chrzest

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
orientujecie się czy rodzice chrzestni mogą nie mieć ślubu kościelnego, jedynie cywilny?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: chrzest

muszą wychowywać w wierze katolickiej i przystąpić do komunii. Także moim zdaniem, muszą mieć kościelny

"Rodzice chrzestni muszą być wierzącymi i praktykującymi katolikami, przyjęli już sakrament bierzmowania. Jeżli mają ślub, to oczywiście musi to być ślub kościelny".
http://www.jozeftorun.pl/sakram.php

Nie. Nie dostaną choćby rozgrzeszenia przy spowiedzi...

Rodzicami chrzestnymi mogą być tylko "dobrzy katolicy" - przynajmniej z formalnego punktu widzenia :)

dzięki
tak właśnie przypuszczałam

Różnie to bywa, bo moją chrzestną była rozwódka. A chrzestną mojego synka też została rozwódka. A ksiądz nie musi wszystkiego wiedzieć, kto jaką ma sytuację, dla niego liczą się tylko kartki od spowiedzi.

Chinka, najlepiej spytaj w swojej parafii, bo widzę, że zdania są podzielone. Ja weszłam na stronę przykładowej parafii tylko i tam pisało, że oczywiście musi to być kościelny ślub. Także chyba każda parafia inaczej.

wiecie to zalezy od proboszcza jak my chrzcilismy malego to byla taka para co tez miala tylko cywilny ksiadz dostal wieksz koperte i byl luzik

rodzicami chrzestnymi mogą być osoby po ślubie cywilnym,ale tylko wtedy gdy zamierzaja w ogole wziac slub koscielny.rozgrzeszenia niestety nie dostana.

Moyre napisał(a):

> rodzicami chrzestnymi mogą być osoby po ślubie cywilnym,ale
> tylko wtedy gdy zamierzaja w ogole wziac slub
> koscielny.rozgrzeszenia niestety nie dostana.

słuchajn\cie - rozgrzeszenie dostają ludzie ze soba mieszkający a po slubie cywilnym nie???? To chyba wszytko zalezy od spowiednika.....

Inne tematy z forum

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

Przeprowadzka- jaka firma? (44 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...