mega słodkie i domowe ;) kajmak :] (gotowane 3godz. mleko słodzone w puszce)
można z niego zrobić pralinki :]
***** PRALINKI KOKOSOWO-KAJMAKOWE *****
"Śliczne małe kuleczki, które potrafią poprawić humor. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Składniki:
Pół puszki kajmaku (może być gotowa masa)
4 łyżki masła
pół torebki wiórków kokosowych
1 i ½ szklanki mleka w proszku (jeśli masa za bardzo się klei, dodajemy więcej)
Mieszamy karmel z masłem na gładką masę, dosypujemy wiórki kokosowe i mleko w proszku. Lepimy z nich kuleczki, które obtaczamy w wiórkach lub posypce cukrowej."
http://kuchnia-polska.wieszjak.pl/wielkanoc/213255,Kajmak.html
w sumie szybkie jest też rafaello na krakersach :]
Mayasun kiedyś podawała przepis :) najfajniejsze, że tego ciasta nie trzeba piec ;P
***** RAFAELLO NA KRAKERSACH *****
"Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram
3 szklanki mleka zagotować z cukrem.Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać.Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Mase nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy ,masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia mase nasypac reszte wiórek pryrumienionych na patelni. Włozyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spozyć nastepnego dnia,a jeszcze lepiej po 2 dniach, wowczas ladnie przesiaknie.
Smacznego!!!"
ja robię bez żółtka :]