Re: Zbliżają się Komunie Św. - pytanie do Pań
Ememens oczywiście ma rację... Nawet słyszałam, takie żarciki, że na żadnym kierunku studiów nie ma więcej niewierzących, niż na teologii:) Dlaczego? Dlatego, że jeżeli ktoś ma tak ogromną wiedzę naukową o Bogu, a nie ma silnej, stale rozwijanej wiary, to ogromna jest pokusa, by wszystko traktować już naukowo. Wiara i rozum to dwa skrzydła... Nie tylko jedno, i nie tylko drugie, ale obydwa, które nie są tym samym... A z drugiej strony, jednym z doktorów Kościoła, obok wybitnych teologów jak św Augustyn czy Tomasz z Akwinu, została św Tereska, zakonnica, która żadnego wykształcenia nie miała, miała tylko (i aż) wiarę.
A drugie: Halewiczu, nawet KKK jest napisany takim językiem, że często prosty przeciętny człowiek, chcący rozwiać swoje wątpliwości, go nie zrozumie. Nie mówiąc już o innych dokumentach kościelnych. Dlatego między innymi powstało Kompendium KKK, po to jest mnóstwo komentarzy, kazań, przypisów. Akurat ja czytam dużo tego rodzaju dokumentów czy książek, bo się tym interesuję i po paru latach już raczej nie mam problemu z ich rozumieniem, ale inni wymiękają po pierwszych zdaniach. Bo to po prostu jest język bardzo trudny. Jakiś czas temu czytałam Dives in Misericordia, to wszyscy się dziwili, jak można czytać takie rzeczy dla przyjemności, i jeszcze je rozumieć:)
2
0