mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

Lyneth polecam Prenalen syrop dla kobiet w ciazy i karmiacych. Ja tez ostatnio bylam chora, katar i bol gardla, no i postawil mnie na nogi. Zdrowia! Naprawdenwszyscy dookola chorzy. A my zaczynamy przygotowania do chrzcin 23 lutego :-)

Witaj Artemida :)

U nas rytm dnia jako taki jest, ale jeszcze nie do końca wyrobiony. Ze stałych elementów to ostateczna pobudka po nocy i ubieranie o 10, kąpiel o 19.30 i zasypianie między 23 i 24. Przy ładnej pogodzie jeszcze spacer od 12 do 13.30-14. A poza tym to wszystko jeszcze nieuregulowane. W nocy czasem 2, a czasem 5 pobudek na karmienie. Z drzemkami też różnie, bo czasem 20 minut, czasem 3 godziny. Coś się ten mój Synek nie chce uregulować :/ no i strasznie Wam zazdroszczę, że wasze dzieci zasypiają same. Mój jak jest śpiący, to zaczyna koncert i drze się, dopóki go nie ululam na rękach albo w bujaczku :(

--Delie - to chyba i tak miałam szczęście, bo ja całą książeczkę mam wypełnioną, wszystko jest, jak trzeba, tylko tego jednego kwadracika o odśluzowaniu nie mam zaznaczonego; tę resztę poniżej już mam, dlatego się zdziwiłam.

Coś mi się co prawda obiło o uszy, że nie odśluzowują dzieci bo to im może coś uszkodzić, a i lepiej jest jak maluch sam się tego pozbędzie, ale na 100% to nie jestem pewna...

U nas z tym rytmem dnia jest różnie; Franek ma mniej więcej swoje w miarę stałe pory spania i jedzenia, ale czasem jest to bardziej mniej niż więcej ;) Ostatnio ma dni spania i częściej śpi w dzień; aktywny też jest, dziś godzinę leżał na macie i gadał do zabawek, a potem zainteresował go sufit, aż się znudził i zasnął ;) Oby to częstsze spanie nie było objawem jakiegoś chorubska, choć nie powiem, że też bym chętnie pospała w ciepłym łóżeczku w taką pogodę :)

joahne - dzięki, kuruje się jak mogę; a córcią się nie martw, po szczepieniu to normalne; sprawdź tylko wieczorem, czy gorączki nie dostanie; tak nam lekarz polecił, żeby na wieczór obserwować dziecko. Franio też był marudny i senny po szczepieniu; marudzenie przeszło, senność została ;)

Dziewczyny dużo zdrówka dla Was! Wiosno przychodź!

Lyneth - ja zauważyłam, że na Zaspie ogólnie mają gdzieś wypełnianie książeczki zdrowia dziecka. U mnie nawet nic nie wypełnili o żółtaczce i innych rzeczach :/

Witam wszystkie Panie, chętnie dołączę do tematu. Jestem mamą Wojtusia, który urodził się 12-12-13 w szpitalu na Klinicznej.

Wydaje mi się, że właśnie przechodzimy tzw. kryzys 6 tygodnia.. Nasz normalny rytm dnia jest 3 godzinny, od pobudki o 7 - karmienie, trochę aktywności, drzemka od ok 8 do ok 10, znowu karmienie, aktywność i drzemka od ok 11-13, karmienie, aktywność, drzemka 14-15:30, karmienie, aktywność, drzemka 17-18, karmienie, kąpiel ok 19:00 i spać o 20. Karmienie przez sen o 23:00, następnie budzi się między 3 a 4 i znowu od 7 nowy dzień.

Dodam, że w związku z brakiem pokarmu karmię mlekiem modyfikowanym.

I do wczoraj było wszystko jak zawsze, a od ostatniej nocy zaczął się domagać jedzenia wcześniej, śpi dużo krócej i jest marudem większym niż normalnie.. Mam nadzieję, że szybko to minie, bo 4h snu w nocy to dla mnie zdecydowanie za mało. Jak sobie radzicie z niewyspaniem?

W kwestii ciemieniuchy też polecam szampon Musteli. Drogi, ale warto. A na odparzenia polecam krem linomag :)

Nasz rytm dnia:
między 6 a 7 ( czasami przed 6) pobudka na karmienie, później zabawa do 9-10, krótka drzemka, karmienie między 11 a 12, ok. 12.30 do ok. 14 spacer (na spacerze drzemka przez połowę czasu), karmienie, do 16 zabawa, od 16 do 17 - 17.30 drzemka, karmienie, zabawa, po 19 kąpiel, karmienie, usypianie, od 20 do 1 sen, karmienie, sen do 4 czasem 7 (jak o 4 to karmię).

Oczywiście wszystko jest względne, ale przyznam się, że czasami usypiam "na siłę" w ciągu dnia, jak widzę, że córka jest zmęczona, ale nie może zasnąć - śpi na brzuchu, więc to ja muszę ocenić czy już czas na sen, żeby na brzuszku ją położyć do łóżeczka. Nie wiem jak zachęcić ją do spania na plecach, tak żeby sama decydowała kiedy ma ochotę na sen. Mała nauczyła się spać na brzuszku po tym jak miała kolkę i to była jedyna pozycja w jakiej była w stanie spać i to najczęściej na nas. Po odłożeniu do łóżeczka w pozycji na plecach budzi się po 5 minutach.

Może coś doradzicie?

Lyneth duzo zdrowia! Ehh byle do wiosny dziewczyny i chorobska mam nadzieje sie pokoncza.

My dzis po szczepieniu. Pola nie plakala dlugo, ale teraz troche marudna w domu. Mam nadzieje, ze to chwilowe.

hej,

u nas jak był skok rozwojowy to Franek był marudny, płaczliwy i też ciągle wisiał przy cycu, spać nie chciał. Szybko przeszło.

Ja sprawdziłam w książeczce, czy mały był odśluzowany po porodzie i nie mam nic zaznaczone :/ ani tak ani nie więc nie wiem... chyba nie był... wiecie jak to jest na Zaspie? z noskiem nie mamy problemów, czasem troszkę pociąga, ale kataru nie ma.

Ostatnie kilka dni Franuś nam pięknie śpi w ciągu dnia. Czasem myślę, że aż za dużo, ale zdrowy jest więc chyba tak go naszło na spanie.
Zaczął też ostatnio tak śmiesznie gadać po swojemu, brzmi to jak miauczenie kota ;) Leży na macie i tak miauczy do zabawek.
Mam nadzieję, ze polubi leżenie na brzuchu, bo jest płacz, jak tylko go położę.

I mnie dopadło jakieś przeziębienie :( Gardło mnie okropnie boli i drapie, mam katar :( tak to się u mnie zawsze zaczyna. Ale nic, walczę, jak mogę. Orientujecie się, czy można brać jakiś syrop na gardło przy karmieniu piersią?
Na razie biorę Islę i tantum verde psikam i oczywiście duuużo herbaty z malinami; oby szybko przeszło!
Trzymajcie się zdrowo!

U nas właśnie skok rozwojowy trwa, a myślałam, że po weekendzie przeszło, a tu d*psko. Generalnie u nas wygląda to tak, że chce wisieć na cycku, a jak nie ma cycka, to jest ryk. Pewnie niedługo przejdzie.

Co do rytmu dziennego, to przez ten skok jestem całkowicie pomylona i nie wiadomo co jak gdzie i kiedy. Na szczęście chodzi spać o 22 i budzi się koło 2 i później koło 6, więc nie jest źle.

witam w nowym watku:)
my w pon mielismy kolejne szczepienie no i mala teraz znowu podkaszluje tak jakby zbierla jej sie sluz ale jak sciagam frida to to troszczeczke scigne. no coz takie ma objawy po szczepionce:( mam nadzieje ze przejdzie jej szybko. klade ja wyzej no sciagam frida. a tak po za tym zachowuj sie calkiem normalnie.

co chodzi o rytm dnia to mala dostaje mleko o 23 zasypia przewaznie kolo 24 pozniej budzi sie najczesciej miedzy 5 a 7 nastepnie kramieni o 9 albo 10 pozzniej o 15-16 kapnie tak ok 18 nastepnie mleko 20.30-21.00

a drzemki w ciagu dnia to roznie czasmi ladnie spi nawet godzi a czaem tylko 15 min i marudzi wtedy bujam ja w wozku i tak spi na czuja.
ze spaniem to to wszytsko zalezy jak zachowuje sie jej braciszek trzy wmiare cicho sie bawi i ona moze sobie spac czy wydziera sie wiec takie uroki ja jest dwoje dzieci:)
sapdm bo sie hanusia obudzila:)
zdrowka zycze:)

hej
ja chodziłam z moją starszą do Pływarka na Politechnikę Gdańską od kiedy skończyła 4 miesiące było super. Chodziliśmy do kiedy miała 2lata, potem z braku czasu przerwaliśmy naukę i teraz chodzimy do września,ale na Chełm bo mamy bliżej. Maluch zaczyna od kwietnia w Pływarku, ponieważ od kwietna rusza nowa grupa. Zajęcia są fajne. Minus jest taki że czasami niektóre dzieci płaczą -zwykle te starsze, czyli np półroczne bo one bardziej kumają co się dzieje. Warto by chodził ten rodzić który łatwiej opanuje płacz dziecka i się nie zdenerwuje przy tym. Z tego co obserwowałam to ojcowie lepiej radzili sobie z dzieciaczkami w wodzie. Czasem na basenie PG była moim zdaniem ( i innych rodziców również) zimna woda i dzieci płakały bo po prostu było im zimno. Nie trzeba umiec pływać -wody masz raptem do pasa.

Perfekctnagel mój maluch tez miał spokojny skok rozwojowy i faktycznie on pojawia się ok 5-6tyg, potem zaczął się fajnie uśmiechać.

Co do basenów w Gdyni to raz byłam z małym na tatrzańskiej w wakacje na nauce pływania i też było ok,ale nie pamiętam jaka to była szkoła.

joahne, ten olejek to chyba to samo, o czym naisała Puchatkowa. to taki kremowy olejek specjalnie na ciemieniuchę, ale do mycia całego ciałka. o taki :) http://ziaja.com/kosmetyki/2909,kremowy-olejek-myjacy-dla-dzieci-na-ciemieniuche-hypoalergiczny

Mój Synuś też ma rózne humorki, raz jst spokojny a raz marudny cały dzień, ale faktycznie w okresie tych skoków był chyba bardziej płaczliwy i wisiał cały dzień na cycku. to trwało około 2-3 dni

muzynia, podobno na tych zajęciach z bobaskami nie trzeba umieć pływać :)

witam Was mamusie ;)

Dziś 2 dzień po szczepieniach i muszę przyznać, że Zuzia przechodzi to bardzo spokojnie. Moja pediatra kazała kupić w razie gorączki Pedicetamol w kroplach -dziś nawet widziałam reklamy, bo w aptekach ciężko to dostać.
Fajnie, że piszecie o zajęciach na basenie, może warto już teraz się zapisać, ale to mąż będzie z małą chodził, bo ja nie potrafię pływać :P
Nadal w nocy Zuzia budzi się na karmienie ok. 12, 3 i najgorsza godzina dla mnie po 6 -wtedy to już biorę małą na pierś do łóżka.

Miłego dnia życzę

Mój mały ma różne dni, fazy i nastroje, ale trudno stwierdzić z czym to jest związane... Ale widać, że się szybko rozwija :)

Zauważyłyście u dzieciaczków skok rozwojowy 5-6 tygodnia? Mój synek może odrobinę mardny momentami ale chyba przeszło bez tragedii, a wiem że dużo maluchów ma ostre humorki w czasie skoków.

Cześć Dziewczyny!
Dzięki za nowy wątek :)
Nasz synek był odśluzowywany po porodzie i ma zapisany ten fakt w książeczce zdrowia... Nie wiem od czego to zależy, że jedno dziecko jest, a drugie nie, ja dowiedziałam się o tym z jego książeczki, bo nikt mnie o zdanie nie pytał.
My też używamy Ziajii na ciemieniuchę - kupiłam w aptece olejek do mycia głowy i ciała, specjalnie dedykowany na ciemieniuchę. Nie jest drogi, bo zapłaciłam ok.7 zł, a pomaga bardzo, bo małemu strasznie się ciemieniucha wysypała - właściwie w ciągu 2-3 dni... Polecali mi w aptece też środek na ciemieniuchę z Emolium, ale nie stosowałam, więc nie wiem jak działa...

na ciemieniuchę polecam szampon musteli http://www.aptekagemini.pl/mustela-bebe-delikatny-szampon-w-piance-150ml.html
mustela robi też krem na ciemieniuchę ale nie używałam - szampon po 3-4 myciach wszystko usuwa :D
na trądzik niemowlęcy i inne krostki pani dr dała nam SEBODERM bez recepty, niestety ciężko dostępny, jedynie w doz i to tylko przez internet http://www.doz.pl/apteka/p566-Farmaka_Seboderm_emulsja_do_skory_tlustej_30_ml
obie rzeczy z czystym sumieniem mogę polecić :)

Joahne ja też się cieszę że Maluch ma swój pokój od początku bo jak po wyjściu że szpitala to też byłam obudzona od każdego jekniecia... teraz też go słyszę z drugiego pokoju ale tylko poważniejsze chrzakniecia i stekniecia

Delie mi mamy taki plan dnia jak wyjdzie :-P zależy jaka noc i o której się obudzimy, czy idziemy na spacer, jak długa jest popołudniowa drzemka i czy jest dzień kapieli...bo kapiemy do końca drugiego miesiąca całą drugi dzień, no i czy mamy gości albo czy my gdzieś wychodzimy...

Zazwyczaj wstajemy ok 7:30 - 8, karmimy się i bawimy, żeby dzień miło zacząć ;-), ok 10 jem śniadanie a potem Młody ma drzemkę 20 minut a ja oglądam jakiś serial w Tv ;-) potem ogarnianie chaty - synka przenoszę że sobą w bujaczku, czasem drzemka 20 minut, potem spacer a jak pogoda nie dopisuje to dalsze ogarnianie itd, potem dłuższa drzemka malucha ok dwugodzinna max trzygodzinna ( kontynuacja spania na spacerku), ja w tym czasie gotuje obiad i zjadamy go z malzonem, ok 17-17:30 koniec drzemki i jakąś aktywność do 19:20 i potem kąpiel, pizamka, karmienie i ok 20:10 synek spi. Potem mamy karmienie ok 24 i ok 4 i znów pobudka ok 7:30-8. Czasem mamy dwie pobudki w nocy - o 3 i 6 i wtedy śpimy do 9...
Tak mniej więcej to wygląda przeciętnego dnia :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Perfectangel moja mala spi opatulona w otulaczku bawelnianym, w srodku ma tez pieluszke tetrowa, a ubrana jest w pajaca. Temperatura 21 stopni. Zastanawiam sie jak dlugo jeszcze ja opatulac, bo tez mam spiworek. Zazdroszcze, ze macie malego w oddzielnym pokoju. Pola spi z nami i budze sie na kazde jej sapniecie pomimo monitora oddechu. Nie wysypiam sie przez to eh...

Dorcia a ten olejek z ziaji to konkretnie na ciemieniuche czy do mycia ciala? Ja tez myslalam o basenie, swietna sprawa takie zajecia w wodzie z rodzicem:-) ale wybierzemy sie pozna wiosna jak bedzie cieplo. W gdansku wiem ze jest szkola "dzidzius" i prowadza zajecia na chelmie i politechnice bodajze.

Muszka Pola tez ma slad po szczepieniu w szpitalu. Ale to normalne, mialam to w zaleceniach pielegnacyjnych wypisane ze sie pojawi slad po 3 tyg, a pojawil sie po 5. Moze ropiec i to tez bedzie prawidlowe.

Dziewczyny a orientujecie sie czy w mcdonaldach sa pokoje dla matek z dziecmi? Konkretnie chodzi mi o ten w ostrodzie przy krajowej siodemce?

Inne tematy z forum

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Wybór auta :) (83 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

Czynna logopeda z Rumi z przedszkola "Pod Topolą" na showup (3 odpowiedzi)

Zróbcie co chcecie z tą informacją, ale Pani i występuje na żywo i pracuje z dziećmi...