mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (16)

Link do poprzedniego watku:
http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-15-t507452,1,160.html#npu1

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:

14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86 synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa

LISTOPAD:

03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/ córezka Weronika/ 4070kg / 57cm
04/11 ( ) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/ Szpital Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna - chłopak Albert/ 4160g/ 58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop - synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/ Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko - córka Zosia/3420g/ 54 cm/ SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS - córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86 - synek Kajtuś/3240g/53 cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna - synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth - synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa

LISTOPAD:
02/11 Agula - synek
04/11 cudzik
26/11 AniaK - córeczka / Zaspa
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka
????? Asia - córeczka Pola i synek Konstanty / Kliniczna

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
15/12 Małga / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna - synek / Zaspa
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (16)

mi tez brzuch twardnieje co chwile i nic to nie zmienia a lekarze przepowiadali wczesniejszy porod... jak znam zycie to malego przenosze inawet mam szanse na bycie styczniowka... ;-)
na poczatku ciazy tego wlasnie chcialam... ehh a jak sie ciezko zrobilo to mi sie odechcialo...

joahne oczywiscie zycze Ci rychlego porodu bo u kazdej z nas moze byc inaczej z tym twardnieniem :-)

Joahne mi brzuch twardnieje kilkanaście razy dziennie i to od tygodnia jak nie dłużej i uwierz że to niczego bynajmniej w moim wypadku nie przyśpieszyło...jak pisałam w sobotę czeka mnie test z oksytocyny więc jak widać jak się ma coś zacząć to się zacznie :D nasze gdybanie niczego nie przyśpiesza...a i ja już teorii doktorów nie słucham bo jak widać stoję w miejscu, każdy co innego...a ja z mamy listopadowej zamieniłam się w grudniową...

dziewczyny dziś cały dzień brzuch mi twardnieje, tak raz na godzinę mniej więcej. wcześniej zdarzało się to max 5 razy dziennie. myślicie, że to przepowiada rychły poród? czy te skurcze rozwierają moją długą i zaciśniętą szyjkę?

GrudniowaMamo, nie wiem jak to jest dokładnie jak masz umówione cc

ja pojechałam na cc z porodówki, więc torbe ktora mialam ze soba na porodówce + tą z sali (byłam wczęśniej na patologii) zabrał mąż i potem przyniosl na pooperacyjną, na sali operacyjnej nic nie miałam ze sobą... nawet koszulę mi gdzieś w trakcie zdjęli...

tak samo z indywidualnym pokojem, jeśli będziesz wiedzieć kiedy masz to cc, to zadzwoń wcześniej i może można sobie zarezerwować? nie wiem jak to jest jak nie ma przepełnienia, bo jak ja byłam to mamy z dzieciaczkami leżały nawet na patologii..... wiec od razu mi powiedzieli ze nie ma takiej opcji

tak - cewnik masz przez cały czas na pooperacyjnej, zdjęli mi dopiero nastepnego dnia rano, przed gimnastyką i wstawaniem z łóżka

chlep z maslem dostaniesz szpitalne, nie musisz mieć swojego :)
tylko wez duuużo wody :)

z dzieckiem był na początku mąż i on podpisał dokumenty i zgodę na szczepienia i powiedzieli jemu co się bedzie działo z dzieckiem

z tego co pamietam tylko krew pobierali i to szczepienie, później nic już nie robili, bo było ze mną... no moze oprócz tego, że je następnego dnia rano wykąpali.... następne badania np. słuchu są później..

pozdrawiam

fajny sposob ;-)

joahne, mamy założone gumeczki na nóżkach więc po tym je rozpoznajemy, zawsze mają je założone..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

mazar - dziękuję za odpowiedzi

Czyli torby mąż może wnieść mi na salę? Torby mam zabrać ze sobą od razu na salę operacyjną z tymi wodami i ze wszystkim?

A czy w ogóle jest możliwość wynajęcia takiego pokoju w którym mąż może być z nami? Jak nie ma przepełnienia?

I te 24h na sali pooperacyjnej ma się założony cewnik?

Piszesz, że po 12h można jeść chleb z masłem? Też mam go sobie spakować? :D:D

A czy informowali Cię na bieżąco co się dzieje z dzieckiem? Kiedy ma szczepienia itd?

Pozdrawiam

no niech nasze dzieciaczki lepiej przemysla sprawe bo jak sie urodza w swieta to beda cale zycie jeden prezent do tylu :-P

Cześć dziewczyny:) Dzisiaj na wizycie dowiedziałam się, że szyjka trzyma i na nic się nie zapowiada, a ktg w porządku. Do tego jestem trochę zła, bo ginekolog nie zważyła mi małego i od 2tyg nie wiem ile już waży, bo jak twierdzi jest duży margines błędu. Jutro chcę pojechać do wojewódzkiego na spotkanie z anestezjologiem, może dzięki temu będzie szansa na zzo.

Te nasze grudniowe dzieciaczki może chcą być prezentami pod choinkę dlatego się nie śpieszą:) Ale też mi się nie uśmiecha siedzieć w szpitalu na święta.

dodam jeszcze że to wszysto było zanim wprowadzili zmiany na klinicznej (chyba 12/11)

do GrudniowejMamy i innych zainteresowanych tematem:

ja rodziłam 7/11 na klinicznej przez cesarkę, w odpowiedzi na pytania :)

- czy mąż może być obecny przy cesarce?
Nie może być obecny, cesarka jest na sali operacyjnej, ale trwa to ok 30-40 i później wyjeżdżasz już na salę pooperacyjną

- czy po cesarce przebywa się 2h w sali pooperacyjnej? i czy mąż może być tam z nami?
po cesarce przewożą cię na salę pooperacyjną na mniej więcej 24h (zależy o której godz. masz cesarkę) , tam też teoretycznie nikt nie może wchodzić, ale jak trafisz na miłe położne to pozwolą wejść na chwilę mężowi, np. pod pretekstem wniesienia torby czy wody i chwilę posiedzi...

- czy można wynająć pokój w którym mąż będzie mógł przebywać z nami po porodzie?
jak ja byłam to było mega przepełnienie i nie było szans na taki pokój

- czy po porodzie mąż może być obecny przy badaniu dziecka? pierwsze badanie (te punkty) robią chyba na sali operacyjnej a jak ty pojedziesz na salę pooperacyjną to dziecko pojedzie samo na oddział noworodków - mój mąż mógł posiedzieć tam z dzieckiem, tam robią już pierwsze badania i szczepienia, nie wiem jak jest teraz czy wpuszczają tam tatusiów żeby byli przy badaniu, później badania są w salach na obchodzie lub położne przychodzą i mówią gdzie przywieźć dziecko na badania

- kiedy dostanę dziecko po porodzie? czy od razu jest ze mną? - tak przywiozą ci dziecko na salę pooperacyjną jeśli będziesz chciała, ale nie na całą noc, tylko na kilka godzin, możesz je sobie położyć "na sobie", jak ja byłam na pooperacyjnej to chodziła też położna laktacyjna i pomagała przystawić do piersi..

generalnie cesarka nic strasznego, znieczulenie schodzi po ok 4h, na początku będzie cię "trzęsło z zimna" ale później przechodzi...
trzeba leżeć z głową w miarę na płasko, ale są takie elektryczne łóżka, wiec do picia czy jedzenia można sobie podnieść

weź sobie kilka butelek wody mineralnej takich 0,5 l bo strasznie chce się pić, pozowlą ci chyba pić po ok 6h od operacji, a po 12 chleb z masłem
aa przed cesarką chyba też nie można jeść, ale to jeszcze dopytaj

następnego dnia rano przychodzą studenci rehabilitacji, jest gimnastyka i pokazują jak wstać z łóżka itp... i później już trzeba samemu, na początku nie jest łatwo, ale trzeba się przełamać bo blokada chyba bardziej psychiczna, możesz też prosić o leki przeciwbólowe...

jak już sie wstanie z łóżka to przewożą na oddział położniczy i tam już przebywa się z dzieckiem

jeśli macie eszcze jakieś pytania to służę pomocą

perfectangel tez myślałam o tych urodzinach przed samymi świętami. trochę lipa, no cóż. nawet jak będę urodziny córci wyprawiać, to mam nadzieję, że jakoś tydzień przed świętami wypadną, bo na same święta jakby mi się miała rodzina zwalić - rodzina narzeczonego mieszka 200 km od trójmiasta, więc na jeden dzień nie wpadną...

jednorozec slusznie Ci lekarz sugeruje swirowanie, najwazniejsze jest bezpieczenstwo malucha...

johane ja mam twardnienia brzucha parenascie razy dziennie ale u mnie nic z tego nie wynika, pocieszam sie ze przez to ze mialam juz tyle skurczy i twardnien, to mam silna macice bo wycwiczona i szybko wypchnie syneczka, jak juz oczywiscie laskawie raczy opuscic brzuszek mamuni :-)

powiem Wam ze nie chcialabym miec urodzin przed samymi swietami... o samych swietach nie wspominajac... jakos wydaje mi sie ze slabiej sie wtedy urodziny obchodzi bo wszyscy prezenty na swieta kombinuja i sa swietami pochlonieci... mam nadzieje moj maly Synus wybaczy rodzicom ;-)

Witam :) Ja po wizycie,moje szczęscie wg USG waży 4230g ! Jak ja mam takie duze dziecko urodzić..Dostałam skierowanie na patologie ciązy ale z terminem dopiero 11.12 bo wtedy to już szpital musi mnie przyjać. Lekarz powiedział jednak zebym do tego czasu nie czekała i w piątek się zglosiła z torbami trochę pośfirowała ze nie czuje ruchów i powinni mnie zostawić...Nikt nie lubi szpitali ale o wiele lepiej bede się czuła pod opieką fachowców tym bardziej ze moje łożysko jest już bardzo dojrzałe i są odwapnienia
Ehh...najgorsze jest to czekanie w czterech ścianach

mamazosi zdrówka życzę!

duże te dzieciaki grudniowe jak tak czytam wasze posty. moja zapowiada się typowym średniakiem - w dniu porodu mniej więcej 3600.

happymum uśmiałam się tą historią z wszami, dobre;) doczekasz sie w końcu małej, już niedługo, ważne że wszystko z nią ok:)

perfectangel a mi lekarz powiedział, że na pewno przez następne dwa tygodnie nie urodzę. jak się go zapytałam, czy nie jest możliwe np jakieś szybsze, nagłe rozwarcie szyjki to stwierdził, że nie. ale wody chyba mogą mi odejść w każdej chwili? to nie ma związku z zamkniętą szyjką?

ja mam na plusie 17 kg. generalnie ludzie mówią, że nic po mnie nie widać, że przytyłam i się dziwią, że aż tyle przytyłam. pewnie się to rozłożyło po całym ciele. ale czuję, że mam spuchnięte dłonie, stopy i łydki, więc pewnie dużo wody się już zebrało w organizmie. a zauważyłyście, że dużo ludzi pyta się (przynajmniej mnie czy moich bliskich) ile przytyłam, jakby to było najważniejsze? nie pytają jak się czuję, tylko właśnie czy dużo przytyłam...

Tinneraa to jak rozróżniasz małe skoro są tak do siebie podobne?

moja przyjaciółka rodziła dwa lata temu w wojewódzkim przez cc to synka zobaczyła po 12 godzinach (cc było o 22). nie położyli jej go na piersiach, a był zdrowy i wszystko było ok. prosiła męża chociaż o mmsa. miała straszny żal o to do personelu szpitala.

dziewczyny jak często macie twardnienia brzucha? ja dziś miałam je już chyba z 6 razy.

Aabym moje dziewczyny są tak podobne ze mamy problem z ich odróżnieniem, ja teraz dopiero powoli zaczynam wiedzieć ze to Basia czy Hania chociaż czasami i tak mam z tym problem.

Dziewczyny ja mam na sprzedaż laktator, używałam go tylko miesiąc, może któraś jest chętna?

Nie umiem wstawić zdjęcia więc wklejam link jaki to :
http://akpolbaby.pl/pl/karminie-piersia-i-butelka/3906-canpol-laktator-elektryczny-easystart-5903407122014.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jakos ostatnia z mam listopadowych nierozpakowanych mam juz mega dosyc :) hihi ja tez juz po wizycie. Mala ma fure wod plodowych, glowka nisko, przeplywy ok, tetno tez :) rozwarcia brak, skurczow tez brak a moj bol krzyza to zasluga aktywowania sie mojej dyskopatii krzyzowo ledzwiowej hihi w sobote mam test z oksytocyny jak nie ruszy to cesarka. A co do wagi to mala ma kolo 4000 kg do 4300 lub ciut wiecej wg lekarki mam sie tym nie przejmowac i nie martwic sie w ogole... Uspokoilam sie w sumie teraz skoro jest jeszcze szansa na sn i lepij sie czeka wiedzac ze za kilka dni to w koncu sie skonczy bo ktos juz cos ustalil mi ufffff

Puchatkowa : hm.. ja wczoraj rano tez nie czulam dziecka , w ogole ...slodkie , mocne na prawde mocne trzesienie bruchem tez nie dzialalo po jakims czasie w koncu sie obudzila i lekko dala znac ale slabo.. za to po 22 wyjatkowo mocno sie ruszala , nie wiedzialam czy to skurcze czy co.. ale odwzajemnila mi sie za ranna pobudke bo ja juz myslalam ze cos sie dzieje .. jakis dziwny byl wczorajszy wieczor, kot szalal po domu jak nigdy .. skakal po mnie i w ogole .. w koncu sie uspokoil mala tez to udalo mi sie zasnac .. wiec ja juz doszukiwalam sie roznych znakow, hehe tak samo jak czesto budzilam sie przez ostatni miesiac o 3 :33 to myslalam ze to jakis znak , ale 3 grudnia minal wiec po prostu se wkrecalam :P

muszka - ja zdecydowanie mam dość ciąży... I to bardzo... Mam nadzieję, że lada dzień urodzimy :)

AAbym, ja kupiłam pojemniczki na doz.pl tylko którąś ich aptekę musiałabyś mieć niedaleko.

Na aptekagemini.pl też są i tam chyba kurierem można zamówić.

Inne tematy z forum

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...