mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Oto nasza lista :
LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 Zuzia Redlowo/Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna

tu link do poprzedniego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=495823&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Ja jak zwykle po kilku dniach przerwy...
Lollipop a Ty już tą liste zamknęłąs? W sensie masz wszystko, olaboga, to ja jeszcze mase braków mam, a termin w sumie mamy prawie ten sam ;)

Kremik do buziaka kupiłam Hippa, ale ja tam zakochana jestem w Hippie po prostu :) Własnie pralke wstawilam, chyba jedną z ostatnich, choć jeszcze została mi pościel do wyprania, materacyk i nakładka na materac... Wczoraj usiadłam na stronie ikea i rzeczywiscie jest ta promo na łózeczko Hensvik. Cieszę się ogromnie, bo właśnie to wyrko chciałam kupić docelowo :)

Ja jak rodziłam na klinicznej to miałam dla malej smoczek i nie były położne zadowolone ale nie zabraniały. Małą dokarmiałam taka jednorazową mieszanką w butelce ze smoczkiem. Swojej nie mialam. W szpitalu tez nie sciagałam pokarmu. Nawał pokarmu zaczął się już w domu.

Ja kupiłam Nivea na każdą pogodę

dziewczyny a jaki krem dla dziecka na zimę do buźki kupiłyście? bo ja się własnie zastanawiam...

dopisuję nową mamę.

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
21/11 paproszysko - córka
25/11 lyneth - synek
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 Zuzia Redlowo/Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna

witaj paproszyko na forum:)

lyneth a na czym byliście w kinie? nam tez może się uda w weekend:) daj znać jak po wizycie. trzymam kciuki aby wszystko poszło po twojej myśli.

Katya mi też biust urósł z 75D na F, nie chcę już większego, o matko, nie wyobrażam sobie. a jeśli chodzi o poród to ja wolę urodzić naturalnie. wierzę, że sobie poradzę, znam swoje ciało i mam nadzieję, że znajdę tyle sił, aby córa wyszła na świat naturalnie. ostatnio próbuję uspokoić myśli i nie myśleć z przerażeniem o porodzie, a jak o czymś pozytywnym. wierzę, że takie pozytywne nastawienie dużo daje. nie mogę się mazać tylko trzeba się wziąć w garść. tak czy siak nie ominie nas ten poród, więc można chociaż inaczej się na niego nastawić.

wczoraj na sr położna mówiła, że mamy do szpitala wziąć se sobą termometr. w szpitalach termometr jest,a le warto mieć swój zawsze przy sobie.

ja cały czas nie mam wózka ani łóżeczka. dla mojego faceta jest jeszcze dużo czasu na to.

happymum ja też ostatnio mam zgagę codziennie:/ no cóż, takie uroki ciąży. biorę rennie i pomaga.

wczoraj zakupiłam olejek ze słodkich migdałów w aptece do masażu krocza. czy któraś z was stosuje? macie jakieś wrażenia? ja niebawem zaczynam:)

wyczytałam wyżej w postach, że u niektórych z was wydziela się z brodawek siara. ja jeszcze nic takiego nie zauważyłam u siebie.

Katya a sprawdzałaś w Mama i ja i w Akpolu? Jak tam nie ma to nie wiem gdzie mógłby być taki materac.

Paniqa na pewno dasz radę z porodem. Ja też się bardzo bałam a im bliżej porodu to strach coraz mniejszy, chce żeby się zaczęło i żeby Mały był już z nami :)

Delie to moja lista:
Spacer i podróż:
- wózek
-fotelik
-otulacz / śpiwór / gruby koc
- folia przeciwdeszczowa do wózka

Mycie:
- wanienka
- stelaż do wanienki
-ręcznik z kapturkiem x 2
- ręcznik bez kapturka x 2
-termometr do wody

Spanie:
- łóżeczko
- materac
- prześcieradło x 2
- rożek
- ochraniacz na łóżeczko
- kołdra + poduszka (wypełnienie)
- kołdra + poduszka (poszewka) x 2
- ceratka pod prześcieradło
- kocyk
- przewijak
- lampka nocna

Ubranka:
- kaftaniki
- bodu z krótkim i długim rękawem
- śpiochy
- pajace
- półśpiochy
- spodenki
- sweterki
- koszulki
- czapeczki
- skarpetki
- rajstopki
- niedrapki
- śliniaki
- kombinezon do wyjścia

Higiena:
- sudocrem
- linomag
- krem na zimę do buźki
- płyn do kąpieli
- oliwka / balsam
- pieluszki tetrowe
- pieluszki flanelowe
- pampersy
- termometr
- płyn do prania
- octenisept do pępka
- chusteczki nawilżane
- sól fizjologiczna do oczu
- gaziki jałowe
- płatki kosmetyczne do przemywania buzi
- obcinaczka do paznokci
- szczoteczka do włosów
- patyczki do uszu
- Frida do noska

Karmienie:
- butelka 250 ml
- butelka 125 ml (najlepiej antykolkowa tomme tippe, dr Browns)
- szczotka do mycia butelek
- smoczek uspokajający
- łańcuszek do smoczka
- smoczek do butelek po 3 sztuki o różnych siłach przepływu
- termo opakowanie

Dla mnie:
- laktator
- wkładki laktacyjne
- podkłady
- podpaski poporodowe
- majtki poporodowe
- koszule do karmienia
- piżame do karmienia
- staniki do karmienia bawełniane
- staniki do karmienia usztywniane
- krem do brodawek
-osłonki na piersi
-podkłady na deskę wc do szpitala

Dodatki:
- leżaczek-bujaczek
- mata edukacyjna
- karuzela do łóżeczka
- monitor oddechu
- niania elektryczna
- ceratka do przewijania poza domem

Happymum87 mnie też męczy codziennie zgaga, szczególnie po owocach. Ale ja biorę renni, wcześniej próbowałam mleka czy gumę miętową ale teraz nic nie pomaga i stwierdziłam, że nie ma sensu się tak męczyć, biorę pół tabletki renni i na jakiś czas przechodzi.

ja kolejan nocke mam w plecy moze spalam razem 3 godz. porostu jak zombi chodze. w najlepsze jak mi sie chce spac to trzeba wstawiac i mlodego do przedkoszla budzic.
wczoraj mielismy usg i wizyte u lekarza. mala wazy 3100 pan dr pocieszyl mnie z epowinna byc mniejsza od braciszka zoabczymy(mlodyl wazy 3580) no ale jest ale pomiary sa oki ale jeden jest troche wiekszy tzn oni tu mierza wielkosc brzuszka mala niby wg tego ma wiekszy brzuszek.powiem szczerze po tym jak mi powiedzial wgole nie moglam sie skupic na rozmowie z nim za 3 tyg mam usg i wizyte u niego chce zoabczyc jak teraz beda pomiary wygladac. nie pytalam sie co to moze oznaczac bo szczerza nawet jezeli zaczolby tlumaczyc mi jezykiem medycznym ja nie znam na tyle ang. musze poszukac cos w necie na ten temat.
do tego tak mnie zmacal tzn brzuch sprawdzal mierzyl ze poprostu po powrocie do domu skrecalam sie z bolu mala odawala mi za to mietoszenie.
a jeszcze jak sprawdzal bicie serduszka to mloda mial czkawke. zreszta ma bardzo czesto czkawke synus nie mial i napewno byl duzo grzeczniejszy w brzuchu ale jak sie urodzil to zaczol andrabiac swoja aktywnoscia:)

happymum87 ja tez od jakiegos czasu mecze sie ze zgaga i wiomioty tez sie zdarzaja ale sporadycznie jeszcze troche :)

Katya ja mam dyskopatię odcinka lęździowo-krzyżowego z przed ciąży... i zwężenie chrząstek w tym miejscu czy coś... już sama nie pamiętam co dokładnie...bo rok temu dało mi popalić, potem byłam msc na l4, dreptałam na masaże, gimnastykowałam się i mi minęło... pani neurolog powiedziała mi tylko że w ciąży to albo ten odcinek się ładnie wyprostuje i wogóle nie będę mieć dolegliwości ze strony kręgosłupa albo mnie tak wygnię że będę leżeć plackiem...ale o wskazaniu do CC nic mi nie wspominała...prawda taka że już mam 32 tc a plecy się trzymają i nic nie boli...czasem coś przez kilka sekund ale to od ost 2 tyg... i się głowie czy to już nie tak przedporodowo... ale z drugiej strony 32 tydz to trochę prędko... ale kto tam wie co ta moja kruszyna ma w planach :)

Paniqa może przydał by ci się jakiś weekend z mężem na odstresowanie? albo pochłonięcie jakiejś mało ambitnej odstresowującej wesołej książki? im bliżej porodu tym chyba każda z nas zaczyna się bać... ja tu dwa dni temu się wymądrzałam że zero stresu...a wczoraj miałam sen że CC mieli mi robić...i dziewczyny w czw mam to usg i muszę się doktora dopytać jak mała się ułożyła i czy pępowina nie jest owinięta wokół szyi bo jak będzie coś nie tak i będę miała się nastawić na CC to też zacznę świrować :/

A mi znowu wróciły dolegliwości żołądkowe...wymioty i zgaga...wczorajsza noc była masakryczna...6 razy spacer do wc plus 4 razy spacer do kuchni po zimne mleko z lodówki na zgagę.... generalnie całą noc mam w plecy :/ jem już lekkostrawnie... dużo owoców, warzyw...zaczynam unikać czekolady i słodyczy mimo że tak mnie ciągnie do słodkości...a tu znowu dolegliwości i chyba zatwardzenia... muszę śliwek nakupować i się najeść może śliwka węgierka pomoże :D

Paniqua - współczuje z tym spaniem:( ja tez tak miałam jakiś czas temu, ale pociesza cię, ze chwilowo jest poprawa.
Lyneth - podziwiam, ze w kinie tyle wysiedzialas. A na czym byliście?

Co do listy, to może niech na razie dziewczyny sie wypowiedzą, bo ja to z tych, dla których nic nie jest potrzebne;)

Spadam na razie - młodego trzeba do p-la budzić a ja do pracy. Już ostatni tydzien:)

Hej Babeczki :)

Ja niestety też daleko w tyle z przygotowaniami i zakupami. Dla malucha mamy w zasadzie tylko wózek :D. Czy mogłybyście wkleić listę ubranek i innych gadżetów jakie kupowałyście i uważacie za słuszne. Chodzi mi o taką do życia codzienne, bo do porodu listę mam ze szkoły rodzenia i smyka.

Dziękuję Wam bardzo i podsyłam dobry humor z 29 tc (jakim cudem to już :D)

Witam Was :) ależ rozpęd na postach, niedawno zaczety byl temat nr 10 a tu juz nowy...

jak widac na zalaczonym obrazku, tradycyjnie nie spie :/ w sumie to sypiam coraz krocej,z przygotowaniami czuje ze jestem jeszcze daleko w polu, a sny tez jak mam to dziwne i okoloporodowe...
szczerze mowiac to czuje sie coraz bardziej dobita psychicznie im blizej porodu...jeczcze 10tyg...wczoraj bylam na kolposkopii,mialam pobrac wycinki,co sie nie udalo bo zaczelam mdlec na fotelu nim zaczeto:( i bedzie drugie podejscie...przez to coraz wiekszy dol jak ja mam porod przezyc normalnie skoro padam przy "drobiazgach"? ok nie chce cc i boje sie tego panicznie, nastawilam sie na sn i to czuje ze jest do przejscia, ale jak mi organizm bedzie reagowal, tego boje sie najbardziej...nie wiem juz co robic :(

Paniqa

Witam, tez się wypowiem na temat staników.Ja mam cały czas 70 pod biustem, a miska mi skoczyła z D na prawie G, bo w F się ledwie mieszczę,a oba staniki są miękkie.. może mi biust dojść do I - J .Jedyną alternatywą jest Alles, bo tam jest 70.Na razie mam jeden Alles i jeden Esotiq, a potem zainwestuję w same Alles.
Czy któraś z was ma dyskopatię z przed ciąży? ciekawi mnie czy to wskazanie do cesarki, bo nie czuje się na siłach na naturalny poród..Może nawet mnie tak trzaśnie, że do porodu będę leżała plackiem w szpitalu..Pozdrawiam

PS.Poszukuję materacyka do kołyski-kosza wiklinowego w kształcie owalu, wiecie gdzie mogę w Gdańsku dostać?

Happymum87 u mnie z apetytem to różnie, zależy od dnia ale odkąd zobaczyłam zdjęcia które robiła nam kuzynka na których widać, że jednak nie poszło mi tylko w brzuch jak myślałam i że mam już 20 kg na plusie to staram się trochę ograniczać i uważać co jem ale nie zawsze się udaje. Pilnuje, żeby jeść co 3 godziny a nie częściej no i zamiast chleba białego to jem razowy i widać różnicę w wadze bo tak nie tyje. Ale coś słodkiego czasem też zjem, no i na noc jem bo inaczej w nocy szłam jeść. A to, że wymiotujesz to może oznacza, że poród się zbliża :) Niektóre kobiety tak podobno mają, że na koniec znowu mdłości mają.

MarcysiaS ja w staniku też spać chce, żeby koszuli nie mieć mokrej :)

Witaj Paproszysko :) Co do usztywnianych staników to można kupić w Mama i ja, Mapu, Kammama we Wrzeszczu (chociaż nie polecam bo mają drogo ale przymierzyć można pójść) i pewnie w sklepach typu H&M i innych gdzie są ubrania dla ciężarnych.

Lyneth super, że wyjście do kina się udało :) My w tym tygodniu raczej nie pójdziemy, codziennie coś mamy :( Może w przyszłym się uda. A na czym byliście? Staniki usztywniane w Mama i ja w Gdańsku też są ale mają drożej niż w Gdyni :) Trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę! Daj znać po.

Hej,

jestem i ja :) W końcu się udało! Byliśmy dziś w kinie! hurrraaa! Mały mi strasznie szalał w brzuchu podczas filmu, ale dzielnie wysiedziałam prawie 3h! i bez wychodzenia do toalety, czego się bałam. Jestem z siebie dumna :) Lolipop - a jak u Ciebie plany kinowe, udało się?

Fajne te Wasz sny, mi się też w ciąży różne głupoty śnią, ale taki o porodzie realistyczny to dopiero wczoraj. Ten o piratach fajny, uśmiałam się, jak sobie to wyobraziłam :)

Fajnie, że temat staników się pojawił, bo ja muszę kupić. Mam jeden miękki, kupiony w kappahlu za 19,90 w promocji. Jeszcze go nie noszę, ale wezmę go do szpitala. Chciałam też kupić te polecane usztywnione firmy alles, ale skoro piszecie, że biust może tak pod sam koniec urosnąć, to się wstrzymam teraz i kupię po porodzie. Szkoda by było wydać tyle kasy, żeby potem leżał. A w Mama i Ja w Gdańsku te staniki są dostępne?

Jutro mam wizytę u lekarza, trzymajcie kciuki! Obym wyszła bez skierowania na Zaspę... Mykam spać, zobaczymy, czego się jutro dowiem.

Witam nową Mamusię :)

Będzie córka :) Termin na 21.11. Mam nadzieje, że się zanadto nie pospieszy. Generalnie leżę od 26 tc, bo mam ciągłe twardnienia brzucha, wstaję się gdzieś przejść jak mam już zupełnie dość. Szkoda, że wcześniej nie wpadłam na to, żeby poszukać jakiegoś forum. Brakuje mi troche kontaktów z ludźmi :D

Perfectangel - rozumiem cię dobrze. Poprzednio tez mi tego brakowało i długo po porodzie tez:( teraz poszło mi tylko w brzuch i zmieniłammtroche ciuchy, więc górę mam zazwyczaj nie ciazowa:) całe szczęście. Ale naprawdę warto zainwestować w coś ladniejszego, bo te małe rzeczy potrafią czasemmcudownie poprawić humor.

Ja mam jeden z H&M. Kupiłam troche luźniejszy. Jest spoko. Szału nie ma, ale taki gladki pod każdą bluzkę pasuje więc jestem zadowolona. Po porodzie kupię jakiś ładniejszy allesa żeby się lepiej poczuć bo brakuje mi trochę ładnej bielizny.. i w ogóle mieszczenia się w normalne ciuchy...

Hej Paproszysko, jja tez byłam spoznialska;)
Rzeczywiście nie pomyślałam o tych wyciekach. Moj potworek wyjadą,a wszystko i nawet jak była kdluzsza przerwa w nocy to nie było problemu.
Smoczki rzeczywiście sie przydają, chociaż czasem używanie sie przeciąga. Ale ja odstawilam razem z cycem, jak młody miał rok i było bezproblemowo. Teraz ma piękna wymowę i raczej problemow ze zgryzienia tez brak, więc ten smok nie jest taki straaaaaszny:)

Hej Paproszysko, fajnie że do nas dołączyłaś. Napisz kiedy masz termin i czy będzie syn, czy córka, czy może coś więcej ;)
Staniki do karmienia usztywniane są w Mama i Ja i widziałam też w H&M.

Inne tematy z forum

Obniżenie /wypadanie macicy (1244 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...