mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

A może spróbuj dać jeszcze jeść po przewinięciu? Staś też czasami obraca głowę w prawo i lewo jak by szukał cyca mimo że przed chwilą jadł i z reguły pomagało przystawienie jeszcze raz do piersi.

Kurcze wiecie po czym poznać że maluch płacze bo zęby idą? Nie chce dawać paracetamolu ani żelem smarować póki nie będę wiedziała że serio zęby idą, tylko po czym to poznać...

dzięki Lollipop...zapomnialam dodać, ze pieluszkę też zakladam na smoczek, ale maly tak obraca głowę w prawo i w lewo ze to nic nie pomaga :( glodny na pewno wtedy nie jest, bo to jest przewaznie po karmieniu - on najczesciej w nocy przy karmieniu robi kupke, wtedy jak go przewijam to go wybudzam i potem nie moze zasnac i jest walka z tym smoczkiem...a nie zostawię go w kupce nawet na godzine, bo od razu dostaje odparzen :(
czy ktoras z Was ma jeszce inne doswiadczenia za smoczkiem?

Hej,

Zgłaszam się do Was po pomoc, bo już nie wyrabiam... Dzieciaki - Pola i Kostek- zdrowe, ale ja potrzebuję czasu trochę dla siebie... Stąd zamieszczam w tym miejscu ogłoszenie... Może znacie kogoś zaufanego... Będę wdzięczna za wszelką odpowiedź, wskazówkę, boję się się zostawić dzieci z obcymi osobami, ale nie mam tu rodziny, więc jakoś muszę sobie radzić...

Poszukuję młodej (24-40 lat) opiekunki do 4-miesięcznych bliźniąt, dziewczynki i chłopca w Gdyni Orłowie. Osoba powinna mieć doświadczenie w opiece nad takimi malymi dziećmi, mile widziane referencje, wykształcenie pedagogiczne, być bez nałogów, która lubi dzieci, potrafi z nimi aktywnie spędzić czas. Chodzi mi o 2-4 godziny w weekendy wieczorami (w godz. 18-23.), sporadycznie w tygodniu w ciągu dnia ok. 2 godziny. W zakres obowiązków wchodziłoby: przygotowywanie pokarmu i karmienie, przewijanie, przebieranie, zabawa, usypianie, krótkie spacery, jeśli opieka wypadałaby w ciągu dnia, utrzymanie w czystości najbliższego otoczenia i samych dzieci (np. zmiana prześcieradełka w przypadku ulania, umycie butelek, umycie buziek, rączek, pupy w razie większej niespodzianki). Osoba powinna znać zasady rozwoju dziecka, pielęgnacji nad niemowlęciem, nie kierować się swoimi przyzwyczajeniami, a potrzebami dzieci, i sugestiami rodziców. Dzieci są pogodne, zdrowe, a rodzice mają sporo zdrowego dystansu. Opieka w domu rodziców, dojazd i powrót do domu we własnym zakresie (miejsce blisko centrum, dobrze skomunikowane). Oferuję 10 zł za godzinę, proszę o przemyślane i poważne oferty na joasiarudzka@wp.pl

AAbym nam Staś też płacze jak mu smoczek wypada i ja zakładam mu na smoczek pieluchę, tak jak bym pod szyjkę chciała mu założyć tylko zakładam na smoczka żeby mu go trzymała. Jeśli to nie pomaga to albo zabieram smoczka na chwilę albo biorę na ręce albo daje jeść. To ostatnie to robiłam jak karmiłam piersią bo wtedy nie wiedziałam ile zjada ale jak teraz daję mu ściągnięte mleko z butli to wiem czy to może być płacz z głodu czy nie.

perfectangel - a jak tam Kostek? :)

tak czytam o tych kupkach i nadziwić się nie mogę...Kubus skoncyzl 2 miesiace, a kupka nadal co drugą pieluszkę :) nie zarobię na pieluchy ;)

a mój mały znowu szaleje w nocy :( dzisiaj pobudki co 2 godz, nad ranem co godzine, a ostatnie spanie nad ranem to juz 30 min...ehhh, a tak ladnie nauczyl się wyciszac i zasypiać wg wskażań "zaklinaczki dzieci" ;) (niesttey u nas dziala to tylko w nocy, bo w dzien dalej spi tylko na spacerze i buczy ze zmeczenia w pozostalym czasie, ale spac nie chce ;)
mam pytanie do dziewczyn ktore uzywają smoczka - czy w nocy tez dajecie i co robicie jak wypada i dzieci wybudzają się z rykiem przez to? bo moj niestety nawet jak baaaardzo mocno spi i smok mu wypadnie to budzi sie i drze w nieboglosy...no i juz mam dosyć wkladania mu smoka przez godzine w nocy, bo wtedy ani on nie spi ani my ...no i tak się zastanawiam z tym smokiem, czy znowu odstawić, czy klepać go , czy brac na ręce, bo juz sama nie wiem co jest nie tak z tymi nocami :( a jeszce niedawno noce mielismy takie spokojne - zjadl mleczko i spal dalej...niestety od kiedy poznal smoka to jest masakra

lulka157 to możemy sobie podać dłoń bo mam dosłownie to samo co ty ze swoją córcią... moja pediatra też dotyka brzuszka widzi że miękki to nie widzi problemu...masaż każe brzuszka nam robić i rowerek nogami...eh gdybym małej zamontowała licznik to tym rowerkiem to chyba już dobre kilka kilometrów przejechała eh.... u nas kupka to skarb narodowy niestety wywoływany czopkiem... raz pediatra mówiła że mam jej podać wody przegotowanej że to ją pogoni... też efektu było brak... też słyszałam wersję że jak rozszerzę dietę po pół roku to wszystko się unormuje... nasza kupka też ma taką konsystencję i kolor żółty czyli wygląda jak ,,musztarda" czyli bardzo ładna kupka wg mojej pediatry... no cóż nic nie poradzę chyba póki co. dzięki za słowa otuchy bo znam twój ból a już myślałam że z tymi kupkami to ja sama mam taki problem.......

Iwona84 spróbuje jeszcze tylko ze swojej diety wyeliminować nabiał i jajka i jak to już nie pomoże to chyba to oleje... tylko wiesz moja mała potrafi 6 dni nie robić i ja już wtedy nie mam sumienia i dam jej 1/3 czopka... bo kiedyś musi się wypróżnić przecież ten mój tłuścioszek :)

Dziewuszki karmiące piersią hihi my to mamy z tymi naszymi dietami...raz to odstawić, raz tego jeść więcej, to wykluczyć to i tamto haha normalnie cud karmienia piersią nas dotyczy :D

Iwona84 - moja koleżanka miała to samo z nogami u synka i lekarz kazał jej jeść więcej gotowanych ziemniaków, bo to brak jakiejś witaminy czy minerałów jest, którą ziemniaki zawierają. Zaczęła i po kilku dniach samo zniknęło. Mały był na piersi i wyciągnął z mlekiem te witaminy. Spróbuj może i u Was pomoże.

Iwona84: mój synek też miał takie chropowate nóżki jak piszesz... do tego trochę na ramionach... przetestowałam już wiele rzeczy, byliśmy nawet u dermatologa..
oczywiście pierwsze co na to lekarze powiedzieli to odstawić nabiał, jajka itd... ale nic to nie daje

u nas sprawdza się najlepiej maść z apteki - wazelina+euceryna+woda.. (ok 8 zł, recepte da ci pediatra) od 2 tyg smaruję 2-3 razy dziennie + grubo na noc i widzę poprawę... więc to chyba jest jakieś wysuszenie
do tego kąpiel w emolientach

moja koleżanka mówiła że u niej sprawdziła się też emulsja/krem specjalna z linii Emolium, też kilka razy dziennie na początek

nadmanganian potasu, krochmal, gencjana i inne tego typu działają bardzo dobrze na te czerwone krostki

w moim przypadku odstawienie nabiału i wielu innych rzeczy nic nie pomogło więc już dawno wróciłam do "normalnego" jedzenia ...

Delie : na ciemieniuche polecam szampon Ziaji specjalnie na ciemieniuche .. tez na poczatku smarowalam kremem AA i wyczesywalam - ale smierdzial ten krem.. i mialam problem z wyczesywaniem bo mala ma dlugie wlosy a teraz uzywam szamponu ziajii i ciemieniucha odpuscila :-)

hej, spróbuj może 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej na wanienkę wody - u nas to pomagało na różne zmiany skórne, w tym odparzenia i potówki (rodziłam w październiku)

Ile Wasze dzieci przybieraja na tydzien ? Moja Zuzia ostatnio malo przybiera bo 270 na 2 tyg.. Mialam znow sie udac do lekarza aby skontrolowac wage i znow bylo 270 g.. to dostalam skierwoanie do laboratorium na morfologie tsh i mocz.. wyniki tsh i mocz ok.. morfologia po za nieznacznie powiekszonym MCV (norma 84 a Zuza ma 84,4 ) i Eozynocytami ( norma 0,40 a Zuza 0,58 ) wiec nie wiem czemu tak malo przybiera .. Z tego co wyczytalam to Eozonocyty wskazuja na alergie no i tu faktycznie moze byc bo Zuza buzie ma ladna bez wypryskow ale nogi ma takie chropowate ostatnio..taka jak kasza manna ale nie zaczerwione ..i sie zastanawiam czy ten nadmanganian potasu by pomogl.. jak na Buzi miala pelno czerwonych krost to zeszlo po myciu w emolium i smarowanie emulsja emolium- co do nog to nie dziala .. Zaczelam sobie pozwalac na nabial itp wiec to pewnie od tego dlatego to odstawilam ponownie .. ale nogi nadal szorstkie takie chropowate .. i nie wiem czym zadzialac ..

Happymum ja tez nie zauważyłam skokow rozwojowych pare dni była bardziej marudna ale za to zaczęła mi szybciej zasypiac nis 2 w nocy teraz po 22 spi jesli chodzi o kupy to Zuza nadal robi co 4 5 dni mimo ze daje bio gaie moze nie walcz juz z tym moze po prostu taka natura skoro kupy sa prawidllowe ja juz sie tym przestałam przejmować..jak pediatra powiedziala ze ok ze jedne dzieci robia co karmienie inne co pare dni

Happymum, u nas to samo:( Córcia niedługo skończy 4 m-c, a o kupkę to walczę dosyć długo. I pomyśleć że martwiłam się gdy na początku robiła jedną dziennie lub jedną na 2 dni. Próbowałaś herbatkę podać?
Moja jak się zlituje i wypije to zrobi, następnego dnia o ile da się znowu namówić, to już nie robi i tak po 3-4 dniu dajemy 1/2 czopka. Masakra. Wszyscy się dziwią że na piersi nie robi kupy:( a pediatra tylko sprawdza brzuszek, a że miękki to nie widzi problemu. Jeszcze niedawno to po podaniu czopka przez 2-3 robiła sama a teraz to już nie. Sama kupka jest ok, ma konsystencję gęstej śmietany więc to nie zatwardzenie. Niedługo czeka mnie rozszerzanie diety, to zobaczymy czy coś się zmieni..
Zielona kupka może oznaczać że za dużo żelaza maluch dostał. Mała początkowo mi tak robiła. Gdzieś doczytałam że przy karmieniu mm może to oznaczać że za dużo żelaza. A brałam swoje witaminy jeszcze z okresu ciąży(dla kobiet w ciąży i karmiących - a tam sporo żelaza), jak odstawiłam to kolor musztardy wrócił:))

Mąż się zajmuje Franiem, a ja nadrabiam czytanie :)

Joahne - Pola będzie zachwycona karuzelką! Mamy taką samą i od urodzenia Franio ją uwielbia :) Świetna jest!

Bierze się metalową łyżeczkę i delikatnie dotykasz nią dziąsełek ,,opukujesz" tak jakby jak będą wyżynać się ząbki to stuknięcie o łyżeczkę usłyszysz :) to ponoć stary sposób naszych babci :)

witajcie Mala758 i smerfowamama:)

Delie moja mała puszcza pierś i tyle. raczej nie odpoczywa podczas jedzenia. zawsze próbuję jej jeszcze dać po odbiciu, czasem weźmie, czasem już nie chce. nie złapie i już, i nie ma sposobu aby ją przekonać;) karuzelkę kupiłam na allegro, o taki model http://pwtoys.pl/karuzele-fisher-price-tomy/1245-fisher-price-karuzela-rainforest-tropikalny-las-k3799-027084406993.html

dorcia_86 może to skok rozwojowy 12 tygodnia?

happymum a jak się sprawdza łyżeczką dziąsła? widocznie twoja mała ma taką urodę z wypróżnianiem. najważniejsze, żeby nie płakała, stękała i jęczała z bólu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej Dziewczyny,

Ja tak na szybko wpadłam przypomnieć się, że żyje ;)
Muszę Was nadrobić w czytaniu, długo mnie nie było...

U nas ogólnie wszystko ok, ciągle mamy różnych gości, wpadają znajomi, rodzina, ogólnie wszystkie weekendy zajęte.
Franio jest wesoły i coraz bardziej rozgadany, po mamusi na pewno ;) Potrafi ponad godzinę gaworzyć i wydawać z siebie różne dźwięki. Niestety ostatnio mało śpi w dzień przez co mam mniej czasu dla siebie, komputera to już prawie nie włączam. Jedyny sen jest na spacerze dlatego długo spacerujemy :)
Dziś pierwszy raz sam złapał grzechotkę w rączkę i nią machał :) A cieszył się przy tym jak szalony! Potem, jak ją puścił to patrzył ze zdziwieniem na swoją rączkę, że już mu nie grzechocze :)
To tak na szybko, tyle u nas. Znajdę więcej czasu to wszystko nadrobię.
Pozdrawiamy!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Krótkie te Wasze skoki były dziewczyny, 4 dni? Pozazdrościć :) Nasz trwa już od tygodnia... Ale czytając jak to jest u pozostałych, to widzę że u mnie tragedii nie ma, chociaż jestem umordowana. W dzień marudzi przeokrutnie, chce więcej jeść, a w nocy, co prawda budzi się może raz więcej, ale za to ponowne usypianie trwa z godzinę. No i pobudka od 5:00... ech... mam nadzieję, że niedługo koniec ;)

A rączek do buzi jeszcze nie wkłada :/ przyłoży, liźnie i mu ucieka. Ślini się okrutnie, w zabawki uderza piąstkami, ale nie łapie. Gapi się na te swoje rączki godzinami :)

happymum87 ciesze sie ze znalazlam taki watek:P

moja mala tez jak miala ok 3 -cy zaczela wladac raczki do buzi i zdnia na dzien slini sie coraz bardziej i tez ma czasmi takie napdy ze nie wiem co z nia robic.a proces zabkowania trwa czasmi dosyc dlugo wiec coz czekamy na jedyneczki:)))

Inne tematy z forum

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

Jaki wozek wybrac? (81 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....