ile mleka mm powinno wypijać 8 miesięczne niemowlę

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
zastanawiam się czy moja córcia dostaje odpowiedni mleka. niedawno mała zadecydowała, że już nie chce cycusia( wcześniej dostawała rano i wieczorem, w ciągu dnia nie chciała) i przeszliśmy na mm.
na razie jej menu wygląda tak:
7/8 mleko 150-180 ml
9-10 śniadanko- różnie, pół porcji kaszki ryżowej ( więcej nie zje), chlebek z mieskiem gerbera, albo masełkiem, jogurt naturalny z owocami, jugurcik dla niemowląt ( aczkolwiek ostatnio w opisie wyczytałam, że część to desery mleczne i nie wiem czy nadają się na śniadanie)
12/13 obiadek pół dużego słoiczka, czasami zdarzy się 3/4
15/16 deserek pół słoiczka, jak robię sama to trochę więcej objętościowo zje

ok 19 kaszka zbożowa/ma mleku 150 ml lub gotowa
ok 20 idzie spać

22-23 mleko 150/180 ml -zaczęłam dawać w nocy, bo budzi się o 3 i myślałam, że przestanie się budzić, ale wstaje już chyba z przyzwyczajenia

ok 3 daje jej 150 ml+ m miarki mleka ( jak dałąm 1,5) to był ryk do 6

moje pytania, czy nie daje za mało mleka może dołożyć jakąś porcję lub zwiększyć do 210 jak na opakowaniu.

czy zrezygnować z nocnych karmień?

i pytanie techniczne. dopiero wprowadziłyśmy mleko mm, jak jej podawać? nie chciałam już w tym wieku przyzwyczajać do smoczka, ładnie pije z niekapka nuk first choice tylko on ma 150 ml. próbowałam z aventem ( pije z niego wodę, ale tylko parę łyczków) i jej cieknie, nuk easy lerning też jeszcze słabo jej idzie i po chwili zaczyna się nim bawić, a chciałam jakiś niekapek z większą pojemnośćią. ona pije mleko na leżąco/pół leżąco, może tu jest problem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: ile mleka mm powinno wypijać 8 miesięczne niemowlę

myślę, że mleka dajesz wystarczająca a jeszcze w ciągu dnia jogurcik tak więc nie ma się co martwić, jeżeli chodzi o ilość ... moja ma 15 miesięcy i bardzo rzadko wypija z 6 miarek a jak miała 8-9 miesięcy to 150 to był standard ale to zależy od dziecka
mozesz spróbować zrobić więcej w butelce, przelać pół do kubeczka a jak wypije dać drugie pół i zobaczysz czy wypije całość, skoro nie korzysta z butli tylko z kubeczka to super i nie zmianiaj tego, moja nie chciała kubka więc po cycu musieliśmy przejść na butlę i do teraz do kubka nie chce się przekonać :/
jeżeli chodzi o dietę to moze jak będzie więcej jadła w dzień przestanie się budzić w nocy? z tego co pamiętam u nas jadłospis wyglądał mniej więcej tak: 7-8 kaszka (ryżowa lub zbożowa na mm ok 120-150 ml, na gęsto, podawana łyżeczką), 10-11 II śniadanie - owoce + biszkopt namaczany w mleku mm, 13-14 - obiad - słoiczek, ok 3/4 średniego, ok 16 jakaś małą przekąska lub mleko i ok 18:30-19 kaszka na kolację, budziła się wtedy jeszcze raz w nocy na mleko i dostawała normalnie 150 ml i 5 miarek
jak po roku zaczęła jeść większe porcje obiadu oraz Danonki/Bakusie to pozwoliłam sobie orzestać ją karmić w nocy ale zamiast wody dawałam herbatkę - zawsze lepiej smakuje a że nie mleko to jakos się nie interesowała, cmokneła dwa razy i szla spać a po kilkunastu nocach w ogóle przestała się domagać czegokolwiek do picia w nocy :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

moja corcia skonczyla 8 mcy i jej jadlospis od ponad miesiaca wyglada tak : rano 6-7 mleko 210ml 8-9 kaszka mleczna z dodatkiem owocow na gesto podawana lyzeczka 13-14 obiad ok 180ml (obiady gotuje sama bo jakos nie wierze w zdrowotnosc gotowych dan ale to wybor indywidualny ) nastepnie ok 17 owoce gotowane lub tarte z dodatkiem biszkopta ,budyn (wlasnej roboty) kisiel (rownierz gotuje sama ) oczywiscie z dodatkiem owocow o ile kaszaka nie byla rano z owocami swierzymi...19-20 kaszka manna ok 210 ml ( wczesniej podawalam humane2 i niestety budzila sie w nocy glodna) i mala przybiera na ok 500 gr na miesiac a musze wspomniec ze urodzila sie 4540 i w piwrewszych dwoch miesiacach przybierala po prawie 2 kg miesiecznie odstawilam od piersi i dziecko jak aniol sypia w ciagu dnia i w nocy rownierz zmiana na plus:) teraz caly czas wprowadzam nowe warzywa do menu....aaaa i od kilku dni nie pija porannego mleka tylko odrazu sniadanko :D pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej moja ma 10 msc i je tak:
7.00 150ml mm - wypija ok. 100-120
10.00 kleik ryzowy na mm 90ml plus pół małego słoiczka owoców
12. - przekąska - bułeczka z masłem/chrupki/ciasteczko
14.00 - obiad (już normalny klops z ziemniakami i warzywami itp.)
17.00 deserek - owoce/twarożek z owocami/jogurcik
19.30 180ml mm plus 3 miarki kaszki owocowej
Myślę, że mleka na dobę wypija maksymalnie 400ml plus jakiś jogurcik/deserek z twarożkiem. Jest drobnym dzieckiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej, jadłospis mojego synka wyglada tak:
7:30-8 150ml mleka
12 obiad ok 100g, na ogół gotuje sama
15 owoce ok 100g rożnych gotowanych jak i surowych
18-19 jakas kaszka z sucharkow albo biszkoptów, czasem jogurt czy quark
23 180ml mleka

Mleka jest wystarczająco, co do podania to ja śmiało podalabym butelkę, bo ma dopiero 8 miesięcy.

Inne tematy z forum

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...