amstaf , doberman albo twoje życie.WYBIERAJ

Jestem pracownikem sluzby zdrowia.I chcialbym tu przestrzec ludzi przed kupnem piesków marki amstaf , doberman , rotwailler.Nie są to psy do hodowli w domu albo jakiejkolwiek chodowli.Dzis mialem nastepny przypadek jak mily dobermanek o malo co nie zagryzl swojej pani.Miala pogryzioną glowe , kończyny.A mamusia tej wlascicielki powiedziala ze rwreszcie uwierzyla że takie milutkie psy mogą zrobić tyle krzywdy.Dla mnie ludzie ktorzy choduja takie psy nie maja wogole wyobrazni.Myślą że są kimś ważnym bo ma takego pieska.A szczegołnie widać takie piesuncie u panow ktorzy ubierają sie w dresiki.A najlepszy jest numer jak male dziecko ma na smyczy dobermana,hhahahahah. Jak co do czego to ciekawe jak go powstrzyma.A rodzice gdzie są? A czasami chodza bez smyczy a co najwazniejsze bez kagańcow.Nie jestem wrigiem psow ale wrogiem tych ras i wrogiem wlascicieli tych milutkich pieskow.Dobranoc
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 67

Re: amstaf , doberman albo twoje życie.WYBIERAJ

kur****wa jak ci nie pasuje to se jorka kup a od amstafuw sie odpie**rdolci9e bo to sa dobre psy moj nigdy nikogo nie ugryz i co zatakuje mnie
wontpie
FRODZIO DEBILU NIE GADAJ GŁUPOT
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie wiem kto ci głupot naopowiadałale sama mam amstafa wczesniej rodwajlera i to wszystko zalezy od wychowania psa wiec nie obrazaj tych raz bo naprawde te psy nie sa mordercami to wszystko zalezy od wychowania moj jeszcze nigdy nikogo nie ugryz ani nic i co jest morderca
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 8

Re: piesek sygnalizator

Mądra wypowiedź. Podtrzymuję to, o czym pisałam wcześniej, ale podoba mi się ta wypowiedź. Nadal uważam, że na takie pieski powinno wydawać się pozwolenia, ale wszystko sprowadza się do jednego - mądry pan - minimalizacja ryzyka nieszczęścia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pies to nie samochód - nie posiada MARKI, lecz rasę. :] Faktycznie takie psy są w stanie zagryźć właściciela, ale właściciela, który nie potrafi wychować takiego psa. Trudno o to, że amstaff był zdyscyplinowany kiedy "tresuje" go nieogarnięty w tym temacie człowiek albo osoba, która tak naprawdę potrzebuje psa-kanapowca. Podsumowując, psy takiej rasy powinny trzymać w domach osoby potrafiące się z nimi obchodzić.

Wszystko do czasu........
Tylko,że jamniki jeszcze nokogo nie zagryzły na śmierć, a amstafy ?
To jest ta róznica.......
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 17

Re: piesek sygnalizator

a mnie zastanawia jeden fakt, dlaczego kazdy czepia sie tej jednej rasy czy grupy rasy, to psy obrone jakich wiele...staffik bedzie agresywny tak jak i york, którego zle wychowamy albo bedziemy oczekiwac ze sam sie wychowa, dochodza do tego złe nawyki których uczymy psy..no i ile jest psów rodowodowych agresywnych?? jezeli ktos kupuje psiaka z niewiadomego pochodzenia, nie zna rodziców i tego co siedzi w genach to czego mozna oczekiwac, u psów charakter równiez jest w jakims stopniu dziedziczny, reszta zalezy od nas....ja pare lat wstecz miałam psa popularnie nazywanego amstaff, podjelam sie jego resocjalizacji po tym jak jego własciciel poszedł siedziec dowiedzialam sie tylko tyle ze byl trenowany do walk....ciagle cwiczenia i szkolenie sprawiły ze pies w komendzie potrafil zostac nawet 8 godzin, trafil do nowego docelowego domu po roku szkolenia i ma sie dobrze, sama ma dwa psy nalezace równiez do psów obbronnych, male nie sa 80kg zywej wagi...do tego mam małe dziecko i koty i zyjemy w symbiozie, psy jezdza z nami na wakacje, na wystawy na lody i na spacery, grunt to wychowanie i szkolenie i najwazniejsze: NIE UCZŁOWIECZAJMY ZWIERZAT bo wówczas bywaja agresywne, nie mierzmy ich swoja miara bo one maja instynkt, zeby miec psa i go wychowac na kompana trzeba najpierw poznac podstawy myslenia psa i jego zachowania w stadzie, czy to staffik czy to york to tylko pies-to nie dziecko to nie zabawka która da sie wyłaczyc
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

widze ze jest z ciebie adorator yorka albo chomika nie miales/as psa tej rasy wiec ch..j wiesz na ten temat wziolem suke 4 letnia i pies jest wspanialy niemowlak moze z nia robic co chce jest opanowana i bardzo delikatna a to ze jakis debil kupuje takiego psa i szczuje go na wszystko co sie rusza to wychodza potem psy o podobnej inteligencji co wlasciciel czemu nikt nie pisze jak jamnik kogos pogryzie co????!!!!ale jak ast dziabnie kogos to zaraz jest wielka zadyma i tylko dla tego ze to pies z ras bojowych
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jestes samobójca,ale to Twój problem.
Nigdy w życiu takiego psa!!!!!To są bestie z okropnymi pyskami i poczwarną budową-MORDERCY a nie psy,bo na miano psów nie zasługują!!!!!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 30

piesek sygnalizator

Może troszkę nie na temat, ale też o pieskach. Moi sąsiedzi z góry mają przemiłego pieska rasy mieszanej, który niestety nie lubi być sam w domu, więc za każdym razem gdy właściciele wychodzą , głównie w nocy, przeraźliwie wyje. Słychać jego cierpienie i moje oczywiście również

no wreszcie jakas madra wypowiedz. bo tak to widze ze same tempaki i ludzie ograniczeni. mowicie ze sie znacie a tak naprawde g...no wiecie. tak sie sklada ze jestem treserka i mam do czynienia z psami codziennie. i z tego co zauwazylam na treningach to wiekszy klopot jest z owczarkiem niemieckim niz astem czy pitem.
nie wiem czy ktos tu juz to napisal ale moze przedstawie potrochu historie rasy. otoz psy te pierwotnie byly wykozystywane do walk ze wzgledu na swoje predyspozycje (sila, szybkosc, zawzietosc itp). byly szkolone i wpajano im nienawisc do innych psow, ALE tylko i wy;lacznie psow. nie mogly byc agresywne co do wlascicieli, poniewaz czlowiek musial je rozdzielac w ringu oraz opatrywac rany. wiec gdy pies wykazywal choc troche agresji co do czlowieka zostawal eliminowany. nie dopuszczalne bylo takie zachowanie. dlatego te psy moze maja w genach ukryta agresje, ale nie do czlowieka tylko do innych psow.
jak kolezanka tez wyzej pisze, wszystko zalezy od wychowania tylko i wylacznie!!!!!!! mialam wiele przypadkow na zajeciach, gdzie psy te i nie tylko te, byly agresywne i nieusluchane, ale odpowiednimi metodami i cwiczeniami zawsze osiagalismy zamierzone cele tresury.
tyle ode mnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie martw się pomożemy Ci się z nim uporać;D

Ktoś ma poważny problem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chyba skopiowałeś z wikipedii i zamiast wilk wkleiłeś pies:D:D:D
I nie popadaj w skrajności bo niedługo będziesz bał się ratlerka toż to też krwiożerczy pies i pochodzi od wilka uważaj bo odgryzie Ci głowe ;))
hehe:P

ps. Kogo pies atakuje? - kogoś kto stanowi dla niego zagrożenie, normalny zdrowy psychicznie pies nie atakuje w taki sposob o jakim mówisz:))) to chyba pomylilo Ci się z wilkami które nromalnie też nie atakują ludzi, no chyba że chore lub pozbawione całkowicie pozywienia w desperacji udają sie do gospodarstw domowych na łowy:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

LejDusia podpisuje się pod KAŻDĄ Twoją wypowiedzią, mało tego podziwiam Cię za cierpliwość do łopatologicznego jak to nazwałaś tłumaczenia wszystkim tu piszącym dlaczego Ty masz rację i choć większość widzę, że ma nikłe pojęcie w porównaniu do Ciebie, bo niektóre wypowiedzi tutejszych znawcUw to chyba po to by Cie sprowokować i złapać za słówko ;]. Ja mam to samo spojrzenie na ten temat i popieram Cie w 100%. Widać że jesteś osobą doświadczoną i bardzo inteligentną i właśnie posiadanie psa z ras o których tu mowa powinno mieć miejsce tylko i wyłącznie w rękach ludzi odpowiedzialnych i mądrych do tego stopnia jak Ty :)) Byłoby mniej negatywnych opinii na temat pokrzywdzonych psów, które nie są winne temu że trafiły w nie doświadczone/nie odpowiedzialne ręce. Może wtedy nie opowiadano by takich rzeczy, które owszem zdarzają się ale chyba w 100% psom NIErasowym, z niewiadomego pochodzenia, niezrównoważonym itd (oczywiście nie wszystkim, ale w świecie gdzie psy rozmnażane są świadomie, rodzice mają testy psychiczne itd są w 100% socjalizowane i trafiają przeważnie do rąk ludzi których stać na zapewnienie odpowiednich warunków NIE MA MIEJSCA NA SYTUACJE GDZIE PIES ATAKUJE CZŁOWIEKA JAK WROGA). Nie chce nikogo obrażać bo wiadomo, że nie wszędzie tak jest ale to przeważnie w połączeniu z niedbałością człowieka idzie w parze psia niekontrolowana agresja. LejDusia widać że wiesz bardzo dużo na ten temat i tylko takie osoby są w pełni świadome tego jak prawidłowo wychowywać psa... bo reszta ma bardzo zacofany pogląd, że pies to krwiożerczca ludożerca którego instynktu nie ma możliwości opanować itd:)))) To smutne że nie widzą w tym swojej (człowieka) winy, tak jakby to oni byli poniżej poziomu tego psa i nie byli w stanie nad nim zapanować... Zaścianek i jeszcze raz zaścianek... Pewnie ciężko jest sięgnąć na półkę i przeczytać jakąś literaturę na ten temat, ale oni pewnie nie wiedzą że w ogóle zostały napisane takie książki! :P
Sama chcę mieć dobermana, miałam nawet okazje takowego posiadać ale niestety tylko przez krótką chwilę, ale wówczas nie byłam świadoma tego jak niewiele wiem na temat tej rasy i psów w ogóle.. choć wydawało mi się że posiadanie kilku kundelków wystarczająco dużo mnie nauczyło:)) Teraz bardzo się cieszę że ten pies z nami nie został bo byłoby nam trudno nie mając zielonego pojęcia o potrzebach Dobermanów:))) Ale ja już to zrozumiałam, widać wielu ludzi dalej nie rozumie różnicy między psami które mają charakter trudny, wymagają wysiłku współpracy i doświadczenia w wychowywaniu a takimi które są potulnymi barankami od małego. I co daje tak naprawdę rodowód:) Ja nie zdecydowałabym się na psa dużego, 'słynącego' z tego że jest 'mordercą' od pierwszej lepszej hodowli domowej...
Ale pies to nie tylko psychika, to też wychowanie. ale Ty już Lejdusia wszystko wyjaśniłaś kilkakrotnie:) kto chce i jest reformowalny to przeczyta jeszcze raz to co pisałaś i zrozumie a kto nie, ten niech dalej wierzy w swoje zaściankowe wymysły ;)))

Pozdrawiam wszystkich rozumnych posiadaczy psów z pasją:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No a Ty dalej wygadujesz te same bzdury:D:D nic nie zmądrzałeś

PS: Wątek ma już 6 lat:D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Liczy się gatunek, a nie człowiek.
Pies to zwierzę. Jego przodkiem jest wilk. Kilkaset lat to za mało by z drapieżnika zrobić istotę potulną.

Wilk jest zwierzęciem stadnym, który za pomocą agresji określa hierarchię w stadzie. Ludzie w wielu kwestiach czynią podobnie. Wiele osób szkoli psy za pomocą nagród i kar - to specyficzny sposób ustalania kto jest kim w stadzie, nauka posłuszeństwa wobec jednostki alfa.

Pies, niezależnie jak dobrze ułożony zawsze może poczuć instynkt, albo dokonać przemyślanej decyzji umożliwiającej mu awans w hierarchii stada.

Kogo pies atakuje? kobietę, osobę starszą, dziecko, pijanego właściciela płci męskiej - atakuje jednostki słabsze od siebie, które z niewyjaśnionych powodów są wyżej w hierarchii stada niż on. Wykorzystuje sposobność do awansu.

Czasem stadem atakuje osoby obce - tu powodem może być ochrona terytorium własnej watahy przez obcymi drapieżnikami.

Pies to tylko zwierzę. Nie potrafimy wejść w jego psychikę, nie potrafimy mu wyjaśnić co jest dobre a co złe, to chodząca bomba zegarowa.

ty fredzio ty mozesz mi opciagnac cymbale same przezwisko juz o tobie muwi ale mnie w****iaja tacy ludzie jak ty mysle ze jak bym z toba popil to niewytrzymal bys do 23 bo bym cie k**** zlal tempiaku wes mi napisz swuj adres to chetnie sie wybiore do ciebie i ci zleje ten wredny pysk pedale i zamknij juz ten pysk ze ciezko sluzba zdrowia pracuje oszukyjecie jak sie da
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Za to wszytsko winni sa ludzie, ze zle wychowuja psa. Roznica jest taka ze byle jaki kundel dotkliwe nie pogryzie, a psy duze maa wieksza sile w szczenach i zrobia wieksze szkody. Liczy sie wychowanie a nie rasa, jak człowiek jest głupi to rzeczywiscie powinien sobie kupic pekinczyka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trzy psy zagryzły swojego właściciela na ulicy w Lublanie - poinformowała słoweńska policja. Policjanci zastrzelili jednego psa, a dwa udało się wziąć pod kontrolę. Nie podano szczegółów wydarzenia i nie ujawniono tożsamości ofiary.
Według miejscowych mediów te same psy - bullmastiffy - zaatakowały i pogryzły dotkliwie w 2006 roku przechodnia.

Jak podała państwowa agencja STA, psy zostały wówczas wysłane do schroniska, gdzie miały przejść szkolenie, ale zaatakowały tam jednego z instruktorów i wróciły do właściciela.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Hodowla z Wyczechowa (13 odpowiedzi)

Nie polecam kupna psa z Wyczechowo. Kupiliśmy pieska który miał ważyć 2 kg i być miniaturka...

Pseudohodowla (330 odpowiedzi)

Przestrzegam przed zakupem psów z hodowli na Osowej. Psy mają nużyce, wady genetyczne....

Psy bez smyczy mam juz dość! (240 odpowiedzi)

Codziennie wracam z dzieckiem z pozytywnej szkoły na Kokoszki i nie ma dnia abym nie musiała...