co mrozić z warzyw?

Jak w tytule mamy działkę i trochę "plonów". Np marchewkę próbowałam zamrozić i w rezultacie była czarna:/ Nie chcę wyrzycać, a np. kalafior teraz w dobrej cenie a zimą nie chcę tego świeżego. Papryka itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co mrozić z warzyw?

Ja mroże wszytko. Marchewkę też, i nigdy nie miałam czarnej. Najczęściej w mojej zamrażarce jest zrobiona własnoręcznie włoszczyzna słupki- w zimie kosztuje dużo, a w lecie grosze, więc mrożę. Owoce, botwinka (od razu ze szczypiorkiem, buraczkami i koperkiem-na zupę), pieczarki- tylko uduszone, chociaz czytałam posty, że grzyby można świeże mrozić i wtedy są lepsze. Koperek, pietruszkę natkę. Fasolkę, kalafior też mroziłam w różyczkach. Moja koleżanka mrozi też pomidory, ze skórą wkłada do woreczków po 3-4, tak na jednorazową porcję na zupę, zamiast puszkowych. Podobno nawet skóra lepiej schodzi.

Ja mroziłam kalafiora i fasolkę szparagową - nie wiem, dlaczego ale po rozmrożeniu nie smakowały mi. Zrobiły się takie gumowe..
Za to mrożę lubczyk, pietruszkę i koperek, botwinę i pomidory-duszę je wcześniej na maśle lub oliwie z cebulą, przyprawami i bazylią. Potem używam do leczo, zup, spaghetti.

Kalafiora też mroziłam i był ok w smaku. Muszę zrobić pomidory podsmażone.
A cukinię?

do w/w cukinie, kabaczki.

Inne tematy z forum

sklep z ekologicznym mięsem (48 odpowiedzi)

Dziewczyny wiecie gdzie w 3miescie (najlepiej w Gdyni) jest sklep z ekologicznym mięsem (kurczaki...

POMOCY!!! szukam miejsc w Gdańsku gdzie mogę kupić zdrowe warzywa i mięso !!! (4 odpowiedzi)

Witam tak jak w tytule szukam właśnie takich miejsc bo jestem na początku drogi na zmiane...