mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

Mamazosi ja już tak odruchowo odciągam ten pokarm laktatorem że zapominam o tym że faktycznie jestem uwiązana z wyparzaniem butli, myciem laktatora, uważaniem by się nie zalał, nie zapchał i w ogóle...no jest to upierdliwe... czasem żałuje że nie udało mi się karmić piersią...na bank jest to wygodniejsze niż laktator... może moje kolejne dziecko nie będzie takim nerwusem...i uda mi się karmić piersią jak człowiek :)

Perfectangel moja córcia też straciła trochę włosów od czasu kiedy się urodziła...wytarły się jej włoski z tyłu główki...i z przodu też...z tyłu to rozumiem od leżenia a z przodu hm nie wiem od czego bo czapeczkę ubieramy tylko na dwór...

Moja córa śmieje się na głos już z dobry tydzień więc zaczeła coś koło 7 tygodnia życia...

Katya gratuluję...oby teraz było już ze wszystkim co raz lepiej :)

Moja w nocy się nie wybudza do jedzenia tylko mruczy i delikatnie pokwikuje i od razu wiem że trzeba dać buteleczkę z mleczkiem i od razu je i idzie dalej spać... ona nawet oczy nie otwiera do tej czynności :) je na śpiocha :)

Abym ja od 2 dni próbuje się dodzwonić i zarejestrowac do swojego oszołomiastego ginekologa...stwierdziłam że pójde do niego mimo przygód z nim w ciąży bo jedno co pewne to fakt że nie robił mi w ogóle problemu z l4 i dał od pierwszych tygodni...a dla mnie ze względu na pracę ważne...

Perfectangel gratuluję odratowania laktacji :D brawo :D

A co do odciągania w nocy to ja odciągam bo boję się że jak zrobie sobie przerwę tylu godzinną to zaburze laktację...nie wiem czy to ma sens co pisze ale jakoś tak to sobie ubzdurałam w głowie...

muszka - a Twoja blizna po CC jest juz blada czy wciaz czerwona? U mnie po bokach czerwona, a na srodku blada. Z jednego boku jest tak jakby nierowna (nie jest plaska)

Lollipop i Muszka jesteście zadowolone z usg dr Króla? Ile się czeka na wizytę? Ma podejście do maluszkow?

Mamazosi dzięki za rady ale wystarczył maltan i odstawienie laktatora na noc :) Przestraszyłam się że od laktatora popękają mi jeszcze bardziej brodawki i w nocy dałam już cyca i rano było lepiej :) W ciągu dnia ściągałam jeszcze pokarm ale wieczorem już dałam pierś i dzisiaj też :)

Muszka a kogo polecił Ci dr Król?

No jednorożec tylko pozazdrościć.... :-) mój słodziak będzie tak pięknie spał pewnie dopiero jak na mm przejdę...
Btw. Z ilością mojego mleka rewelacji moze nie ma ale póki co karmienie piersia uważam za uratowane :-)

jednorozec - mamy dzieci w tym samy wieku, a jak różnie śpią. Wow, zazdroszę Ci, tyle godzin nieprzerwanego snu! :)

Hej :)
U Nas od paru dni Amelka zaczęła coraz dłużej spać.Wczoraj przykładowo o 19 kąpiel,o 20 już twardo spała i tak do 5.30 bez karmienia wytrzymała..Wtedy jedzonko,przewijanie trochę się pośmiała,pogadała i na bujaku zasnęła ok 7.30 aż do 11.30 i tak przez ostatnie dni..

Co jakieś 3-4-5 dni Mała łapią kolki mimo podawania Sab Simplexu i wtedy zazwyczaj męczymy się do 23 po czym ładnie śpi do południa,ale za to resztę dnia jest aktywna i ma tylko jedną drzemkę na 15min..

joahne my jak zaczynaliśmy to Żabek też nie chciał jeść bo spał mocno, więc znaleźliśmy jego słaby punkt - Mąż łaskotał mu stópki i wtedy synek ssał. Po tych trzech dniach już się nauczył, że jak poczuje smoczka to sam zasysa, czasami trzeba tylko po policzku pogłaskać jak zamuli. Zdarza się oczywiście, że się wybudzi, ale nie na tyle, żeby jak skończy się karmienie od razu nie zasnął :)

Katya - cieszę sie ze zabieg się udal, Twoj maluszek jest dzielny :)

Perfectangel - ja dzisiaj wypilam malutką kawę...pierwszy raz, ostatnią pilam jeszce przed ciążą...i tak mnie ponioslo, ze z Żabianki zaszlam z malym na spacer az na molo na Zaspie :) chyba juz więcej nie będe pila ;) ale pogoda cudna, oby się utrzymala :) A moj maly ma zakola od urodzenia, po tatusiu ...i jest calkiem łysy;) wogle smieszny jest, w szpitalu mowili "jaki maly poważny człowiek" :D czy Wasze dzieciaczki tez są lyse, czy wszystkie mają wloski?

A co mialyscie u gina na pierwszej wizycie po połogu? bo mi nie zrobil ani cytologii ani usg, stwierdzil ze za wczesnie..ale z tego co slysze to cytologia powinna byc, mialyscie?

joahne - moj maly tez w życiu nic nie zje przez sen, przez sen to chyba dziewczyny butelką karmicie? ja klade sie ok, 22, potem co 2,5-3 h pobudka na karmienie, a nad ranem juz co godzine :( nie chce jeść, a się budzi, wkurza mnie to bo bym jeszcze pospala ;) a tak chodze nieprzytomna ;)

Znacie jakiegos neurologa dziecięcego wartego polecenia? i hematologa dla mnie?

A ja sie zastanawiam jak wam sie udaje karmic dzieci przez sen? To one sie nie wybudzaja w nocy w ogole? Moja jak zasnie to za cholere nie nakarmie jej przez sen bo zwyczajnie nie zassie piersi:)

Ja zasypiam ok 22, pobudka na karmienie między 3 a 4 i ostateczna pobudka między 6 a 7. Mąż karmi Żabka przez sen o 23. Więc chyba nie jest źle, ale i tak jestem nieprzytomna ;)

Perfectangel, Bebiko comfort ma zhydrolizowane białka i bardzo mało laktozy. Zamówiłam w internecie bo w akpolu po 26zł a w aptece słonik po 18.50 :)

Ja idę spać koło 23, w nocy budzę się koło 3.30, a koło 4 rano idę dokarmić przez sen małego (nie zmieniam pieluszki bo ma suchą) i wtedy śpi do 7.15 rano (nawet małą mogę do przedszkola ubrać). Ale w ciągu dnia nie udaje mi się odespać.

Na ranę po cesarce stosuje plastry silikonowe, wygląda ładniej niż wcześniej. 5 dużych plastrów (po pocięciu mam 20 plastrów) kosztuje 100zł ale moim zdaniem lepiej się goi. Plus fajnie zabezpiecza ranę.

Happymum 3mam kciuki za karmienie i ściąganie. Jeżeli twoja mała nie ma problemów z brzuszkiem oby ci się udało jak najdłużej. To jest więcej pracy, ale na pewno dasz radę! No i może okres jeszcze nie wróci trochę dłużej :)

blizna po cięciu/szwie - mnie co prawda nic nie męczyło, jedynie szew "poczułam" jak myłam to miejsce lub wiecie dotykałam przy codziennych czynnościach ;) więc nie narzekałam, ale pani ginekolog dała mi maść do smarowania 2 razy dziennie przez 7 ni i z dnia na dzień w ogóle nic już nie czułam :) maść nazywa się CICATRIDINA i jest na receptę. Pani dr sama z siebie powiedziała że można stosować przy karmieniu (w ulotce jak zawsze pisze że ciąża i karmienie nie/wg zaleceń lekarza - no ale na wit c te jest zakaz w ulotce;P). Ogólnie ta maść jest na "leczenie ran powierzchownych i głębokich różnego pochodzenia".

joahne dzięki... Pod koniec miesiąca zapisałam się na kolejną wizytę i zapytam gina...

Katya super wiesci, niech maluszek zdrowo rosnie i dogania rowiesnikow!

Perfectangel mialam sie dzis was pytac o wycierajace/wypadajace wlosy dzieciaczkow. Bo ja od kilku dni widze czarne wloski mojej Poli na pieluszkach tetrowych, przescieradelku czy w czapeczce. To normalne ze sie wycieraja, ale teraz to sie jakos w zmoglo. Pola sie jesze nie smieje na glos, tylko sprzedaje usmiechy na lewo i prawo;)
A spie zazwyczaj od 22.30-23 do (w najlepszym przypadku) 8 rano. Karmie ok 3 i czasem kolo 6-7. Ale i tak sie nie wysypiam bo sie czesto budze, szczegolnie nad ranem. Mala zasypia kolo 4, ale czesto wybudza sie juz kolo 5-6 i jeczy, postekuje. Wstaje do niej a ona spi. Wiec nie wiem czy to przez sen, czy to taka faza lekkiego snu czy co... strasznie mnie to meczy bo nie moge spac. Bywaly noce ze spala twardo bez zajakniecia do 8.30.

Puchatkowa ja tez mam twardy szew po cieciu, takie zgrubienie. I tez troche boli, ciagnie. Nie wiem czy to normalne. Mam nadzieje, ze zmieknie. Wiem, ze inne blizny, ktore ciagna mozna rozciagac, masowac. Ale nie wiem jak z blizna w kroczu...

Mój mały też zaczyna się głośno śmiać - jak narazie tylko do grającej pozytywki nad łóżeczkiem :D
Dziewczyny, mam pytanie z innej beczki :) byłam na kontroli po połogu u gina i poczułam bardzo mocno przy badaniu bliznę po zszyciu krocza. Lekarz mówił, że ona zmięknie i będzie ok. Ale od wizyty minęły kolejne 3 tygodnie i blizna jest cholernie twarda... Nie mogę nawet usiąść po turecku, nie mówiąc już o współżyciu... Miała może któraś z Was taki problem i wie czy można temu jakoś zaradzić?

Monika z tego co wiem to przy karmieniu spokojnie można wziąć znieczulenie :) na szczęście :) mnie czeka dentysta za jakiś miesiąc...

Katya no to super! Gratuluje!
Perfectangel Marysia okolo 2 miesiaca miala okrzyki radosci, takie piski podczas usmiechania, a od ok. 2 tyg ma juz taki dziecinny smiech slodki :-) Ale to tak raz, dwa na dzien na razie. Najczesciej przy kapieli jak jej szyjke myje i ja laskocze :-) No takie to jest slodkie, az sie zanosi tym smiechem i chowa szyjke :-) a nogi az po sama glowe prawie wedruja :-) Czyi u nas ok 2,5 miesiaca zaczal byc taki typowy smiech.
Co do spania , jak tam sobie policzylam to nie jest zle, bo spie po ok 8h:-) az sie sama zdziwilam! Nieprzerwane to tak ok 5h
A sluchajcie, w piatem ide do dentysty na kontrole po ciazy, myslicie, ze jesli bedzie mi robil jakiegos zeba to mozna znieczulenie przy karmieniu piersia?

A i moje dziecko lysieje :P bujna czupryna mu sie przerzedza i to od zakoli do tylu głowy idzie... Wyglada jakby miał czoło do czubka głowy :P szkoda ;) a jeszcze miałam zapytać kiedy Wasze maluchy zaczęły sie śmiać na głos? Kostek sie tylko uśmiecha póki co, ale chyba ma jeszcze czas...

Ile godzin spicie? Ja w sumie około 6. Klade sie ok 24 i pobudki ok 7:30 - 8 ostatnio. Ale po drodze co najmniej jedno karmienie. W ciąży sypialam co najmniej 9 godzin :P i na początku było mi trudno. Teraz chyba sie przyzwyczailam... Choć marze zeby to 6 godzin było jednym ciągiem... Ehh jeszcze trochę :) Synek spał dzis od 20 do 3! I od 3:40 do 7:20 więc mamy postępy... Tylko ok 6 o tak mialam pobudke bo sie prezyl i stekal i na brzuch go bylam przelozyc a potem juz zasnac nie moglam :/ ciagle sie boje go tak zostawiac mimo ze swietnie daje spbie rade... Mam nadzieje ze wkrótce będzie spał tak pięknie od 24 do 7 :) a pijecie kawę? Bo ja taka slabiutka rano...

Inne tematy z forum

pomóżcie-pomysł na własny biznes (106 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (119 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...