mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe 2013 (18)

link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=511074&c=1&k=160#npu1

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe 2013 (18)

A my teraz walczymy z ciemieniucha! Marysia ma tak dlugie wlosy, ze chyba nie sposob bylo tego uniknac. Stosujemy oliwke przed kapiela i jakos powoli schodzi. Dzis tez kupilam krem Oilan na ciemieniuche, moze szybciej zadziala
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lollipop ja pije dwie dziennie, jedna rano druga wieczorem i polozna mowila ze to wystarczy. U mnie espumisan zaczal dzialac po jakims czasie. Teraz odpukac nie mamy zadnych probkemow z brzuchem. No i ja mam 100ml, ale za to daje mniej kropelek, bo 3 razy 3.
Delie nr do p.Bogusi 501965533, zadzwon, na pewno cos pomoze.

Joahne - czy Twoja polozna udziela porad laktacyjnych? Moze znacie jakies poradnictwa, bo na Zaspie niestety moze od marca zacznie dzialac :( a mam mega problem by karmic bez bolu :(. Maly jest tak dziki, ze nie wiem czy poprawnie lapie brodawke i pozniej zamiast lezec spokojnie i jesc to szarpie i odchyla glowe oczywiscie ciagnac moj cyc :(
Czy na klinicznej jest jakies poradnictwo? Slyszalam, ze id laktacji jest tam pani Bogusia, ale kontaktu brak.

Jak spi to milion slidkosci :)

Joahne pneumokoki to wklucie, rotawirusy sa w kropelkach.

Mamazosi daj znac jaka decyzje podjelas. Ja chyba jednak zaszczepie teraz. Niby na codzien maly nie ma kontaktu z innymi dziecmi ale co weekend przyjezdza moja bratanica ktora chodzi do przedszkola i my jezdzimy do tesciow gdzie sa dwuletnir siostrzenice meza ktore do przedszkola niechodza ale choruja a pewnie ani moj brat nie powie ze w przedszkolu jakis wirus jest ani siostry meza nie zadzwonia powiedziec zebysmy nie przyjezdzali bo male chore sa...ech sama nie wiem co zrobic bo polozna nastraszyla ze dzieci zle znosza szczepienia i ze lepiej poczekac z tymi dodatkowymi.

Lollipop, perfectangel dziś idę do położnej do przychodni na ważenie także zapytam się jak długo można podawać espumisan. u nas ze stękaniem i prężeniem jakby lepiej, może po tych kropelkach? zapytam też o te witaminy, bo podaję D i K w jednym. a kupki mamy rzadkie, czasem z groszkiem;) no i śmierdzą. położna mi mówiła, że mają być jak musztarda z grudkami:P ale po mleku matki mogą być chyba różne, w zależności co zjemy?
dziewczyny a jaką macie dawkę tego simetikonu w espumisanie/boboticu/esputiconie? bo ja mam 40mg/ml, czyli tę najmniejszą. bobotic ma az 135 mg/ml. Pola jeszcze jeszcze nie skończyła miesiąca, więc podaję jej ostrożnie te krople. ale tak doczytałam właśnie o tych herbatach laktacyjnych. ja piję codziennie 2-3 bo cały czas walczę o swoje mleko. może tu leży przyczyna? choć od środy mała jest tylko na moim pokarmie i udaje się jej złapać cycka bez nakładek silikonowych (płaskie brodawki) :)))

Pola lubi leżeć na brzuszku, ale czasem jak ma złą chwilę to marudzi. jak się ją za stópki podeprze to walczy i się odpycha, nawet głowę udało się jej raz przełożyć na drugą stronę:) i działa na kupki:)

dziewczyny a szczepionka na pneumokoki to wkłucie czy doustna? ile płaciłyście? ja chyba zdecyduję się na 5w1 i pneumokoki. mamazosi i na co się zdecydowałaś?

Witam po długiej przerwie wpisaniu.
Czytam Was dziewczyny codziennie, ale na pisanie brakuje rąk.
My mamy niestety małego terorystę pewnie sami na to zapracowaliśmy a dokładniej ja bo męża nie ma w domu od 6 rano do 19 i ja spędzam z nim całe dnie. Praktycznie nie schodzi mi z rąk chociaż od kilku dni chwilkę leży na macie lub w bujaczku ale musi mnie widzieć cały czas. W nocy budzi się nadal co 3 godziny na jedzenie.
Nasz maluszek dostaje na brzuszek delicol (przed każdym posiłkiem)l i Espumisan (rano i wieczorem) i na szczęście narazie kolek nie mamy, jedyny problem to brzydkie kupki ze śluzem i nie możemy z dr znaleśc przyczyny.
Ja wczoraj szczepiłam małego dopiero, szczepienie przeciągnełam z powodu katarku niby można szczepić jak jest, ale ja wolałam poczekać i również nie wiedziałam na co się zdecydować do samego końca w sumie ostateczną decyzję podjełam w gabinecie i wziełam 5w1 i pneumokoki w przychodni na oruni górnej zapłaciłam 410 zł.

hej
Muszka ja też mam przedszkolaka,ale na szczeście mi nie choruje wogóle:) ALe chyba tez zaszczepię, mam jeszcze 2godziny na przemyślenie...
A co do dziecka to prawda im starsze tym gorzej.

Mamazosi, zgadzam się. Mój mały ma już od trzech dni po powrocie ze szpitala ustalony rytm dnia, który teraz oczywiście trochę dopasowuje do miesięcznego malucha. Śpi w swoim łózku i zasypia bez problemu. Im starsze dziecko, tym gorzej reaguje.

Mamazosi, masz przedszkolaka w domu, ja bym na pneumokoki na pewno zaszczepiła. Nawet jak starsza sama nie zachoruje to zawsze coś na rękach czy ubraniu może z przedszkola przynieść. Ja będę szczepiła, bo mam tą samą sytuacje ze starszą siostrą :)

A ja sie z Toba nie zgadzam aagusia81.Dziecko nawet miesieczne juz wymusza pewne zaxhowania chocby to,zeby wziasc na rece i pochodzic.I zgadzam sie z Toba,ze maluch potrzebuje bliskosci,czulosci i,dotyku mamy.Ale widze ze moje dziecko najczesciej wieczorem,robi,histeriie o nic bo,chce sobie,pobyc na rekach.IM szybciej maluch pozna granice swojego zaxhowania tym lepiej,dla Ciebie i jego.tak mysle,zwlaszcza ze u mnie,histeria i wymuszanie trwaly coraz dluzej,a mam,przeciez drugie dziecko i meza i im tez musze poswiecic czas.a nie tylko,nosic malego na rekacy,bo on tak chce.Dziecko,musi,umiec troche,pobyc,samo chocbyvna,macie.I nie stosowalam tej,metody aby maly,sam zasypial ale po,to,by,zrozumial ze histeria bo,on cos chce,wymusic nie ma sensu.Skonczylo sie po,trzech,dniach,narazie bezpowrotnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Myślę ze takie metody mozna zacząć wprowadzać po skończonym 3 miesiącu kiedy dziecko ma juz w miarę poukładany rytm dnia i kojarzy ze noc to noc a dzień to dzień. Takie maluszki potrzebują teraz dużo bliskości mamy i myślę ze mozna śmiało nosić przytulać spać w jednym łóżku jesli tak nam i dziecku lepiej... Bo jak nie teraz to kiedy? Maluszek nie zrozumie dlaczego mama zostawia go w pustym łóżeczku a on właśnie wtedy chce bliskości mamy najbardziej.

czy na malucha trzytygodniowego mozna stosowac metode 3-5-7? bo niewiem czy Kostek nie jest za maly zeby to zrozumiec... jak myslicie?

hej
no widzisz Lollipop każdy maluch ma inaczej:) Ja tez nie wiem co zrobić. każdy lekarz mowi co innego.
U nas spokój mały grzeczny-może dlatego że babcia jest..Od kiedy przyjechała to mały aniolek się zrobił. Jutro wyjeżdża,ciekawe jak będzie...

Mamazosi u nas wlasnie po tych 2w1byl szal. Ja tez jutro ide na szczepieniei tez nie wiemco z pneumokokami. Chce szczepic ale nid wiem czy juz czy poczekac i zaszczepic jak bedzie mial 7 miesiecy zebyo jedna dawke mniej mial.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ten tobradex ma w składzie steryd i antybiotyk. Pewnie lekarz zalecił aby nie stworzył się obrzęk oka-dlatego ze sterydem. Tak myślę. A że maluch malutki to zadziałać trzeba szybko

U nas espumisan srednio dzialal i zmienilam na esputicon, zobaczymy jakpo nim bedzie. Ale chyba zaczne dawac ta wode koperkowa boslyszalam ze dobra. Windi u nas w ogole nie pomagalo...

Monika a mowila kiedy sie przesadza z tymi herbatkani? Ja puje jedna dziennie plys czasami koperkowa ale to chyba nie jest duzo.

Iwona Tobradex na ropiejące oczko Wam dali? Masakra! Mój synek to dostal ale lekarz zalecił bardzo krótkie i oszczędne stosowanie bo to krople na sterydach. Aż się dziwie ze tak małemu dziecku juz to przepisują... Mi się wydaje ze te ropiejące oczko to po prostu przytkany kanalik. Nie zalecał Ci popróbować najpierw masażu oczka? To bardzo łatwe a moze pomoc. Przynajmniej u mojego syna podziałało i o eszlo się bez żadnych leków.

hej
co do vit k i d to polecam 2w1. Ja kupuję za 20pln 30kapsułek i u nas nie ma problemów brzuszkowych. Nasz maluszek nie chce smoka. Próbowałam ostatnio jak miał histerię i pluł strasznie.
Co do przekręcania od kiedy to odkrył to wręcz domaga się leżenia na brzuszku i się tak śmiesznie układa, żeby się przewrócić. Ale często ręka mu przeszkadza i biedak nie wie co z nią zrobić i się wkurza.
Ja herbatek nie pijam,ani żadnych wspomagaczy.U nas nie ma problemów z brzuszkiem.
Jutro idę na szczepienie i wciąz nie wiem czy szczepić na pneumokoki...wciąz mam mentlik w głowie i nie mogę już czytać neta bo strasznei rzeczy ludzie wypisują.

MamaMichalka moja miala tez przykurcz. Chodzi oto, ze jedna nozka,bioderko jest bardziej spiete, a drugie rozluznione. Dlatego trzeba?cwiczyc, dociskac, krazyc bioderkiem, zeby ono sie rozruszalo. Mamazosi u mnie dopiero jaklekarz powiedzial to to faktycznie zauwazylam, ale to tez zalezalo jak mala nozki ustawila. Jak zmianiasz pieluche i maly ma podkurczone nozki, ze kolanka tak zwisaja do podloza to mozna zaobserwowac czy jedno lezy bardziej od drugiego. Mąż tego w ogole nie widzi :-) Ale u nas po cwiczeniach chyba przeszlo tak mi sie wydaje. Mi lekarz mowil, ze jak cwiczenia nie pomoga to nawet w szyne moga wlozyc, albo ze mala bedzie miala problem z wchodzeniem oo drabinie czy baletem :-)
A jeszcze co do brzuszkow przypomnialo mi sie ze polozna mowila, zeby nie przesadzac z herbatkmi laktacyjnymi, bo one maja tyle ziol w sibie, ze na malenstwo moga zle dzialac jesli za duzo sie ich pije...

Perfectangel, tylko spokój może nas uratować :) doskonale rozumiem, jak się czujesz, ja też bałam się wieczorów i usypiania, bo to była masakra. Młody si e prężył, płakał, zasypiał tylko bujany na rękach w pionie, jak się tylko go odkładało do łóżeczka, to ryk niesamowity. czasem trwało 5 godzin. były momenty, gdzie miała dosyć, oddawałam małego męzowi i szłam się wypłakać pod pryszicem. Na szczęście to już mija i od jakiegoś czasu jest lepiej. Oczywiście nie zasypia od razu, trzeba go potulić i ponosić, ale jesteśmy na dobrej drodze :)

Dzisiaj zasnął o 20.45. Bez większej histerii. Chyba znalazłam na niego sposób, ale nie chcę się za szybko chwalić :)

Co do leżenia na brzuszku, mój Synek tego nie cierpi. Poleży pół minuty spokojnie, a potem wrzask straszny. Ale i tak go kładę, musi przecież ćwiczyć troszkę przekręcanie.

Ja na kolki daję espumisan i u nas działa. Miałam też przez chwilę niemiecki sab simplex, ale nie widziałam efektów. Herbatki z kopru młody pić nie chce, ani z saszetki ani granulowanej,
:/
No i chyba za szybko się cieszyłam, właśnie się obudził

Inne tematy z forum

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...