co na zaparcia u 3 latka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
mamy problem z zaparciami, córa wypróznia się co 4-5 dni i nawet nie chce jej sie częściej a i samo wypróżnianie wiąże się z kilkoma podejściami, namawianiem itd... czopków nie chce dać sobie włożyć, 2 razy dałam na siłę ale to na nic tak bardzo tego nie chce że na siłę siada i ciśnie byleby nie czopek. Jak miała ok. roczku to był problem z biegunkami a odkad skończyła 2 lata (odstawienie nutramigenu) to zaczęły się coraz wieksze zaparcia, najpierw nawykowe, bo bała się robić kupę, a teraz po prostu częściej jej się nie chce. Może podpowiecie co dać na lepsze trawienie? Je dużo owoców, jabłek ale to i tak słabo działa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co na zaparcia u 3 latka

duuużo wody

suszone śliwki , powidła śliwkowe , morele u mojej to skutkuje. sok śłiwkowy. natomiast gotowana marchewka poteguje u niej wiec nie daje kubusiów itp.
owsianka tez super działą.
a jak z alergia? skoro miała nutramigen to moze nie trawi nabiału/laktozy i stad te zaparcia. moze trzeba zmianic mleko?

Bakterie !Możesz wsypywać do serków,deserów lub kupić w kropelkach,rozwiązuje problem zaparć i biegunek.Ja podawałam co prawda niemowlakowi biogaję w kropelkach na zaparcia ale pewnie już się pojawił jakiś tańszy odpowiednik.No i trzeba podawć w miarę regularnie żeby problem zniknął.

Lactulosum - w aptece bez recepty; kosztuje niewiele; można stosować długo; moja córa miała takie kłopoty dłuuuugi czas; obecnie się unormowało - nareszcie!
POWODZENIA!

Potwierdzam, że Lactulosum jest bardzo dobry, stosowany regularnie normuje wypróżnienia. Ja z moją też 3-latką byłam u pediatry z tym problemem i to ona właśnie poleciła mi ten syrop. Gdy zauważam ze wyprużnianie nie jest juz problemem to odstawiam syrop i wspomagamy się tylko owocami.
Do tego jeszcze staram sie pilnowac zeby wyprózniała sie codziennie, gdyż już jeden dzien przerwy powoduje że wypróżnianie staje się cięższe. Owoce które pomagają to: śliwki w każdej postaci, kiwi, jabłka, morele, winogrona (bardziej te zielone niż czerwone).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja polecam codziennie rano pół szklanki wody z miodem i cytryną. U na po 2 latach walki w końcu spokój.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

I dodam- teraz jest sezon śliwek ,najlepsze są węgierki.Wskazne buraczki pod każdą postacią, super działa sok z buraków .Dobre są też suszone figi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czytając na różnych forach, tak jak większość mam, wybrałam czopki Eva/qu Bambini na pozbycie się zaparcia. Sądzę, że to najlepszy sposób. Oczywiście dieta to podstawa, ale też mogą być inne przyczyny, tak jak u mojego dziecka. Nietolerancja pokarmowa jest przyczyną zaparć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kiedy zależy nam na szybkim działaniu to bardzo dobre rozwiązanie, tez je stosuje doraźnie u syna, delikatne aczkolwiek skuteczne działanie i po płaczu z powodu bólu brzuszka.

Goko działa, ale to zdaje się od 7 roku życia - radzę sprawdzić na stronie producenta. Ogólnie chodzi o utrzymanie prawidłowej pozycji przy wypróżnianiu - bez tego cudów nie będzie. Nie wiem, jak to jest w przypadku maluchów. Skonsultujcie się najlepiej z lekarzem.

Niech dużo pije. Możesz kupić jej kulki frufi (naturalne z daktylami) mają dużo błonnika i nie powinno być problemu ze zjedzeniem ;)

Na zaparcia u córki stosowałam czopki evaqu bambini. Wystarczyło kilka razy. Czopki są naturalne i bezpieczne dla dzieci. Wersję dla dorosłych stosowałam sama gdy byłam jeszcze w ciąży
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

@Kinga to tak jak u nas i również czopki bardzo pomogły. W zasadzie to dzięki nim uporaliśmy się całkowice z zaparciami. Bezpieczne i naturlane.

u nas naturalne sposoby - woda i duzo owoców. Delikatna zmiana diety zupełnie wystarczyła

Inne tematy z forum

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Pediatra przychodnia morena (8 odpowiedzi)

Możecie polecić jakiegoś pediatre z przychodni Morena? Długo się czeka na wizytę w gabinecie...