ile h po podaniu paracetamolu moge podac nurofen?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
syek goraczkuje. Lekarka kazała zbijac na przemiana temp nurofenem i paracetamolem. Podalam ten drugi ale po 2 h temp nadal wysoka. Po jakim czasie moge podac nurofen?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Re: ile h po podaniu paracetamolu moge podac nurofen?

Mysle ze jesli po 2 h goraczka jest wysoka to podaj drugi lek. Z tego co wiem zalezy ile maluch ma lat (miesiecy) to nurofen chyba mozna podawac co 6 godz a paracetamol co 4 godz. Ale najlepiej zapytaj sie lekarza a jesli goraczka nie ustepuje jedz na pogotowie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Możesz podać nawet zaraz po sobie. Tylko pamiętaj o zachowywaniu odstępów między kolejnymi dawkami tego samego leku i nie przekraczaniu dawki dobowej. Więc jeśli podasz następny za szybko, to potem przez kilka godzin nie będziesz mogła podać nic.
No i pamiętaj, że np paracetamol zaczyna działać dopiero gdzieś po pół godzinie, może nawet później. Nurofen zadziała szybciej, ale też nie od razu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Najlepiej zacząć od Nurofenu, który zbija gorączkę do trzech godzin, jeżeli temperatura nie spadnie, podajesz paracetamol w czopkach i znowu czekasz trzy godziny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak jak piszą dziewczyny, możesz jeden po drugim z odstępami z ulotki. Jak jest bardzo źle to możesz co 2-3h.
Mój w zeszłym tyg przechodził 3dniówkę z wizytą na pogotowiu. Cały czas było między 39,7 a 40,2 ;/
Przy bardzo wysokiej możesz robić kąpiele, okłady na kark i żeby przynieść ulgę maluchowi, okład z kostek lodu owiniętych w np. tetrę na wątrobę (po prawej). Powodzenia!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

co Wy dziewczyny piszecie!!!!
odstęp miedzy paracetamolem a nurofenem powinien być 4 h ! nie częściej! i tak na zmianę.
można też zimne okłady lub letnia kąpiel
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9

ja też ostatnio podawałam na zmianę co 4 h
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

mi pediatra też mówiła o 4h
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

odstęp 4 h
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Odstep 4h
(podawanie jednego po drugim moze uszkodzac nerki i wywolac reakcje alergiczne na oba leki. )
Ponoc przyjmuje sie ze dorosli moga je laczyc, ale dzieci kategorycznie nie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przecież nikt tu nie napisał, że podaje się jeden po drugim bez odstępu czasowego! Czytamy ze zrozumieniem :)
Mi dwóch lekarzy powiedziało, że jak dziecku nie można zbić bardzo wysokiej temperatury i różne sposoby nie działają to można podać kolejny czopek po 2-3h. Najważniejsze to zbić temperaturę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wiem, spoko, ale ktos wyzej napisal ze - Możesz podać nawet zaraz po sobie. Dlatego, tak to ujelam ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Możesz podać nawet zaraz po sobie. Tylko pamiętaj o zachowywaniu odstępów między kolejnymi dawkami tego samego leku i nie przekraczaniu dawki dobowej" Chyba chodziło, że "zaraz po sobie" czyli po jednej dawca i odczekaniu kilku godzin można podać drugi rodzaj.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

Napisał, napisał... padło tu zdanie: "możesz podać nawet zaraz po sobie".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po nurofenie paracetampl można dac już po godzinie.ważne żeby podawać np.nurofen co 6 godzin i paracetamol co 4 godz.przerwy muszą być zachowane regularne między tymi samymi lekami
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardzo konkretnie wyjaśnione.
Narazie robię okłady i 19 był nurofen więc poczekam do 1 i podam kolejną dawkę syropu.
Dziękuję takiej odpowiedzi szukałam pozdrawiam wszystkie mamy- tata
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jest taki syrop przeciwgorączkowy Kidofen Duo. Moje dzieci dobrze go tolerują i co najważniejsze szybko i na długo zbija temperaturę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie dopisałam , że to połączenie paracetamolu i Ibuprofenu.

I w top a (szukałam) pozdrawiam wszystkie mamy- tata
1 rok temu~Janusz

A mi mówił ze mogę nawet po godzinie podać i nie mam czekać.

co 4 godziny
polecam artykuł https://mamaginekolog.pl/goraczka/
i kalkulator ile mozna dac dziecku leku p/bolowego
https://mamaginekolog.pl/kalkulator-objetosci-syropu-przeciwgoraczkowego/

Dokładnie tak mówił mi mój lekarz. Można skrócić ten czas do niecałych 4 godzin, ale nigdy mniej niż 3,5 godziny różnicy między kolejnymi dawkami!
Wzorcowo- jedna dawka leku co 4 godziny.

Między czekam i obniża się gorączkę opłatami ( zamiennie) na czoło, kark, plecy, stopy itp. Można dodawać do wody i choć trochę śmierdzi, to ten sposób babci zawsze pomaga. Gdy temperatura nie spada, to wsadzić dziecko pod letni prysznic (4-5 stopni chłodniejsze niż ciało) I po kilkunastu- kilkudziesięciu sekundach wytrzeć. Przykrywać cieniutkim przescieradlem zamiast pościelą. Jest z tym morze roboty, dlatego przydziecięcej gorączce mamy zaliczają nieprzespaną noc

Inne tematy z forum

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...