mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

Mamazosi moga to byc zabki tzn zaczyna sie zabkowanie. proces zabkowania dosyc dlugo trwa.
u nas slinieni marudzenie a czasami bez powodu placz i strasznie pcha raczki izabawki do buzki. synek mial poodbnie a zebolki wyszlly po 6 tym m-cu.
ja daje malej jak juz narawde daje czadu i placze w nieboglosy nurofen bo jest przeciw zapalny i przeciw bolowy tak mi doradzial lekarz ze lepiej dac nurofen.
trzyma kciuki zeby szybko przeszlo:)
a co chodzi jeszcze o wozek spacerowke parasolke ja jeszcze zwracalam uwage czy raczkis a dosyc wysokie i rozstaw kolek(szerokosc)zeby poprostu wygodnie sien chodzilo:)

Mamozosi, a mały ci śpi dużo też w dzień? jeśli tak, to jest po prostu wyspany, a ma 3 miesiące i zaczyna obserwować świat i bawi się.Na zęby za wcześnie :)

Aabym wolę cesarkę też ze względu na rozciąganie pochwy.Zaraz minie rok jak my z mężem mamy celibat, a ja się boję, że mam wiadro między nogami, załamka :(

Co do odparzeń, to gruba warstwa Sudocremu i młody może leżeć trochę w kupie, będzie mu tam lepiej :)

Też obstawmam zęby.dziś kupię czopki.
Napisz coś wiecej o tej zaklinaczce bo nic nie wiem.
Jesli któraś używa mam do oddania za darmo krem na odparzenia z rossmana,nawet nie użyty.mogę oddać za darmo

a po cc mialam takie powiklania ze do dzisiaj mi się śni ;) koszmarne sztywnienia karku, co 6 godzi tabletki przeciwbolowe bardzo silne , ktore nic nie dawaly...przez 6 dni spalam w sumie 4 godziny...ciekawe, że wszyscy myslą ze cesarka to taki pikuś, a nikt nie mowi o powiklaniach

Mamozosi może te zeby go męczą po prostu? Pisałaś że u Was wcześnie się zaczyna. Albo skok rozwojowy...

Katya - no wlasnie tez mamy problem z nawracającymi odparzeniami :-( wystarczy ze godzinkę polezy w kupce - np. w nocy - i juz jest masakra :( moze faktycznie go bolec ta pupka w nocy,zmieniam za kazdym razem pieluszke w nocy, tylko on tak czesto robi, ze co zmienie przed karmieniem to narobi w trakcie, znowu przewijam i niestety rozbudzam go...potem pol godziny do godizny usypiania :( dlatego wlasnie prawie nie spię od 3, hehe

mamazosi - zaklinaczka dzieci radzi, zeby budzik nastawiac pol godziny przed 24 i go budzic. A moze jakis skok rozwojowy?

Dziewczyny - ja też chetna na spacerek :)

Happymum co do spotkania jestem chętna.

A jeśli chodzi o wózek to musisz się zastanowić gdzie najczęściej jeździsz czy autem czy komuniacją itp. Twoja córeczka jest spora, także jak zacznie chodzić to w xlanderze może być jej ciasno jak w następną zimę ubierzesz ją w grube ciuchy. A Tobie niezbyt wygodnie pchać wózek i gonić córkę.JA miałam taką sytuację, że młoda urodziła się na początku listopada rok później w spacerówce było jej ciasno,a mi ciężko pchać ją w takim wózku. Męczyłam się tak 3miesiące, bo skoro kupiłam wózek za 1800pln to zakładałam że spacerówką pojeżdżę do 2latek małej. Ostatecznie zirytowana kupiłam spacerówkę, bo mała ryczała w wózku, wyginała się, było jej za ciasno a mnie wkurzało co chwilę wkładanie jej i wykładanie, a byliśmy już na etapie chodzenia. Mam wózek fajny i lekki, ale nie typową parasolkę, ale lekką i wygodną i co najważniejsze z tyłem opieranym całkowicie na płasko.A jak będziesz kupowała wózek to zwróć uwagę czy się całkowicie na płasko rozkłada i czy ma regulowany pod nożek. Moja jeżdziła w tym wózku krótko bo do 2.5roku, potem wózek odrzuciła sama. Tak tylko podpowiaidam, że typowe "tanie" parasolki są super na krótkie trasy albo do auta, ale na dłuższe spacery nie bardzo. Oczywiście każde dziecko jest inne, moja jest zywiołowa i potrzebowała sporo przestrzeni, a ja lubię być mobilna i wszędzie wózkiem z małą.

Ja mam taki :http://www.malieksperci.eu/mobile.php?41,euro-cart-wozek-spacerowy-lira-3-eurocart-spacerowka-lekki tylko na 4kolach. Sprawdza się wczędzie, zwłaszcza w komunikacji. jest bardzo lekki. składa się łatwo i mało miejsca zajmuje w aucie.

Pytanie z innej beczki. Mały ma mały plac ciemieniuchy na głowie. Ziajka na ciemniuchę nie pomaga, krem z mustelli też nie. Ciemieniucha się nie rozszerza,ale też nie poprawia. Chyba zostaje lekarz, choć niektórzy stosują Salicylol, choć to dla dorosłych macie jakieś doświadczenia z tym preparatem?

U nas od 3 dni problemy z nocnym spaniem. Mały wybudza się ok 24.00 i potem 3godz nie moze zasnąc, płacze w nieboglosy, jeść nie chce. JAk myśliicie co mu się nagle stało? ZAwsze spał pięknie.

Sprawa druga młody od 3nocy budzi się ok 24.00 i nie może zasnać, wygina się, marudzi, 3 godziny usypia, nie chce też jest , bo nie jest głodny. Więc z aniołka śpiącego śłicznie w nocy zrobiła si e masakra..Jakieś rady?

Happymum ja mam xlandera i parasolke czyli dwa wózki :-D
Sama kupiłam najtansza mala ale lekka. Super się sprawdza jak dziecko już chodzi. Ja kupiłam z tesco za 100 zl. Bralam przez długi okres wszędzie bo jest dużo poreczniejsza od duzego wózka. Szczególnie na wyjazdy i na zakupy. Ja jeszcze prosilam na chrzciny o krzeselko do karmienia zmieniane w hustawke, łóżeczko turystyczne i dostala mala śliczną pozytywke jako pamiatke ktora bawi sie do dzis.

Ja na szczęście nie muszę znosić wózka...bo nie wiem czy dała bym radę x-landera targać po schodach... ale daję radę :) dziewuszki a ja teraz z innej beczki ale to pytanie do mam które już są mamusiami starszych maluszków... chcemy robić chrzciny na wielkanoc i moja mama sobie ubzdurała że chce kupić nam spacerówkę-parasolkę... i ja nie bardzo wiem czy taki wózek w ogóle będzie mi potrzebny kiedyś czy nie? mam x-landera x-move i tam mam spacerówkę...jak się ma taką spacerówkę to potrzebna jest też taka zwykła parasolka? bo dla mnie póki co to odległu temat i wydaje mi się to idiotyczne by mieć dwie spacerówki....

Ja myślałam, że nie dam rady go nosić, a noszę, ale wózek to jest rzecz nie do ogarnięcia.Mąż jak ma czas to znosi i spacerkujemy :)

Ja też mam dyskopatię i też jestem po CC i też od razu musiałam dźwigac moje 4700g szczęścia hihi ale co tam...było trochę trudno tego dokonywać zaraz po porodzie...ale czego człowiek nie zrobi... damy radę wszystkie :)

Hehehe faktycznie :-P

Aabym, a przypadkiem pupa go nie boli? może tak być, ja smaruję pupkę po każdej zmianie pieluchy.
Też patrzę na swojego synka i ten bezzębny uśmiech mnie rozbraja od samego rana.

Happymum dzięki :) i masz rację oni nie rozumieją, od tego są inne mamy.
Tylko jak czytam was to prawie każda karmi piersią i ma kłopoty z tym związane, a ja nie mogę nic doradzić :(

Delie ja mam dyskopatię, miałam zakaz dźwigania do 2 kg i noszę swoje ponad 5 kg szczęścia, mi cesarka niestraszna po sn :)

A do pupy stosuję Sudocrem, mały ma ciągle problem po szpitalu i odparzenie mu szybko wraca jak poleży trochę z kupą, pupa go boli.

Perfectangel nie ma jak słownik w telefonie, zamiast tlenkiem cynku, to dodało ci Cycki :D śmieję się za każdym razem jak ktoś nie rozumie mojego smsa :D

Ja też nie kumam jak to jest z ta alergia... opowiedzcie. :-)
Delie my używamy krem Linomagu z witam A + E i tlenkiem Cycki. Polecam. Jest naprawdę dobry.

Hm jak to jest z ta alergia i dieta? Jesli teraz jest uczulenie np na białko lub cytrusy to w przyszlosci tez bedzie jesli sie teraz to je? Moja zuzia co jakus czas ma uczulenie bo jakies krostki sie pojawiaja ale schodza..ta chropowata skora tez..ale nie wiem od czego..a nie chce aby miala w przyszlosci alergie ja na nic nie jestem uczulona

Dziewczyny jakie kremy do pupy maluszków stosujecie?

CC nie jest takie piękne jak się wszystkim wydaje :D W moim przypadku to właśnie CC i to jak się po nim czułam powoduje, że na razie nie chcę więcej tego przechodzić...
Po CC nie powinno się dźwigać, wyciągać.. czyli czasem niestety i nosić nasze maleństwo, w szczególności jeśli urodziło się nie aż takie małe :(.

Happymum wspólny spacer to dobry pomysł. :)

Dziewczyny ja znowu mam wielki szacunek do tych mam którym koło 40tki udało się zostać mamami :) to jest też wielka zmiana w życiu i często długo oczekiwane maleństwo... Także nie ma co się martwić :) jak wam dane było urodzić jednego szkrabka to i może na 40te urodziny lub któreś przed nimi dostaniecie drugiego wraz z bezbolowym porodem CC :) wedle życzenia :D
P.S. pamiętajcie tylko że po CC też nie jest tak pięknie hihi ale grunt by traum nie było więcej i dzieciaki były zdrowe :)

Katya wrażliwcem chyba jest większość z nas a to forum nie wiem jak wam ale mi tak jak i tobie daje spore poczucie bezpieczeństwa chwilami :D bo nie o wszystkim można porozmawiać z mężem hihi go nie interesuje wybór smoczka, pieluch czy szczepionek :D oni chcą by było dobrze a my mamy wykombinować tak żeby tak własnie było :)

Mamazosi ja ci zazdroszczę imprezy :D ja tu kombinuję jak z mężem do kina wyjść... ale już sobie obiecaliśmy że od wakacji zaczynamy żyć lol śmigamy na wczasy z małą i potem wracamy do ludzi i normalności bo dzieciaczki dzieciaczkami ale znajomych też trzeba odwiedzać i czasem zapraszać i jakoś funkcjonować w społeczeństwie bo w 4 ścianach z dzieckiem to wszystkie powariujemy:D może jak będzie cieplej wiosną czy np w maju urządzimy sobie wszystkie jakiś spacer np w sopocie czy Gdyni?

Katya - nic sie nie martw, co ma być to będzie, dzieci rodzą się z miłości a nie z planowania :)...tak jak u nas,myslalam ze juz nigdy nie uda mi się zajść w ciąże, a tu proszę - wlasnie patrzę na mojego słodziaka ktory spokojnie sobie śpi :D

Inne tematy z forum

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...