mi to sprawę.

Mam nadzieję że znajdzie się na forum jakaś kadrowa, która zechce wyjaśnić i wyliczyć mi wsyzstko na podstawie naszych dochodów itd. :)

Wiem ze kwota 504/mc dotyczy zasiłku rodzinnego. A tzw wychowawczy nie jest przyznawany przy max 536 czy 539 zł? Bo takie kwoty mi się obiły o uszy?

Help.. :)

żeby dostać ten dodatek 400 zł miesięcznie musisz mieć przyznany zasiłek rodzinny bo oni to tratuja jako dodatek do rodzinego i ten dochód podniosł się na te 536 zł

sory pokreciłam 504 zł na osobe, ale wszystko zależy od twojej sytuacji wiem ze jest jakaś forumka która sie w tym wszystkim oreientuje

tu było wszytko fajnie opisane

http://forum.trojmiasto.pl/urlop-wychowawczy-t19082,1,16.html?hl=wychowawczy#hl

napisz do Asior może Ci pomoże ona się tym zajmuje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

moja bratpwa pobiera w tej chwili zasilek wychowawczy a wcale nie miala przyznanego zasilku rodzinnego wczesniej,bo przekraczala dozwolona kwote o "pare" groszy.
niewiem jakie sa zasady faktycznie.

Martek a co chciałabyś wiedzieć dokładnie?

a za jaki rok beda rozpatrywane dochody? za 2008 czy 2009?

właśnie - jak planuje wychowawczy w 2010 to za jaki rok nalezy dostarczyc dochody i jak załatwic to w US - tzn dokładnie o jaki dokument poprosic? i z tym gdzie dalej?

Dorcis, no właśnie, za jaki rok dochody, i jaka kwota, to mnie głównie intersuje, i jak to wyliczyć, chyba że ktoś mi wyliczy :)
Wywchowawczy zaczynam 13 stycznia, a 2009 nie jest jeszcze rozliczony przeciez, więc jak to działa?

ja dzwoniłam do Urzędu miasta i powiedzieli ze dochody za 2008 rok pity

i jeszcze jedno pytanie, czy dochody matki tez sie licza do tej sredniej? bo przeciez przechodzac na wychowawczy juz nic nie dostajemy to dlaczego nasza pensja ma sie liczyc do sredniej (tych 504zl/osobe)

Ja mam jeszcze czas ale na 100% ide na wychowawczy wiec tez chetnie sie dowiem.

pytałam będą brane pod uwagę tylko dochody męża pozdrawiam;)

kurcze szkoda ze za 2008, my sie wtedy nie zalapiemy;/ a zawsze to pare groszy...
a od kiedy beda brane dochody za 2009 r? dopiero od przyszlego roku?

no własnie u nas tez 2008 rok był za "dobry".... ja planuje wychowaczy od czerwca 2010 to moze juz bedzie za 2009 rok?

teraz to mnie oswieciło :)))

nie wiedziałam ze matki zarobki mozna uznac za utracone :)))
ok czyli przedstawiam zarobki meża za rok 2008
tylko ze do czerwca 2008 pracował w firmie X i na umowie mial najnizsza krajowa od czerwca 2008 do dziś pracuje w firmie Y gdzie juz zarabia wiecej i wg tych zarobkow juz nam sie nie nalezy zasiłek

ale skoro przez dany rok miał rożne wypłaty raz lepsze raz gorsze nalezy cały dochód łączny za 2008 podzielić na 12 a następnie podzielić na członków rodziny?

czy dobrze rozumiem

Do końca października 2010 r. obowiązują dochody za rok 2008. od 1 listopada 2010 r dochody za rok 2009.

W U.S. składasz wniosek o wydanie zaświadczenia o dochodach uzyskanych w 2008 r. Mają swoje druki wniosków które należy wypełnić m.in. dane osobowe, PESEL, NIP

Dochody mogą zostać utracone od następnego miesiąca po miesiącu w którym utraciłaś dochód. Np jeżeli masz urlop wychowawczy od 7 stycznia to utratę Twoich dochodów można zrobić dopiero od lutego.

Pity-11 za rok 2008 mogą być potrzebne w MOPS-ie w przypadku gdy będzie robiona utrata dochodu.

Gdy masz zaświadczenie z Urzędu Skarbowego to są na min następujące pozycje:
1. PRZYCHÓD
2. DOCHÓD
3. PODATEK
4. Składki na ubezpieczenie zdrowotne
5. Składki na ubezpieczenie społeczne

OBLICZASZ:
*Od PRZYCHODU należy odjąć Składki na Ubezpieczenie Społeczne. Otrzymaną różnicę mnożysz przez 9%. Uzyskany wynik to "NOWA" Składka na Ubezpieczenie zdrowotne>
*Od dochodu odejmujesz podatek, "Nową" składkę na ubezpieczenie zdrowotne oraz składkę na ubezpieczenie społeczne.
Uzyskany wynik dzielisz na 12 miesięcy i ilość osób w rodzinie. W ten sposób uzyskasz dochód netto na członka rodziny.

Ważne. Jeżeli masz oddzielnie zaświadczenie z U.S. swoje i ojca dziecka to zwróć uwagę na podatek. Często jest dopisek iż zaświadczenie zawiera Wasz wspólny podatek pomimo, że zaświadczenie dotyczy tylko jednej osoby. Wówczas nie należy odejmować go podwójnie.

W sytuacji gdy mąż pracował w firmie X przez parę miesięcy, a od potem podjął pracę w firmie Y to możesz się ubiegać o to aby dochody męża z firmy X też zostały utracone. W tym celu będzie potrzebny PIT-11 z firmy X.

Kryterium wynosi 504,00 zł netto na osobę.
Zasiłek rodzinny 68,00 zł, Dodatek za urlop wychowawczy 400,00 zł miesięcznie (za niepełny miesiąc proporcjonalnie ok 13,33 za dzień).
Jeżeli jeszcze nie pobrałaś dodatku do zasiłku rodzinnego za urodzenie dziecka (1000,00 zł), a dziecko nie ukończyło jeszcze pierwszego roku życia to też można się o niego ubiegać. Potrzebne będzie zaświadczenie lekarskie o przebywaniu pod opieką lekarza od min. 10 tygodnia ciąży.

Jak dla mnie to czarna magia :-) pokręcone z poplątanym :-P
Ale pozdrawiam doris, i dzieki za konkretne informacje :-)

dorcis jeżeli podatek jest wspólny to mozna go obliczyć proporcjonalnie... i będziemy mieć kwotę podatku odpowiadającego żonie i tę odpowiadającą mężowi... i mozna bez problemu zrobić utratę z zaśw. z US (jeżeli są 2 odrębne), nie trzeba mieć pitu (no chyba, że jest on do wglądu itp.., w zasadzie każdy MOPS może zażądać dodatkowego dokumentu...).

i za każdy dzień nie może być 13,33 tylko 13,30 lub 14 (kwotę groszową zaokrągla się do pełnych zł).

dorcis - w końcu to dla mnie jasne, super, no to teraz bede musiala policzyc, ale niestety za 2008 r to sie nie załapiemy nawet z utraconymi moimi dochodami :-(

ps. a czy np jak sie nie załapie za 2008 r, to od 1.11 moge złozyc wniosek o zasiłek wychowawczy z dcohaopdami z 2009 r?

No to ja też w końcu tyle o ile zrozumiałam.
Dzięki :)

do dorcis:

W sytuacji gdy mąż pracował w firmie X przez parę miesięcy, a od potem podjął pracę w firmie Y to możesz się ubiegać o to aby dochody męża z firmy X też zostały utracone. W tym celu będzie potrzebny PIT-11 z firmy X.

jeszcze raz
mąż pracował do czerwca 2008 w firmie zarabiajać najniższą krajową potem już zarabia za duzo aby móc dostać zasiłek
jeśli utraci zarobki z firmy X to czy beda sie liczyć dochody od czerwca 2008 o konca grudnia i to nalezy podzilic przez 12 miesięcy????

a można zrobic aby te zarobki nie przepadly??

asior, a na jakiej podstawie uważasz, że podział podatku proporcjonalnie jest zgodny z przepisami. Nie spotkałam się z taką interpretacją Ministerstwa.... Może coś przeoczyłam - będę wdzięczna za wskazówki. Taki podział może być niekorzystny dla klienta.
Jeżeli zaokrąglimy kwotę dzienną dodatku za urlop wychowawczy do 14 zł to chyba będzie trzeba dokładać z własnej kieszeni bo 14*30= 420,00 a do dyspozycji jest 400,00 :(. Natomiast jeżeli pomniejszymy do 13,30 to klient będzie pokrzywdzony.
Zgodzę się że sumę zaokrąglamy do pełnych złotych np 9 dni * 13,33= 119,97 a wypłacimy 120,00 zł

Jeżeli z dochodami za 2008 r. się nie kwalifikujecie, a w listopadzie nadal będziesz na urlopie wychowawczym to możesz ubiegać się o ten dodatek za urlop wychowawczy od listopada 2010 r. (dochody za 2009 r.)

Agitka najlepiej jak zapytasz w swoim ośrodku czy w przypadku Twojego męża można zrobić utratę. Spotkałam się z różną interpretacją utraty dochodu. Niektóre ośrodki robią utratę zawsze gdy ktoś stracił/zmienił pracę, inne w takiej sytuacji jak Twoja nie zrobią utraty gdyż dochód utracony z zakończonego zatrudnienia znajduje pokrycie w dochodzie uzyskanym w tym samym roku - 2008. (np: w firmie X zarabiał 1000,00 zł , a w firmie Y ma 1500,00 czyli zarobki z firmy w pełni pokrywają utracone dochody z firmy X).
To troszkę głupie, że poszczególne ośrodki robią różnie, ale każdy inaczej interpretuje niejasne przepisy :(

"a można zrobić aby te zarobki nie przepadły??"-nie wiem co masz na myśli.

chyba bede musiała zadzwonic bo mam mały dylemat :))

na stronie mopsu jest info odnosni wymaganych dokumentów

cytuje:
◦zaświadczenia z Urzędu Skarbowego oraz oświadczenia stwierdzające wysokość dochodu rodziny wszystkich pełnoletnich członków rodziny, uzyskanego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres świadczeniowy

co jest rozumiane jako oświadczenie stwierdzajace wysokosc dochodu - czy jest to po prostu zaswiadczenie o zarobkach od pracodowacy??

bo mąż na chwile obecna ma znacznie wyzsze zarobki niz w 2008 i czy ten fakt nas nie dyskfalifikuje?

dorcis zgadza się, sumę zaokrąglamy...

co do interpretacji Ministerstwa..., ono nie stanowi ustawy i wierz mi nie polegałabym na ich objaśnieniach itp..., gdybym napisała Ci jaką odp dali mi na przedstawioną im sprawę to byś z krzesła spadła..., zawsze zaznaczają , że nie należy ich odp traktować jako coś ostatecznego-w zasadzie na trudne sprawy sami nie znają wyjścia i zawsze się czymś zasłaniają...-podają art. z ustawy ale nie potrafią dopomóc---ot takie jest moje zdanie nt porad udzielanych przez "Ministerstwo"

w US powiedzą Ci jak obliczyć odrębny podatek dla każdego z podatników..., kiedyś też ktoś wrzucił na forum pomocy społecznej taki wzór...

Agitka, jeżeli chodzi o oświadczenie to pewnie chodzi o oświadczenie o dochodzie niepodl. opodatkowaniu: są to m.in. dochody z gosp. rolnego, stypendia, (wszystkie te które mieliście a nie trzeba było się z nich rozliczać)...

zadnych dodatkowych dochodów nie mamy

czyli reasumując:

jeśli mąż w roku 2008 zarabiał najniższą krajową i łapie się na dodatek wychowawczy to nikogo nie będzie obchodzic ze teraz zarabia np 5000

opisz mi Waszą syt. na maila,no chyba, że wolisz tutaj to nie ma problemu...

asior napisałam meila

dzieki bardzo :)

do asior.
jezeli zyje wwiazku nie formalnym, ojciec dziecka niema zasadzonych alimentów. i jestem oczywiscie na urlopie wychowawczym to nie dostane tych 400 zł. czy zle rozumuje????

ASIOR - czy i ja mogę się skonsultować mailowo ?? prosze ...

Mam pytanie.Trochę tego nie zrozumiałam. Jeśli mamy z mężem pozostajemy w związku małżeńskim i mamy dziecko to nie możemy pobierać zasiłku na dziecko?

dziewczyny a jak mam umowe do konca sierpnia ,macierzynski koncze 27 maja,potem urlop miesiac to juz potem do konca sier. co ...........?? bo nie kumam,wychowaczy bezpłatny ,ale gdzie to sie składa???ja jestem tepa jakas

a jak to jest jak sie nie ma męża tylko partnera?
mogę się ubiegać?? nie mam go podanego o alimenty no bo nie widze potrzeby skoro mieszkamy razem :) i razem wychowujemy dziecko :)

A ja chce wziąć pół roku wychowawczego czyli jego część...przysługuje mi prawo do zasiłku wychowawczego...To wiem na-pewno.... Ale zastanawiam sie czy gdy ponownie będę chciała pójść na wychowawczy, wykorzystać resztę czy dalej będzie on płatny czy na nowo będę musiała składać papiery??

wydaje mi się a raczej jestem pewna , że papiery trzeba na nowo załatwiac bo Twoja sytuacja materialna może się zmienić , zasilaek ten jest przyznawana na konkretny okres czasu

Ale macierzyński kończy mi się za 2 tygodnie...od razu wezmę wychowawczy i pół roku mija w październiku a do listopada 2010 biorą i tak dochód z 2008 r....tak samo jak do rodzinnego...Bo jeszcze nie wiem czy wrócę po tym pół roku do pracy czy przeciągnę wychowawczy....

witam,

do 10 kwietnia bylam na urlopie maciezynskim obecnie do 10 czerwca jestem na urlopie wypoczynkowym. Od kiedy moge sie starac o zasilek wychowawczy?

Prosze o odpowiedz

Pozdrawiam

A powiedzcie jak to jest z matkami samotnie wychowywującymi dzieci? Próg zasiłku rodzinnego też wynosi 504 zł??? I tym samym możliwość uzyskania urlopu wychowawczego? Ja obecnie znajduje sie na urlopie wychowawczym, mam jedno dziecko, mam zasądzone alimenty i własnie odebrałam zaświadczenie z US, ktorym jestem załamana :( Bo jesli zasiłek rodzinny i urlop wychowawczy zależa od kawałka tego papierka i progu 504 zł to przekracza mi dochod o 40 zł... i nie bede miala niczego... A z alimentow 200 zł trudno wyżyć... Proszę pomózcie!!!

to i ja się zapytam-macierzyński kończy mi się pod koniec sierpnia.
jeśli bym chciała dostać wychowawczy to bierze się pod uwagę dochody męża z 2008 roku? czy moje też? a to że nie byliśmy wtedy małzeństwem to coś robi?
i 504zł to na osobę? czyli jeśli tylko męża to żeby się załapać to w 2008 musiał średnio zarabiać mniej niż 1512 netto tak?

Dziewczyny mam pytanie czy mops bierze pod uwagę dochód jeżeli aktualnie mam wypłacane wychowawcze od maja.tego roku kazali mi dochody przedstawić za rok 2009r.a ja miałam tam wypłacane l4 ciąza i potem wychowawcze wiadomo100%.i zastanawiam się czy biorą to pod uwagę przecież ja już tych dochodów nie mam!!!mam jedyne to wychowawcze 468zł!

to są dochody "tracone" u ich nie biorą pod uwagę

A od kiedy liczą się dochody za 2009 r? Czy jak teraz złożę wniosek o dodatek wychowawczy to będą chcieli zaświadczenie z 2009 czy 2008??

z roku poprzedniego czyli 2009r
dzieka za odp. ulżyło mi troszke

byłam dzisiaj w mopsie i do końca sierpnia za 2008 !!

czy aby otzrymac zasiłek wychowawczy to trzeba miec najpierw przyznany zasiłek rodzinny?

tak bo to jest dodatek do zasiłku rodzinnego

a jakie trzeba spełnic warunki aby otrzymać ten zasiłek rodzinny i jaka to kwota?

Podstawą do nabycia prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego jest spełnienie kryterium dochodowego, które w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 504 zł netto.

http://www.mops.gda.pl/index.php?id=109#I

wiem że w gdańsku załatwia się w mopsie, ale w Gdyni gdzie?w urzedzie miasta?

w Gdyni "becikowe" i zasiłek rodzinny oraz wszelkie dodatki do zasiłku załatwia się w urzędzie miasta w wydziale spraw społecznych

już doczytałam że w Urzędzie Miasta

szukałam info o nowych zasadach przyznawnaia zasiłku wychowawcego, jest calkiem fajny artykuł o tym, nowy: http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/zasilek-wychowawczy-2011-kto-go-dostanie.html bo teraz zmiany maja byc, od listopada, to może komuś tez się przyda. pzdr

Inne tematy z forum

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Jak odpieluchować malucha? (37 odpowiedzi)

Dziewczyny doradźcie mi proszę co mam zrobić :) Mój synek ma rok i 7 m-cy i od dziś postanowiłam...