gradówka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Okazało się , że mój Franek ma gradówke na oku, podobno jakaś odmiana jęczmienia tylko od wewnętrznej strony oka. Czy któras z Was miała doświadczenie z tym. lekarka na dyzurze w szpitalu studenckim przypisała neomecynę i powiedziała żeby przykładac suche ciepłe. Jak nie przejdzie zabieg pod znieczuleniem ogólnym.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: gradówka

ehh moja mam niedawno miala - wlokło się chyba pół roku :-(
najbardziej pomagalo ugotować jajko i takie ciepłe przykladać do oka ,oczywiście w skorupce :-) czyli poprostu wygrzewanie
gradowka się zmniejszała aż niemal całkiem znikła tez smarowała jakąś maścią ...długo trwalo ale obeszło sie bez zabiegu

nam powiedziała lekarka, że jak nie przejdzie po tygodniu pójść zapisac się ma zabieg, ale nie usmiecha mi się naraż aż tak małego. Nie wiem już co robic chyba pójdę do jeszcze jakiegoś okulisty porównac opinie na temat ewentualnego zabiegu. A jak przykładałaś jajo to po jakimś czasie ropka wychodziła z oka? czy nie zauważałaś tego? Bo jak go na słoncu wczoraj zostawiłam śpiącego to po południu jakby troszke ropki uszło z oka - przynajmniej mi się tak wydaje...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

to maoja mam miała - jej mocno dosc napuchło a potem od tych cieplych okladow i maści pomału schodziło, wszystko jaky się schowało nic nie wyciekało ...może małemu wyjdzie to ze srodka smaruj maścią i rób te ciepłe okłady jak dasz radę zobaczysz jak to bedzie wyglądac po tygodniu , moze jak nie za tydzień to za dwa zacznie schodzić - w sumie u mojej mamy nagorzej wygladało w pierwszym tygodniu potem juz lepiej tyle , że wolno się zmniejszało ...ona miała na górnej powiece nad rzęsami i byla to własnie gradówka

ja miałam jako nastolatka
Dostałam na to jakieś krople i po jakimś czasie przeszło.
Niestety nie było to fajne ponieważ strasznie drażniło oko i kazde mrugnięcie było czymś nie sympatycznym.
Miałam całe zakrwione oko a jak na dwór szłam to najlepiej było opatrunek mieć żeby wiatr i piasek nie dostawały się do oka.
Nie zazdroszczę :-/
pozdrawiam i szybkiego powrotu do zdrowia życze

u małego właśnie nie widac żadnych objawów dyskomfortu. Nie trze oka , nie łapie sie za niego. Tez na górnej powiece ale nie jest to jakaś duża zmiana. Poczekam te 2 tyg tylko problem z tymi ciepłymi okładami.

możesz przykladac to jajko jak śpi :-)

moj maz to mial
masci nie dzialaly
mial ja usuwana 4 razy
az raz wzieto wymaz i dobrano antybiotyk, do teraz odpukac nic tam nie ma
usuwalismy prywatnie u dr litomskiej

Ja miałam, ale po maści i zaklejonym oku non stop samo pękło i wyleciała ropa ble.. Ale nie było to przyjemne i bolało.

jakaś masakra w takim razie :( szkoda mi małego ma dopiero 20 miesięcy i takie g... mu się przyczepiło

ale numer...
a ja własnie wróciłam od lekarza z moją córką i okazało się, że tez ma gradówkę. Numer dlatego, że do dziś nigdy o czyms takim nie słyszałam, nie miałam do czynienia. A tu i na forum, i w realu... :/
Niestety nie wiem co dalej bo byłam u pediatry i bezwzglednie kazała nam iśc do okulisty także czekamy na termin.
Moja ma to na górnej powiece nad rzęsami. Nie jest jakieś duże. Ale nie da sobie zrobić żadnego okładu, nic. Gdyby była starsza mogłaby współpracowac a tak d*pa. Ma 22 miesiące.

moja mała też ma gradówkę - pojawiła się w marcu-początkowo wyglądało to paskudnie - cała powieka taka jakby opuchnięta i czerwona, ale widać, że jej to nie bolało ani nie drażniło. Bardziej wystraszona byłam ja. Też byłam z nią na dyżurze - dostała kropelki i maść - chyba floxal (albo jakoś tak podobnie) - już drugiego dnia trochę się zmniejszyło i wypłynęła ropka. POdawałam 8 dni - zmniejszyło się, ale nie zniknęło. Potem byłam jeszcze u okulisty. W sumie pani dr kazała nzostawić, bo...nic się z tym nie robi, wygląda ładnie (już nie jest ani czerwone, ani opuchnięte) i powinno samo zniknąć, ale to bardzo długo trwa. Teraz są 2 miesiące - gradówka cały czas jest, ale malutka i właściwie widać ją głównie jak mała śpi, jak ma otwarte oczka to prawie nic. Też wcześniej czytałam o usuwaniu ale pani dr mówiła, że takiemu maluszkowi nie ma sensu - po pierwsze musiałoby to być pod pełną narkozą (dorosły ma w znieczuleniu miejscowym, ale jak 1,5 rocznemu dziecku powiedzieć, żeby się nie ruszało-nie ma szans)-a wiadomo, że narkoza nie pozostaje bez wpływu na organizm. A na dodatek nie ma gwarancji, że po zabiegu wszystko wróci do normy, bo często gradówka lubi się odnawiać. Ja na Twoim miejscu poszłabym do innego okulisty. Gradówka nie jest groźna - jeżeli nie przeszkadza w widzeniu(bo podobno takie duże też się zdarzają) - to lepiej poczekać.
To moje zdanie wyrobione w oparciu o opinię pani dr :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gradówka zaczyna się od niebolesnego zgrubienia powieki. Pacjenci nie odczuwają dyskomfortu, a to już może być sygnałem powstania gradówki. Guzek wygląda niegroźnie, ale warto się skonsultować z okulistą, jeśli coś takiego powstanie. Odpowiednie leczenie pomoże pozbyć się tego problemu. Klinika Vidiummedica w Krakowie ma świetne opinie i tutaj można zapisać się na wizytę, gdy występuję jakiś problem z oczami.

Inne tematy z forum

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

dom czy mieszkanie??? (432 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...