co podać gościom na roczek?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
dziewczyny robimy bardzo skromny roczek synka.
W sumie kilka osób-babcia,chrzestni(małżeństwo),kilkoro dzieci i wsio.

Nie wiem czy włączyć obiad?chciałam tylko tort,ciasta,owoce,moze jakiś deser na zimno.
Czy moze jakieś mięsko,sałatki?
Będzie to pora popołudniowa ok.15-16 więc w sumie nie wiem.Chrzestni twierdzą,że kawa i ciacho wystarczy,ale nie chcę potem mieś dupy obgadanej a i z kasą też ciężko,więc coś wymyślnego odpada.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: co podać gościom na roczek?

zrób sałatkę gyrosową , bagietkę do tego na ciepło np.taką czosnkową z biedronki co się do piekarnika wsadza + ciasto + tort , kawa , lody potem na koniec i juz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

w ramach tortu mozesz zrobić biszkopt z bitą smietaną i truskawkami + jakieś inne pieczone jeszcze ciasto
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie ma co się szarpać, zapraszasz popołudniu na ciacho i kawę i to moim zdaniem jest jak najbardziej ok. Byłam na takim roczku i nikt nie narzekał, w końcu to urodziny więc najbardziej liczy się tort:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzięki
z tą sałatką fajnie Aniu mi pomysł rzuciłaś
jeszcze miesiąc nie cały,ale juz czas obmyśleć co i jak:)
gdybym piec jeszcze umiała.............
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Biszkopty mozna kupic gotowe nie sa drogie koszt ok 6zl w paczce sa 3. Do tego krem i owoce i gotowe
Robilam przed wczoraj pierwszy raz torta narzyczonemu co prawda niestety z gotowych biszkoptow i wyszedl swietny nie wie pracy a pyszny
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

aj tam, każdy powinien uszanować twój wybór czy to tylko kawa i ciasto czy coś jeszcze; proponuje tort jak ktoś napisał wyżej z kremem i truskawkami, do tego np. dwa mniejsze ciacha albo ciacho i babeczki, jak chcesz do tego lody z bitą śmietaną i owocami, ale innymi niż truskawki, posypane kakaem - i masz super imprezkę ;)

Nie ma co sie zastawiać, zrób tyle na ile Cię stać, a rodzinka jak chce się najeść to niech idzie do restauracji i tyle :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

taka godzina to zdecydowanie obiadowa - więc coś na ciepło by się przydało :) nie musisz robić 2 zup do wyboru i 4 rodzajów mięsa ;)

wystarczy 1 zupa, ryż/ziemniaki, np. kotlety schabowe/pieczone udka czy cokolwiek co łatwo podgrzać ;) 2 surówki i gotowe :)

na forum pisałyśmy propozycje menu domowego przyjęcia ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

ja miałam roczek Maksia rozwalony na 2 dni z racji duzych rodzin
kazda impreza na 15 czyli po obiedzie
i miałam tylko i wyłącznie same słodkości
tort 3 rodzaje ciast cieple lody sałatkę owocowa owoce galaredki jabłka nadziewane lizakami ciasteczka cukierki itp typowy kinder bal pełno balonów serpentyn girlandy muzyka dzieciowa :)
do picia kawa herbata napoje soczki

i teraz u Poli zrobie dokladnie to samo :)

każdy rzucił się na kopiec kreta sernik na zimno faworki więc nic mega drogiego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Roczek jest dla dziecka a nie rodzin, dla rocznego to wielki stres tyle osób.

Ja mam roczek dopiero za 5 miesięcy ale juz wiem że będzie tylko kawa ciasto i wsio. Żadnych obiadów nie robie. A to wsumie tylko dlatego że pod wieczór goście na męża ur. przychodzą i nie będę miała kiedy sprzątać.

ale co do tej sałatki z bagietką to dobry pomysł

Ja podałam tort, parę ciast,babeczki ,kawa herbata i wsio nie stać mnie na robienie nie wiadomo jakiej imprezy ,zrób tyle na ile cię stać i tak jak napisała Paulyn "rodzinka jak chce się najeść to niech idzie do restauracji i tyle :" roczek to nie wesele :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

myślę, że jak zapraszasz na 15-16 w weekend a goście nie jadą 200km, to mozna uprzedzić, że będzie "ciastowo", że zapraszacie na "kawę"
każdy może zjeść obiad we własnym zakresie, a u was tylko deser:)

byliśmy w tym roku na dwóch roczkach
i zdecydowanie lepiej było na tym "ciastowym" - rodzice z nami siedzieli a nie latali, bo talerze, bo coś tam...
do tego jeszcze na tym z obiadem pojawił się mocny alkohol (już wiem, po co był ten obiad) i nie czuło się atmosfery przyjęcia dla dziecka, tylko taki spęd dorosłych "przy okazji"

4 litery zawsze ktoś obrobić może... zrobisz obiad, to ciocia genowefa uzna, że nie było przystawek, będzie obiad z przystawkami, to bez sensu wydałaś $$$ itd...

zrób tak, żeby Wam było wygodnie, byście spędzili ten wyjątkowy dzień w pogodnej atmosferze...

kawa i ciacho jak najbardziej mogą być!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

zdecydowałam już sałatka z bagietką,tort i ciacho oraz kawa:)i styk a na deser lody.
Torcik z bitej śmietany bo u nas tylko taki chodliwy:)tylko nie wiem z jakim zdobieniem,może z allegro taki opłatek na wierzch zamówić?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Wejherowie widziałam takie płatki na cały tort z Kubusiem,Spidermen'em,Krecikiem o średnicy ok.28cm za 18zł..
Więc może na allegro taniej.A może lepiej kupic jakiś mały torcik na bitej śmietanie?

Jak ja się uparłam, żeby zrobić tort samemu ( nie wiem co mnie napadło ) to wyszło z tego coś takiego:

image

...i okazało się, że cukiernikiem to ja raczej nie zostanę :D

u nas imprezka była na 15.30 i nie robiłam obiadu zaczęliśmy od kawy do tego był tort + sernik + ciasto wiśniowa pychotka ( wszystko oprócz tortu robiłam sama). zrobiłam za to kolację ok, 18: sałatka z zupek chińskich, sałatka grecka, mielone z fetą, kotleciki w płatkach i orzechach, kurczak z brokułami w sosie cebulowym, krokieciki z ciasta francuskiego z farszem z pieczarek, jajka i szczypiorku i to zdecydowanie zrobiło furrorę, oczywiście była masa balonów i serpentyn

moja droga podaj przepis sałatka z zupek chińskich i kotleciki w płatkach i orzechach. pierwszy raz słyszę ;))) a tyle oglądam kuchnię tv

sałatka z zupek chinskich ( to w sumie tradycyjna sałatka warzywna robiona na szybko i dla leniuchów ) czyli 2 zupki Viffon zalac makaron wrzątkiem żeby zmiękł, ja nie daje tych przypraw z zupki, do tego słoik z gotową mieszanką marchew+ groszek+ kukurydza, por + 1 jabłko + 4- 5 ogórków kiszonych + 4 jajka ( przyprawić sól, pieprz, musztarda wymieszać z majonezem)
kotleciki w płatkach i migdałach ( teraz sie zorientowałam że sie pomyliłam) to poprostu kotlety drobiowe ( ja zrobiłam takie małe na 2 kęsy) w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych + migdały takie kuleczki + mąka i bułka tarta, robimy normalnie jak schabowe

a tort też można zrobić samemu żałuje że nie robiłam bo ten który zamówiliśmy nie był jakiś super a kosztował... dziś bym zrobiła truskawkowy najprościej: biszkopt + krem np gotowy śmietankowy do tego zmiksowane truskawki ( robiłam ostatnio to wychodzi z tego taka jakby pianka ) a dekoracja dowolna

jest teraz dużo świeżych owoców- może sałatkę owocową??? wszystko do miski, zaciągam serkiem homogenizowanym i już..
.
lub do miski mix owocowy i zalać galaretką...przecież jest lato!!!!

z tańszych deserów to jeszcze babeczki, wlać w dołek trochę budyniu udekorować truskawkami i też każdemu smakuje..

ja darowałabym sobie obiad, jeżeli to pizza własnej roboty- na podgrzanie, jeżeli ktoś zgłodnieje, albo jakiś makaron i pesto ze słoiczka...mogą być jeszcze pieczone ziemniaczki z warzywami do tego sos czosnkowy...

i nie martwiłabym się, że mi ktoś dupę obgada, rodzina- tym bardziej- powinna zrozumieć , że przy dziecku inne rzeczy są ważniejsze !!!!

Annika u mnie na roczek Gosi byl: tort(tiramisu), WuZetka , i cherbatniki przekladane masa budyniowa(jak do karpatki i posypane kokosem), salatka owocowa (pokrojone owoce, skropione cytryną i zalane jogurtem musli, czasem dodaje jedna galaretke pokrojona w kostke)
i zrobilam mini kolacje jedna salatke i zapiekanke makaronową. tak na zab :)
wszyscy przyszli po obiedzie (od 15 sie zchodzili) i wyszli ok 19.30 bylo cieplo zarelka starczylo, choc moglo byc wiecej na kolacje , jednak i tak w planach mialam tylko n a slodko co zaznaczylam ze zapraszamy na torta i kawke z okazjiurodzinek

wiesz to zalezy tez od tego jak to sie przyjęło u was w rodzinie ..

jesli rodzina nie jest "obiadowa" - mozna zaprosić wszystkich na 16 podac ciasto saładke i bedzie ok

ale u mnie wiem ze by to nie przeszło... po prostu panuje inny schemat imprezy i wiem ze jakbym zaprosiłam gości na 15 to i tak wszyscy by przyjechali na obiadek ;)

My mamy jeszcze 4 miesiące do roczku,na razie nie myślę o szczegółowym menu.Na pewno będzie albo obiad i tort albo tort i potem jakaś większa kolacja.To zależy od godziny.Nie wyobrażam sobie by goście siedzieli tylko przy kawie i czymś słodkim,no chyba że impreza trwa 2h.Myślę że zrobię podobnie jak na chrzciny.Wtedy miałam gości na 16 na obiad,tort.Potem kościół na 19 i po powrocie kolacja czyli jakieś sałatki,mięsa,bigos.W końcu to pierwszy roczek dziecka.

Ania,nie bój się że Cię chrzestni dziecka obgadają.Oni są w porządku i na pewno nie idą na urodziny dlatego żeby się najeść:-)

ja zrobiłam tak, żeby część mogła być zrobiona dzień wcześniej co by w dzień imprezy sie nie narobić za bardzo. Impreza na 9 osób. Było tak:
- rosół
- gulasz
- ziemniaki
- kasza
- schabowe
- piersi z kurczaka z ananasem i serem
- piersi z kurczaka z papryką, kukurydzą, cebulką i serem
- 2 sałatki (jedna z fetą zrobiona przeze mnie, druga czosnkowa zrobiona przez szwagierkę)
- bigosik z młodej kapusty
- sałatka domowa (zrobiona przez moją mamę)
- tort zamówiony w Sowie
- sernik (zrobiony przez moją mamę)

I elegancko wszyscy sie najedli, trochę zostało na obiad na następny dzień.

Ja bym raczej była niepocieszona gdybym na takiej imprezie nie dostała obiadu, bo jednak większość osób wychodzi z założenia że obiad bedzie i nie je obiadu w domu. Szkoda, żeby goście byli głodni, chyba że sie liczy na szybki koniec imprezy, albo na to, że goście wpadną na pomysł zamówienia pizzy ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Heh :) a my pewnie skorzystamy z tego, że synek ma urodziny w lato i zrobimy barbecue na działeczce, zatem nie będzie typowego obiadku, ale "solidne" jedzonko będzie :) tort zapewne od Pellowskiego (bo od Sowy nam nie smakują :P).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

znajoma robiła roczkowego grilla na działce i mówi, że było super :)

a no ja zaznaczyłam w zaproszeniach że to słodka impreza i kazdy byl po obiedzie :)

daria a ja mysle ze wsszystko zalezy od tego jakie sa zwyczaje w danej rodzinie, i jak sie zaprasza.
kiedy zapraszasz na kawe i torta raczej sugerujesz ze jedzenia nie bedzie ,
najwazniejszy jest tort i nasza mala gwiazda reszta to juz jak pozwalaja mozliwosci finansowe i zwyczajowe.
pozatym ja zapraszalam do obojga tak aby dzieci byly juz po drzemce i obiedzie, bo jak przyjda juz goscie to nic nie zjedza(przynajmniej moje tak maja) wiec zeby jubilat byl najedzony i wyspany :)

a nie wyobrazam sobie imprezy urodzinowej zaczynanej od obiadu,
u nas najpierw slodkie i potem dopiero jakas ciepla zagrycha,
(no chyba ze wiadomo ze ludzie prosto z pracy przyjda, to zupelnie inna sprawa)

Ja zaprosiłam gości na 16 więc już po obiedzie :p I też był tort, babeczki, ciepłe lody, jakieś ciasteczka, kawa, herbata, soki.

annika z tym pieczeniem to nie takie trudne :) a jak np biszkopt nie wyrosnie to mozna jedna warstwe czy dwie z biszkoptow zrobic, i wychodzi na to samo :) tylko najlepiej z tych podloznych, bo jak okragle to troche je trzeba mocniej zwilzyc :)
ja wszystko sama robilam, i wyszlo git:) moze tort nie byl jakis wymyslny w smaku ale uszlo jak chcesz to podrzuce pare przepispow ciast bez pieczenia :)

a ja Ci wrzuce najprostszy biszkopt jaki moze być i na dodatek nie ma możliwości zepsucia go - zawsze wyjdzie :-)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe31067.html
upieczesz go w dużej tortownicy tylko wtedy skladniki musisz dac podwójnie , potem przekroisz na dwa blaty , nasączysz kawą czy herbatą przełożysz kremem/ smietaną z truskwkami zmiksowanymi ( najlepiej dać troche śmietanfixu albo zelatyny) i udekorujesz .
Zapewniam Cię , że biszkopt wyjdzie baardzo smaczny , puszysty - mozesz zrobić próbę wczesniej aby sprawdzić jak Ci wyjdzie.

dzięki dziewczyny:)jak zwykle pomogłyście:)spróbuję wcześniej,może na weekend zrobię:)

Tydzien temu robilismy roczek - trzy pary z dziecmy plus my i.... narobilam sie jak glupia i polowa jedzenia zostala nam na kolejne dwa dni. A w sumie myslalam ze duzo nie robie:
- podudzia kurczaka pieczone
- dwie salatki (salata z feta i makaronowa z majonezem)
- salatka owocowa
- tort
- cisateczka maslana (kupowane)
Mąż chcial jeszcze lody ale dobrze ze mu wybilam to z głowy bo i tak pewnie nikt by nie zjadl.
Teraz pewnie ograniczyłabym sie do jednej sałatki, mniejszej ilości kurczaków (liczyłam tak 1,5 na osobę razem z dziecmi) i tortu + salatka owocowa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale głupie imię, Dorianek. Ha ha ha.

Robiłam roczek synka w niedziele na 15. Najpierw podałam obiad. Był gulasz z jelenia i filet z indyka w maśle, ziemniaczki z koperkiem, bukiet warzyw z zasmaszka, ogórki, buraczki. Do picia wino czerwone lub woda nie gaz z cytryna. Później kawa, ciasto malinowe , pianka z galaretka i owocami, tort. Na kolację zupa krem z cukini podana z prazonymi pestkami dyni i śmietana, sałatka z makaronu ryzowego i z tuńczyka, chlebek, wędliny, ser, pomidor, ogórek, papryka na polmiskach i tyle. Z menu dziecięcego zrezygnowalismy gdyż synek dostał dzień przed urodzinami Bostonke i impreza odbyła się w gronie dorosłych.

Zmrożona czysta (po 0,5 na głowę) i jakaś zakąska w zupełności wystarczy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na roczku jak na innych urodzinach musi być dobry tort oraz ciasto. Jak jest ciepło to lody. Do tego pyszna kawa. Jeśli nie wiesz jaka jest dobra kawa i jak ją przyrządzić to wejdź tu https://czaskawy.pl/Przepisy-na-kawe-bloglist-pol-11.html

Inne tematy z forum

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...