rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

witam zachęcam do pisania na temat rewkrutacji na sezon 2012/2013 do przedkoli jak coś wiecie dajcie znać
ja jestem z przymorza się chętnie poznam opinie na temat tutejszych przedszkoli
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: do ZENONA

liczy się, że masz zaświadczenie, nie koniecznie to, że pracujesz ;)

zresztą totalna bzdura z tym, że nie można się nigdzie po znajomości wkręcić, w zeszłym roku szukałam czegoś dla Młodej i bez problemu, po znajomości, dostałabym się do państwowego żłobka, bez oczekiwania w tych mega kolejkach ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyli nie bede musiała podawać, że pracuje na 1/2 etatu?
tylko liczy sie, ze pracuje .....(tu i tu)... na stanowisku ....
Chociaż to pewnie zależy od tego co wymaga przedszkole...
lub od tego co napisze mi pracodawca ....

A do tego w jednym z przedszkoli mam znajomości i nawet nie pytałam o próbe wkręcenia dziecka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Według tego co piszą wyżej to się kwalifikuje jako samotna matka bo jestem panną i co do kogo pretensje że nie wzięłam ślubu nikt nikogo nie zmusza To nie moja wina,że moge mieć pierwszeństwo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Agusia, Ty już wiesz, co ja myślę o tych zaświadczeniach ;)

o kant d*py je rozbić ! :D

ja do Pruszcza? :) nieeee :)

ale w Pruszczu znam rodzinkę z dzieckiem w wieku Gabrysia, gdzie Tata jest bez stałego zatrudnienia :P dlatego jestem ciekawa czy tam też potrzeba takich zaświadczeń :]

Agusia, do Pruszcza chcesz wywieźć Gabrysia? :)

pytałam koleżanki to mówiła, że nie miała żadnych dat, tylko, że jest zatrudniona w takiej i takiej firmie ..

ja jeszcze może w tygodniu przedzwonię do przedszkola, które mnie interesuje i się tam zapytam

czyli np. "Zaświadczam, że Pan/Pani XY jest zatrudniony/zatrudniona na podstawie umowy o pracę z dnia ..... (na stanowisku takim a takim - też?)" data, podpis, pieczątka

czy w Pruszczu Gdańskim też wymagają takich zaświadczeń?

znalazłam w sieci takie zaświadczenia do wypełnienia
http://www.wrozka.edu.pl/upload/Dokumenty/rekrutacja/Zaswiadczenie%20o%20pracy%20dla%20rodzicow%20-%20zalacznik%20do%20kart.pdf

a tu chyba coś nie ten teges - z wysokością zarobków z 3 m-cy? http://www.zabrodzie.pl/pliki/inne/zaswiadczenie_o_zatrudnieniu.pdf z jakiej racji???

Tak. W treści bardzo prosto - twój kadrowiec zaświadcza że pracujesz od x, nie znajdujesz się w okresie wypowiedzienia, data wystawienia, pieczątka i tyle.

z ciekawości - jak takie zaświadczenie o pracujących rodzicach powinno wyglądać?
dwoje rodziców musi to dostarczyć?

tak podobno w bydgoszczy tak jest jakies przedszkole
wiecie to jest spirala z ktorej ne ma wyjscia ja chce isc do pracy ale nie mam co zrobic z synkiem no a jak tylko 1 rodzic pracuje to nie ma szans

a dziwisz się?
bo ja absolutnie nie ..

moim zdaniem kryteria powinny być ciut innej i powinna być inaczej rozwiązana sprawa rekrutacji ..

w takim przypadku, jak nie masz znajomości bądź kasy na opiekunkę/prywatne przedszkole, to raczej możliwości nie masz się dostać, np. jako niepracujący rodzic ...

ostatnio w jakiś programie był reportaż o przedszkolu, które rekrutuje dzieci ludzi bezrobotnych. Właścicielka sama powiedziała, że Ci bezrobotni w większości po 3 miesiącach mają pracę i przenoszą dzieci do normalnych grup ..

niestety, to się u nas chyba wcale nie zmieni

zgadzam się z Tobą kombinują i pokazują dzieciom że tak można
no i fakt powinni być jak w szkołach rejonizacja to też powinno być jedno z kryteriow

Re: rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

Ponury ,nikt sąsiadów nie będzie pytał.
Ale racja ,decydują znajomości.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: do wikunia 50

no moze nie wyzucic ale co w takich przypadkach robią przedszkola a tam trudno to niech wszyscy kłamią to po co ta rekrutacja jak mozna klamac i nic nam niezrobią

Re: do AGATHY

Mam wrażenie, ze Ty z kolei masz tylko pojęcie o swojej własnej pracy w przedszkolu i papierach, które masz wypełniać, zeby ładnie wyglądało, a dzieci i rodzice tylko Ci przeszkadzają.

Macie się opiekować dziećmi, dlatego rodzice nazywaja Was opiekunkami, przedszkolankami. Co za głupia tytułomania i przywiązanie do koślawej nazwy. Uczycie dzieci "wychowania przedszkolnego"?

Mniej mnie interesuje to, co powie mi dyrektor, ważniejsze jest to, co mogę zobaczyć - dlatego musiałam przedszkole obejrzeć zanim zaprowadziłam tam dziecko.

"Nauczycielka wychowania przedszkolnego", "pomoc psychologiczno-pedagogiczna", polskiego nie zna, rodziców i dzieci traktuje jak zło konieczne... To jest koszmar każdego rodzica.

Jesli do tej pory nie załapałaś - dzieci są różne. Trzylatki mogą nadal potrzebować pampersów, albo mieć kłopoty z gryzieniem, mnie to nie dziwi. Może jakieś kursy psychologiczno-pedagogiczne? Jakaś grupa wsparcia dla wypalonych przedszkolanek?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: rekrutacja

pmmagdalena - pytalismy teraz pan z przedszkola na zebraniu i podobno jeszcze nie ma zadnych informacji oficjalnych jak w tym roku bedzie wygladala rekrutacja.
rok temu zglaszalo sie tylko chec kontynuacji u pani dyrektor i podpisywalo u niej umowe.
a dwa lata temu dla kontynuujacych byla normalna rekrutacja elektroniczna.

pmagdalena nie m,usisz tylko u derektorki wypelniasz umowe i chyba potw ze chcesz na kolejny rok oddac dziecko

Re: do AGATHY

Nie masz pojęcia o organizacji np.pomocy psychologiczno -pedagogicznej w przedszkolu, milionie rozporządzeń i zarządzeń, które obowiązują w państwowych przedszkolach, a np. w niepublicznych już nie. Nikt nie kontroluje prywatnych placówek, a państwowe-nie ma miesiąca, żeby ktoś się w jakiejś sprawie nie pojawiał. Ja uwielbiam swoją pracę, dzieci i mi się chce (pomimo tak niesprawiedliwych komentarzy, jak Twoje).

Każdą placówkę obowiązują przepisy dotyczące bezpieczeństwa itp.itd.- MUSI być bezpiecznie, a dyrektor - ktokolwiek w jakiejkolwiek innej sprawie powie Tobie to, co chcesz usłyszeć.

Nie chodzi o to, żeby dzieci były "trenowane", ale żeby cokolwiek umiały- choćby trzymać widelec w dłoni i zrobić siusiu tam, gdzie się to robi.Nie masz pojęcia, jakie dzieci się zdarzają- dzieci, którym rodzice w szatni zdejmują pampersy,dzieci, które nie potrafią gryźć, bo nadal jedzą słoiczkowe zupki i kaszki na śniadanie.Wiem, że brzmi to jak bajka, ale to jest smutna czasem rzeczywistość.Więc proszę-nie chrzań mi o poprawności języka polskiego, bo ja życzyłabym sobie, żeby potrafiły np. powiedzieć "dzień dobry". A tak swoja drogą, to: ubrać buty (kurtkę, sweter) to południowopolski regionalizm i na dobre zadomowił się w potocznej polszczyźnie.Nie chcesz wiedzieć, jaką polszczyzną posługują się rodzice dzieci... A moją rolą jest próba wyeliminowania łąciny kuchennej ze słownika moich przedszkolaków.
Popracuj trochę w przedszkolu, albo idź na zajęcia otwarte- zmienisz zdanie i może mniej krytycznie ocenisz opinię NAUCZYCIELA WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO. Nie jestem ani opiekunką, ani panią nauczycielką przedszkolną...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

A jak z zapisami na kolejny rok ? .Jak dziecko juz uczęszcza do p-la to musze tez sie rejestrowac na stronie czy juz nie ?

Inne tematy z forum

waga dziecka na usg a przy porodzie (29 odpowiedzi)

Witam! Jestem w 34 tyg. waga dziecka wynosi 2700 g lekarka mi powiedziała, że urodzę duże...

hiv przed porodem (33 odpowiedzi)

Czy któraś z was robiła to badanie przed porodem? bo widzę, że z reguły lekarze zlecają na...

Jaki najlepszy i najtańszy blender? (13 odpowiedzi)

Chciałabym zacząć robić sama papki małemu,jednak słoiki są za drogie.On zjada cały taki mały...