mieszkanie wojskowe z WAM-warto?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Pytanie kieruję do osób, ktore zdecydowaly soe zrezygnowac z ekwiwalentu pieniężnego i mieszkają w sluzbowym mieszkaniu. Czy istnieje mozliwosc wykupu? Jak wysoki jest czynsz i czy nie zalujecie swej decyzji?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mieszkanie wojskowe z WAM-warto?

z tego co wiem to jest mozliwosc wykupu za niewiielkie pieniadze po chyba 5 latach zawsze mozna tez takie mieszkanie po tym czasie sprzedac i zarobic...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

No wlasnie, roznie mowią, takze w wamie jednoznacznie nie chcą powiedziec. A co z czynszem?

czynsze mega wysokie, a do wykupu same stare, nowe budownictwo nie jest do wykupu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

pewnie, jeszcze nowe chcialoby sie za grosze
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

czy ktoś tu mowi, że chcę za grosze? Pytam ogólnie czy są pod wykup. Własnie zastanawiamy się z mężem, czy się decydować, bo pod koniec stycznia moglibyśmy dostać mieszkanie w Gdyni. Obecnie na wynajmie jesteśmy. I tak bijemy się z myślami.

Może jeszcze są osoby, które w takich mieszkaniach mieszkają?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mój brat dostał mieszkanie wojskowe w gdyni,z tego co wiem to nigdy nie moze wykupić,poszedł od grudnia na emeryturę i może w nim mieszkać,ale płaci duzo za czynsz,z tego co się orientuję to podwójny..nowe osiedle trepów..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

agnieszka ja jestem w takiej sytuacji :), wynajmowaliśmy z mężem kawalerkę i mieliśmy pieniądze z wojska, jednak zaproponowali nam mieszkanie i się zdecydowaliśmy- z prostego względu, kawalerka dla naszej trójki (bo urodziło nam się dziecko) stała się za mała, do większego mieszkania jakbyśmy chcieli wynając musielibyśmy dokładac, a kredytu póki co nie możemy wziąc więc została jedyna, a zarazem najlepsza dla nas opcja czyli przyjęcie mieszkania z Wamu w Gdyni. Jeśli chodzi o wykup - teraz te mieszkania nie są do wykupu (przynajmniej te w którym my mieszkamy),ale nie wiadomo co będzie np za 10 lat :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

podbijam..są tu osoby które zdecydowały się na mieszkanie z WAMu?
stoimy rpzed takim wyborem i nie wiemy co robić.
czy zostać na swoim mieszkaniu 2m na kredyt i dostawać ekwiwalent czy przeprowadzić się na mieszkanie wojskowe..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

mieszkam w mieszkaniu wojskowym 64m , czysz 680zl , w tym jest woda , ogrzewanie , smieci , gaz
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkam na Oksywiu w rocznych blokach. Warto. 64m, 694zl czynsz, 80 czy 70zl garaz no i prąd-rodzina 4- osobowa rach maks.120zł
Polecam
W razie pytan: agniescha@gmail.com

ja tez mieszkam w mieszkaniu z WAMu wg mnie sie oplaca, co do wykupu to niektore (w tcyh starszych blokach) mozna wykupic, w tych nowszych narazie nie.
Ja mam swoje mieszkanie i porownuje wydatki meisieczne na obydwu i to wojskowe wychodzi taniej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

mieszkanie wykupuje się niedrogo ale za ziemię płacisz 100%, w moim przypadku było to 5x więcej niż za mieszkanie, więc wykup mieszkania kosztował mnie 25% wartości jaka otrzymałam za sprzedaż tego mieszkania na wolnym rynku. Gdybyśmy wzięli ekwiwalent dostałabym o te 25% więcej, a więc "trochę" straciłam, ale niestety nie miałam wyboru. Gdybym mogła wybrałabym zdecydowanie ekwiwalent.

dziekuje za odpowiedzi
trudna decyzja przed nami. mamy na kredyt mieszkanie 2pokojowe w dobrej lokalizacji..noo ale właśnie na kredyt i kwota z WAMu pokrywa nam rate kredytu.
Boje sie ze nie uda nam sie wynająć tego mieszkania i bedziemy musieli oplacac dwa czynsze plus jeszcze rate kredytu..
znowu mamy teraz możliwość większego komfortu mieszkaniowego - 64 m..a teraz mieszkamy na 45.
i co robic?
przeprowadzać się czy nie..
trudna decyzja i brak pomysłu w głowie jaka decyzja będzie bardziej słuszna..
przeraża mnie troche to że w wojskowym każda klamka, panele, drzwi itp jest wojska i człowiek ma świadomość że to nie jego i nie wiadomo jak dlugo będzie tam mieszkał..
do tego teraz mieszkamy w super lokalizacji, blisko skm ..

Jak masz super lokalizację i w miarę fajne mieszkanie to wynajmiesz bez problemu, zwłaszcza 2 pokojowe.

albo sprzedasz i kupisz większe

wiadomo kazdy najlepiej zna swoja sytuacje ale...

teraz na wieksze(o ile wam pasuje lokalizacja itp), mniejsze wynajmowac, czasami mozna fajna rodzinke zlapac ze warto mniejszy , ale staly wynajem i jeszcze wdziecznosc i odswierzanie mieszkania ze strony wynajmujacych =brak kosztow utrzymania 2go mieszkania.
nie sprzedawac bo jak dzieci dorosną i wyjdą z domu to wy sobie wrocicie na wlasne mniejsze,tansze w utrzymaniu, a tamte nawet jak byscie mieli poprostu zdac za te 20-30lat to i tak fajny uklad.a urządzać jak pod siebie i wlasne ,bo i tak generalny remont to tak co 20lat sie robi wiec zdążycie zużyć to co wyremontujecie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

trep to cię styrał ze starą....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

koszty utrzymania domu a mieszkania (276 odpowiedzi)

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki...

Dekoracje do mieszkania (26 odpowiedzi)

Co myślicie o panelach tapicerowanych na ścianę? Szukam czegoś, co dodałoby trochę przytulności...

Doradca kredytowy (12 odpowiedzi)

Szukam jak w tytule poleci ktoś kogoś