jak dojechać do Elbląga omijając "siódemkę"

a przede wszystkim jak bezpiecznie wydostać się z Gdańska najlepiej nie jadąc po ulicy. Czy da się objechać rafinerię Sztutowską - Płońską?
Podobno w Przejazdowie wzdłóż Elbląskiej jest ścieżka rowerowa, ktoś może wie dokąd prowadzi (i czy nie kończy się gdzieś w polu) i jak się na nią dostać nie jadąc siódemką? Czy most na Wiśle posiada jakiś chodnik? Mam złe doświadczenia z samochodami i jeśli ktoś zna fajną trasę do Elbląga lub Malborka po chodnikach, drogach polnych lub szosach o naprawdę minimalnym ruchu, będę wdzięczna za info!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: jak dojechać do Elbląga omijając

Nawet nie próbuj wjechać rowerem na tą drogę, no chyba że chcesz skończyć na cmentarzu. Na tej trasie 90% kierowców ma przepisy w głębokim poważaniu - przejeżdżanie przez podwójną ciągłą, spychanie na pobocze (po którym możesz jechać) przy prędkościach grubo ponad 90 km/h jest normą, do tego duże natężenie ruchu i... ostatnio 3 razy tylko dzięki szczęściu uniknąłem czołówki uciekając na pobocze. Wolę nie myśleć co by się stało gdyby na poboczu był człowiek (musiałbym go zabić żeby samemu przeżyć).

Ja mam złe doświadczenia z rowerzystami gdy jadę autem i złe doświadczenia z samochodami gdy jadę rowerem - łączenie ruchu tak odległych sobie pojazdów w dzisiejszych czasach nie jest zbyt rozsądne.

Co do trasy to nie pomogę tobie, bo nigdy nie jechałem w tym kierunku rowerem. Nie chcę tylko kolejnego trupa wśród rowerzystów.

Bezpieczny wyjazd z gdańska na ulicy to w przypadku rowerzysty oksymoron :P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Leć na Sobieszewo, potem np. Tujsk, Rybinę, itd. A najlepiej weź mapę i sprawdź sam boczne drogi przez Żuławy. To mało uczęszczane, dobre asfalty - jeździłem nie raz obierając różne warianty dojazdy z i do Elbląga.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

przez Świbno do Stegny a tam już drogowskazy pokierują :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepszy sposób na wydostanie się z Gdańska. Przez Olszynkę rowerowym szlakiem Motławskim dosarej przepompowni ,tam skręt n w lewo na wąski asfalt i wyjeżdżasz w Przejazdowie , następnie skręcasz na Bogatkę , Wiślinkę , Błotnik i Kiezmark a potem do Drewnicy i Świerżnicy pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...