czy gotujecie wodę?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Czy gotujecie dla dziecka do picia wode np.zywiec, czy dojecie bez gotowania?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: czy gotujecie wodę?

nie
daję prosto z butelki
nigdy żywiec zdrój

Ja jeszcze gotuję. Ale używam primavery

ja gotuje a co do wody to tak nawiasem pisząc musi być nisko zmineralizowana. :)

moka a jakiej wody używasz?

ja nie gotuje ale tez zywca nie kupuje

A tak z ciekawości - dlaczego nie Żywiec?

Maly wszystko dostaje na dobrawie, nie gotuje.

No właśnie, dlaczego nie Żywiec? Ma rekomendację Instytutu Matki i Dziecka. Ja gotuje wode 5 min do mleczka, ale z butelki daję już nie gotowaną.

Ja nie gotuje a uzywam żywca.

kiedys kupowalam zywca i niby ma byc z ujecia w zywcu a na etykiecier pisalo ze z rozlewni szczecin - jaka tam jest woda w szczecinie zwykla a nei zadna mineralizowana od tego czasu nie kupujje zywca, poza tym czesc wod mineralnych to zwykle kranowy ja lubie wode nestle

żywiec nie jest woda mineralną tylko źródlaną (czyt. kranówką). Ma bardzo mało minerałów.

to jaką wodę polecacie

i jeszcze lepiej ;)

różne wody pijemy. min. nałęczowiankę, cisowanikę, ustroniankę, natę.
żywca nie lubię tylko dlatego, że jest to dla mnie kwaśna woda.

Ja uzywam Mama i ja i nie gotuję.

my używamy żywca,gotujemy

ja daje przegotowaną "kranówę"

wczesniej dała nieprzegotowaną primaverę i małą wysypało ;/

kiedys gdzies pisali o tych rekomendacjach Inst. Matki i Dziecka - to sciema , nie robią podobno badań ani niczego tym produktom - poprostu producent przedstawia skład i zostale wydana taka rekomendacja więc tak naprawdę jest ona warta tyle co nic :-(( ...bardzo się kiedyś zdziwiłam ogladając program na ten temat ...

Muszynkanka jest tez ok

kiedys w ddtvn...badali składy wód na rynku i okazało sie ze woda żywiec ma najmniej ważnych składników i minerałów...po ekspertyzie w lab...porównali ją do kranówy

na żywcu jest nawet napisane, że jest dla dzieci po 1r.ż. już kilka ładnych lat temu trąbili, że to syf.
Ja używam dobrawy albo mama i ja czy jakoś tak. prosto z butelki

ja uzywam dobrawy, mama i ja i primavery

kiedys był program w tv odonośnie wód mineralnych, najbardziej wartościowa wodą była polecana Cisowianka, ja nie kupuje bynajmniej żywca.

od dawna nie gotuję wody, i nie kupuję już wody butelkowanej
tak się przyjemnie składa że mamy własną studnię głębinową, ale jeszcze dla bezpieczeństwa filtruje ją przez Britę,
wodę butelkowaną gotowałam do skończenia 6 miesiąca i była to albo Dobrawa albo Nałęczowianka albo Mama i ja
Żywiec to dla mnie syf o wyrobionej marce

ja tez jade na gotowanej kranowie:)

nigdy nie gotowałam wody mineralnej :]

ewentualnie podgrzewałam ją w podgrzewaczu :)

teraz podaję w temp. pokojowej :) (do picia)

mleko robię na zagotowanej kranówie + mineralka :)

Również gotowałam kranówkę, teraz też zamierzam używać wody kranowej.

nie napisałam - używam tylko Dobrawy :)

nawet jak latem Biedronki miały przez jakiś czas brak tej wody - to pisałam maila do producenta gdzie w Gdańsku można ją kupić ;) odpisali tego samego dnia - aż byłam w szoku :)

ja tez uzywalam i uzywam kranwki ale przefiltrowanej przez britte :] w gdyni woda z kranu jest dopuszczona do picia bez przegotowania .

Ja gotuję dowolną NISKOZMINERALIZOWANĄ, najczęściej Saguaro (czy jaos tak) z Lidla.
Jak mam wrzątek to czasem dolewam zimnej, nie gotowanej Mama i Ja prosto ze świezo otwartej butelki.

woda z kranu jest dopuszczona do spozycia, ale nie wiadomo jaki jest jej skład mineralny- nie chcę żeby mi się dzieciak zakamienił ;-)

W związku z kilkoma komentarzami na temat wody źródlanej i wody Żywiec Zdrój postanowiłem przywołać kilka faktów na jej temat.

Żywiec Zdrój jest wodą źródlaną, czyli wodą podziemną, pierwotnie czystą pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Jest to woda o niskiej mineralizacji - pozwala to na jej codzienne picie bez ograniczeń każdemu, bez względu na wiek i obciążenia zdrowotne. Woda Żywiec Zdrój jest więc bezpieczna zarówno dla osoby dorosłej, jak i dzieci, niemowląt czy kobiet w ciąży. Jest wolna od zanieczyszczeń, a odpowiednio przechowywana przed spożyciem nie musi być gotowana. Natomiast woda z kranu w większości pochodzi z ujęć powierzchniowych (np. rzek) i musi być uzdatniana np. poprzez chlorowanie, aby zapobiegać jej wtórnemu skażeniu w sieci wodociągowej, która często nie jest najlepszej jakości.

Woda niegazowana Żywiec Zdrój wydobywana z ujęcia Pilsko w Jeleśni k. Żywca jest polecana przez Instytut Matki i Dziecka ze względu na odpowiednią zawartość makro i mikroelementów (w tym sodu czy siarczanów) oraz rodzaj i ilość pozostałych substancji rozpuszczonych . Zawiera ona wyłącznie naturalną florę mikrobiologiczną związaną z pochodzeniem wody. Ta naturalna flora jest bezpieczna nawet dla tak szczególnych grup jak dzieci i niemowlęta. Jakość naszych wód jest stale monitorowana nie tylko w ramach wewnętrznej kontroli, ale także przez laboratoria instytucji zewnętrznych specjalizujących się w tego typu badaniach.

w takim razie dlaczego na etykiecie jest napisane "dla dzieci po 1 roku życia"?

Droga Izo,

Woda Żywiec Zdrój to woda o niskim stopniu mineralizacji – czyli jest bezpieczna dla każdego bez względu na wiek, nawet dla niemowląt. W okresie niemowlęcym zaleca się bowiem stosowanie wody niskozmineralizowanej (< 500 mg rozpuszczonych składników mineralnych / 1 l wody), niskosodowej (< 20 mg Na / 1 l) i niskosiarczanowej, jaką jest właśnie Żywiec Zdrój niegazowana. Na etykiecie wody Żywiec Zdrój niegazowanej, polecanej przez Instytut Matki i Dziecka, nie ma więc informacji, że jest przeznaczona dla dzieci po 1 roku życia.

Informacja, o której piszesz znajduje się na opiniowanych przez Instytut Matki i Dziecka lub Centrum Zdrowia Dziecka wodach o wyższym stopniu mineralizacji (>500 mg/litr), gdyż nie należy ich podawać niemowlętom poniżej 1 roku życia.

mineralki nie gotuję, daję różną najczęsciej nałęczowiankę lub żywiec

faktycznie na waszej stronie jest taka informacja o przeznaczeniu dla niemowląt, ale ta o tym, że jest dla dzieci powyżej roku była na butelkach o starym kształcie. na 100% była, bo 5 m-cy temu szukałam wody dla córki i ją czytałam. dlatego też właśnie wybrałam dobrawę polecaną przez inst. matki i dziecka

Droga Izo,
kształt naszej butelki jest ten sam od lat, więc przypuszczam, że może Ci chodzić o inną wodę o podobnie brzmiącej nazwie, która stara się upodobnić do marki Żywiec Zdrój. Warto zwracać na to uwagę, gdy stajemy przy sklepowej półce. Bez wątpienia niegazowana woda Żywiec Zdrój już od wielu lat jest polecana przez Instytut Matki i Dziecka także w żywieniu niemowląt i ta informacja niezmiennie znajduje się na naszej etykiecie.

być może :-)

Od początku używałam gotowanej kranówki, a po 4 miesiącu zaczęłam dawać mineralną niegotowaną. Do dziś mała pija tylko wodę.

Dokładnie!!!
Ja kupuje wode żywiec od kąd zaszlam w ciąże i nigdy nie było takiej info,że dla dzieci powyżej roku.Ja gotuje kranówe i dolewam żywca.Kupowałam ją wczesniej i teraz pije ja razem z synkiem bo nie szukałam innej skoro ta się nadaje.Dodam,że inne sa tańsze typu "mam i ja" itp.Więc raczej ktoś walczy o to żeby Żywiec się nie sprzedawal.Zła rekomendacja+cena wyższa niż inne wody dla dzieci.

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...