Czy wasze prawie 6-latki już czytają (1 klasa)?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
moje dziecko chodzi do 1 klasy .nie skonczyla jesscze 6 lat .radzi sobie dobrze ale jestem troszke zdziwiona ze wymagaja po 2 msc nauki zeby dzieci bardzo dobrze czytaly i pisaly.bardzo szybko lecą z tematami.dlatego pytam jak jest u was.i czy sa oceny normalne w 1 klasie tak jak u nas czyli 1 -6 .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: czy wasze prawie 6 latki juz czytaja (1 klasa)

U mojego syna w klasie czytają, ale króciutkie zdania z kilku wyrazów, nie jest u niego wymagane żeby już bardzo pięknie czytał. Tak samo z pisaniem, nauczycielka nie wymaga aby dziecko już bardzo dobrze pisało. U niego w klasie kilka dzieci w miarę dobrze czyta, a kilka ma bardzo duże trudności, jedynie nauczycielka prosi aby w domu codziennie chociaż trochę czytały.
Oceny mają normalne, 1-6, ale na razie nikt nie dostaje niżej niż 4, dopiero później jak będą dyktanda itp.
A z nauką mają spory luz jak na razie, mało prac domowych, z 10-15 minut i dziecko ma zrobione.

Moja córka skończy 6 lat w grudniu i chyba całkiem dobrze sobie radzi z nauką. Do domu dużo zadają, ciągle szlaczki, literki i krótkie zdania do napisania. Muszę z nią siedzieć, bo nie pamięta płynnie wszystkich literek, szybko idą z materiałem. Zawsze też staram się, aby córka przeczytała to, co pisze, chociaż się denerwuje na dłuższych słowach lub gdy jest zbitka spółgłosek i strasznie to długo trwa, zanim skleci te literki :-)

Jeśli chodzi o oceny, to mają na razie tylko z angielskiego. Na zajęciach z pisania pani wstawia literki zgodnie z Wewnątrzszkolnym Systemem Oceniania, czyli W-wzorowo, Z-znakomicie, D-dobrze, P-przeciętnie, S-słabo i BS-bardzo słabo.

Moja córka ma 6 lat i czyta, od września jest w pierwszej klasie ale czytać zaczęła juz w wakacje.Jednak jest jedna z bodajże 4 osób w klasie potrafiących czytać. Oceny dostają ale bardzo rzadko.

Mój (ur. styczeń 2009) jest w pierwszej klasie i dopiero uczy się czytać. Z tego co go podpytywałam to tylko 2 osoby w klasie umieją czytać zdecydowanie lepiej od reszty - nie wiem ile mają lat ale mają niewiele starsze rodzeństwo :) Z materiałem też pędzą, ale raczej ogarniają w czasie zajęć.
Ja staram się chociaż od czasu do czasu ćwiczyć z nim czytanie.

W ćwiczeniach z angielskiego widziałam wpisane oceny normalne, a wychowawczyni stawia słoneczka i chmurki o różnym 'nasileniu' :)

Moja córka we wrześniu skończyła 6 lat, czyta już samodzielnie długie książki takie jak np. Dzieci z Bullerbyn.

W jej klasie jest kilkoro dzieci, które dobrze czytają, ale są to gł. 7 latki.
Oceny mają literkowe W-Wspaniale, BD-bardzo dobrze, S- słabo jakoś tak :)

Dużo mają tych "ocen" z czytania jak widzę w dzienniku. Najwięcej ze wszystkich innych. Widać, że jet to priorytet u nas w klasie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Re: Czy wasze prawie 6-latki już czytają (1 klasa)?

Moje dziecko ma wprawdzie skończone 6 lat, ale składanie wyrazów, a nawet sylab idzie mu kiepsko. Ze wszystkim innym (matematyka, pisanie, motoryka) radzi sobie super, ale czytanie to jakiś dramat. Nie umie skleić z liter sylab, nie mówiąc już o łączeniu sylab w wyrazy. Głoskowanie też kiepsko nam idzie, sylabizowanie (ćwiczone też w przedszkolu) super. Z materiałem (poznawaniem literek) polecieli z jakiś miesiąc temu i moim zdaniem pędzą za szybko (2 dni na każdą literkę). W najbliższym czasie wybieram się do nauczyciela z pytaniem czy tylko on nic z czytania nie rozumie, czy może nie jest sam. Oceny, nazywane przez Panią "punktami" (skala tak jak ocen od 1-6) otrzymują chyba od początku listopada, ale z tego co widzę, na razie głównie za prace domowe i proste zadania w szkole (pewnie na oswojenie się i zachętę;)). Czytania w przedszkolu go nie uczyłam, bo widziałam, że ma problem z głoskowaniem, a co za tym idzie składaniem liter w wyrazie. Uznałam, że musi dojrzeć, jak do wszystkiego, ale niestety w szkole nie ma "przebacz". Dodam tylko, że codziennie siedzimy nad lekcjami+czytanie/głowskowanie i nawet najmniejszej poprawy nie widzę :(

u nas w szkole jest bardzo wysoki poziom, więc od groma pracy domowej zadawanej praktycznie codziennie (siedzimy dziennie min. 2-3 godz. odrabiając lekcje). Córka płynnie czyta, zaczęła w wakacje. U niej w klasie tylko 3 dzieci ma trudności z czytaniem (z tego co mówiła pani na zebraniu).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie ma co wariować, na naukę czytania i pisania są 3 lata. Moja jeszcze nie składa liter ale jest ciekawa, pyta ciągle co gdzie napisane i próbuje sama. Jestem spokojna.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

mia o jakich Ty 3 latach mówisz? To chyba żart. Na zebraniu pani mówiła, że w II semestrze są już w programie krótkie dyktanda, więc nie wiem skąd 3 lata na naukę pisania i czytania.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mojej przyjaciółki córka chodzi do drugiej klasy i maja juz lektury oraz czytanie, pisanie,krótkie sprawdziany.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

czy normalne jest wstawianie jedynek ( sadze ze to odstrasza maluchy) oraz dodatkowe ksiażki oprocz elemantarza?

No ja spokojna nie jestem.
Moja córa (6 lat i miesiąc) też kiepsko składa słowa, nie zapamiętuje... Szkoda gadać.
Ćwiczymy już sporo w domu ale wolno jej to idzie.
Czytanie? Nawet dwie litery razem to dla mojej córki wyzwanie. Nie wiem co z tym robić bo nie miałam z takim problemem do czynienia. Wszystkie dzieci w rodzinie, jakie znam, umiały czytać płynnie w piątym roku życia.

umiały czytać płynnie w piątym roku życia....hmmm-no aż niedowierzam :D moja 6 -cio latka duka po literce (czytaniem bym tego nie nazwala)...
ale wg mne te czytanki sa bardzo nieprzyjazna..kiedys byl w czytance As , Ala itp..teraz jest Ryjek ratlerek..grrr...dorosłemu jezyk się moze zaplatac...a co dopiero dzieci...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

U nas nauka czytania, takiego prostego byla w zerowce. Dlatego, gdy dzieci poszly do 1 klasy to mogly nauczyc sie (tak spokojnie, bez stresu) czytac dosyc plynnie.
Mam wrazenie, ze wiekszosc nauczycieli klas 1 zaklada, ze podstawy czytania dzieci poznaly wlasnie w zerowce, dlatego leca z materialem. Jesli dziecko bylo w zerowce, gdzie tylko rysowali szlaczki to ma problem , w szkolnych zerowkach dzieci ucza sie czytac, w przedszkolnych zwykle nie.
Pisze zwykle, bo sa wyjatki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

u nas dzieci w szkolnej zerowce nie uczyly sie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mój jest w szkolnej zerówce i również uczy się czytać, coraz lepiej już mu to idzie, w zeszłym roku był w przedszkolnej i nie uczyli się w ogóle czytania.

Inne tematy z forum

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Dobry ortodonta (38 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

kolorowanki do druku (31 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?