Re: Zimno !
No kurde Zdzisu, czytał ja czytał, o czym to ludzie se marzą. A ja Ci powiem, no nie ma za czym. No kurde, za każdym razem, jak idziem z Jadźką w odwiedziny do miastowych, to tylko budyń podają. W każdej chałupie ino budyń i budyń. Raz mnie podali czekoladowy, no spróbowałem i wrzeszczę do Jadźki. Jadźka, patrz to oszukany budyń! Jadźka ino zagulgotała, bordowa jak indor się zrobiła, wymachuje do mnie z końca izby, coś tam gestykuluje. Gdyby siedziała bliżej, to pewnie też by mnie prasła po twarzy, jak Ciebie Gieniusia. A ja na to, no co? Przecie widzę, że to budyń na wodzie, a nie na mleku! Ja, to Zdzisiu wolę swojską kiełbaskę, kawałek salcefiksu zjeść z musztardą, smalcu se pojeść ze skwarkami. Ale wiesz Zdzisiu, ponoć o gustach się dyskutuje, to i ja teraz siedzę cicho, i jak budyń podają, to grzecznie odmawiam, i mówię, że mam alergię. Tera idę Zdzisiu narąbać drzewa na opał, co by Jadziuni ciepło po gnatch było. A następnym razem, to jeszcze napiszę parę miłych słów, bo ja sem widzę, ze Ty swój chłop jesteś.
8
0