materac do łóżeczka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
proszę doradźcie jaki wybrać materac dla noworodka. Przeczytałam już cały internet ;) i niestety dalej mam mętlik w głowie. Jedyne czego się dowiedziałam, to że materac powinien być średnio twardy i że nie poleca się obecnie materacyków z wkładem naturalnym. Widziałam też że dość dobre opinie mają materace Fiki Miki i zastanawiam się nad kupnem modelu sensitive antyalergic MS11, tylko że w opisie jest informacja, że ma on wkład z pianki lateksowej przystosowanej do mrożenia w warunkach domowych ale nigdzie nie jest napisane czemu ma służyć to mrożenie...Poza tym średnio to widzę, żeby wyciągać ten wkład i mrozić... . czy ktoś ma taki materac i może podzielić się opinią ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: materac do łóżeczka

Robiłam takie rozeznanie i sprawdzałam matwracyki na żywo w akpolu. Kupiłam w końcu trio lateks, jest gruby, lateksowy, średnio twardy i solidny. Reszta z tego co pamiętam była bardzo cienka na żywo, połowa tego co trio latex. Ja też nie kupiłbym naturalnego, ani kokos, ani gryka nic z tych rzeczy. Jedynie cena nie jest niska trochę ponad 200 zł.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: materac do łóżeczka

Dziękuję :) A pamiętasz może jakiej firmy jest ten materac trio lateks? Bo ja na stronie akpolu go nie widziałam

lateks może być uczulający. wybrałabym z pianki wysokoelastycznej, my mielismy firmy traumeland, w mama i ja w gdańsku na żywo można obejrzec różne opcje (przynajmniej 2 lata temu). na stronie producenta masz szczegółowe informacje o każdym modelu.

Dziękuję za informację.

Babys zone trio lateks na stronie akpku jest

A lateks rzadko uczula, w takim samym stopniu jak pianka wiec raczej nie ma roznicy. Uczylic moze wszystko jak dziecko jest alergikiem. Poza tym na zewnatrz jest bawelniany zdejmowany do prania pokrowiec.

Poczytaj troche fachowych opinii. Lateks zawsze będzie gorszym wyborem od pianki wysokoelastycznej. A juz na pewno jeśli nie planujesz wydac na materac sporej kasy. Tańsze lateksy sa np. słabo wentylowane.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Również polecam traumeland :) bardzo dobre gatunkowo, wygodne :) z różnymi certyfikatami itd

Nie wiem, trio lateks u nas super się sprawdził, bardzo dobrze był wentylowany składa się z 3 wqrst ma mikrootwory, jest dosyć twardy i stabilny. Materace z pianki nie są zalecane dla noworodków i niemowląt, zwiększają ryzyko śmierci łóżeczko wej. Taka pianka dostosowuje się do kształtu dziecka lekko się zapadając a noworodek i niemowlak nie jest w stanie zmienic pozycji. Dlatego nie powinno się kupować takich materacykow.Wybor należy do autorki postu. Poczytaj proszę, w internecie jest dużo artykułów jaki powinien być materac, na co zwro ic uwagę. Ja dokładnie przestidiowalam wszystkie rodzaje i wybrałam akurat ten. Z czystym sumieniem mogę polecic.

A tak wogole matwracyki z pianki wysoko elastycznej są przeznaczone dla dzieci od 3 roku życia! Przeczytaj o tym.

Zapadają się? chyba nie widziałaś tych materacy na żywo i nie "testowałaś" ich. poczytaj specyfikacje, parametry tych materacy są dużo lepsze od każdego lateksowego, dodatkowo są tak "wysublimowane", że np. nasz miał jedną stronę do 12 kg drugą od 12 kg. to chyba mówi samo za siebie.

Podaj nazwę i sprawdź w necie czy nadaje się dla noworodków, kiedy ja szukałam żaden taki materac się nie nadawał. Nie wiem może jakieś cuda nowe wymyślili, nie zamierzam polemizować. W każdym bądź razie na pewno taki materac musi mieć atesty i przeznaczenie dla noworodków.

A każdy materac z pianki wysoko elastycznej lekko się zapada, taka jest właśnie jego cechą i na tym to polega, żeby mógł się dostosować do ciała musi się złapać delikatnie. Dlatego nie jest polecany dla noworodków i małych dzieci. Ale podaj nazwę tego materaca, zobaczymy co tam producent pisze, może jakieś nowe technologie.

Dobra już poczytałam, żadnej nowej technologii nie ma, jest to wysoko elastyczna pianka. Sorry ale nie położyłam dziecka poniżej roku na takim materacu. Każdy decyduje sam, takie są moje przemyślenia i obiekcje po przeczytaniu wielu artykułów i porad. Życzę mądrego i rozsądnego wyboru.Pozdrawiam.

No to sobie poczytałaś. 10 minut?

Naprawdę nie masz pojęcia o czym piszesz, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Lekko się zapada, te materace sa twarde, nic się nie zapada. Ty chyba myślisz, że te materace sa jak gąbka, a może puchowa koładra i dziecko w nie wpada? sa twarde i sprężyste a jednocześnie elastyczne. Pojedź, sobie podotykaj, poskacz nawet, a potem komentuj. Bo ja zanim kupiłam materac obmacałam i obejrzałam kilkadziesiąt. Ty komentujesz po 10 minutach poczytania w sieci.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślisz się, rozmawiałam że sprzedawcami, czytałam artykuły, rozmawiałam z fizjoterapeuta i testowałam na żywo takie materace. To że przeczytałam o danym konkretnym modelu, bo mnie zaciekawiłas tym że może być dobry dla noworodków, i upewnilam się że nie jest to żadna nowa technologia tylko zwykła pianka termoelastyczna, takie rzeczy nie zajmują więcej niż 10 min. To proszę wytłumacz mi skoro piszesz ze ten materac jest twardy, w jaki sposób dopasowuje się do kształtu ciała, chyba normalne że ta pianka się zapada. Jakby się nie zapadła to by się nie dopasowywal.przeszysz sama sobie. Takie są właściwości pianki termoelastycznej. Nie jest to jakieś drastyczne zapadnie ie ale przybiera kształt ciała dziecka, a to już jest niedobre.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tzn. o jakim modelu czytałas? Bo ja żadnego konkretnego nie napisałam, a modeli jest jakieś 7-8 producenta, którego podałam????Po dwa, nie chce już komentować Twojego"zapada się", "dopasowuje do kształtu dziecka" itd. bo to tylko świadczy, o tym, że nie masz pojęcia o właściwościach materacy i nie widziałaś ich na żywo. Po trzy. Zajrzałam na specyfikacje tego materaca, który polecasz. I co? No cóż. Ma warstwę pianki poliuretanowej, dzięki, której w ogóle ma jakieś właściwości korzystne, ale niestety pianka poliuretanowa to najgorsza możliwa pianka. Więc sama polecasz materac nie lateksowy, ale z wkładem poliuretanowym, bo nawet bez niego sam lateks byłby marnym produktem. Tak jak gryka kokos mają teraz często dodoatki pianki wysokoelastycznej, tak jak lateksy mają dodatki pianki wysokoelastycznej (nie poliuretanotwej, bo jest to najtańsza i najgorsza z pianek, ALE twój produkt ma własnie i tak tę najgorszą piankę). Po co mają te dodatki? żeby były lepsze jakościowo. niestety materace z pianki wysokoelastycznej sa drogie. nie kazddego na nie stać ,najtańszy producenta, którego poleciłam to koszt ok 500 zł. dlatego takie lateksy czy inne dodają chociaż cienkie wkłady, by podbić jakość, ale by cena nadal była niewielka.

A na koniec, ja wypowiadam sie o materacach z pianki wysokoelastycznej, nie termoelastyczznej. To ,że nie rozróżniasz tych pojęć, świadczy o twojej nieznajomości tematu.

Może nie znam się tak jak Ty na materacach bo ich nie sprzedaje a Ty chyba tak, ale żaden materac który dostosowuje się do kształtu dziecka nie jest dobry dla noworodków i małych dzieci. Materac ma się nie uginac i nie dopasowywać. To ryzyko śmierci łóżeczko wej. Takie są fakty.

kolejny raz potwierdzasz ze nie widzialas na żywo materacy z pianki wysokoelastycznej i nie masz pojecia o ich właściwosciach. kolejny raz piszesz o jakimś zapadaniu sie i dostosowaniu do kształtu dziecka (twoje wyobrażenie to chyba , że materac jest jak worek sako...). kobieto, skoro nic o tym nie wiesz, nie widziałas, nie dotykałas, to nie udzielaj sie w temacie. to tak jakbyś pisała i komentowała zapach perfum, których nigdy nie poczułaś.

Ja opieralam sie na opiniach z netu i tego czego uzywaja znajomi. Ostatecznie kupilismy https://materacyk.pl/produkt/materac-sensitive-dla-dzieci/ i nie zaluje bo jest bardzo dobry :)

Dobre materace dla dzieci dostaniecie w Fiki Miki. Solidnie wykonane,bezpieczne dla zdrowia dziecka i niemowlaczka i starszej pociechy. My kupowaliśmy nie dawno od nich materac dla starszego synka właśnie Odeo +. Wygodny, zdrowy, nawet dla alergika bo ma zdejmowany specjalny pokrowiec i można go uprac w pralce

Ostatnio kupiliśmy materacyk Sensitive stąd https://materacyk.pl/produkt/materac-sensitive-dla-dzieci/ i sprawdza się znakomicie! Polecam je

Na Córeczkę po przyjeździe ze szpitala czekał model piano z Sembelli, sami mamy materac tej firmy.

I do łóżeczka i dla starszego dziecka dobre materace mają w Fiki Miki, teraz mamy dla dziecka od nich materac już z tych drugich Odeo +, dwie warsywy pianki, wygodny, zdrowy i ma nawet ściągany do prania w pralce pokrowiec

u nas sprawdza się https://materacyk.pl/produkt/materac-lateksowy/
Kupiliśmy go ze względu na cenę oraz na pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka,
brak odkształceń na materacu ( i jest to super, bo nasze dzieciątko jest ciągle w ruchu w nocy)

Także polecamy Piano.

Fajne i zdrowe materace mają w Fiki Miki.Mieliśmy od nich materac i do łózeczka i teraz już z tych drugich model Odeo +

My mamy w domku materac Sembelli i jesteśmy nim zachwyceni.

Okropne jest to wrzucanie reklam. Odgrzebujesz stary wątek, podszywasz się pod różne osoby....

My za to postawilismy na Dobranocke od Hilding jezeli jeszcze komuś to się przyda ;)

I dla małych i dla dużych dzieci dobre materace ma Fiki Miki w ofercie, mamy od nich materac Vera + już z tych drugich

Polecam materacyk Dobranocka od Hilding. Najlepszy! :D

Wszystkie niezbędne produkty dla dzieci jak materace, zabawki, pościel, przewijaki, wanienki i wiele więcej znajdziecie zaglądając do https://www.sensillo.pl/. Posiadają wyłącznie wysokiej jakości bezpieczne produkty.

Inne tematy z forum

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...