Zerówka w przedszkolu czy w szkole

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Córka obecnie chodzi do przedszkola (rocznik 2010). Jutro muszę podjac decyzje czy zostawism ja w przedszkolu jeszcze rok czy idzie do zerowki w szkole. Sa plusy i minusy .. W szkole nie bede placila, mam blizej, pozna juz kolezanki i sie szybciej oswoi niz np za rok jak juz dzieci beda sie znaly a ona nowa. W przedszkolu natomist ma dodatkowe zajecia, opieke na czas mojej pracy(bo w szkole to świetlico-przechowalnia). Co Wy wybralyscie dla dzieci?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Zerówka w przedszkolu czy w szkole

Ja dla synka z marca 2010 wybrałam zerówkę szkolną. Z tym że poszukałam szkoły pozarejonowej, małej, kameralnej. Myślę że to dobra decyzja. Dzieci realizują ten sam program, ale wchodzą już w grupę i rytm dnia szkolny, a to plus. Świetlica w szkole którą wybrałam jest osobna dla klas zero i pozostałych do klasy 3, funkcjonuje osobna świetlica do odrabiania lekcji i zabawy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja się jeszcze zastanawiam, w tej chwili córka chodzi do przedszkola. Za przedszkolem przemawia stały plan dnia, 4 posiłki i zajęcia praktycznie przez cały dzień, a za szkołą to, że ona bardzo chce już iść do szkoły, bardzo lubi się uczyć (przynajmniej na razie) ale trochę przeraża mnie wizja świetlicy.

Zastanawiam się między SP nr 14 i 23.

Fiolka z tego co pamiętam to zastanawiałaś się nad SP 14? Byłaś już może w tej szkole i orientowałaś się jak to wszystko tam wygląda?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja też mam dylematy. Wolę chyba przedszkole. W szkole dziecko musi byc bardziej samodzielne, uczy się na zmiany (od 7 do 13 i d 13 do 18)- duża szkoła w rejonie, obiady cateringowe. Nie wszystkie zerowki szkolne idą do I klasy w tym samym składzie.
Tylko moje dziecko z przedszkola prywatnego pewnie nie dostanie się do zerowki w przedszkolu państwowym:(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moj Kuba zostaje w zerowce przedszkolnej.Do szkoly jeszcze zdazy sie nachodzic przez polowe zycia :) w przedszkolu jest staly plan dnia,posilki,zajecia dodatkowe,a pozniej idac do szkoly pojdzie z wiekszoscia swojej grupy do pierwszej klasy i napewno bedzie mu razniej :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tu był już wątek o tym temacie. Poczytaj sobie. Są opinie i takie, i takie.
http://forum.trojmiasto.pl/Przedszkole-czy-Zerowka-t543885,1,16.html

ja zostawiam synka w przedszkolu ze względów podanych przez koleżanki wyżej i uważam ze zerówka w przedszkolu jest na plus ,bo więcej uwagi jest poświęcanej poszczególnym dzieciom z racji tego ,że dzieci jest mniej .
Poza tym od września zapisuję tam młodszą córkę i też będzie mi wygodniej prowadzić dwójkę w jedno miejsce chociaz jeszcze rok.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja też mam ten dylemat ale przystąpie do rekrutacji do szkolnej zerówki a jakodrugie miejsce podam przedszkole do którego teraz chodzi wiem że tro nie oznacza że się dostanie tu czy tu ale wole mimo wszystko żeby chodziła do szkolnej zreówki pozna dzieci i jest szansa że z nimi będzie chodziła do podstawówki bo wątpię żeby mieszali klasy no i dojazdy teraz małą wozimy na drugi koniec miasta a tak było by trochę bliżej

Ja zostawiłam młodego w przedszkolnej zerówce ze względów 'logistycznych' - młodszy poszedł też do przedszkola.

Moim zdaniem dla dzieci, które są w placówce 7-17 lepsze przedszkole, no i nie ma problemu z dodatkowymi dniami wolnymi, feriami, wakacjami... :)

Ale znam mamy, które zabrały 5-latki do zerówek szkolnych i są zadowolone.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja dałam dziecko do zerówki szkolnej w wieku 5 lat z kilku względów ale między innymi dlatego,że łatwiej dziecku zaaklimatyzować się w szkole gdy najpierw pójdzie tam do zerówki niż potem od razu zostaje rzucone na głęboką wodę i z przedszkola idzie do pierwszej klasy.

Takie jest moje zdanie ale mam szkołę małą, oddzielną świetlicę dla klas 0 i I. Gdyby było inaczej może też zostawiłabym w przedszkolu...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja zostawiam w przedszkolnej ze względu na to ze niby program ten sam ale w przedszkolnej jakos u nas panie lepij wypadają z nauka. Poza tym nie martwię się feriami i posilkami. I prawdopodobnie czesc dzieci z zerówki przedszkolnej pójdą razem do 1 klasy. I nie jestem pewna jak u nas w szkolnej jest ze swietlica dla zerowkowiczow.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Słonko no właśnie na 14 się zdecydowałam. Byłam w szkole i mi się podobało, odniosłam pozytywne wrażenie - tak jak pisałam świetlica dla zerówek osobna, w miarę ładnie i estetycznie. Klas 2 - 3 na roczniku, wszystkie zajęcia na 8 lub 8.50 do ok 13, potem świetlica. Dla mnie to szkoła z poza rejonu, ale rejonową mam fatalną - na wielkopolskiej..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny - tylko upewnijcie się, że Wasze dzieci faktycznie będą w zerówce... (w przedszkolu)

Żeby nie było tak jak u nas. Raptem po wakacjach okazało się, że starszaki to osobna grupa... A nasze kilkoro pięciolatków wrzucili do grupy kilkunastu czterolatków...
Jak dla mnie - pomimo starań nauczycielek nasze pięciolatki mają rok w plecy... Obserwujemy też "cofanie się" w zachowaniu... Nawet nasza logopedka widziała ogromną różnicę.

I tak jak zawsze byłam zwolenniczką zerówki w przedszkolu, tak jestem przeciwniczką takiej grupy jak u nas...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

A czemu szkoła na wielkopolskiej jest fatalna?

iMi się nie podoba to że jest przepełniona - 12 klas na roku, że funkcjonuje na zmiany, co dla mnie oznacza ,że pracując zostawiam dziecko ok 7 ranow przepełnionej świetlicy, lekcje są od 12.30 a kończą się ok 16.30 a ja kończąc ok 15 czekam na kubę, który w sumie jest dłużej w szkole niż ja w pracy (w warunkach głośnych), w późniejszych latach musiałby jeszcze po powrocie odrabiać lekcje. Generalnie zmianowość nie jest wyjątkiem, ale zgodna z rytmem dziecka też nie jest i uważam że skoro mam opcję wyboru, to warto. Do poziomu nauczania nie mam komentarza, bo nie wiem jaki jest. Ale ilość dzieci w szkole już mnie troszkę oniesmiela, wydaje mi się, że np. opeika pedagogiczno - psychologiczna to w takim molochu fikcja. Mogę się jednak mylić.

Jeśli tylko jesteś zadowolona z przedszkola - zostaw w przedszkolu, bo dziecko ma opiekę cały dzień, a wg mnie nauczy się tego co trzeba wiedzieć w zerówce. My mieliśmy złe doświadczenia z przedszkolem - prywatnym, ponieważ panie zamiast słuchać rodziców - mamy dziecko z chorobami przewlekłymi, ale nie niepełnosprawne, robiły po swojemu i jeszcze nas przekonywały że za bardzo słuchamy lekarzy (!). Syn poszedł do zerówki w publicznej osiedlowej szkole (rocznik 2009) i ma fantastyczną panią, która o dziwo, ma bardzo dobry kontakt z rodzicami i potrafi słuchać, ale ma też swoje wymagania. Ale my mamy babcie do pomocy, bo zerówkowiczom akurat w syna szkole nie przysługuje świetlica.

Fiolka dzięki za opinię. Dla mojej córki też nie jest to szkoła rejonowa (nasz rejon to szkołą na Jasieniu) ale znam trochę tę szkołę i zarówno ja mam pozytywne wspomnienia z nią związane (sama chodziłam do niej 2 lata - co prawda dawno temu ale jednak :)) jak również moja siostra skończyła tą szkołę 2 lata temu i bardzo dobrze ją wspomina. Tylko że do tej szkoły babcia musiała by małą prowadzić/odbierać bo ja nie dam rady dojechać i dlatego biorę jeszcze pod uwagę 23 w Oliwie bo tama blisko z pracy ale nie znam żadnych opinii na jej temat.

Słonko mam do Ciebie pytanie. Możesz napisać do mnie maila na adres aniouka@o2.pl? Będę wdzięczna

Napisałam :)

Fiolka i jak Twojemu synkowi podoba się w SP 14? Chodzi do świetlicy?

Powiem tak - nie było źle, ale świetlica się Kubie nie podobała, mimo, że nie była tak duża jak na Wielkopolskiej, to i tak mega głośna i niestety żadnych zajęć nie oferuje. Zajęcia z wychowawcą były chyba ok, kuba chodził niezbyt chętnie, ale też wychodził w sumie zadowolony. Dwa tygodnie temu idąc po synka do szkoły spotkałam go jak właśnie wychodził, ubrany i z plecakiem poza teren szkoły! Byłam zaskoczona (mało powiedziane), zawróciłam do wychowawcy, pani w szatni zamiast pilnować dzieci gadała z trójką rodziców, na moje stwierdzenie czy wie że własnie spotkałam moje dziecko przy ulicy kartuskiej, odpowiedziała, że jej go brakowało!
zrezygnowałam z tej szkoły, przeniosłam Kubę do szkoły społecznej, jesteśmy bardzo zadowleni, kuba teraz rozkwitł, chodzi bardzo chętnie, ze świetlicy korzysta.
A jak u Was?

w tym roku to jest ciężka sytuacja w świetlicach, przez napływ tych młodszych dzieci. To co się dzieje teraz... absurd- dzieci więcej, jeszcze młodszych, które powinny mieć więcej miejsca, trochę inną opiekę niż starsze. A tu przestrzeń ta sama i taka sama liczba wychowawców. A niby miało być wszystko gotowe dla młodszych i szkoły gotowe, ta jasne. Warunki do odpoczynku po lekcjach zerowe czy choćby odrobienia w spokoju lekcji, masa dzieci, którym trzeba zapewnić bezpieczeństwo, w takich warunkach zorganizować zajęcia to już nierealne.Póki się coś nie stanie, w mediach nie poruszą sprawy to tak będzie. Nie zazdroszczę nauczycielom pracującym w świetlicach.Nie wiem za to co za ludzie pracują w kuratorium, oszczędzać tak na dzieciach. Jedno moje dziecko lubi świetlicę bo to bardzo towarzyska osoba ale drugie to ciężko znosi niestety-hałas, przecież to jest jak w hucie normalnie jak na raz tam ok 100 dzieci przebywa. Panie robią co mogą ale ciężko, kiedy na jedną osobę przypada dużo więcej dzieci niż powinno no i pomieszczenia. Powinno być więcej grup porozdzielanych i nauczycieli. No ale można sobie pomarzyć. Chyba tylko mała szkoła pozostaje, w molochach ciężko o ludzkie warunki.
Chyba przedszkolna zerówka wypada lepiej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fiolka zamarłam jak to przeczytałam. Jestem przerażona. Prosze napisz mi do której grupy chodził Twój synek (jak nie chcesz tu to prosze napisz na maila kwietna13@wp.pl). Moja córka powoli się klimatyzuje ale mam bardzo dużo zastrzeżeń co do nauczycieli. Między innymi chodzi mi o to że mam wrażenie, że Panie (nie wszystkie oczywiście) kompletnie nie panują nad dziećmi. Sama byłam świadkiem jak Pani weszła do szatni z 5 dzieci a reszty nie było i dopiero po wejściu zorientowała się że jej dzieci brakuje i cofnęła się na dwór po nie.
Po za moimi wątpliwościami to małej podoba się w tej szkole i do świetlicy też się przyzwyczaiła po ok 2 tyg powolnej adaptacji. Teraz chodzi tam chętnie.

Kuba był w 0a. Dla mnie takie sytuacje są niedopuszczalne, ale najbardziej niewiarygodne jest to, że panie przecież odpowiadają za dzieci, a jakby sprawy sobie z tego nie zdawały.
Pani dyrektor się przejęła, ale nie wiem co zrobiła - czy drzwi frontowe są zamykane? czy panie woźne pilnują tych drzwi? Pomijam kompletny brak asertywności u wychowawcy, która zamiast pilnować dzieci w szatni gada z zaczepiającymi ją rodzicami (zamiast powiedzieć - przepraszam państwa odprowadzę dzieci do świetlicy i wtedy mam czas dla państwa).

Sama szkoła jest przyjemna, kameralna, ma niezłe wyniki i opinię.
Świetlica się mojemu dziecku kompletnie nie podobała, a przy mojej pracy nie ma opcji żebym go zawoziła na 8.30 i odbierała o 14.

Zmiany jakie zaszły to od jutra do szatni nie mają wejścia rodzice - w ogóle.Po przyprowadzeniu dziecka do szkoły dziecko idzie na teren szatni i tam zostaje - ma tam byc jakas Pani która będzie ich pilnowała ale ja to czarno widzę. I dzieci mają czekac w tych "boxach" na nauczyciela.
Wybrałam ta szkołę własnie ze względu na to, że jest mała i jak już kiedys pisałam moja siostra kończyła ją jakieś 3 lata temu ale w porównaniu do tego co było wtedy to teraz jest jakiś koszmar. Wtedy szatnie były zamykane, dzieci bardziej pilnowane - teraz wszystko jest pootwierane, nikt nie pilnuje kto wchodzi/wychodzi do szkoły (a kiedyś było trzeba więc wpisać w zeszyt). Na raziie nie jestem zadowolona z tej szkoły, chociaz mojej córce się podoba.

ale jak to czekać w boksach? to ile jest dzieci a ile pań do pilnowania? bo powinno być 1 osoba na 15osób, a przy zerówkach 1 na 10.
No ja generalnie nadal trzymam się wersji, że pewnie miałam pecha, poza tym miałam też kłopot, bo kubie się średnio podobało, a świetlica to już wcale. Nam zmiana wyszła na dobre.

Inne tematy z forum

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

Zadania do gry dla dzieci (17 odpowiedzi)

Szukam pomysłów na zadania do gry dla dzieci w wieku przedszkolnym. Np. udawaj kota, zrób...