budujecie/kupujecie na kredyt?

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć dochodu na rodzinę 4 osobową, by wziąć jakieś 300. tys. i przeżyć, by wystarczyło na wszystko (nie mówię w wymiarze luxusowym)?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Re: budujecie/kupujecie na kredyt?

~dr mnie cały czas zastanawia co cię interesują tak kredyty innych ... niemalże tak się uczepiłeś tematu jakbyś z doświadczenia wiedział jak to jest mieć hipotekę i stracić przez to kąt ?!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej Panie dr! Może udało ci się i jesteś bogaczem, ale nie każdy ma smykałkę do biznesu, dziedziczy mieszkanie po babci itp. Ludzie biorą kredyty na podstawową potrzebę - przestrzeń do życia. Jak ktoś bierze kredyt na luksusową willę, to co innego, ale gdzieś trzeba żyć mądraliński.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale zeby zrozumiec powyzsze musicie zrozumiec na czym opiera sie obecny system finansowy :

http://www.youtube.com/watch?v=5x-x4DxzgYo

tumoki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

widze zaminusowaliscie mnie :)

hehhehe prosze was kochani zobaczcie co sie dzieje w hiszpani :

http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/40-tys-hiszpanskich-rodzin-stracilo-w-2012-roku-mieszkania,1916897,4206#pst61619508

czekam na kolejne minusiki analfabeci finansowi, ale za 10 lat to ja sie bede smial
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 12

Kredyt 275 tyś na 30 lat rata 1100 zł (z rodziną na swoim) w gnb, wcześniej wynajmowaliśmy- 1100 zł w jednej i drugiej opcji tyle samo a rachunki też niemal identyczne, na to mieszkanie czekaliśmy prawie rok (mieszkaliśmy u rodziców i powiem tak- to cud jakis że nie skończyło się rozwodem) także pojęcia nie mam jak niby miałabym mieszkać z 10 lat i odkładać na mieszkanie, milion razy wolę napychać bankowi kieszenie ale mieć święty spokój bez rodziców w pokoju obok :)
aaa i oczywiście 8 tyś nie zarabiamy ale zdarza się że nasze dziecko jednak loda czy inne słodycze dostanie :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czyli co w taki razie powinny robić innego osoby, które wzięły kredyt.
Jakie mają inne opcje?

Poza:
1) Wynajem mieszkania też ok 1000-1500 zł, nie masz możliwości przystosować go pod siebie, bo nie wiesz ile będziesz tam jeszcze mieszkać.

2) Mieszkać albo z mamusią żony albo swoją, dobrze jak mają dom jednorodzinny to jeszcze można jakoś egzystować ale co jak mają 60 metrów, oni dwoje plus Was czwórka.

3) Można jeszcze czekać na mieszanie w TBSach, ale też nie Twoje i płacisz wcale nie mało.

Powodzenia, przerabiałam opcje 2 w domu jednorodzinnym, z jedną kuchnią, konflikty gwarantowane, mimo bardzo miłych i ugodowych stosunków między nami.

Ja nie widzę innych opcji.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

w jakim banku braliscie kredyt
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pytanie, czy jak masz 10 koła netto, to nie jesteś w stanie w ciągu kilku lat odłożyć 300 koła, a nie ładować się w kredyt na 30 lat. Zaciskając na maksa pasa i oszczędzając ile się tylko da w 5-6 lat masz taką kwotę kieszeni i masz w d... banki.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dobra, powiedz mi jak to robisz? nie czepiam się po prostu dla mnie to wyczyn, nawet idąc po taniości (zakładam, że nikt nie pali i nie pije nawet 1 piwa, a dzieci nigdy nie chcą loda, ciastka czy innego szajsu - bezdzietnych proszę o nie umieszczanie komentarzy,że to nie zdrowe...)
No więc (zakładam Biedronkę - jakby co sam tam często kupuję...a mam o wiele więcej), i założyłem też, że nikt z rodziny "nie kocha jeść".
I założyłem 27zł na dzień.
- chemiczny tani chleb 2 zł
- coś do picia woda/niby sok - 3 zł
- masło/margaryna 2-3 zł
- tanie mięso na obiad (mielone, niby schabowe): 7-8 zł
- coś na ten tani chleb - 5 zł (przeginam mocno)
- jakaś surówka do obiadu 2-3 zł
I budżetu prawie nie ma (kawy, herbaty nawet nie policzyłem..)
Ja rozumiem tak miesiąc/dwa, ale za 5-6 lat więcej na lekarzy się wyda...jeśli to prawda to mi przykro, przez ten czas dzieciak nie zjadł nic "luksusowego" - loda, czekolady, itp...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja się zastanawiam co Cie tak ruszają kredyty innych . Każdy ma swój rozum i sam będzie odpowiadała za złe decyzje , a Ty się innymi nie przejmuj tylko Sobą
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rozumiem was, co mieliście robić. A mieszkacie w Baninie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

A mi pani w banku wyjaśniła, że bank wcale aż tak nie zarabia, bo defacto kupuje te pieniądze (kurs WiBOR?) i do tego jeszcze ta infalacja.
Chociaż, jak liczy się te comiesięczne odsetki...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Skąd masz lokum? czy mieszkasz z mamą? i ile masz lat? i czy masz dzieci?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

trzeba byc finansowym analfabeta zeby brac kredyt hipoteczny i wogole jakikolwiek.. chcesz byc niewolnikiem 21 wieku do konca zycia ?
ktos pisze zebedzie placil na swoje. A ja ci powiem ze bedziesz placil banksterom i napychal im kieszenie jeszcze bardziej, mieszkanie to bedzietwoje ale jak splacisz ostatnia rate. ludzie opamietajcie sie. nie dajcie sie zniewolic.

http://www.youtube.com/watch?v=5x-x4DxzgYo
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 15

wiem ile wydawałam i ile wydam na kredyt i wiem też ile weźmie bank , ale to nie zmienia faktu , że za kredyt mam całe własne mieszkanie , a wynajmując miałam pokój , a nawet jakbym wynajęła mieszkanie to nie dość , że nie miałabym własnego to jeszcze 100% oddawałam bym w cudze ręce . Więc proszę się nauczyć czytania ze zrozumieniem i nie obrażać ludzi jak się samemu nie ogarnia
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

To gdzie mieszkasz? Pod mostem ?
Za wynajęcie mieszkania też się płaci z tą różnicą że nigdy to mieszkanie nie będzie twoje
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

to policz sobie ile zyskales z tytulu spadku cen mieszkan przez 5 lat napewno wiecej jak 30 tys
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

A co masz do działalności? Bardzo chętnie dają kredyty na działalność, zwłaszcza jeśli jest w miarę stały lub rosnący w ciągu ostatnich 2 lat. Nawet się bardziej cieszą niż etat, bo z etatu mogą w każdej chwili wywalić. Działalność jest większym gwarantem bezpieczeństwa. Oczywiście mówię o działalności z wieloma klientami, nie jednym :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dochód na 3 osoby oszacowany przez bank - 8500 netto, bank określił mi maksymalną kwotę kredytu na ok. 550 tys zł. Dochód z działalności.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

na życie ? chyba na wegetacje...:(
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Nowa szkoła w Baninie (9 odpowiedzi)

Rodzice dzieci z AB zakładają nową, własną szkołę, na obecnym etapie szukają kadry, poszukiwani...

alarm (42 odpowiedzi)

Cześć wszystkim :) Macie kogoś dobrego kto montuje domowe systemy alarmowe?

koszta utrzymania domu (8 odpowiedzi)

Przymierzam się do zakupu domu w Baninie, ale ciekawa jestem ile wynoszą opłaty m.in gaz, prąd,...