mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (17)

link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-16-t509087,1,130.html

Otwieram nowy wątek -może coś ruszy się u nas ;)
ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
15/12 Małga / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (17)

muzynia juz niedlugo :-) moze juz dzis przytulisz malucha...

okropnie jest byc na koncowce listy! wiekszosc juz ze szkrabami w ramionach... i ja ostatnia wlasciwie...
(a w 34 tyg takie skurcze ze rodzic moglam) ;-)

joahne, happymum: ja używam calmy i naprawdę widzę różnice. Zosia parę dni jadła przez normalny smoczek (w szpitalu) i jej ssanie było coraz gorsze, a po calmie jest ok - ssie pierś całkiem mocno. Calmę więc polecam - chociaż mogło by to mleko jeszcze wolniej lecieć. Trzeba tylko odpowiednio trzymać butelkę.

Happymum czyli jak w każdym szpitalu jest ten fajniejszy i ten gorszy personel. Dobrze, że chociaż przed wypisem trafiłaś na fajną położną.

Ja po środowej wizycie u gina wylądowałam w szpitalu. Zapis ktg był fatalny i kazała mi jechać do szpitala na powtórkę. Na szczęście tam już wszystko było w porządku, przepływy też ok i w wypisie wyczytałam, że szyjka skrócona do 20mm. Wczoraj rano chyba odpadł mi kawałek czopa, bo taką kulkę śluzu zauważyłam na papierze, a wieczorem falami bolał mnie brzuch, ale wszystko już przeszło.

Tak sobie przypominam, jak na początku listopada pisałyście, że urodziłyście, to myślałam: aaaa jeszcze 1,5m-ca czekania, a tu już tylko 1,5 dnia zostało do terminu:)

witajcie z rana,
tak już kolejny dzień się witam, ale może dziś się to zmieni.
Po wczorajszej wizycie nadal to samo, była u mnie tez wczoraj położna i oceniła, że główka jeszcze wysoko, a ja zaczynam 42 tydzień.....
Moja gin dała mi skierowanie do szpitala na dzisiaj, czekam, więc na męża i po południu jedziemy. Czy zostanę wątpię, ale chociaż zrobią mi szereg badań zanim wypuszczą....
Moje koleżanki z 6 grudnia zamilkły, więc pewnie wszystkie urodziły, a ja??? ja muszę czekać....
miłego dnia, może się troszkę rozjaśni...

wczoraj dziewczyny myślałam, że coś ruszy u mnie. popędziło mnie do toalety z rana, a mam zaparcia od dawna i bolał mnie brzuch i plecy bardzo. nastrój też jakiś dziwny miałam. a tu nic;) Puchatkowa, Aabym co z wami??

Happymum ja wymieniałam wszystkie te plastikowe części mojego laktatora (używany) i zakupiłam od razu smoczek "calma" do tej butelki. ponoć nie burzy naturalnego ssania jak przy piersi i dziecko się nie rozleniwia i dalej chce ssać pierś pomimo podania butelki. opinie w necie są różne, trochę drogi, zobaczymy jak się sprawdzi u mnie. ważna jest też wielkość lejka. ja zakupiłam rozmiar L 27 mm, bo w zestawach dają automatycznie chyba ten najmniejszy? super, że już wychodzicie:) kurczę ciężko tak być na końcu naszej listy i czytać te wszystkie posty po kolei, że już urodziłyście kiedy sama jeszcze jestem w dwupaku. no ale w przeciągu dwóch tygodni to już na pewno będę tulić małą w ramionach:)

Nas jutro maja wypisac do domku jupi bo swiruje juz w szpitalu i srednio moge sie tu zrelaksowac bo mnie lozko drazni :) nie umiem spac na takim lozeczku lol dzis trafilam na super nocna zmiane. Ja juz zamowilam laktator ten ktory polecalyscie mendela mini elektrocostam na stronie smyka byla najtaniej bo jakas promocja jest i
Kosztuje 244zl a tu dzis przyszla tak super polozna ze szok. Poprosilam czy by mi pomogla dostawic mala do piersi. Wszystko mi pokazala od a do z.... Mala bez nakladki zalapala cyca wooooooow maz to znowu mial lzy w oczach bo widzial jak sie ze soba meczylysmy z tymi probami karmienia.... Fakt faktem to poczatek drogi przede mna i moja mala marysia ale kurcze swiatelko w tunelu jest i podejscie poloznej super. Nie probowala mi wmowic ze jestem pielegniarka do kitu bo czegos nie wiem czy nie umiem. Spokojnie dala mi czas i szanse.... Super kobitka i az milo :) teraz wziela mi mala do nich i dala godzinke dwie na drzemke ostatnia i jak mala sie obudzi to mi ja przyniesie na karmienie a nie bedzie faszerowac mala mlekiem z butli bo jej tak wygodniej. Obiecala ze do ranajeszcze nas przecwiczy zebysmy z cora zlapaly ze soba oontakt i przestaly walczyc :) dwupakom zycze szybkich porodow i lez szczescia na widok pociech swych :)

no Amadea 46 godzin to niezly rekord chyba....
dobrze ze za drugim razem poszlo duzo szybciej :-)

Joahne ja mam teraz wizyty co poniedzialek.. ciekawe ile jeszcze tych poniedzialkow zalicze :-)

Delie nie wiem jaką mam długość szyjki, lekarz zawsze bada mnie palpacyjnie i nie mierzy jej poprzez usg. na ostatniej wizycie 02.12 była długa i zamknięta, kolejną wizytę mam teraz w poniedziałek. zobaczymy co lekarz powie... miałam nadzieję, ze już nie zdążę tam dotrzeć... zobaczymy:)

perfectangel w pierwszej ciazy skurcze mialam co 20 min 30 min nizbyt bolesne. ale w sumie rodzilam 46 godz. a w drugiem zaczelo sie co 7 min surcze po nie calych 4 godz rowarcie na 7 mialam. a surcze niezbyt bolesne.

mialam nadzieje ze moje drugie dziecko bedzie wiecej spalo a tu powtorka z rozrywki. do tego jeszcze mlody ja wybudza. dobre z tego ze mala spi w nocy w miare. a musielismy przeprowadzic sie na dol o u gory w lozeczku mal nie chce zabrdzo spac wybudza sie co godz kreci sie steka a na dole spi w wozku zna to pomieszczenie. w sumie u gory to tylko spimy. moze w lozeczku za duzo ma przetrzeni ale damy rade:)

moja niby w normie ok 40mm, tylko to ze sie zaczyna otwierac( rozwarcie) :(

no niezle Ci sie to Paproszysko ciagnelo... wazne ze niezbyt bolesnie :-)

Paniqa, Joahne - a jaką macie długość szyjki? Ja dziś zaczynam 39tc i szyjka od ostatniej wizyty (36tc) skróciła się o 20mm i ma teraz 14mm. Coś powoli się dzieje.. O_o

perfectangel: ja miałam tak - od 2 w nocy z poniedziałku na wtorek zaczęły się skurcze, nie były jakoś mocno bolesne, ale na tyle silne, że spać nie mogłam. Były co jakieś 20-30 minut. Potrwały tak do ok 11 rano. Potem między 11 a 19 były co jakąś godzinę. Od ok 19 zaczęły być coraz częściej ale nie były bardziej bolesne. Potem od jakiejś 21 zaczęły być co 10-15 minut. O 23 jak nie przechodziły pojechałam do szpitala chociaż szczerze mówiąc myślałam, że mnie odeślą, bo spodziewałam się czegoś bardziej bolesnego. No ale potem się rozkręciło :D
Ale o tylu różnych porodach czytałam, że mam wrażenie, że na prawdę nie da się jakiegoś schematu złapać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Joahne bardzo mozliwe ze sie spotkamy na Klinicznej:)

dzis mnie pani dr zestresowala, ze szyjka jeszcze sie nie skraca ale rozwarcie prawie 1 palec...choc tlumaczyla ze moze to potrwac pare dni a moze i 2 tyg.zwlaszcza jak sie rodzi pierwszy raz...ja oczywiscie wole ta opcje druga no ale ja sobie moge chciec :) teraz to pewnie po niedzieli zwolnie tempo zeby jeszcze troche to odwlec...jeszcze nie mam odpowiedniego zastepstwa w pracy a bardzo chce zdazyc to zalatwic:(

dziewczyny jak zaczely sie Wasze porody? z nienacka pojawil sie bolacy skurcz czy na poczatku nie bolalo? co jaki czas mialyscie te pierwsze skurcze? ile czasu minelo zanim skurcze byly regularne i pojechalyscie do szpitala? :-)

Iwona ja w pracy mialam 7dni i wniosek plus zaświadczenie wysłałam a akt urodzenia muszę jeszcze doslac do 14 dni. Dowiedzialam sie że moją firmę likwidują więc od razu wzielam 52tyg. Wpisalam od daty porodu 364 dni musisz wyliczyc czyli u mnie od 5.12.13 do 4.12.14
Mój mały zaczyna już miec kolki i wtedy bardzo chętnie się wyzywa na smoczku. Poza tym nim pluje.

Iwona84, na złożenie wniosku masz 2 tygodnie od porodu. Ja składałam u pracodawcy, ale może można w zusie bezpośrednio, nie wiem. Tu masz kalkulator urlopu macierzyńskiego, wyliczy Ci wszystkie daty http://www.sosrodzice.pl/kalkulator-urlopu-macierzynskiego/

A u nas mała poprawa. Młodemu zdarza siś dzisiaj popłakać, ale już nie w taki wymiarze, jak przez dwa poprzednie dni. No i w nocy ładniej spał, bo budził się co 2,5-3 godziny, a nie co godzinę. Dzisiaj zaliczyliśmy godzinny spacerek, który też przespał, także jestem dobrej myśli, że ten kryzys już przechodzi :)

Gratuluje kolejnym mamom :)

Iwona84 ja jak miałam nawał to bez laktatora bym nie dała rady ale na szczęście miałam używany ręczny. Co prawda piersi tak mnie bolały i na początku nie chciało iść tym ręcznym i Mąż pojechał po elektryczny ale się nie przydał i oddaliśmy :) Myślę, że możesz ściągać ale lepiej ręcznym bo elektryczny bardziej pobudza laktację. I też nie do końca tylko jak poczujesz, że piersi nie są już takie twarde. Ja też się bałam, że jak będę ściągać to później będę miała tyle pokarmu cały czas a po paru dniach bałam się, że pokarmi mi zanika. No ale teraz jest pokarmu w sam raz i od niedzieli nie dokarmiam już Małego :) Jak coś to z laktatorów ręcznych polecam Aventa, miałam też Tomme Tippe i jak dla mnie był do kitu.

Happymum87 ja nie wybudzałam Małego ale położna powiedziała, że taki Maluch to co te 3h powinien jeść. Zaczęłam go wybudzać jak się dowiedziałam, że nie przybiera.

Co do smoczka to mój Mały już w szpitalu dostał. On bardzo lubi ssać i bez smoczka byśmy chyba zginęli. Raz nawet kciuka już ssał przez chwilę...

Mój Mały też ostatnio marudny był i płakał i tylko na rękach chciał być. Już nawet myślałam, że to kolki ale najprawdopodobniej to wzdęcia. Wczoraj byliśmy u lekarza na tej pierwszej wizycie i lekarka powiedziała, że ma wzdęty brzuszek i żeby espumisan dać i dzisiaj jak na razie jest spokojny. Ech oby to było to i żeby był już spokojny bo patrzeć nie mogę jak tak płacze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja tez mam medela mini electric. generalnie zadowolona jestem chociaz jest tak, ze to mój drugi. pierwszy był uzywany i sie zepsuł ;/. Ale byłam ogólnie zadowolona wiec kupiłam taki sam nowy - na smyk.com. cena dobra, niestety 3 dni musiałam czekac.

Mamazosi jest naszym fotumowym ekspertem od macierzynskiego :-) dobrze ze ktos sie tak dobrze orientuje i sluzy rada :-)

Inne tematy z forum

Jaki wozek wybrac? (82 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

Przeprowadzka- jaka firma? (47 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...