Re: infekcje układu moczowego
Czytam ten wątek, bo myślałam, że znajdę informację, jak podajecie niemowlakom furagin? Mały ma 2 miesiące, podaję strzykawką 1/4 tabletki rozpuszczoną w wodzie, ale dużo wypluwa, boję się, że za dużo i lek nie działa... Podaję na razie przez 3 dni 3 razu dziennie potem mam 6 tyg raz dziennie na noc. Mały karmiony tylko piersią, więc butelka odpada...
Mi polecono, żeby bakterie nie powracały kąpać małego w nadmanganianie potasu - kupuje się w aptece kosztuje grosze, dosypuje się odrobinkę - tak tylko żeby się woda zabarwiła do codziennej kąpieli. Ok 3 razy w tyg myjemy małemu dokładnie siusiaka - napletek łatwo schodzi więc nie ma z tym większego problemu. Myjemy rivanolem - potem też oblewamy całe krocze rivanolem (Trzeba uważać strasznie farbuję, plamy nie schodzą ani z ubrań ani z mebli :) ). Jeżeli napletek nie schodzi trzeba moczyć siusiaka, najlepiej przy karmnieniu, trzeba opracować swój własny sposób :). I lepszy jest rivanol w tabletkach do samodzielnego przygotowania. Oczywiście nie dowiedziałam się tego w szpitalu - leżeliśmy na Polanki. Na Polankach właściwie nic się nie dowiedziałam, totalna zlewka... Mały miał 5 tyg dostawał zinat dożylnie. Nastraszono nas (mały miał biegunki) że się odwadnia i nie zastanawiałam się nawet czy iść do szpitala, czy nie - myślałam, że to jedyne wyjście, myślałam, że liczy się czas. Teraz wiem, że będę się bronić przed szpitalem jak długo będzie można. Nawet kilkudniowe dziecko prowadzone przez rozsądnego lekarza może być leczone w domu!! Nie dajcie się zagonić do szpitala bo nie wiadomo z czym można wrócić. My na szczęście nic nie złapaliśmy ale widziałam tam różne przypadki. Badania CUM też nie polecam na Polanki - ale to inna historia. Aaaa i uważam, że lepiej kilka razy nawet zrobić posiew dziecku samemu niż cewnikowanie. Przy cewnikowaniu wynik jest zawsze prawdziwy, ale przez cewnik mogą dostać się tak samo bakterie i od razu trzeba brać antybiotyk, żeby temu zapobiec. Ja posiew robię na Akademi medycznej w szpitalu zakaźnym (6 piętro). Tam laboratorium jest czynne całą dobę 7 dni w tygodniu!! O każdej godzinie można przynieść mocz do badania, zawsze przyjmą a czy wynik jest dodatni czy ujemy można się podpytac juz pod 24 godzinach, jeżeli jest dodatni wynik jest na drugą dobę. Pozdrawiam!!
0
0