Re: faworki:)
Prosze bardzo:
25 dkg maki
łyzeczka proszku do pieczenia,
3 żółtka, łyzka cukru, 4 łyzki gęstej smietany, łyzka octu lub spirytusu, 50 dag smalcu do smażenia lub 25 dag i pół szklanki oleju
Mąke, proszek, utarte żółtka z cukrem, smietane i spirytus albo ocet wymieszac i starannie wyrobic jednolite ciasto. Ja potem jeszcze je tłuke wałkiem, az sie pecherzyki pojawią :) Odcinac po kawałku, wałkowac jak najcieniej, kroic kawałki ok. 3 cm szer. i 8-10 dł., nacinac na srodku i wywyijac :). Smazyc na rozpuszczonym tłuszczu , odsączyc po usmazeniu na papierowym reczniku i posypac cukrem cukrem pudrem. Pycha!!! Chyba tez zaraz zrobie :) Mi zawsze wychodza chrupiutkie! Samcznego :)
0
0