Zaświadczenie dla chrzestnej Gdańsk

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dzień dobry, czy orientujecie się, czy istnieje w Gdańsku parafia, która liberalniej podchodzi do zaświadczeń dla chrzestnych?
Ksiądz z parafii na Ujeścisku powiedział, że nie wyda mi zaświadczenia, gdyż nie mam ślubu z chłopakiem, a mieszkamy razem.
Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
Dzięki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hmmm, przepisy to przepisy, zawsze możesz skłamac,że mieszkasz sama, ale po co ... nie trzeba dwoje chrzestnych, wystarczy jeden. To ma byc wzór dla dziecka i pomoc w wychowaniu chrześcijańskim dla rodziców...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zawsze możesz zostać świadkiem chrztu. Dziecko musi mieć jednego chrzestnego.
Skoro mieszkasz z chłopakiem....to chyba wszystko jasne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziękuję za komentarze, ale pytanie brzmiało, czy ktoś zna bardziej liberalny kościół, a nie co o tym inni sądzą :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chyba nie do końca tak to działa z tym świadkiem chrztu. We wtorek byłam w parafii na Obluzu się o to zapytać i tu mi wytłumaczyli, że świadkiem chrztu może zostać osoba nie wierzącą. Skoro ta pani jest zapisana w swojej parafii to najpierw by musiała sie z niej wypisać i na pewno zrobić jeszcze dużo innych rzeczy. Chyba, że w każdej parafii świadek chrztu to co innego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Świadkiem chrztu może zostać każda osoba, która z jakiś powodów nie może być chrzestnym.
I tak świadkiem chrztu może być np. osoba innej wiary, nie wierząca, po rozwodzie, bez bierzmowania itd.
Chrzestni są wpisywani w księgi, a świadkowie chrztu nie.

Re: Zaświadczenie dla chrzestnej Gdańsk

Znam bardziej liberalnych księży, ale musisz należeć do ich parafii i tak.. Tak z bańki raczej się nie da pójść i dostać zaśwuadczenia w pierwszym lepszym miejscu. Musisz być jakoś z nim związana. Może spróbuj w parafii rodziców? I najlepiej wytłumaczyć, że np mieszkacie razem ze względów finansowych, ale jesteście już np zaręczeni i macie datę ślubu na za dwa lata :D Wtedy na pewno ksiądz bardziej przychylnie spojrzy.

Inne tematy z forum

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (36 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam (19 odpowiedzi)

Witam Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki...