rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

witam zachęcam do pisania na temat rewkrutacji na sezon 2012/2013 do przedkoli jak coś wiecie dajcie znać
ja jestem z przymorza się chętnie poznam opinie na temat tutejszych przedszkoli
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

zaswiadczenie musi byc przy podpisywaniu umowy z przedszkolem - u nas bylo tak ze pani dyrektor ustalila termin w ktorym umowy sa podpisywane
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

o super, dzięki za informacje ;)

a wiesz może czy zaświadczenie może być np. z teraz? czy musi być aktualne na 2 kwietnia?
chodzi mi o to o zatrudnieniu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rekrutacja w Gdansku jest 2 kwietnia

My jesteśmy po zeszłorocznej rekrutacji do gdyńskiego przedszkola i niestety wiele wskazuje na to, że decyzję o tym, które dziecko się dostanie a które "odrzucimy" podejmują panie z komisji, która wygląda jak zestaw związków zawodowych z lat 80-tych (mieliśmy nieprzyjemność wymiany kilku słów z paniami). A panie, wiadomo ... wszystko zależy od humoru a ten od ... wielu różnych czynników.

Jesteśmy uczciwi, chcieliśmy być uczciwi i uczciwie wypełnialiśmy zgłoszenie - głupi, naiwni rodzice ....
- dziecko z normalnej rodziny - rodzice zwyczajnie po ślubie, żadne nie czuje się samotne - BĘC !!! czyli duży dochód na jedną osobę, stać nas na prywatne, a nawet na opiekunkę
- obydwoje rodzice pracują, z tym że jedno ma działalność gospodarczą - BĘC !!! to znaczy, że siedzi w domu i ma czas zająć się dzieckiem
- potrzebujemy, żeby mały przebywał w przedszkolu 8 godzin - BĘC !!!
za mało, my chcemy Twoje dziecko minimum na 9 (!), bo wtedy więcej nam zapłacisz za nadgodziny

Pilnowałam nawet terminu rozpoczęcia rekrutacji i poleciałam już 1-go dnia. Myślałam, że może kolejność zgłoszeń pomoże. Też ZONK, bo nam nie wyszło, a dziewczynie, która zapisywała dziecko ostatniego dnia synek się dostał.

Odwołanie pisaliśmy już jako mądrzy Polacy po szkodzie i rzewnymi łzami okraszaliśmy każdą literę. Zawarliśmy tam i pracujących dziadków i dziadków mieszkających na 2-gim końcu Polski i nasze pragnienie, aby mały prawidłowo się rozwijał w słonecznej atmosferze przedszkola itd, itp ...

W tym roku próbujemy jeszcze raz,tym razem do czterolatków. Mały jest nawet zapisany na listę dzieci, które nie dostały się za pierwszym razem, z której dzieci brane są pod uwagę w pierwszej kolejności. Niestety, optymizmem nie tryskam, bo znam podwórkowy przypadek dziewczyny, która próbowała swojego synka tak zapisać. Nie dostali się ani jako 3 latek, ani jako 4 latek. Żadna lista nie pomogła.

Inna historia: rodzina wielodzietna. Sąsiadka ma 3 dzieci, żadne z nich nie dostało się do naszego przedszkola, wszystkie musiała zawozić do Orłowa, gdzie przyjęli je bez problemu, a niby spełniała dodatkowy, ważny (!) warunek.

hej dziewczyny
orientujecie sie jak to jest z dziecmi po za gmina gdansk?
mieszkam 150 km od gdanska od pazdziernika ide na studia i nie wiem co zrobic , czytalam na stronie gdanska ze bd ciezko bo dla mojego dziecka moze juz nie byc miejsca.

Moje małe nie je podwieczorku, więc tego nie liczyłam. Dzieci jedzą zupę przed leżakowaniem, a drugie danie po (też jeszcze go nie "jemy"), podwieczorek pewnie jest dla tych odbieranych bardzo późno.

Oprócz tego nie ma "wpisowego" i angielski jest w cenie - więc pewnie wychodzi tak samo, albo taniej.

~movinia rekrutacja w Sopockiej 12 już się rozpoczęła (1.03.2012)

Wyniki mają być ogłoszone do 23 kwietnia.

Dwa lata temu moja córka dostała się bez problemu, w zeszłym roku z tego co pamiętam 3 dzieci się nie dostała, ale zostały przeniesione do innej placówki w Sopocie.

Ciekawe jak będzie w tym roku bo złożyłam papiery młodszej córki.

Agata, wyżywienie to 6,9 dziennie razy minimum 20 dni tj 138. Daje to 138+530=668 zł. O ile roboczych nie jest więcej a z reguły jest, czyli to w Oliwie jednak trochę tańsze ;)

http://nasza-szkola.edu.pl/index.php/przedszkole/

Największy ich minus, to budynek nieźle trącący komuną ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzięki a czy szkoła i przedszkole mają jakąś stronę internetową bo nie mogę znaleźć

530 to opłata stała, a posiłki kosztują coś ok. 5 złotych dziennie. Co ważne, mają tam swoją kuchnię, która też obsługuje szkołę, nie żadne cateringi.

Dziecko po przedszkolu może też dostać się do prywatnej szkoły, a jest tam jak w innej epoce - dzieci zadbane, kulturalne, od dwóch lat spaceruje wokół tej szkoły, od kilku tygodni odprowadzam tam syna i ANI JEDNEGO przekleństwa nie słyszałam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

agatha cz w tej cenie są jakieś posiłki?

Mój Stach chodzi do przedszkola przy "Naszej szkole" na Ciołkowskiego.

Zapisałam go od lutego do grupy, która zaczęła się we wrześniu 2011 dla dzieci, które kończyły 3 lata w 2011.

Na razie chodzi na 3-4 godziny, ale płacimy pełną opłatę, nieco ponad 600 złotych (z zajęciami dodatkowymi).

Tak samo był "mamusinym synkiem", prowadzałam go tylko od niedawna na różne zajęcia i place zabaw, żeby nie był całkiem dziki (i to dużo dało).

jakoś przed wrześniem są chyba dni adaptacyjne, że można z dzieckiem przyjść, i z nim posiedzieć albo je zostawić ..

ale no ja się nad tym nie zastanawiałam, bo Lena to cyganka, więc raczej problemu nie będzie, że zostanie bez nas ;), zwłaszcza jak będą inne dzieci

kurde - chciałabym, żeby teraz chociaż wypalił ten punkt przedszkolny z opieką na 5 godzin.

bo jakoś słabo widzę wrzucenie Młodego do przedszkola na 8 godzin - gdy On nigdy nigdzie nie był sam (tzn. bez któregoś z nas)... a ja we wrześniu nie będę miała szans na zabawy w oswajanie dziecka z przedszkolem :/

chcę żeby teraz małymi krokami przyzwyczajał się, że jest bez nas, z obcymi paniami i dziećmi :P

Agusia, musi być chyba pełny etat 8 godz, żebyś dostała za to punkt, przy rekrutacji ..

ale wiadomo, możesz odbierać wcześniej, tylko, że o ile się nie mylę, płacisz za ilość zadeklarowanych godzin

pisałam wczoraj do jednego punktu przedszkolnego, gdzie mają 7 wolnych miejsc :P opieka na 5 godzin dziennie :P

a przy normalnej rekrutacji - jest sens zapisywać dziecko na 7 godzin(tzn. ma szanse się dostać)? czy trzeba od razu na 8-9?

agusiagda realnie nie - bo w ciagu roku nie zwalniaja sie meijsca w przedszkolach :) no chyba ze w prywatnym

słuchajcie - czy istnieje możliwość zapisania 3 latka (właściwie 2,5 latka) do grupy aktualnych 3latków? od zaraz?

albo może do żłobka - czy mają jeszcze jakieś wolne miejsca?

chodzi mi o "dotrwanie" do czerwca.

w Pruszczu Chrzestna Gabrysia zapisała starszego syna (4latka) do grupy wyższej - bo akurat mieli miejsce. To było chyba w połowie jesieni?

czy w Gdańsku istnieje taka możliwość?

Witam. Jestem samotną matką moje dziecko na akcie urodzenia nie ma nazwiska ojca ani żadnych jego danych po prostu tak jak by był nie znany. Rzeczywiście nie utrzymuje z nim kontaktu i w ogóle ale to nie o tym po prostu czy dostane sie do przedszkola chce zapisac córke na 8 godzin z jedzeniem a później sie zobaczy tylko ja nie mam pracy i czy mam szanse dostac sie do przedszkola oczywiscie znajde prace tylko musze córe wysłać do przedszkola prosżę mi napisać jak to wygląda z góry dziękuje i pozdrawiam

prawdziwa samotna matka

Inne tematy z forum

poszukiwany dobry ortopeda (18 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy z Biurem nieruchomości (60 odpowiedzi)

Chcę sprzedac mieszkanko, kawalerke. Ile zycza sobie w tej chwili biura nieruchomosci, znaczy...

Czy posiadanie dzieci jest warte zmiany stylu życia? Czy wychowywanie dzieci jest przyjemne? (47 odpowiedzi)

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad urodzeniem dziecka, więc chciałem zapytać. Właśnie...