mam gotową masę makową , i co dalej.....?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
znacie może jakieś proste przepisy na wykorzystanie masy takiej w puszce, tak abym zbyt duzo nie musiala dokupić......
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mam gotową masę makową , i co dalej.....?

1 masa makowa
6 jaj
6 łyżek kaszy manny
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kwaśne jabłka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 opakowania herbatników (w zależności od blaszki)

Żółtka utrzec z cukrem,masłem i śmietaną,dodac po łyżce kaszę i proszek,potem po łyżce masę makową.Na koniec 2 jabłka utarte na grubych oczkach i ubite białko.Wyłożyc na herbatniki i piec ok 50 min w 180 stopniach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mam gotową masę makową , i co dalej.....?

a czy blaszke przed polozeniem herbatnikow trzeba np wysmarowac tłuszcze i wysypac maka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mam gotową masę makową , i co dalej.....?

Nie smarowałam i nie sypałam mąką.

Wybierz mniejszą blaszkę to będzie wyższe bo mi takie niziutkie wyszło ale dobre jest bo takie "mokre":) i nie ma z nim dużo roboty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mam gotową masę makową , i co dalej.....?

http://mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html

naprawdę prosty przepis, a makowiec przepyszny ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mam gotową masę makową , i co dalej.....?

Można też zrobić ciasto drożdżowe albo kupić francuskie, pociąć na długie trójkąty i pozwijać w rogaliki - będą rogaliki z makiem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mam gotową masę makową , i co dalej.....?

I co próbowałaś piec to ciasto?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mam gotową masę makową , i co dalej.....?

jeszcze nie Asiula.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mam gotową masę makową , i co dalej.....?

dawno gdzieś kiedyś jadłam tartę z masą makową były jeszcze bakalie dobre było
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mam gotową masę makową , i co dalej.....?

ja m.makowa wykorzystuje przeroznie
z tego co pamietam to do pieczenia zaleca dodanie 2-3 ubitych bialek
i np jablek startych, (jak wiecej jablek mniej bialka)
to ja troche moczy i uszlachetnia, ja robilam z bakalandu nie wiem jak inne masy, no i mniej bialka jak do zawijanca(2) niz jak pieczesz odsloniety.
ja czasem robie poprostu spod z kruchego masa plus bialka i jablka i troche kruchego startego na wierzch i do pieca na ok 40 min w kwadratowej tortownicy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mam gotową masę makową , i co dalej.....?

o i jeszcze jak sernik na spodzie to mozna kleksy masy makowej porobic to taki mako-sernik wychodzi,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mam gotową masę makową , i co dalej.....?

Możesz też kupić gęstą, słodką śmietanę i przekładać mase makową z nasączonym śmietaną miąższem z bułek maślanych lub chałki. Szczegółów poszukaj w przepisach na kutię.
Wychodzi coś pysznego a robota jest prosta, w tym nie trzeba nic piec.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

kawa czy pijecie jesli tak to jaka? (77 odpowiedzi)

ja lubie z expresu a wy?

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?