mamusie wrzesień-październik 2018 cz.3

crazy. 2.09 (chłopiec)
~_S_ 2.09 (prawdopodobnie dziewczynka)
~Anna 9.09
Marlen 05.09 (dziewczynka)
~MS 10.09
Karo_lajna 12.09 (dziewczynka)
~żyrafa 14.09
Magda 24.09 (chłopiec)
Zochna 01.10
domi.x 02.10 (chłopiec)
Marta 28.10 (dziewczynka)

link do starego wątku http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-wrzesien-pazdziernik-2018-cz-2-t828339,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Teraz jestem u mamy dwa tygodnie, wiec tutaj ma super bo jest wozek i w ciagu dnia zasypia w wozku sam, trzeba go troche powozic. Ale mam nadzieje,ze to bedzie dobry wstep do usypiania samemu w lozeczku w domu:D W ciagu dnia je co 4 godziny, a wieczorem to tak 18-19/23-24/4/6 :d niedlugo ebde chciala go gubic o 4 zeby wstawal dopiero o 6. Wstaje tak 7:30 ale do 9 robi sobie jeszcze krotka drzemke. Potem o 10 je i drzemka tak do 13 stej:D:D Kolejna tak ok. 16-17 krotka, bo po 18 domaga sie juz mycia i spania i najczesciej wlasnie chwile po 19 juz spi:D W niedziele wracamy do domu,to maz bedzie go przyzywczajal do zasypiania samemu wieczorem. Ale jestem b.zadowolona bo byli znajomi wieczorem i co prawda maly dlugo nie mogl zasnac, ale lezal sam w wozeczku i sie mopsikowal, w ogole nie plakal. Czyli imprezowe dziecko bedzie:D

Czyli Kosma jak Igor ma z tymi kupkami. Okejka :)
A powiedz jak i nauka usypiania ci idzie?
Ja jestem bardzo zadowolona Igor juz za kazdym razem usypia sam w łóżeczku. Do tej pory byl cycus po kazdej drzemce potem czas aktywny i znowu spanko (40min) ale ostatnio tez z karmieniem sie przestawił nie je co 2godz (bo tak sie domagał w dzien) a co 3 a nawet 4. W nocy najczesciej 19/22/3/7

U nas Kosma przewaznie robi codziennie, ale zdarza sie tak,ze robi kilka dziennie a i zdarza tak, ze robi raz na 3 dni. Jest to w zupelnosci normalne,poniewaz po 6 tygodniu zycia ilosc kup dziennie nie liczy sie jako skladnik najadania sie niemowlaka, poniewaz zarowno kilka kup dziennie, jak i jedna na tydzien jest norma, wg. najnowszych danych.

Ja mam wozek Bebetto Holland i sobie chwale, rpzede wszystkim bardzo sterowny, lekki. Troszke obszerny to fakt, ale po zlozeniu zajmuje malo miejsca:D

Ja dalam rotawirus (bo ze strasza 2razy bardzo to przechodzilam)i teraz jakos dla mojej może spokojniejszej głowy wzielismy ten rotawirus chodź wiem ze nie chroni szczepienie nas całkowicie :/ i 6w1, pneumokoki sanwpidowskie i no niewiem co z tymi menigokokami kurde tez. Jakiegos konkretnego planu nie moge ustalic a pediatra mowi ze moja decyzja co wybiore. Sama nie wiem. Pierwsza dawke 6w1 i rota mielismy w 7tyg kolejna bedzie w 16tyg. Dalej niewiem ja nie ogarniam takich terminow to pediatra zawsze przypomina heheh :)
Ania no to ciekawe kilka dziennie to zupelnie inaczej niz Igor.
Jak nie robi dziwn czy 2 nie wyglada na takiego co by mu to przeszkadzalo. Bąki sa codziennie.
Jutro mam pediatre bo kontrol glowki (wielkosci) mamy i zobaczymy czy mu łepek urósł jeszcze i mamy sie martwic czy spoko jest. Zapytam o te kupki

Madzia my mamy bebetto po starszej córce i też czekam kiedy będę mogła kupić jakąś normalna spacerowke. Słyszałam dużo pozytywnych opinii o wózkach Adamexa ;-)
U Nas mm, ale zdążyły się pojedyncze dni gdzie kupki nie było, a było też takie gdzie były 3...
Co kraj to obyczaj i każdy mówi inaczej, więc ja już nie wiem na co szczepić... Dziewczyny jakie szczepienia u dzieci już mialyscie i jakie jeszcze planujecie prócz obowiązkowych oczywiście ;-)

Crazy moja nadal wali kilka kupali dziennie.

Ja mam riko nano. Jestem mega zadowolona z gondoli póki co bo jest duza i głęboka. Mlody ma duzo miejsca, buda porządna przy wiatrach albo na zimę przy sniegu bedzie super. Koła pompowane wiec plyniemy po kazdej powierzchni :) minus za wage bo lekki nie jest ale mam tylko 10schodków i daje rade zniesc a sporotem wciągam. Spacerowke dopiero na wiosne planuje używać mam nadzieję ze tez bede zadowolona. I tez kupilam na olx uzywke ale stan super.
A ja mam pytanie jak czesto robią kupkę wasze maluchy pytam szczegolnie o dzieci na piersi? Igor ostatnio bardzo nieregularnie. 3dni bez, potem 2dni z rzędu pozniej co drugi.

Dzięki dziewczyny za rady :) Trochę mi lepiej na sercu ;) Zacznę odciągać na moc moje mleko żeby już nie dokarmiać małej mm

Marta my tylko na cycu-na początku wisiało Maleństwo na cycku sporo, ale to był nasz czas-po 2-3 tygodniach coraz krótsze te posiedzenia były. Teraz ma 10tygodni i karmienie trwa około 10 minut w ciągu dnia (Co 3 godziny), w nocy troszkę dłużej,ale zdarza się tylko jedno karmienie.
Madzia my mamy Jedo po starszym dziecku-szału nie ma, czekamy już na spacerowej,bo ta mamy lepsza.

hej dziewczyny, mam pytanie o wozki.. jak sie wasze sprawuja?? musze przyznac, ze chcialam trooche zaoszczedzic, kupilam na olx, polska marka, wygladal na zadbany, ale w praktyce okazalo sie, ze po kilku spacerach kiepsko z jego stanem :/ na szczescie majatku nie wydalam, ale chce kupic nowy tylko teraz nie wiem jaki? co polecacie? widzialam ladne modele z riko, ale wiem, ze wyglad to za malo. polećcie cos prosze.

Właśnie się dokarmiamy mm na noc szczególnie ale i w dzień. A dziś jak wypila 50ml odciagnietego to spała 3h wiec napewno się najada moim mlekiem tylko
z piersi ciężki jej tyle zjesc :/

Rozmiar z Lidla 50/56, ale ogólnie już 62. Rozmiar 68 jest liczony na 6 miesiecy więc do Świat raczej jeszcze 62 ;-) chyba, że ktoś ma duże maleństwo. Laura ładnie trzyma głowę jak noszę ja w pionie, ale na macie chwilę, podnosi, chwilę się kręci i ogląda świat. Również odkrywa ręce i próbuje coś sięgać.
Karmimy się mm, ale może ściągaj sobie pokarm do butli? Przynajmniej na noc. U nas mała po zjedzeniu 150ml na noc o 19, śpi co najmniej do 1, a zdarza się do 2:30

Marta u mnie maly tak mial. Szczegolnie w nocy,to karmilam go w samej pieluszcze, zeby mu chlodniej bylo i dodatkowo mokra chusteczka byl caly czas ocierany. Troche pomagalo,ale okazalo sie ze u nas maly poprostu je 10 min z jednej piersi i jest super najedzony i nie ma sensu go budzic

Hej dziewczyny a powiedzcie jak karmicie? Piersią? Mlekiem modyfikowanym? A może dokarmiacie? I jak sobie radzicie na piersi? My pierwsze dwa dni prawie nie mieliśmy pokarmu ale teraz już leci super :) Tylko mała zasypia przy cycku i generalnie cały dzień mogłaby siedzieć przy cycu... A przez to zasypianie nie najadą się i mimo ze siedzimy godzinę przy piersi na koniec i tak wjeżdża butla :( Strasznie to demotywujące... Budzę ja na wszystkie sposoby ale i tak w końcu przysypia. Macie jakieś rady? Czy potrzeba czasu ? Mała ma 10 dni dzisiaj może jak laktacja się unormuje tak za miesiąc około będzie już lepiej

Kosma nosi 62/68 zalezy od sklepu. Smyk to 62 obecnie, pajace z allegro to 68. Kaftaniki ibecnie 62 ale na swieta kupilam mu juz 68. No a lidl to ciagle 50/56 :) ale oni maja numeracje zanizone. Podobno w 2-3 miesiacu zaczyna sie dopiero produkcja sliny w takiej ilosci w jakiej juz powinna byc i niektore dzieci dopiero ucza sie z nia radzic. Ale wydaje mi sie,ze ten slinotok moze zwiastowc zeby,moze nie jakos szybko ale szybciej niz pozniej. Kupilam mu taka szczoteczke do dziaselek i jak mu je masuje to widac,ze mu sie lepiej robi. U nas maly zabawkami jako tako malo zainteresowany, woli jak sie nad nim stoi i mowi do niego,jak sie wtedy smieje w glos:)

A czemu tak sie slini? Na ząbki juz?? Igor to w zabawie taka pianke robi na ustach czasami. Zaczyna tymi raczkami ooperować coraz bardziej kuma ze to jego rączka dotyka zabawki. Lubi w lozeczku jak puszcze mu karuzele i gada do niej i wlasnie tracą rączką.
Mate to dziadki pod choinke chcą kupić to juz poczekamy.
W leżaczku posiedzi chwilę i tez do malpek na pałąku zagaduje :-)
Jaki rozm ciuszkow nosza wasze dzieciaczki? U nas 62 teraz juz w większości. Chce kupic jakies body albo caly strój świąteczny i zastanawiam.sie czy za miesiac to juz bedzie 68 czy 62dalej :-/

U nas patrzyly na plan porodu,czytaly i sie stosowaly-co mnie zdziwilo bo myslalam,ze to taki o sobie papierek,ale jednak nie. Rodzilam na Zaspie. Mi mata sie przydaje,jak jestem sama z malym-bo wsadze go tam i mam spokoj,nie musze nosic. Albo do bujaczka. Losma glowke trzyma ladnie, kilka minit potrzyma i piszcza i sie denerwuje. Tak juz od miesiaca,wiadome na poczatku krocej trzymal. Mi polozna mowila zebym go nawet z 5 razu dziennie na brzuszek kladla cwiczyc glowke. Ja jestem u mamy od tygodnia i maly ma taki problem z zasnieciem- bo normalnie to maz go usypia i cos mu sie nie zgadza w tym rytualne:( usypianie trwa czasami z 2h. Za to wczoraj byly znajomi i maly lezal w wozku,wieczorem, sam i tak sobie usnal:) kochane dzieclo. Za to slini sie jak glupi,kupilam mu sliniak a w czwartek w nocy to mi sie zadlawil slina:o cos mnie tknelo ze sie przebudzilam akurat wtedy i szybki obrot na brzuch i uderzeni w plecy:o troche strachu bylo i do tego teraz spi ze mna bo mam schize z ta jego slina:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tez zrobiłam plan porodu ale nie byl potrzebny. Rodzilam na zaspie. O wszystko pytali sami. Informowali na bieżąco.

Dziewczyny jak ćwiczenia trzymania główki na brzuszku? Igor chwilę chwilunie wytrzymuje i mu sie łokcie rozjezdzaja :-) kilka razy tak próbujemy i juz nerwy. Uda sie wiadomo ćwiczeń potrzeba. No i próbuje rączką sięgać zawieszki, ale to wczoraj pierwszy raz widzialam ze zakumal ze to jego ręka miesza w tych zabawkach. Skupienie na twarzy. Zezik :-)
ciągle nie mam maty, taki wybor ze niewiem co kupić.

Ja miałam zrobiony, ale nie zabrałam. Rodziłam w Redlowie i szczerze mówiąc nikt mnie o plan nie pytał i nie zadawał pytań w przód. Jeśli zaistniała potrzeba to pytali na bieżąco :-)

Dziewczyny, powiedzcie mi, bo mąż mi nie daje spokoju - miałyście plan porodu? Jak to wygląda z omawianiem go? Położna rozmawia czy raczej rzuca okiem i wyśmiewa? Warto go robić, jakoś ogólnie czy szczegółowo? Nie chciałabym wyjść na jakiegoś "dziwaka", że zawieram takie, a nie inne punkty...

Inne tematy z forum

Catering na chrzciny?? (21 odpowiedzi)

czy moze ktoś by mi polecił jakiś dobry catering na chrzciny?? Pozdrawiam

Szkoła podstawowa nr 47 Gdańsk opinie zerówka pierwsza klasa (29 odpowiedzi)

Witam, moje dziecko chodzi teraz do przedszkola ale za kilka miesięcy będzie dylemat zerówka...

hiv przed porodem (33 odpowiedzi)

Czy któraś z was robiła to badanie przed porodem? bo widzę, że z reguły lekarze zlecają na...