uczulenie na oliwkę nivea

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Mój 2.5 tyg synek ma uczulenie na oliwkę nivea i teraz używamy parafiny. CZy któraś z was może się z tym spotkała, jakie kosmetyki są " najlepsze" dla takiego maluszka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: uczulenie na oliwkę nivea

Moja mała też miała uczulenie na oliwkę Nivea, więc zaczęliśmy używać Emolium do mycia i smarowania ciałka.

parafina paradoksalnie bardzo wysusza zrezygnuj z niej natychmiast!!!

My do kąpieli używamy od początku Oilatum zamiast oliwki czy płynu do kąpieli. Do smarowania używamy oliwki HIPP - w SR mówili nam że HIPP bardzo rzadko uczula, a NIVEA niestety często. Miałam wrażenie, że Johnson też uczula. Pediatra mówił nam, że najbezpieczniejsza jest oliwka Bambino. Chusteczki nawilżane Bambino też są bezpieczne.

moja po nivea tez ma wysypke. Polecam oilatum i niczym smarowac nie trzeba

moja córeczka na początku też miała uczulenie na nivea... okropna wysypka utrzyywała się chyba z tydzień...

dlatego używałyśmy emolium (płyn, krem i balsam) do 5 miesiąca życia

teraz od 3 tygodni używam nivea z powrotem i nic jej nie jest :) skóra ładna, nawilżona, chyba nawet ładniejsza niż po balsamie emolium (płyn do mycia hypoalergiczny + mleczko nawilżające takie w dużej niebieskiej butli :))

a co do parafiny... ja tak własnie moje dziecko załatwiłam... ktoś powiedział że to super i wogóle... pozniej przez 2 tygodnie dziecko leczyłam bo miała skóre jak tarka :-(( więc nie polecam...

A po co używasz jeszcze oliwki, skoro kąpiesz dziecko w Oilatum? Oilatum zastępuje te wszystkie mazidła. Mój maluch kąpany od urodzenia tylko w Oilatum, bez żydach oliwek, kremów itp. Nie miał żadnych odparzeń, zaczerwienień skórki. No i nie męczy się dziecka po kąpieli kiedy jest bardzo głodne, smarowaniem.

W sumie to oliwki używam sporadycznie, głównie wtedy, jeśli w ciągu dnia myję małą od pasa w dół pod zwykłą wodą. Kiedyś używałam częściej, jak małej schodziły na nóżkach resztki skóry z życia płodowego.

Dzięki za informację. Na SR położna mówiła, że Jonson uczula, nie spodziewałam się takiej wysypki po nivei... Parafinę już odstawiłam. W szpitalu dostaliśmy próbki oliatum i w tym go kąpiemy od momentu odstawienia oliwki (używaliśmy też żelu do kąpieli nivei). Z początku byłam przeciwna używaniu aptecznych kosmetyków, bo czy nie przyzwyczaję skóry synka do "specjalnego" traktowania?

skora dziecka do 4 roku zycia jest " 5 razy ciensza niz doroslego"
dlatego uzywa sie niej "aptecznych "kosmetykow i nie opala!

Ja polecam kometyki LaRoche Seria LIPIKAR - dla noworodkow uzywalam balsamu i faktora 50 na slonce.

Do mycia OILATUM, tanszy Polskiej firmy AA odpowiednik llub J&J Plyn do mycia ciala TOP TO TOE

TOP TO TOE polecano nam na SR

Dodam tylko ze ja mam MEGA problemy z cera jak zaczynam uzywac kosmietykow NIVEA. Np. przebarwienia na twarzy od szamponu.
Nie wiem cooni tam "dosypuja" ale ja poza Chusteczkami do dupki ktorych zapach uwielbiam, nic z nievea nie tkne.

MÓJ SYN OD URODZENIA MIAŁ UCZULENIE NA OLIWKI I TO KAZDEGO RODZAJU DŁUŻSZY ZCAS UŻYWAŁAM EMOLIUM KREM SPECJALNY A POTEM PRZESZŁAM NA TAŃSZY ZAMIENNIK I WSZYSTKO JEST OKI

parafine uzywalam przez pierwsze dwa miesiace, bo mala miala strasznie pomarszczone nozki i raczki(za dlugie lezenie w wodach )i jak dla mnie parafina byla ok:)
z oliwek najbardziej przypadla nam do gustu oliwka Hippa:)

Słyszałam, że od Hippa swędzi... ;-)
Co skóra, to inne upodobania.

sarke nie swedzi:)
wiadomo,ze kazda skora inna i kazdemu dziecku sluzy co innego.ta sama historia jest z pieluchami.

Inne tematy z forum

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...