a to na rano ;)

tiaaa...a to na rano.
jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)

http://www.youtube.com/watch?v=W4qXayijDjA

i taki bonus, który od dawna mnie rozwala i powoduje niekontrolowany atak radości z rana, o dziesiątej.
(ale jasno!)
http://www.youtube.com/watch?v=27-LWhIC33o
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na dobre jedzenie, ogólnie rzecz biorąc ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zawsze wiedziałem, na co chuda okulranica da się "złapać" ;)

:*
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Lubię szpinak i lubię lasagne ;) Pierogi ze szpinakiem też są wyśmienite.

> za mało jeszcze umiem, żeby zaszaleć w Twojej kuchni

Szaleństwo jest w głowie, nie okolicznościach.
Cieszę się z kuchni, bo naprawdę jest z czego. Ale wcześniej byłem skazany na mikrowelę I z musu naumiałem w niej zrobić np. lasagne ze szpinakiem :D

Zapach wanilii też lubię, ale mnie pozostaje dzisiaj jeno świeczka zapachowa. Dobrze, że tę chociaż mam ;)

Sadylu, za daleko mieszkasz, miły ;) A poza tym, za mało jeszcze umiem, żeby zaszaleć w Twojej kuchni, taka jest prawda. A łazienkę z podgrzewaną podłogą też mam. I to po remoncie ;)

W temacie kruszonek :) ja też nie twierdzę, że się znam, choć drożdżówkę mam opanowaną do perfekcji. Możliwe, że jest taki sposób, ale nigdy z niego nie korzystałam.
Tymczasem... wyszła boska, pachnąca masłem i wanilią, i tak rozkosznie rumiana :)
I ten zapach pieczonego ciasta w całym domu...
Miłego wieczoru!

@Vi:

Moja debeściarska kuchnia stoi dla Ciebie szerokim otworem. Wiesz o tym nie od dzisiaj :D

Edit:
I podgrzewana podłoga w łazience takoż :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

@Sundog
Trudno, jakoś to przeżyję. Nie pierwszy i nie ostatni raz ;) Miłej lektury :)

>Vi gotuje! Wow :D

Sporadycznie, drogi Sadylu, sporadycznie. Cały czas się wdrażam ;)

Vi gotuje! Wow :D
@sd: mówiłem, ze się nie znam. W dziectwie (jeszcze sporo przed maturą) próbowałem zrobić drożdżówkę i tam było w przepisie, że kruszonkę się daje póżniej i tylko dopieka. Potem już nie próbowałem... ale mam jeszcze na to czas ;)
Sernik za mną łązi.
Wczoraj spotkałem znajomą, którą powitałem słowami "Mogłąbyś się wreszcie zacząć starzeć, bo mi głupio..". Dziewczę jest po 50-tce a nadal wygląda na zejebiście seksowną 3x-tkę . Od 2 lat jest babcią ;D
Zaczęła piec.
Przepis na sernik dostała od jeszcze innej moje znajomej. Zawodowej kucharki, która sama będąc niewysoka, po wyjściu z kuchni przebiera sie w obcisłe skóry i kilkunastocentymetrowe szpile. Jeszcze starsza ode mnie, ale niejeden 2x-latek mógłby się srodze pomylić :)
Tak mi się temat wypieków niechcący zgrał z wiekiem, bo akurat Bowie mi się nasunął pod oko.
Na tym nagraniu ma 53 lata:
https://www.youtube.com/watch?v=lNqo0kIR-TU
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pewno mogłabyś spróbować, ale to już jest logistyka powyżej moich niedzielnych możliwości.
Dziś w planach nie ma Wejherowa, pozostało jedynie szorowanie pokładu, winko i fantastyczna książka, mój skarb, święty graal, ostatnia sztuka, którą wykopałam spod ziemi i należy DO MNIE :)

No, ja daję przed upieczeniem, na surowe ciasto, ale może jest jakaś inna technika, której jeszcze nie znam :)

Smacznie wyszła ta inspiracja :) Lubię drożdżówkę, to rozumie się samo przez się, szkoda, że nie będę mogła spróbować ;) Pieczenie ciast to wyższa szkoła jazdy, ledwo opanowałam kilka zestawów obiadowych ;)

A kruszonki nie daje się po upieczeniu?
Nigdy nie piekłem drożdżówki.
Za dnia piekarnik obrabiał mi obiadową łopatkę a na noc zarzucę do niego karkówkę. Na jakieś 75-80° i 12-14h. Już się porządnie zapeklowała. Cóż poradzę, że ście*wojad jestem :D
Z ciastem drożdżowym eksperymentuję dopiero w tym roku. Pizza mi wychodzi :)
Zakwas od BTmF się zmarnował, bo posiałem gdzieś foremkę do chleba. Zresztą.. zakwas a drożdże to zupełnie inna bajka.

Ładne i przypasowało mi na popołudnie.
Wyszło inspirująco, gdyż po tym utworze grało sobie i grało samopas, aż dograło do nokturnów Chopina w wykonaniu Brigitte Engerer. Nie znałam tej pianistki, a ona tak pięknie zinterpretowała te utwory.
No i dzięki temu w piekarniku siedzi wielka drożdżówa z żurawiną i z nieprzyzwoicie grubą warstwą kruszonki...

Na popołudnie :)

http://www.youtube.com/watch?v=DZk7jWTMLxU

no i kluczowa sprawa!
co powiedział kierownik wielicki o narodowej wyprawie na K2?
nie wiem!
jeszcze nie zdążyłam się zapoznać z treścią tego spotkania :)
życzę im powodzenia / ale nie wierzę w sukces/ i oby wszyscy zeszli z tej góry zachowując zdrowie i życie.
a to ledwie miesiąc został...

https://www.youtube.com/watch?v=Wkw82TxcorE

"Trzy lata oglądam i w ogóle mi się nie nudzi... :)"

mi też nie :)

jak się nazywa ta choroba ? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie wiem, czy to na rano, czy na noc.
pasuje mi do spontanicznych, nocnych biwaków busem na kaszubach, na podlasiu, pod gwiazdami, pod chmurami...
pasuje mi też do wypadu na narty do kotliny kłodzkiej i na drugą stronę, po dobry śnieg i bezkonkurencyjne piwo przed południem na stoku zamiast kawy :)
zakochałam się w tym kawałku i włączę go do mojej podróżnej playlisty.

i zazdroszczę Mansonowi, że może słuchać i jednocześnie kontemplować.
ja muszę najpierw się domyślić, później przeorać tekst i dopiero wtedy mogę doświadczać tego udanego mariażu między treścią i muzyką.

https://www.youtube.com/watch?v=Qy_i8mP_OE4

Hah rozwalilo mnie to :D

https://m.youtube.com/watch?v=wAhwySvCOPs

Uchwała nr VI/95/15 Rady Miasta Gdańska z dnia 26 lutego 2015r. w sprawie Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie miasta Gdańska:
Rozdział 7. Obowiązki osób utrzymujących zwierzęta gospodarskie na terenach wyłączonych z produkcji rolniczej
§ 26
"1 Wprowadza się zakaz utrzymywania zwierząt gospodarskich w granicach administracyjnych Gminy Miasta Gdańska na terenach wyłączonych z produkcji rolniczej.
2 Postanowienia ust. 1 nie stosuje się do zwierząt gospodarskich utrzymywanych w celach oświatowych, rehabilitacyjnych, rekreacyjnych i sportowych, pod warunkiem, że nie będzie to uciążliwe dla otoczenia."

Możesz zatem zupełnie legalnie np. pisać ksiażkę ("Sceny z życia kury") bądź robić fotoreportaż albo np. ćwiczyć z kurami poranny jogging. Możliwości jest wiele ;)

Inne tematy z forum

Muza musi grać. (2382 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

Jeśli dziś piątek, to czytamy Ziemkiewicza (45 odpowiedzi)

Dziś piątek, dzień postny, ale Ziemkiewicz nie zważa i daje czadu:...

Co sądzisz o suplementach dla graczy? (3 odpowiedzi)

Co sądzisz o suplementach dla graczy? czy rzeczywiście są skuteczne?