Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

Wczoraj byłam w wielkim szoku jak od jednej babki usłyszałam że zostawiła małe ( 3-4) miesięczne dziecko samo śpiące w domu bo wyszła po fajki......Czy tylko ja jestem nienormalna uważając ja za kompletną kretynkę (delikatnie pisząc),bo nie będzie wózka targać.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

Ja nie zostawialam dziecka samego. Ale dlatego ze mial bardzo delikatny sen (kiedy karmilam piersia). Poza tym sklepy do ktorych chcialabym wyjsc sa dosc daleko. A gdyby sie obudzil (zawsze z placzem) to sasiedzi by zwariowali. Ci nade mna tez maja dzieci i siedza w domu.
Ale gdybym wiedziala ze dziecko pospi 2-3 godziny, a nie 15 min, to wyszlabym na kwadrans, albo przynajmniej wyrzucic smieci. Nie mialabym wyrzutow, bo w lozeczku NIC sobie nie zrobi, nie ulewa, nie ma dusznosci, nie sprawdzam czy sie odkryl itp itd.
To tak jakbym bala sie siedziec na balkonie, kiedy dziecko spi w pokoju. Zeby przypadkiem sie nie obudzilo i zorientowalo ze jest samo w domu.
Dodam ze z balkonu nie slysze placzu. Zreszta teraz jak juz nie karmie, to po obudzeniu sie czesto potrafi zajac sie soba na pol godziny i naprawde nie jestem mu potrzebna.
I nie czuje sie nieodpowiedzialna. Poza tym w ciagu tygodnia (pon-niedz) nie mam zadnej mozliwosci pobyc bez dziecka.
Tylko napomkne, ze wlasnie zasnal ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

dokładnie masz racje ola :)

też mnie czasami dziwi ile czasu niektóre mamy na forach spędzają.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

A jak siedzicie godzinami na forum to gdzie dzieci są?Obok pewnie,co?
Jasne....

Acha i żeby mi tu która w usta nie wtknęła,ze jestem za zostawianiem dzieci samych w domu,nie jestem...ale są sytuacje że czasmi trzeba zostawić dziecko na te pare minut,by wyjsc powiesić pranie ,ja mam suszarkę w ogrodzie,czy podłożyć do pieca.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

hehe trafiłaś w samo sedno :)

mam dokładnie takie samo zdanie ;)

pozdrawiam.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na forum udajecie takie troskliwe mamy, aby jak tu ktoś dobrze zauważył pokazać innym jakie to jesteście idealne. Ale nie wierze, po prostu nie wierze w to, że przy każdym wyjściu do łazienki zabieracie dzieci ze sobą, idziecie do kuchni też je zabieracie...itd. moim zdaniem tylko czekacie aż im się coś przydarzy, a później mówicie, że gdyby nie wy to nie wiadomo co by się stało. Zwariowałabym będąc wami.
moje dziecko lubi się samo bawić w swoim pokoju, drugie w sypialni leży na łóżku, a ja przygotowywuje posiłek, bez stresu nie martwiąc się czy coś się cały czas dzieje, a w między czasie wyrzucę śmieci i dołoże do ognia. Jak odkurzam i odkurzacz zagłusza mi wszystko nie ciągnę dzieci za sobą. Kwestia zostawiania dzieci w domu tylko innych pomieszzeniach typu łazienka też sie tu pojawiały.
To jest każdego indywidualna sprawa.
Jak to sprawia, że jestem wyrodną matką, ze nie żyję z myślą, że w każdej sekundzie może się coś przytrafić mojemu dziecku to tak jestem tą wyrodną matką.
Cieszę się każdą chwilą spędzoną z nimi, a nie ciągłym myśleniem co może się im złego przydażyć.
Jesteście tak idealne, że aż się rzygać chce.
A my co zostawiamy dzieci to te beznadziejne wyrodne matki.
I ma tym powinniđmy zakonczyc te dyskusje
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4

Widzę że każdy broni swoich racji ok ,ale jestem pewna że gdyby zrobić głosowanie za czy przeciw zostawianiu malutkich dzieci na przysłowiowe 5 min większość zagłosowała by przeciw bo chyba jednak więcej jest rozsądnych ludzi ,zamek to taki przykład wszystko może się zdarzyć mi się np zdarzyło poszłam do zsypu na dół zamknęłam na klucz drzwi po klatce kręcą się różni ludzi i co zamek się zaciął ,sąsiad mi pomógł a trwało to trochę ,syna nie było w domu był u babci a gdyby tak był a to trwało dłużej niż 5 min

Powiem jeszcze jedno to nie moja sprawa i tak szczerze nie obchodzi minie to czy ktoś zostawia swoje dzieci czy nie ja mam swoje dzieci i o nie się martwię .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

zamek by się zaciąl..., kurcze dziewczyny nie dajmy się zwariować, nawet jak domofon obudzi dziecko to co, jak 2 minuty popłaczę to chyba nic mu się nie stanie, wiem zaraz ktoś napiszę że będzie miał traumę na całe życie bo mama od razu nie zareagowała na płacz
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A tu to co zawsze.Niezależnie od tematu,słowne przepychanki.
Udowadnianie na siłę,która jest lepszą mamą.
I po co?Naprawdę,aż tak Wam zależy na opini forumek,których większości nie znacie?

POzdrawiam:)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

w życiu bym nie zostawiła dziecka samego w domu ja nawet śmieci nie idę wyrzucić po prostu stawiam na klatce i przy okazji spaceru wywalam ,mam wyobraźnie i chociaż wiem że moje dziecko twardo śpi to w między czasie może zadzwonić w domu telefon lub domofon i moje dziecko się przebudzi i co ,a mamy nie poszła do sklepu ,a jak by się zamek zaciąl w drzwiach .
Z drugiej strony nie wierze w to że tak koniecznie trzeba iść do tego sklepu na pewno z głodu się nie umrze ,a jeżeli chodzi o mleko dla dziecka to chyba sprawdza się wcześniej czy trzeba kupić a nie leci się na wariata jak dziecko zaśnie, bez papierosa też można przeżyć a w ostateczności zabrać dziecko pod pachę i zapukać do sąsiadki pożyczyć tego papierosa lub poprosić o 5 minutowe przypilnowanie dziecka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

andiamka ja do sklepu nie musze przechodzic przez ulice itd..

a jesli chodzi o nieszczesliwe wypadki to moge przeciez złamac noge na schodach jak schodze z wozkiem - w moim przypadku jest to tak samo prawdopodobne jak to ze cos mi sie stanie jak wyjde do sklepu

nie wychodze tak zwyczajowo jak dziecko spi ale jak mam awaryjna sytuacje

i naprawde nie kazda sytuacja rona jest innej wiec nie porównujmy wg siebie - bo kazda ma inne warunki
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sara kobitka mieszkała sama z córką więc nie było żadnej babci/cioci do opieki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

to nie o to chodzi gdzie sklep jaka kolejka itd a jakby Tobie sie cos stalo w tym czasie np potracil samochod to pomyślałycie co wtedy ...?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

eveline22 - szczerze to nie wierze w to... przeciez dziecko sie moze obudzic itd
i dziecko bylo same w domu??? czy np wspolny dom z rodzicami i pietro nizej babcia???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny mówicie o zostawianiu i wyjściu do sklepu,moja kuzynka miała koleżankę która kilku miesięczną córkę zostawiała na całą noc i szła na dyskotekę-to jest dopiero nieodpowiedzialność
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziewczyny zalezy gdzie ten sklep itd
ja np mam sklep i kiosk pod domem i wyscie do niego przy załozeniu braku kolejki nie zajmuje wiecej czasu niz zejscie na parter po wozek
( stała praktyka zwłaszcza w zimie gdy wyjmuje ciepły duzy wózek )
razem z młodym po schodach na 2 pietro nie dałabym rady..

a wychodze tylko gdy zasnie na dobre

wiec nie dramatyzujcie od razu sytuacji

co innego wyjcie gdzis na dłuzej - to juz brak odpowiedzialnosci
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale prymitywka się rozpętała;//

Grrr, niektóre forumki, to siano z buta!Jak Nergala kocham....ofrfuuuuu

Dajcie spokój juz tym wątkiem, wiadomo,że i tak znajdą się te, które róznicy pomiędzy wyjściami nie widzą;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

a przecież ja nie napisałam nigdzie że jak jest z matką to zupełnie nic mu grozi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

wiesz, przecież nie stoisz nad dzieckiem jak spi i nie patrzysz całą noc czy oddycha - to byłoby przecięcie. Ale zostawianie dziecka samego w domu moim zdaniem nie jest zbyt rozsądne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Daria:
zupełnie nie zrozumiałaś tematu ...

Ja jestem jak najbardziej przeciwna zostawianiu dziecka samego w domu, ale nie ma co się łudzić, że jak jest z matką to już zupełnie nic mu nie grozi. Akurat przypadek wypadnięcia dziecka z łóżeczka w wątku mam lipcowo-sierpniowych 2010 się pojawił, mimo że matka była obok ...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

moje dziecko już kilka razy po spaniu popołudniowym tak cichutko się obudziło że samo przyszło do salonu ...nic nie usłyszałam, mimo że w mieszkaniu było cicho, tv był wyłączony
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Nie mam ochoty na seks (18 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...