Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

Wczoraj byłam w wielkim szoku jak od jednej babki usłyszałam że zostawiła małe ( 3-4) miesięczne dziecko samo śpiące w domu bo wyszła po fajki......Czy tylko ja jestem nienormalna uważając ja za kompletną kretynkę (delikatnie pisząc),bo nie będzie wózka targać.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

Nianie używałam przy starszej córce która miała wadę serca. Rozumiem,że złe doświadczenie takie jak zachłyśnięcie sie dziecka może wywołać strach, jednak ja nawet po moich doświadczeniach staram sie nie popadać w obłęd.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

nigdy ...

Kiedyś musiałam będąc sama zejść tylko na parter aby pokwitować jakąś przesyłkę to wzięłam małą z sobą i wsadziłam ją do leżaczka gdy podpisywałam dokumenty.

W przypadku pilnych zakupów - rozumiem, że męża może nie być, rodzina daleko - ale zawsze zostają jacyś znajomi, przyjaciele czy nawet sąsiedzi. Zawsze jest jakieś rozwiązanie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Można np. zostawić dziecko bo: ma zapalenie oskrzeli i nie chcę fundować mu zmian temperatur (w przypadku wyjścia do sklepu); bo w piecu wygasa a opał poza mieszkaniem i trzeba go przynieść, a z półroczniakiem na ręku ciężko nabrać węgiel, zręsztą przynieść też nie łatwo. Piszę tu o sytuacjach które mi się zdarzyły.

Nie zawsze da się wszystko przewidzieć.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Większości mam mających domy korzysta z tego wielkiego brata właśnie po to, żeby w razie czego słyszać swoje dziecko

Już wyżej napisałam, ja je mało co nie straciłam i tylko mogę sobie pomyśleć, co by było, gdybym poszła do sklepu, czy też siedziała piętro niżej niż dziecko
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

mi też się to w głowie nie mieści

jak znajoma powiedziała że musiała swojego 2,5-latka zamknąć w przedpokoju, bo w pokoju spał 3-miesięczniak, a ona chciała wyjść do sklepu i nie chciała żeby się pozabijali to dosłownie nie powiedziałam nic bo mowę mi odjęło :/ tez sie zastanawiałam czy to może ze mna coś nie tak

dodam że ona za ścianą ma teściową z którą żyje bardzo dobrze wiec nie było to jakieś ekstremalnie przymusowe wyjście

no ja tego nie ogarniam :/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepszym "hitem" była kiedyś sytuacja( u mnie w rodzinie), że rodzice zostawiali właczony telefon koło łózek dzieci, i wychodzili kilka domów dalej na bibę;)

Jak coś się działo, biegli niby do domu!!!!!!!!!!!
Jazda co???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

kasia to lepsze niz wielki brat :D :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie Kasiu nie z lenistwa, zresztą ja się zgadzam ze zostawianie dziecka jest nieodpowiedzialne.

w moim przypadku chodziło o zakup mleka a nie używek.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

idę stąd. nie ma sily na takie dyskujse.
miłego wieczorku;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja ma DOKŁADNIE takie myśli jak Nyzosia.

śmieci wywalić jak idę , to ekspresem.
Nie zdarzyło mi sie nigdy jeszcze przez 3 lata , wyjść z domu, zostawiając śpiące, czy już nie wspomnę, bawiące się dziecko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A do dziewczyn które wychodzą do sklepu, apteki itd.
Proste pytanie
Dlaczego nie możecie wziąć dziecka ze sobą ? Z lenistwa, bo trzeba ubrać ?
Bo nie pojmuję tego, co za trud ubrać dziecko i wyjść razem z nim
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 14

mam sklep naprzeciwko klatki schodowej, nie pije , nie pale i nigdy nie paliłam papierosów.

Dziecko było podziębione i po ciepłej kapieli zasnęlo, wiedzialam ze nastepnego dnia nie bede miala szansy wyjsc z domu, nikt nie mogl mi kupic tego co potrzebowałam a było to mleko w proszku dla dziecka a nie papierosy czy inne uzywki.

dodam ze robilam to dosłownie biegiem.

a co powiecie na matki które jak tylko położą malucha spać wyciągają piwo z lodówki ? to chyba tez nieodpowiedzialne będąc samej w domu pić alkohol, a jak coś by się stało....?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

ewa, widocznie każda z nas ma inną wyobraźnię.
Ja sobie nie wyobrażam śpiącego dziecka piętro niżej, bez elektronicznej niani w jego pokoju.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

jak najbardziej jestes dobra matka :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

a nie widzisz róznicy? bo jeśli nie to nie ma o czym gadać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Gdzie tu mowa o nadopiekuńczości ? Raczej o zdrowym rozsądku
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ja to się boje nawet iść wykąpać jak jestem sama w domu z młodą więc o wyjściu do sklepu nie ma mowy.

Dziecko jak dziecko ale co jakby matce coś się stało po drodze do sklepu? spadnie ze chodów, potrąci ją samochód, zemdleje - cokolwiek...i nie wróci w ciągu 5 min. dziecko się obudzi i będzie samo w domu zanim dojdą do tego gdzie ta osoba mieszkała i z kimś się skontaktują...

Dla mnie to ekstremalna nieodpowiedzialność i brak wyobraźni!!!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 8

hmm.. czyli jak teraz moje dziecko śpi u góry w zamkniętej sypialni a ja siedzę sobie na dole to też nieodpowiedzialność?..
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

"mi również zdarzyło się zostawić spiącego malucha na chwilke."
po papierosy??? bo ona właśnie po to .wyszła...po nic ważnego
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

http://expresskaszubski.pl/express-na-sygnale/2009/11/kamienica-krolewska-troje-dzieci-zaczadzonych . Może o tym czytałyście kiedyś, bo w to tak naprawdę dość świeża sprawa. Do przemyślenia.
Jak się słyszy takie historie, to kwestia wypadu z domu "na dwie minutki" ukazuje się w zupełnie innym świetle.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Inne tematy z forum

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...