jak ocenić stan auta

Witam, muszę kupić auto za niewielkie pieniążki,więc starsze. Upatrzyłam sobie samochód, niestety oglądając go włożyłam rękę za obudowe z tyłu silnika i wyjęłam ją brudną -czarną i tłustą. Nie wiem czy to coś poważnego czy tylko jakiś przewód. Sprzedawca sie zastrzega że nie ma problemów z samochodem :) . Czy w Gdańsku można gdzieś podjechać żeby go obejrzał jakiś mechanik czy lepiej na jakąś stacje diagnostyczną?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak ocenić stan auta

Mogę oszacować Pani stan techniczny samochodu .Godziny do uzgodnienia nawet popołudniu albo wieczorem - Dolny Wrzeszcz tel 602253217

http://www.dekra.pl/
Dekra Polska Sp. z o.o. Stacja kontroli pojazdów
Franciszka Rakoczego 32A, 80-228 Gdańsk
58 303 22 09
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

taa jedź to sprawdzą czy nie masz dziurawego tłumika i czy masz powietrze w opnach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

A czego się spodziewałaś po "auto za niewielkie pieniążki,więc starsze". Chcesz kupić nówkę w cenie surowca wtórnego?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

oczywiście że nie ale chciałabym dając te 8000 przejeździć pół roku bez większych napraw zanim uzbieram troche pieniążków. Widzę że na forum jak zwykle znajdzie się ktoś kto potrafi podnieść na duchu . Dziękuję wszystkim co chcieli pomóc jak znajdę coś to się odezwę, niestety tamto auto jest już sprzedane.

Nie ma takich aut. Kupując za 6,5 tys pln trzeba było dołożyć 2 tys pln na wszystkie części eksploatacyjne (olej silnikowy, olej przekładniowy, filtr paliwa, filtr powietrza, filtr oleju, filtr kabinowy, żarówki podświetlenia zegarów, klocki i tarcze hamulcowe, rozrząd, akumulator, sworznie wahaczy przednich) oraz zabezpieczenie przed korozją (konserwacja profili zamkniętych, naprawa kilku rys). Za to opony były dobre. Byłoby drożej, gdybym nie robił wszystkiego sam.

Auto wymagające w zasadzie obsługi technicznej, w takim stanie jak opisałem jest nazywane przez handlarzy: stan igła, nie wymaga wkładu finansowego, tylko lać i jechać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

chyba za przeproszeniem niewidomy i głuchy musiałby coś takiego kupić. Rozrządi płyny to normalne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chyba oczywiste jest, że przed sprzedażą auta nie inwestuje się w niego. Jak liczę się ze sprzedażą samochodu nie robię w nim nic. Zależy mi na jego sprzedaży i dołożeniu pieniędzy do nowego, a nie inwestowaniu w stary. Ludzie chcieliby zapłacić grosze i otrzymać jeszcze prezent o wartości połowy samochodu w postaci nowego wymienionego rozrządu, świec, filtrów, olejów, klocków i tarcz hamulcowych, elementów zawieszenia i kompletu nowych opon. W tyłkach wam się poprzewracało.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Masz racje Kuba. W każdym aucie za tę kwotę zaraz po kupnie trzeba zrobić to, co powyżej opisałeś albo jeszcze więcej a następnie wszystko jeszcze raz sprawdzić czy należycie funkcjonuje i dopiero wtedy można tym autem jeździć.

Lidko za 8000zł nie kupisz auta którym będziesz mogła jeździć. Za taką sumę mozesz kupić ewentualnie skuterek który gdy się zepsuje zostawisz na najbliższym śmietniku.

Zrozum że komplet opon to minimum 1 000zł.
Wymiana płynów eksploatacyjnych i rozrządu to 1 000zł.
Wymiana klocków hamulcowych i ewentualne raczej pewne naprawy układu hamulcowego to minimum 1000zł.
Oby zawieszenie było ok b wtedy kolejny 1000 plus robocizna i sama widzisz czym ty chcesz jeździć?

Pomyśl raczej o jakimś leasingu krókoterminowym a otrzymasz an 6 miesięcy pełnosprawne auto bezpieczne i bezproblemowe.

Bo wiesz jak cio w takiej padace za 8 000zł hamulce będą pracować tylko w 3 kołach to masz pewną obrotówkę i lub dachowanie.

Jak ci w takiej padace na skrzyzowaniu zgaśnie silnik to masz w warunkach miejskich pewną stłuczke.

Jak ci w takiej padace wysypie sie cokolwiek to drugiew 8 000zł nie wystarczy na bierzące utrzymanie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja również chętnie zajmę się pomocą przy kupnie auta. Oprócz oceny stanu mogę pomóc w formalnościach czy transporcie auta a jeżeli to konieczne jego serwisem apomi@poczta.onet.pl :)

Broń boże od handlarza, kupisz za 8 tys auto warte max 6tys. Dobre auto tylko od os prywatnej kupisz. Dobre oferty znikajã z ogłoszeń w przeciãgu nawet pół godziny!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Samochód należy oglądać przy świetle dziennym. Na początek sprawdźmy stan karoserii. Poszukajmy rdzy, która najczęściej pojawia się na rantach błotników, klapy bagażnika i maski. Koniecznie dokonajmy inspekcji progów samochodu od spodu, gdyż jest to newralgiczne miejsce nadwozia. Warto wyposażyć się w magnes, bądź magnetyczny czujnik grubości lakieru i szpachli. Pozwala on określić grubość powłoki na blasze. Obejrzyjmy dokładnie lakier w poszukiwaniu rys i zadrapań oraz tak zwanej mory, czyli pofałdowanej nawierzchni, będącej śladem po niepoprawnym lakierowaniu.

kogo obchodzi stan karserii w aucie za 8 000 zł ty chyba jakiś porąbany jesteś???
Za tyle to się wymaga aby z silnika nie ciekło z wydechu nie dymiło jak z parowozu aby hamulce pracowały i wszystko. Za taką cene rzeczą oczywistą jest ze auto jest po przeszczepach zaszpachlowane i skorodowane i nikt w to nie wnika
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mnie kurka wodna obchodzi :) Niech będzie robiony, ale robiony. Za 8 tysi to ja rdzy nie chce widzieć. Rdza może być na takim za 3 tysie :)

Zrobią Ciebie na kasę jak nic. Poszukaj wśród znajomych nawet dalszych to przynajmniej powiedzą ci co autu dolega.
Ogólnie w Gdańskich komisach sprawa wygląda tak że kupisz auto z padnietym akumulatorem na oponach kwalifikujacych się do wymiany zalane płynami typu dym-stop stukot-stop (czasem jest piana po odkręceniu wlewu oleju) do tego z rozrządem do wymiany. Autko będzie do tego skłądane z ćwiartek.
A największe padaki można kupić od dilerów u których ktoś zostawił auto w rozliczeniu.

Najważniejszy jest silnik . Musisz uzbroić się w czystą folię którą podkłądasz pod silnik i uruchamiasz auto po 10 minutach jeśli nie cieknie to raczej jest ok z tym że mokrych tłustych plam na silniku tez nie powinno być. Silnik bezwzględnie musi dać się szybko uruchomić i pracować równo po uruchomieniu. Jeśli nie spełnia tych kryteriów to auto nie nadaje sie nawet do zakupu na chwilę.

Unikaj też aut z pełnym wyposażeniem. Podstawowy model koniecznie z klimatyzacją będzie lepiej sprawował sie niż wypasiony ale też wybiedzony w wyniku zaniedbań.

Unikaj aut przerobionych na gaz i z turbo lub z silnikami doładowanymi.

Unikaj aut niespotykanych i mało popularnych na rynku b w wypadku usterek nikt ci nie pomorze.

Czyli optymalnym zakupem jest skoda od działkowicza lub jakiś fiat byle nie sc czy cc.
Unikaj jak ognia kia hyundai audi VW passata aut francuskich rumuńskich oraz dużych opli.

to mało co mi pozostało haha. A tak poważnie to dalej szukam ale jak ktoś wcześniej napisał niestety za taką kasę to każde będzie do remontu i nie moge się zdecydować. Ciekawy pomysł z tą folią chociaż sprzedawca pewnie pomyśli że jestem stuknięta :)

A kto będzie jeździł tym autem, ty czy sprzedawca? Jak sprzedajãcy nie ma nic do ukrycia to nawet nosem nie zakręci. Komisy sobie daruj, zaoszczędzsz pieniãdze, czas i nerwy. Podstawa to dobra latarka. Pierwsze sprawdzasz słupki boczne czy nie sã pogięte od środka. Patrz na podsufitkę- auta sprowadzone często po powodziach majã tam ślady, zobacz z którego roku jest akumulator-nie starszy niż 4-5lat,, czy wszystkie szyby majã takã samã datę produkcji, wyciãgnij podłogę bagażnika lub pod tylniã kanapã pod wyściółkã chowa się ślady spawania np z dwóch części, no i od spodu z latareczkã sprawdzasz w jakim stanie jest zawieszenie, jak mocno skorodowane to wiadomo, jak malowane to też wiadomo. Następnie jazda testowa obowiãzkowa. Musi odpalić za 1razem, silnik musi chodzić równo, na zakręcie spr czy nie ma luzów w kierownicy, włacz wycieraczki, spr dokładnie Wszystkie biegi, wsteczny też. Resztę sprawdza mechanik w warsztacie.

najlepiej to kup sobie nowe buty oraz bilet miesięczny np.ZKM

Zazdrość zżera?

Można smiało kupić auto w niezłym stanie za 8 tyś. Patrzą c na te wypociny to na naszych drogach powinny jeździć tyko nowe mercedesy za ponad sto tysi. Kup od osoby prywatnej. Teraz wszystkie auta mają podobne przebiegi, utarta opinia jest tylko po trwałości meroli, czy vw, ale to historia. Kupując fiata, czy nawet lanosa tyle samo pojeździsz. To że po naszych drogach jeżdżą sztrucle mające dwadzieścia kilka lat jest zasługą lepszych dróg, którymi przez dwadzieścia lat jeździły po niemieckich drogach. Na naszych to i traktory się rozsypią

Lidka odezwij sie na maila: om3n4@wp.pl
Mam bardzo ciekawą Hondę, którą pojeździsz dużo dłużej niż pół roku ;)

wątek nieaktualny, samochód kupiłam :)
dziękuję za wszystkie rady niektóre bardzo pomocne
pojeździmy zobaczymy czy dokonałam wyboru za pół roku napisze ile musiałam w niego włożyć :) pozdrawiam

Ja kupilem vw polo stary rocznik i duzy przebieg i jakos 11 miesiecy jezdze a dolalem tylko plyny :) kupilem z otomoto za 3000.... wiec skonczcie gadac ze za 8000 pol roku nie pojezdzi i ze to bedzie zlom :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może nie jesteś świadomy czym jeździsz ;)

Inne tematy z forum

Gdzie w Trójmieście warto kupić używany samochód? (39 odpowiedzi)

Tak jak w temacie. Szukam używanego i chciałbym je kupić w Trójmieście, ewentualnie okolicach....

JAKIEJ MARKI AUTO POLECACIE KUPIĆ???? (150 odpowiedzi)

witam chcę kupić auto jakie jesteście w stanie polecić ? mam wymagania chcę aby auto miało...

Samochód z komisu - czy warto? (35 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada auto z komisu? Jak wam się one sprawują? Jakie są wasze doświadczenia?...