Re: ile kosztują obiady dla dwóch osób ? :)
mamamama - a bardzo proszę :))) z takich bardzo łatwych i tanich :)))
***** 1. Kasza gryczana ze skwarkami, twarogiem i szczypiorkiem :] *****
kiedyś któraś Forumka podrzuciła ten przepis :] pyyyycha :] mój Mąż ma długie zęby na wszelkie kasze ;) więc robimy jak Go nie ma :] przypomniałam sobie o tej kaszy kilka dni temu i dzisiaj znowu robię :]
Ugotować kaszę gryczaną(prażoną) w torebkach (ja do wody daję vegetę ale można na samej soli, jak akurat mam - to daję też gałązkę lubczyku). Zrobić skwarki (mogą być z boczku, mogą być z jakiejś kiełbaski pokrojonej w kostkę - obojętnie + cebulka). Torebki z kaszą wyjąć z wody, odsączyć, kaszę wyłożyć na talerze, polać skwarkami, posypać pokruszonym twarogiem i duuużą ilością szczypiorku :)))
do tego do picia fajnie pasuje kefir, maślanka :]
***** 2. Podsmażany makaron :] *****
Dzisiejszy obiad mojego Męża(w pracy), robiony na szybko i/lub jak pusta lodówka :]
Ugotować makaron. Podsmażyć jakąś wędlinkę, kiełbaskę - mogą być nawet parówki albo pokrojone w kostkę kotlety - co tam jest w lodówce :] + cebulke :]
do miski wbić jajko, dodać ulubione zioła, przyprawy, roztrzepać, wrzucić w to ugotowany makaron :] i na patelnię :]
podsmażyć żeby było lekko chrupiące :] wczoraj dodałam do tego jeszcze keczup - pierwszy raz :) fajnie smakowało :) (robiłam wczoraj wieczorem, bo rano miałam wybyć na kilka dni)
***** 3. Kotlety marchewkowe *****
Może nie takie super szybkie ale tanie i pyszne :] Do tego można przemycić warzywka ;)
przepis podawałam w innych watkach, więc kopiuję
***KOTLETY MARCHEWKOWE***
~ 0,5 kg marchwi
~ 1 duża cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ 5 łyżek tartej bułki
~ 2 jajka
~ sól, pieprz z młynka, majeranek, kminek
~ olej do smażenia
Marchew zetrzeć na tarce(grube oczka), dusić z odrobiną wody na małym ogniu. Odcisnąć, wystudzić.
Do ostudzonej marchewki dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku.
Dodać jajka i bułkę tartą, doprawić.
Formować kotlety(nie mogą być za płaskie) i smażyć na gorącym oleju - musicie dosyć mocno podsmażać z każdej strony - żeby się nie porozpadały ;)
ostatnio podawałam je z ziemniaczkami + mizerią + marchewką z groszkiem (na słodko) :D
są przepyszne! i trudno się zorientować, że to marchewka ;)
zawsze robię z podwójnej porcji :]
***** 4. Kotlety z mortadeli *****
kupujesz mortadelę (albo od razu prosisz o ok 0,5cm-1cm plastry albo w kawałku i kroisz w domu :] panierujesz i smażysz jak schabowe :] szybko, tanio :] do tego ziemniaczki i ulubiona surówka :]
5. Wątróbki drobiowe na różne sposoby - jak kto lubi :] my najbardziej lubimy taką wersję:
*** Wątróbka drobiowa w panierce ***
Składniki:
1/2 kg wątróbki,
mąka, bułka tarta lub mielone orzechy,
2 jajka,
sól, pieprz, czosnek(2-4 ząbki),
olej do smażenia
wątróbkę umyć, namoczyć w mleku i oczyścić z błony, wytrzeć papierowymi ręcznikami, a następnie popieprzyć, posolić (tak posolić w tej wersji nie stwardnieje) i wymieszać ze zgniecionym świeżym czosnkiem. Następnie obtoczyć w mące jajku i tartej bułce lub orzechach(robię w bułce tartej). Smażyć na złoto z każdej strony :]
Pyszne na gorąco i na zimno - pokrojone w plasterki i ułożone na chlebie :] jednak po ponownym odgrzaniu twardnieją.
***** 6. Naleśniki *****
Jak zrobić naleśniki -wiadomo (ja zawsze daję trochę mleka i dużą ilość wody gazowanej).
Farsz - może być np. z podsmażonych pieczarek z cebulką albo podsmażony szpinak ze śmietaną, solą, pieprzem i czosnkiem, albo keczup + plasterki sera + po parówce - zawinięte jak krokiety, można zapanierować jak krokiety.
Wersja z twarogiem lub mięsem wychodzi drożej. Chociaż ostatnio jak mnie naszło na naleśniki z serem, to robiłam porównanie ceny własnych do kupionych w barze mlecznym :] i wyszło mi ok 20zł za 15 wielkich naleśników z serem :] (smażę na patelni o średnicy 28cm)
i to miałam na 2 obiady dla 4 osób :]
***** 7. Kotlety mielone/pulpeciki w sosie (pieczarkowym, pomidorowym, koperkowym - wg uznania) *****
Cena uzależniona od mięsa które kupisz :] Podstawa taka sama - mięso mielone, jajko, namoczona i odciśnięta bułka, przyprawy, ja koniecznie dodaję koperek, podsmażoną cebulkę i czasem posiekane i podsmażone pieczarki.
wymieszać i formować kotlety do usmażenia lub pulpeciki do ugotowania(woda z kostką rosołową) :]
***** 8. Placki ziemniaczane *****
u mnie obowiązkowo ziemniaki tarte na grubych oczkach (tzn. za mnie robi to robot ale i ręcznie czasem się zdarzało gdzieś w "terenie"). I mam dwie wersje :]
1. Ziemniaki + jabłko + cebulka + jajko/jajka + mąka + sól, pieprz i majeranek
2. Ziemniaki + cebula + marchewka + cukinia + jajko/jajka + mąka + sól, pieprz i majeranek
:) zjadamy z czym chcemy :] cukier, śmietana i cukier, keczup, musztarda, sos czosnkowy :]
***** 9. Placki z piersi kurczaka *****
przy kupowaniu składników może wyjdzie troszkę drożej - ale wychodzi tego bardzo dużo :] na kilka obiadów :] (zależy ile osób)
przepis podany tu swego czasu przez Kachnat75 :))) robiłam wielokrotnie :]
Placuszki z piersi kurczaka
4 piersi z kurczaka (połówki)
4 duże pieczarki
połowa papryki czerwonej świeżej
duża cebula
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dkg sera żółtego startego na tarce, 2 jajka
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i kostkę około 1 cm. Jajka roztrrzepać z mąką ziemniaczaną, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać do tego pokrojone filety i odstawić na chwilę. Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać-łącznie z serem żółtym. Kłaść łyżką na patelnię i piec dokładnie tak jak placki ziemniaczane. Podawać z surówką lub inną dowolną,ulubioną sałatką. Coś wspaniałego!!!!!
***** 10. Pieczone skrzydełka z kurczaka *****
Mogą być robione z jakimś fixem Knorr albo po swojemu :] np. trochę oleju, miodu, sól, czosnek, zioła - zostawić na noc w marynacie, następnego dnia upiec - aż będą ładnie przypieczone :] do tego ziemniaczki, surówka :]
to tak na szybko co mi przyszło do głowy :))))
0
2