gorączka pomimo antybiotyku...

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Słuchajcie, mój synek od środy ma gorączkę dochodzącą do 40st (taką miał dwie noce)w dzień ok 39. Nurofeny i paracetamole nie zbijają na długo. Byłam z nim i u lekarza i w nocy jak miał ponad 40 na dużurze. Dostał antybiotyk. Cztery dawki już wziął ale czuje się źle, gorączka do 39st, boję się jaka bedzie w nocy. Poza tym doszedł katar, nic nie je i co gorsza pije niechetnie. Pytanie - po ilu dawkach antybiityku powinien on zadziałać?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: gorączka pomimo antybiotyku...

kiedyś miałam podobną sytuację.Nie mogłam zbić temp.dostaliśmy antybiotyk.Pomogło po 5 dawce.
Jeśli nic się nie zmieni to być może antybiotyk został zle dobrany.
Jutro niedziela więc jeśli po dzisiejszej wieczornej dawce nic się nie zmieni,proponuję iść na dyżur.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

nam po 5 dniach stosowania antybiotyku wrociła goraczka,
okazalo sie ze byl zle dobrany antybiotyk, poprawa po dobrze dobranym antybiotyku nastapila po 2-3 dobie, tyle wlasnie trzeba dac antybiotykowi aby zadzialal (tak nam powiedzialo 2 lekarzy)

zdrowia!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

moja mala na 5 dzien antybiotyku zagoraczkowała wiec lekarka odstawial bo zle dobrany ,potem dala drugi ktory nie dzialał wogole i teraz lecze ja bez antybiotyku.lekarze daja je w ciemno ! makabra!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

u nas kiedyś antybiotyk pomógł dopiero po 3 dniach.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Teraz panują takie wirusy że antybiotyki nie pomagają i trzeba przetrwać ten czas. Gorączka trwa do tygodnia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

na wirusy nie przepisuje się antybiotyku tylko na zakażenia bakteryjne
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na wirusy antybiotyki nie działają!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

dziewczyny a jaki probiotyk przy antybiotyku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiesz co, moja córka nie ma jeszcze nawet roku, więc u nas probiotyk w formie kropli jest jednak najlepszą opcją, jeśli chodzi o formę podania. Ja podaję Multilac baby ☺
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dicoflor, acidolac
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

antybiotyk jesli jest dobrze dobrany powinien zadzialac juz następnego dnia, czasem jednak dopiero w ciagu 3 dni organizm reaguje
jesli powyzej tych 3 umownych dni syt. nie poprawia się , to albo antybiotyk zle dobrany, albo co bardziej prawdopodobnie jest to infekcja wirusowa a nie bakteryjna,co skutkuje tym ,ze zaden antybiotyk nie pomoze, organizm musi radzic sobie sam (wspomagany doraznie)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

zgadzam się z Asią - może być wirusówka albo antybiotyk nieodpowiedni (ale do stwierdzenia tego trzeba czasu)

tak trochę z boku tematu: nie ma wysypki? jak migdałki?
pytam, bo ostatnio po Trójmieście krąży mononukleoza... :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Antybiotyk nawet dobrze dobrany może zadziałać dopiero po 3,4 pełnych dobach od podania czyli podawany 2x na dobę po 6-8 dawkach, jeżeli po tym czasie nie nastąpi poprawa trzeba skontaktować sie z lekarzem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

A co, jeśli pomimo długiej (14 dni) terapii antybiotykiem utrzymuje się stan podgorączkowy?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

co prawda nie moje dziecko ale ja tak miałam jakieś 4 lata temu ,obudziłam się okropnym bólem w boku podejrzenie było że to pęcherz albo coś z nerką bo mam torbiele i temperaturą prawie 40 st ,lekarz skierował mnie na badania wszystkie jakie możliwe ,dostałam antybiotyk ok 2 tyg dodatkowo jadłam środki przeciw bólowe i przeciwgorączkowe i temp spadała mi do 38 st w wówczas czułam się lepiej ale antybiotyk nie działał dostałam drugi i ten chyba pomógł bo po mies doszłam prawie do siebie .Ale lekarka mi mówiła że jak drugi antybiotyk nie pomorze to do szpitala musi dać mi skierowanie .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak ostatni synek miał anginę, dostał antybiotyk 2 x dziennie, to lekarka powiedziała, że jak cwartego dnia nadal będzie gorączka, to mam z nim przyjść, czyli czasami potrzeba ty 6-8 dawek antybiotyku, żeby pomogło.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

U nas w czasie anginy u 3 latka wysoka gorączka utrzymywała się ponad 3 dni pomimo podawania antybiotyku. Dopiero po tym czasie widać było poprawę. Pediatra mówiła, że przy anginie tak jest, dopiero w 3-4 dobie zaczyna spadać i ustępować temperatura, a jeśli nie stanie się tak, to trzeba podać inny antybiotyk.
Tak samo się męczyłam - na zmianę ibum i pedicetamol z zegarkiem w ręku, bo jak za długo poczekałam z kolejną dawką, migiem z 37,5 temperatura rosła do 39 i więcej. Robiłam też okłady.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...