czy matka chrzestna powinna kupic złoto na chrzest?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dowiedziałam sie ze zostane matka chrzestna córki mojej przyjaciółki. Wiem że mała ma juz kolczyki złote, łańcuszek z serduszkiem.
teraz zastanawiam sie czy kupic jej kolejny łańcuszek z medalikiem albo bransoletke.
Ale szczerze wolała bym cos innego np. sztućce z grawerem i biblie dla maluszków.
tylko zastanawiam się czy medalik nie jest czymś koniecznym? (jeśli chodzi o chrzestnych)
PS. wiem że chrzestny daje kase i obrazek na pamiatke
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: czy matka chrzestna powinna kupic złoto na chrzest?

moja mała na swój chrzest dostała obrazek aniołka (na drewnianej podstawie, wykonany ze srebra) i grzechotkę ze srebra.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

pewnie, że to nie obowiązek kupować coś ze złota, tym bardziej że dziewczynka już trochę tego ma :))))

Dla mnie to bzdura kupować malutkiemu dzieciątku złoto.
Moja nie dostała i bardzo się z tego cieszę, matka chrzestna wolała kupić dziecku śliczną pamiątkę (srebrny wózeczek z grawerem).
Ja swoją pamiątkę mam do dzisiaj:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

to mnie pocieszyłyście :-) a uważacie że te sztućce to dobry prezent? biblia albo jakiegoś aniołka stróża?

ja byłabym zdecydowanie za jakimś religijnym aspektem - chyba anioł stóż najszybciej, a biblię dla dzieci za kilka lat - bo teraz to tylko na półce postoi

u nas w rodzinach jest jeszcze tak, że tradycyjnie chrzestna kupuje białą szatkę, a chrzestny świecę do chrztu - to są symboliczne wydatki
ale zadzwoń wcześniej i się zapytaj, bo czasem rodzice we własnym zakresie załatwiają dużo szybciej

pewnie, że nie ma obowiązku. Fajnym prezentem jest łyżeczka np. z grawerem, naprawdę fajna pamiątka. szkoda, ze ja czegoś takiego nie dostałam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja bym nawet nie chciała żeby moja córka dostała złoto tym bardziej, że już ma łańcuszek co dla mnie jest wystarczające. Przeprowadziłam sie z miasta na wieś i razi mnie, że tu dzieci od początku obwiesza sie złotem łańcuszek,bransoletka no i kolczyki najlepiej jak najwcześniej sie da ;/
nawet chłopcy noszą złote łańcuszki dla mnie to obciach
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

matko, ja w życiu bym nie założyła tak małej dziewczynce łańcuszka czy bransoletki, zresztą chyba jeszcze nie widziałam nigdy, co najwyżej kolczyki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

moja starsza córa dostała teraz łańcuszek z medalikiem złoty ze względu na to, że w maju komunia i tez w zasadzie nie pozwalam jej nosić na co dzień, bo po co kusić los, ja jestem już stara, a dwa razy mi zerwali złoty łańcuszek z szyi

Tak szatkę juz zamówiłam z data chrztu i jej imieniem.

Sztućce to fajna rzecz.
Tymbardzej, że taki prezent docenia się po latach:)

tez mi sie wydaje że sztućce beda ok. moja Karola ma 3latka i jak by dostała cos takiego na chrzest lub roczek to by uzywała ich do dziś i zawsze by było pamietane ze to od cioci (matki chrzestnej)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

moja Majcia dostała pieknego Anioła stróża z grawerem od chrzestnej i mysle ze lepszy od kolejnego lacuuszka ;) Łańcuszek zmedalikiem dostała od prababci ;)
mysle wiec ze taki aniol stroz, biblia dla najmlodszych to bardzo fajna pamiatka a do tego jakis moze bardziej praktyczny prezencik :)

Jasne, że nie ma obowiązku. Dobrze jest, jeśli dziecko od chrzestnych dostanie jeden medalik/krzyżyk (niekoniecznie złoty, bo złota większość ludzi nie nosi) - moja siostra dogadała się z chrzestnym synka i akurat ona kupiła. Ja swój krzyżyk z chrztu noszę do dziś.
Ale to jak kto chce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

polecam ksiegarnie betlejem na ogarnej wybor ksiazeczek/biblii dla dzieci wielki, nawet w twardych kartkach, moi maja , ale polecam bardziej historie biblijne niz modlitwy, do tej zadko zagladaja, a do takiej mojej z dziecinstwa chca czesto

moje chlopaki dostali srebrna grzechotke z grawerem, drugi srebrny smoczek z grawerem ktory sie otwieral i bylo miejsce na pierwszego mleczaka, a mloda dostała srebtrna bizuterie z tym ze wg mnie nie trafiony prezent bo nie zamierzam jej przekłuwać uszy

Gabryś od Chrzestnej dostał ręcznie robioną szatkę, złoty łańcuszek z krzyżykiem i album na zdjęcia Anne Geddes (chyba na pierwsze 5 lat)

Urodził się mi bratanek niedawno, chrzciny latem - brat nie chce mnie na chrzestną bo jestem biedna ;(

Nie mają jeszcze wybranej chrzestnej, jest mi bardzo przykro, wiadomo, że z pustymi rękami nie przyjdę.

Kocham bratanka, który jest jeszcze noworodkiem - często mu coś kupuję, a to karuzelę nad łóżeczko, a to skarpeteczki, a to, body.

Ale niestety taka ich decyzja, trudno.

faktycznie przykre to :-( ale wiesz czasem tak bywa , ze ta "bogata chrzestna " ma potem gdzieś chrześniaka , Ty zawsze mozesz być dobrą ciocią poprostu

ja nie mam żadnej pamiątki z chrztu, jeśli były jakieś obrazki, to zostały u mamy - nie jestem z tymi pamiątkami związana emocjonalnie. Wiem, że był gdzieś złoty łańcuszek z medalikiem. Niestety gustowny był ponad 30 lat temu ;) teraz bym go nie ubrała, z resztą nie noszę złota.
Jedyne co mam z chrztu to złocone łyżeczki do herbaty od babci i to dla mnie jest fajna pamiątka :)

iks - jesteś pewna że to jest faktyczny powód, czemu nie zostałaś poproszona na chrzestną?

my synka chrzciliśmy w niedzielę wielkanocną, od mamy chrzestnej dostał grzechotkę srebrną z wygrawerowaną datą urodzin, godziną, wagą i długością i obrazek z aniołkiem

"Powinna"?-nic nie powinna, może.

ja byłam matką chrzestną 5 lat temu, cienko wtedy stałam z kasą, i grawerowane grzechotki nawet mi przez myśl, nie przeszły, czy złota.

Kupiłam piekny , duży album na zdjęcia, ręcznie robiony, + mały medalik srebrny z datą i tyle.

Oj, wymagania rosną, postaw się a nie daj się- fuu!

Moja mała dostała od chrzestnej 200zł, a od chrzestnego gromnicę.
Za te 200zł kupiłam jej kolczyki, bo chciałam żeby miała pamiątkę, a kasa by się rozeszła.

Oprócz tego nie omieszkałam "opieprzyć" chrzestnej żeby takich drogich prezentów nie robiła na przyszłość albo żeby tyle kasy nie dawała.

Moja córeczka dostała w lutym od chrzestnej złote kolczyki + obrazek srebrny taki okrągły mały z podpórka z tyłu do postawienia na półce. Od chrzestnego złoty łańcuszek. W sumie na początku sie dziwiłam, po co juz lańcuszek, ale będzie miała juz na komunię.

Ja poprosiłam chrzestnych (nasze rodzeństwo) aby wspólnie kupili łańcuszek i medalik dla synka - sami określali budżet jakim dysponują i wybrali przepiękną pamiątkę którą moje dziecko z pewnością wykorzysta przy komunii. Jestem zdania że nie ma sensu kupować bardzo drogich prezentów - bo później trudno dziwić się dzieciom że chcą quada na komunię gdy my rodzice zbyt szybko tracimy umiar.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

U nas w rodzinie tez jest tak,ze matka chrzestna kupuje szatke a ojciec swiece.

Jesli sama mialabym zostac matka chrzestna kupilabym jakis ladny obrazek aniola stroza do powieszenia nad lozeczkiem, moze z imieniem i data chrztu-widzialam rozne mozliwosci...taki obrazek to tez ladna pamiatka.

Prezenty typu grzechotki, smoczki czy wyroby ze zlota ( to jak juz na Komunie ) jakos nie w moim guscie.

Moze kupilabym jeszcze ladny album,albo ksiazke z basniami ( a tam wpisalbym dedykacje z jakiej okazji itp)

Pamiątki fajna sprawa, choć osobiście nie mam żadnej ze chrztu...
Moja córka dostała złoty łańcuszek z medalikiem plus inne drobiazgi... niestety krótko po chrzcinach mieliśmy włamanie do mieszkania, jakaś menda zabrała wszystko łącznie z w/wpamiątkami...
Tak sobie teraz myślę, obrazka by nie zdjęli ze ściany... :(

Moim zdaniem kupujesz co uważasz - ja w ogóle żadnego złota nie dostałam na chrzest i dobrze, bo dwa łańcuszki z komunii leżą nienoszone. I nie dlatego, że nie lubię medalików, tylko złota na co dzień nie noszę. Mam krzyżyk z chrztu srebrny i ten jest cały czas używany. Wydaje mi się, że jeden medalik/krzyżyk dobrze dostać, ale niekoniecznie musi być od mamy chrzestnej. Synek akurat dostał, a jakby nie dostał to my byśmy mu kupili. Tak że według mnie możesz spokojnie kupić sztućce i Biblię.

wg co to znaczy ,,powinna kupić'' ? Rodzice Chrzestni jedyne co powinni to aktywnie uczestniczyć w życiu dziecka :)
U nas jest tak przyjęte, że Matka Chrzestna kupuje ubranko do Chrztu dla dziecka

Byłam chrzestną w poniedziałek. DOgadałam się z chrzestnym, on kupił łańcuszek a ja medalik. Dziecko będzie miało na komunię. No i pamiątka przy okazji.

Nie ma obowiązku ale to nie jest tak, ze zloto dla maluszka kupuje sie po to aby je nosil. Tu chodzi nie tylko o pamiatke ale i pewna lokate dla dziecka - aby mial cos co w razie "w" spieniezy. Ja dostalam na chrzest duzo tego typu pamiatek i moje dziecko rowniez. To jest jego i czy bedzie nosil czy zostawi sobie na pamiatke czy spieniezy to juz bedzie jego decyzja w przyszlosci. Ma pewna lokate i zabezpieczenie, cos co jest tylko jego a nie kolejna np zabawke ktora za rok wyladuje w piwnicy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...