ile kosztują obiady dla dwóch osób ? :)

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Kulinaria
Nie lubię i nie potrafię gotować, a mamy z mężem możliwość jedzenia obiadów w pracy, koszt ok 400 zł za dwie osoby. Jak już wspomniałam nie potrafię za bardzo gotować więc ciężko mi określić czy te 400 zł dla dwóch osób (obiad z dwóch dań) to dużo czy mało ?
Mąż nie bardzo chce się zgodzić bo uważa, że to dużo, ja uważam, że taniej raczej sama nie ugotuje.

Doradźcie bardziej doświadczone kucharki ! :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ile kosztują obiady dla dwóch osób ? :)

UWAZAM ŻE TO NIE JEST DUZO :)Szkoda ze ja nie mam takiej opcji :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja myślę, ze cena jest bardzo fajna, tym bardziej za dwudaniowe obiadki :)

Mój w mąż w pracy ma obiady. Płaci 11zł za dwudaniowy obiad. Więc cenowo wychodzi podobnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

10 zł / dzien dla jednej osoby wychodzi - llicze 20 dni roboczych ..kupując zmiemniaki, piersi i coś na surówkę dla 3 (2 dorosle i dziecko małojadek) osób zwykle wydaję chyba wiecej więc nie jest to duzo biorac pod uwagę , że nie chcesz czy nie u umiesz gotowac , masz codziennie coś innego a jak jest smaczne to juz super ...odpadają zakupy i wymyślanie co gotować ...ipewnie gotowanie na 2 dni wyszloby taniej ale tu już trzeba mieć czas i ochote na kombinowanie ..napewno jest to ogromna wygoda takie obiady podstawione pod sam nos :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A to 400 zł to jaki okres obejmuje- miesiąc?
Bo jeżeli tak to by oznaczało że pojedynczy obiad kosztowałby około 10 zł (zakładam 22 dni w miesiącu pracujących) - a to faktycznie nie jest wygórowana cena (zależy jeszcze jakie to są posiłki- ich gramatura, składniki...)

Obiad kosztuje równo 10 zł za osobę, są zawsze różne opcje do wyboru, mi osobiście prawie zawsze smakuje, porcje spore, , tak jak napisała rybalon sa osoby, które potrafią kombinować i pewnie potrafią ugotować taniej, niestety ja oprócz rzucenia kotleta na patelnie dużo więcej nie potrafię :(
Synek będzie jadł od września w przedszkolu więc pozostawałaby dla niego tylko jakaś ciepła kolacja do zrobienia.

chyba bym się dużo nie zastanawiała :-) mój mąż tez je obiady w pracy a syn w szkole , gotuję tylko w dni wolne własciwie - dla mnie to duża wygoda , ew. robię kolacje na ciepło , jakies naleśniki czy kotlety z surówką jak jesteśmy głodni wieczorem - staram sie aby z niedzielnego obiadu zostało jeszcze coś na poniedziałek więc robię trochę więcej przeważnie - jest to dla mnie wygodna opcja

teraz wakacje to dla syna musze robić obiad ....ale on dużo nie je więc tragedii nie ma coś tam zawsze w miarę szybko wymodzę

brałabym bez zastanowienia :)

tez naleze do tych do to tylko kotleta ewentualnie jakis miszmasz z makaronu ryzu czy kaszy
wiec gdyby mi ktos dwudaniowy obiad podrzucił za dyche nie narzekałabym :)

gdybyś miała czas, chęci i umiejętności - to za 20zł dziennie zrobiłabyś obiad dla 2-3 osób na 1,5- 2 dni ;) (tzn. gar zupy na 2dni i drugie danie - czasem na 1 czasem na 1 dni, zależy co)

ale jeśli nie lubisz/nie umiesz gotować - to taka cena za podany obiad dwudaniowy jest super :] tym bardziej jak piszesz, że porcje spore, a jedzenie dobre :]

i nie musisz pędzić z pracy z wywieszonym jęzorem żeby obiad robić ;)

Agusia - zapodaj jakies dwa czy trzy przepisy na tani i łatwy obiad

10 zł na osobe na obiad?

piersi 7 zł(tacka z lidla-wyszło duzo kotletów)
2 zł ogorki,jogurt nat.1 zł
ziemniaki 2 kg 2 zł wychodzi........12 zł na 3 osoby!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

dokładnie pierś z kurczaka, pałki z kurczaka czy udziec pieczony w worku bo to najszybsze i bez zbytniego brudzenia, czy zeberka jak ktos lubi do tego ziemniaki mozna kupic tanie gotowe surowki, ogorki małosolne, zrobic surówkę z marchewki i jabłuszka jest szybka i tania, mizeria, jakas salatka smieciowa do tego itp to sa tanie rzeczy. zupy ale jak nie umiesz gotowac to nie zawsze moze Ci wyjsc jakbys chciala ale taki garnek zupy na skrzydelkach i szpondrze to nie jest drogie a starcza spokojnie na dwa dni. dla nas nawet piers z kurczaka jest na dwa dni zalezy ile kto je. ale wliczajac prad, gaz i to ze np nie lubisz i nie umiesz gotowac to 400zl za obiady dwudaniowe do wyboru gdzie codziennie mozna jesc cos innego to nie jest duzo.

mamamama - a bardzo proszę :))) z takich bardzo łatwych i tanich :)))

***** 1. Kasza gryczana ze skwarkami, twarogiem i szczypiorkiem :] *****
kiedyś któraś Forumka podrzuciła ten przepis :] pyyyycha :] mój Mąż ma długie zęby na wszelkie kasze ;) więc robimy jak Go nie ma :] przypomniałam sobie o tej kaszy kilka dni temu i dzisiaj znowu robię :]

Ugotować kaszę gryczaną(prażoną) w torebkach (ja do wody daję vegetę ale można na samej soli, jak akurat mam - to daję też gałązkę lubczyku). Zrobić skwarki (mogą być z boczku, mogą być z jakiejś kiełbaski pokrojonej w kostkę - obojętnie + cebulka). Torebki z kaszą wyjąć z wody, odsączyć, kaszę wyłożyć na talerze, polać skwarkami, posypać pokruszonym twarogiem i duuużą ilością szczypiorku :)))
do tego do picia fajnie pasuje kefir, maślanka :]

***** 2. Podsmażany makaron :] *****
Dzisiejszy obiad mojego Męża(w pracy), robiony na szybko i/lub jak pusta lodówka :]

Ugotować makaron. Podsmażyć jakąś wędlinkę, kiełbaskę - mogą być nawet parówki albo pokrojone w kostkę kotlety - co tam jest w lodówce :] + cebulke :]
do miski wbić jajko, dodać ulubione zioła, przyprawy, roztrzepać, wrzucić w to ugotowany makaron :] i na patelnię :]
podsmażyć żeby było lekko chrupiące :] wczoraj dodałam do tego jeszcze keczup - pierwszy raz :) fajnie smakowało :) (robiłam wczoraj wieczorem, bo rano miałam wybyć na kilka dni)

***** 3. Kotlety marchewkowe *****

Może nie takie super szybkie ale tanie i pyszne :] Do tego można przemycić warzywka ;)

przepis podawałam w innych watkach, więc kopiuję

***KOTLETY MARCHEWKOWE***

~ 0,5 kg marchwi
~ 1 duża cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ 5 łyżek tartej bułki
~ 2 jajka
~ sól, pieprz z młynka, majeranek, kminek
~ olej do smażenia

Marchew zetrzeć na tarce(grube oczka), dusić z odrobiną wody na małym ogniu. Odcisnąć, wystudzić.
Do ostudzonej marchewki dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku.
Dodać jajka i bułkę tartą, doprawić.
Formować kotlety(nie mogą być za płaskie) i smażyć na gorącym oleju - musicie dosyć mocno podsmażać z każdej strony - żeby się nie porozpadały ;)

ostatnio podawałam je z ziemniaczkami + mizerią + marchewką z groszkiem (na słodko) :D

są przepyszne! i trudno się zorientować, że to marchewka ;)

zawsze robię z podwójnej porcji :]

***** 4. Kotlety z mortadeli *****

kupujesz mortadelę (albo od razu prosisz o ok 0,5cm-1cm plastry albo w kawałku i kroisz w domu :] panierujesz i smażysz jak schabowe :] szybko, tanio :] do tego ziemniaczki i ulubiona surówka :]

5. Wątróbki drobiowe na różne sposoby - jak kto lubi :] my najbardziej lubimy taką wersję:

*** Wątróbka drobiowa w panierce ***

Składniki:
1/2 kg wątróbki,
mąka, bułka tarta lub mielone orzechy,
2 jajka,
sól, pieprz, czosnek(2-4 ząbki),
olej do smażenia

wątróbkę umyć, namoczyć w mleku i oczyścić z błony, wytrzeć papierowymi ręcznikami, a następnie popieprzyć, posolić (tak posolić w tej wersji nie stwardnieje) i wymieszać ze zgniecionym świeżym czosnkiem. Następnie obtoczyć w mące jajku i tartej bułce lub orzechach(robię w bułce tartej). Smażyć na złoto z każdej strony :]

Pyszne na gorąco i na zimno - pokrojone w plasterki i ułożone na chlebie :] jednak po ponownym odgrzaniu twardnieją.

***** 6. Naleśniki *****

Jak zrobić naleśniki -wiadomo (ja zawsze daję trochę mleka i dużą ilość wody gazowanej).
Farsz - może być np. z podsmażonych pieczarek z cebulką albo podsmażony szpinak ze śmietaną, solą, pieprzem i czosnkiem, albo keczup + plasterki sera + po parówce - zawinięte jak krokiety, można zapanierować jak krokiety.

Wersja z twarogiem lub mięsem wychodzi drożej. Chociaż ostatnio jak mnie naszło na naleśniki z serem, to robiłam porównanie ceny własnych do kupionych w barze mlecznym :] i wyszło mi ok 20zł za 15 wielkich naleśników z serem :] (smażę na patelni o średnicy 28cm)
i to miałam na 2 obiady dla 4 osób :]

***** 7. Kotlety mielone/pulpeciki w sosie (pieczarkowym, pomidorowym, koperkowym - wg uznania) *****

Cena uzależniona od mięsa które kupisz :] Podstawa taka sama - mięso mielone, jajko, namoczona i odciśnięta bułka, przyprawy, ja koniecznie dodaję koperek, podsmażoną cebulkę i czasem posiekane i podsmażone pieczarki.
wymieszać i formować kotlety do usmażenia lub pulpeciki do ugotowania(woda z kostką rosołową) :]

***** 8. Placki ziemniaczane *****

u mnie obowiązkowo ziemniaki tarte na grubych oczkach (tzn. za mnie robi to robot ale i ręcznie czasem się zdarzało gdzieś w "terenie"). I mam dwie wersje :]
1. Ziemniaki + jabłko + cebulka + jajko/jajka + mąka + sól, pieprz i majeranek
2. Ziemniaki + cebula + marchewka + cukinia + jajko/jajka + mąka + sól, pieprz i majeranek

:) zjadamy z czym chcemy :] cukier, śmietana i cukier, keczup, musztarda, sos czosnkowy :]

***** 9. Placki z piersi kurczaka *****

przy kupowaniu składników może wyjdzie troszkę drożej - ale wychodzi tego bardzo dużo :] na kilka obiadów :] (zależy ile osób)

przepis podany tu swego czasu przez Kachnat75 :))) robiłam wielokrotnie :]

Placuszki z piersi kurczaka
4 piersi z kurczaka (połówki)
4 duże pieczarki
połowa papryki czerwonej świeżej
duża cebula
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dkg sera żółtego startego na tarce, 2 jajka
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i kostkę około 1 cm. Jajka roztrrzepać z mąką ziemniaczaną, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać do tego pokrojone filety i odstawić na chwilę. Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać-łącznie z serem żółtym. Kłaść łyżką na patelnię i piec dokładnie tak jak placki ziemniaczane. Podawać z surówką lub inną dowolną,ulubioną sałatką. Coś wspaniałego!!!!!

***** 10. Pieczone skrzydełka z kurczaka *****

Mogą być robione z jakimś fixem Knorr albo po swojemu :] np. trochę oleju, miodu, sól, czosnek, zioła - zostawić na noc w marynacie, następnego dnia upiec - aż będą ładnie przypieczone :] do tego ziemniaczki, surówka :]

to tak na szybko co mi przyszło do głowy :))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

i jeszcze np. zestaw obiadowy, który podłapałam na forum ;) domowe frytki + jajka sadzone :]
do tego np. mizeria :))) i keczup :))) (fajne połączenie smaków)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

ta cena jest warta dwudaniowego obiadu jeśli jak piszesz jest smaczny; ja gotuję dla nas dwojga, ale też dla samej siebie - generalnie rzadko jemy poza domem, ale jemy nie oszczędzając na niczym i nie odmawiając sobie niczego, zupy zawsze na mięsie, drugie danie zawsze ma ziemniaki i mięso (różne), nie jemy kasz i makaronów, jemy dużo ryb - co prawda robię jednodaniowe obiady, ale moje na pewno kosztują więcej niż 10 zł także to dobra cena

świeża ryba dla dwóch trzech osob to juz przekracza te 10zl na osobe cena jest ok tylko moze męzowi nie smakuje he:))

Bez obrazy Agusiu.
Lubię Cię.
Ale widac jaką kuchnię prowadzisz.
Np ja takiej nie preferuję .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

idzie zrobić obiad dla dwojga za 10 zł, ale i też 30 zł może byc mało, zależy na co masz ochotę (tym bardziej, ze 2-daniowy)

A tam przynajmniej bedą zróżnicowane dania + nie myslisz co ugotować + nie trzeba jeszcze specjalnie jechać na zakupy na obiad + nie trzeba robić + nie trzeba zmywać :)))) DUUUUUUUUŻY PLUS :)

Jakby dało się jeszcze zrobić tak, że zupa na wynos (dla dziecka by była na później) no to w ogóle ekstra! Bo ja bym 2 - daniowego nie wciągła ;)

Ja bym brała :)

Tym bardziej że to dla Ciebie i męża to kwestia obiadów w domu zupełnie odpada.

Agusia- dziekuje za przepisy :) skorzystam ale moze znasz jakies mniej kaloryczne? chcialabym cos zrzucic ze zbednych kg

Ja - spoko :) kazdy gotuje co lubi i na co go stac ;) my np chociaz bardzo lubimy ryby nie jemy ich czesto - bo sa drogie. A ja nie uznaje ryby w innej postaci niz filet ;) takze opcja zakup tanszych ryb od rybaka odpada :) nie jemy tak w kolko :)
mialam podac pomysly-przepisy na latwe i tanie obiady ;)

nie robie nic lekkiego = na parze bo nie lubie ;) nie smakuje mi :]

teraz jeszcze wpadl mi do glowy kurczak pieczony, nalesniki z dzemem czy musem jablkowym, albo z farszem jak do ruskich pierogow, szare kluski ziemniaczane ;) to tak z tych tanszych obiadow :)

niestety jak sie chce gotowac tanio, to nie koniecznie idzie to w parze z mala iloscia kcal ;)

niskokaloryczne sa np. warzywa, ryby, piers z kurczaka ;) jesli ugotujesz na parze albo upieczesz :) zamiast makaronu/ziemniakow gora surowki :) o ile w sezonie letnim ceny warzyw zachecaja do odchudzania ;) to zima ceny juz sa wyzsze :)

ale jak pisalam - wszystko wg upodoban kulinarnych i ilosci kasy :]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

makarony sa tanie bo kupisz jedna paczke nawet tego drozszego to masz jakies 5zl a starczy na duzo bynajmniej dla mojej 3 osobowej rodziny i ja np robie z sosem sodko kwasnym lowicz plus jakies miesko mielone mozna dodac czosnek, cebulke, puszke pomidorkow z lidla to 1,9 chyba wiec spokojnie w 20zl mozna sie zmiescic.
mozna np z boczkiem smietanka i serem wymieszac plus przyprawy i pietruszka to moze z 15zl kosztuje. ryz z warzywami i kurczakiem mysle ze tez mozna sie zmiescici w 20zl ale to zalezy co Wy zjecie.
my lubimy tez zapiekanke makaronowa:
makaron widerki ugotowany wczesniej, podsmazone parówki (z lidla maja dobry sklad i sa tanie) cebulka ogorek moze byc konserwowy nie musi byc wcale, moga byc pieczarki nie musza, wymieszac to z makaronem sosem slodko-kwanym łowicz albo innym mi ten najbardziej smakuje na to ser w plastrach lub tarty i zapiec do zrumienienia i rozpuszczenia sera pycha a nie drogo. moze byc tez na kolacje nie koniecznie na obiad.
nalesniki na slodko lub z parowkami i papryka, pieczarkami z serem.
masa jest tego tylko to trzeba wymyslac i nie zawsze jest szybkie. tak jak ktos wyzej napisal ta opcja za 400zl jest fajna bo nie musisz myslec o tym nie wydajesz na prad, nie musisz robic takich list z zakupami i jak nie masz zmywarki nie musisz zmywac:))) plus dwa dania jakby nie bylo w domu jednak ciezko je wykombinowac w jeden dzien poza tym ja tez nie jem dwuch dan zawsze jedno.

ps. Agusia ja pamietam z domu jeszcze kotlety z mortadeli i pamietam ze nie raz slinka az mi ciekla hehe teraz jestem w ciazy i ostatnio mi sie zachcialo czerstwej bulki moczonej w cieplym mleku z cukrem a jak mi to smakowalo o ja:))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

hehe :))) Lipunia tez ostatnio jadlam czerstwa bulke zalana mlekiem ;) ale poslodzonym domowym cukrem waniliowym (czyli z prawdziwa wanilia) ;)))
pierwszy raz od nastu a moze i dwudziestu lat ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Agusia jak robi się szare kluski ziemiaczan bo chyba to kluski z mojego dzieciństwa.

pamiętać trzeba, że do ceny obiadu robionego w chacie trzeba doliczyć jeszcze prąd, gaz, wodę, zmywanie/zmywarkę i czas

jak ktoś wraca z pracy o 17 czy 18 to pieczenie mięsa też odpada, bo ja jak jestem głodna to mam mega wścieka więc zawsze jadam obiad 12-13, bo inaczej na głowę dostaję

tak jak napisała Agusia, kuchnia to też kwestia zasobu portfela

moja babcia szybko owdowiała, finansowo było jej niełatwo. Była bardzo gospodarna i tam w sezonie pakowało się wszystko do słoika: ogórki, paprykę, fasolkę szparagową, buraczki, dżemy, soki, kompoty, bigos, pulpety , gołąbki, galarety, mrożenie mięsa po kupieniu rąbanki, kopytka były robione jak ziemniaki zostały z obiadu. W piwnicy była cebula , marchew, ziemniaki, jabłka na zimę, kapusta świeża i kiszona, worek mąki, worek cukru i praktycznie dokupywano tylko pieczywo, nabiał

wiadomo, że jakby człowiekowi się chciało tak gospodarować to można by było jeść i tanio, smacznie i zdrowo

ale komu się chce i kto ma czas

po to też się pracuje, by sobie trochę ulżyć, odpocząć po pracy, więc larisa28 jak masz możliwość to bierz i ciesz się z rodziną czasem wolnym po robocie.

Wiola - ziemniaki starte na packe ;) i maka :))) kiedys robilam w robocie bez odciskania soku, ostatnio za czyjas rada probowalam w sokowirowce - super ;) duzo mniej maki trzeba dac ;)
robi sie dosc geste ciasto(posolic) i wrzuca lyzka na wrzaca osolona wode. po wyplynieciu sa gotowe.
podaje sie ze skwarkami i twarogiem :)))

Ja preferuje obiady własnej roboty,po pracy w restauracjach i pizzeriach mam straszny wstret do jedzenia robionego przez kogos.
Takie obrzydliwe widoko utkwiły mi w pamięci i za chiny ludowe nie zjem czegos czego nie widzialam jak bylo robione.Takie zboczenie mi zostalo.
Prawda jest taka,że jak czlowiek nie ma kasy to i za grosze wymysli cos dobrego,a jak ma sie pieniadze to i można po restauracjach chodzic.

Cytrynko - napisalas o kapuscie :))) i znowu kilka dan wpadlo mi do glowy ;)
- mloda kapustka z maslem i koperkiem "na krotko"
- bigos jarski czyli kapustka na bogato z roznymi warzywami
- lazanki ze slodkiej kapusty
- nalesniki z farszem ze slodkiej kapusty i pieczarek

my tej zimy mielismy wlasnie ziemniaki w roli glownej - bo mielismy dowozone wory ze wsi ;) pysznych ziemniakow (dobra odmiana ale nie wiem jaka) :) wystarczylo isc do piwnicy ;)

Agusia ale te szare kluski to chyba wychodza tylko szare ze starych ziemniakow kiedys robilam z mlodych i wyszly za jasne tzn takie kremowe nie szare chyba ze zrobilam cos zle?

Dzięki Agusia ,to własnie te kluski moja babcia robiła polane tłuszczem z skwarkami.

te 400 zl uwazam za mala kwote - ale gdybym miala taka opcje bym jej nie brala przy dzieciach - ja ludzilam sie ze dzieci zjedza obiad w przedszkolu to w domu juz nie i sie przeliczylam bo po przedszkolnym obiedzie jedza w domu a potem kolacje wiec tak czy siak musialabym gotowac obiad - a poza tym wiem co wkladam do swoich obiadow ;)

a jeszcze dodam, że zależy na co kto ma apetyt

mój mąż bardzo lubi kasze gryczaną i do tego warzywa z patelni, albo zupy bez mięsa :) także dla niego obiady to w porywach 6 zł :)
w ciągu dnia chodzi do green waya na obiad albo biowaya za max 14 zł :) tani w chowie
ze względu na to, że ma film na temat zdrowego odżywania to tylko w weekend je rybę albo bardzo chude mięsko

No to pozostaje mi przekonać męża :)
Ja jestem przekonana, tym bardziej, że teraz moja mama siedzi nie tylko z moim synkiem ale też z chrześniakiem, chcąc ją odciążyć stwierdziłam, że coś ugotuję. Skutek taki, że dopiero teraz usiadłam na tyłku od momentu jak weszłam do domu (18,30) no nie cały czas gotowałam, jeszcze pranie i prasowanie, na sprzątanie i zabawę z dzieckiem już sił i czasu brak :(
jak to wszystko ogarniały nasze matki ??????? ;)

A co do przepisów to też wolałabym właśnie coś mniej kalorycznego, a takie gotowanie i trudniejsze i droższe, w pracy jest zawsze kilka opcji do wyboru i prawie zawsze ktoś dbający o linię znajdzie coś dla siebie (zamiast ziemniaków można najczęściej wybrać np. ryż albo kaszę) jest też bar sałatkowy.

Jak trzeba zapakują też na wynos jak by się w pracy podczas przerwy nie udało zjeść. Więc dla mnie super, chyba pokażę ten post mojemu mężowi i wtedy da się przekonać ;)

Cytrynka mój nie ma filmu za zdrową żywność, ale na szczęście jest wyjątkowo wszystkożerny, myślę, że buta też by zjadł, gdyby tylko był dobrze przyprawiony :):):)

hm no to już teraz chyba mu tego posta nie pokażę ;)

no wlasnie obiady w przedzszkolu są około godziny 13 - 13:30 (u nas tak jest) i corka je z nami drugi obiad o 17 po powrocie z pracy i potem jeszcze kolacje :) Nie są to ogromne ilosci, ale je :)
czasami w przedszkolu nie je obiadu (kluski, pyzy, kopytka - nie jada takich rzeczy) wiec po powrocie jest zwyczajnie glodna

byc moze i tak bedziesz musiala dziecku robic obiadki to wtedy juz chyba dla wszystkich mozna ugotowac, ale to wyjdzie w "praniu" dopiero :)

No liczę się z tym, że ciepła kolacja dla dziecka będzie musiała być, ale to chyba jednak nie to samo co obiad dla 3 osób. Poza tym ja zupy plus drugiego dania nie wcisnę więc zupkę mogłabym brać do domu i jakby mu akurat podpasowała to byłoby coś do zjedzenia na ciepło. Ale racja , że to wyjdzie dopiero w praniu.

Lipunia - nigdy nie robiłam tych klusek z młodych ziemniaków :] ogólnie mam na nie takie "fale" ;) że nie jem np. rok, a później zrobię 2 razy w m-cu :] dlatego zawsze robię ze starych ziemniaków, które szarzeją :] więc kluski są szare :] (tzn. jak wystygną, bo jak się szybko robi - gotuje i zjada - to nie zawsze zdążą zszarzeć)

tak to mniej więcej wygląda http://www.delikates.pl/oferta/kluski/kluski-ziemniaczane :) jak dłużej poleżą są ciemniejsze :] http://www.doradcasmaku.pl/przepis/205662/szare-kluski-z-cebulka.html

(ja nie daję jajek, bo wtedy robią się twardsze)

te kluski sa przepyszne zwlaszcza z twarogiem - moja mama je robi najlepsze :)

larisa ja zawsze sprawdzałam jadlospis w przedszkolu /teraz w szkole - jak widzę że jest akurat w dany dzien coś co mój syn nie bardzo je to przeważnie w ten dzień robię coś mu odrazu po powrocie bo wiem , że może być głodny - dużo zależy od dziecka bo niektore to non-stop głodne ...wtedy gorzej :-)

larisa, jakbyś mogła brać zupę na wynos tak jak ktoś zaproponował wyżej to miałabyś ciepłą kolację dla dziecka też z głowy :)

no i właśnie to myślenie co na obiad, przygotowywanie, kupowanie, gotowanie, zmywanie by odpadało :) Godzina dziennie więcej dla Was :)
A przecież czas to pieniądz - argument dla męża ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

zważ się teraz i po miesiącu barowych/stołówkowych obiadów. Moze się przestać opłacać.

jestem ciekawa czy się zdecydowałaś. Zadowolona jesteś?

Ja polecam. Jemy z mężem obiady w stołówce. 11 zł za dwa dania. Ja zupe biorę na wynos i jest dla dziecka. Jem tak od miesiąca, waga poszła w dół bo nie zapycham się bułkami przy biurku tylko mam ciepły posiłek zawsze o tej samej porze. Wiadomo, można jeść górę ziemniaków i sosu, ale ja wybieram warzywa z mięsem i jest pysznie. A najważniejsze, nie biegnę do domu z myślą, że zaraz do garów. Mam wolne popołudnia i więcej czasu dla siebie i rodziny. Zmywarka jest włączana rzadziej (więc mniej wody i prądu zużywamy). Dla mnie same plusy i polecam każdemu, kto ma możliwość.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Larisa, zawsze możesz zrobić tydzień czy miesiąc próbny.
Ja tak zrobiłam i ostatecznie zostało przy BJ ;)

A w weekendy gotuję z prawdziwą przyjemnością.

z tym ważeniem się miałam na myśli - nie zapychanie się ziemniakami, ale fakt, ze w stołówkach/barach dodają więcej polepszaczy smaku, soli, warzywek, vegetty itp, bywają zupy z proszku lub na gorszej jakości produktach, bądź z półproduktów. Ja się kiedyś na tym przejechałam, miało byc pięknie a wyszło tak sobie. A też nie brałam frytek, czy gór makaronów. A jeśli chodzi o wygodę, to na pewno, tak jest lepiej!

W naszej stołówce jest na prawdę smacznie. Uwielbiam jak mi kapusta strzela pod zębami bo znaczy, ze świeżo skrojona.
Polepszacze może i są, ale mi smakuje. No i przede wszystkim wygoda i więcej czasu. A jak juz coś gotuję, to z ogromną przyjemnoscią.

znalazła się arystoktatka na forum...
Ja podziwiam , że dziewczynie czyli Agusi , chce się gotować.
Jak będzie cierpieć na nadmair gotówki, to będzie robić solę, sandacza, halibuta dzień za dniem i oczywiści na kolację krewetki - koniecznie tygrysie :-)
Sporo jem nie w stołówkach, ale w restauracjach ( z racji wykonywanej pracy) i bardzo często poza pięknymi nazwami nie ma tam nic smacznego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przepisy są super jak dla młodych Pań domu:-). Mimo, że mam już trochę lat i całe życie gotuję domowe obiady (ale bez specjalnych wynalazków) dlatego podziwiam , że komuś z młodych jeszcze sią chce.
Z niektórych przepisów chętnie skorzystam, ponieważ są łatwe w gotowaniu.
Z doświadczenia wiem, że znacznie taniej i smaczniej wychodzi w domu. Taka prawda.

Wszystko zależy co lubicie z mężem jeść i ile jedzie. Jeśli lubicie jeść mięso (kurczak, wołowina i wieprzowina) to koszt wyżywienia automatycznie wzrasta. Jeśli Wasza dieta opiera się na warzywach i owocach to myślę, iż średni koszt miesięczny może wyjść 400zł./mc.

Jak coś to mogę Wam gotować za te 400zł./mc. gdyż i tak siedzę w domu i gotuję. Tylko pytanie brzmi: Czy chcecie i gdzie ewentualnie mieszkacie? Chodzi mi o odbiór.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Mamusie-wanna czy prysznic? (35 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (47 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?