jak zrobić dobry żurek???

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny chcę dziś zrobić dobry żurek na obiad z takiego żurku w butelce co jeszcze dodać właśnie idę do sklepu po warzywa i mięso , czy gotować go np na żeberkach czy raczej na drobiu zabielacie go jeszcze dodatkowo mąką czy śmietaną
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

ja zabielam śmietaną i robię z własnego zakwasu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Patysiak - jak robisz zakwas?

no ja nie umiem robić zakwasu i to musi postać kilka dni mam gotowy w butelce i co dalej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja żurek zawsze robię na kiełbasce, najlepiej białej... Mniam...

ja robię na żeberkach i dodaję biała kiełbasę, dodaję też suszone grzyby, dużo warzyw, czosnek, odrobinę chrzanu i zabielam gęstą śmietaną. Kaloryczne ale taki żur robię raz w roku i jest wyjątkowy.

Ja robie na podwawelskiej albo białej, dodaje czosnek, grzyby suszone, ziele angielskie, liśc laurowy, majeranek i zeszkloną cebulkę, pieprz, sól... mmm pycha :)

ja robię żurek na boczku wędzonym, czasem jak są to dodaję żeberka, też wędzone.
włoszczyznę myję, obieram, zalewam zimną wodą i gotuję. W międzyczasie kroję cebule i boczek wędzony, w małe kosteczki, podsmażam na patelni. Po ok. pół godzinie dodaję boczek i cebulę do warzyw i ten żurek z butelki. Doprawiam solą, czosnkiem i majerankiem i gotuję ok. pół godziny. Potem dodaję białą kiełbasę (kupuję cienką surową) i razem gotuję jeszcze ok. 20 minut. I gotowe:)

Dziewczyny ale mi apetytu narobiłyście.Ja żurek robię podobnie tylko zamiast czosnku daję 3-4 łyżeczki chrzanu.Coś mi się wydaję,że podrzuciłyście mi pomysł na jutrzejszy obiadek.Dziękuję :-)

ja zainspirowana tym wątkiem zrobię barszcz biały :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja też chyba żurek zrobię dawno nie było a ślina już do podłogi kapie:)

a ja dla mnie żurek z butelki jest nieco za kwaśny, dlatego dodają do zupy jedną paczkę żurku knorra; i też gotuję na wędzonce;
kolejność mam taką:
robię wywar z białej kiełbasy, listka laurowego, ziela ang i cebuli /1szt /, w między czasie podsmażam wędzonkę, po czym dorzucam ją do wywaru, dodaje żurek z butelki, żurek z paczki i zagotowuję; gotuję ok 10 minut, a na koniec zaciągam majerankiem :)) czasem wrzucam też pokrojone w kostkę ziemniaki
nie jest to postna zupa, ale wychodzi pyszna :))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

moja mama pod koniec gotowania żurku dodaje 2 łyzki chrzanu tartego- wychodzi smaczniejszy :P

Ja chrzan daję już do zupy jak jest na talerzu.
Oprócz tego biała kiełbasa, boczek, trochę warzyw utartych, czosnek i duuużo majeranku.
I koniecznie jajko na twardo!:)

Dla mnie też taki żurek z butelki jest za kwąsny, daję barszcz biały winiar.

SKŁADNIKI:
100 g mąki żytniej razowej

kilka ząbków czosnku (ja daję całkiem sporo)

liść laurowy

ziele angielskie

Mąkę wymieszać z 500 ml ciepłej, przegotowanej wody. Dodać czosnek i przyprawy. Wlać do kamiennego garnka, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni

mój mąż uwielbia mój żurek :) twierdzi że jego mamy jest do niczego i zaproponowała jej że będę jej robiła zakwas :)

zapomniałam napisać :) powyżej to przepis na zakwas

patysiak to dawaj teraz przepis na żur z tego zakwasu :) nigdy nie robiłam an własnym zakwasie a chcę spróbować :)

Salambo, proszę ! przepis na żurek :
SKŁADNIKI:
40 dkg boczku wędzonego
2 kostki bulionu grzybowego
1/2 litra zakwasu na żur
2 cebule
1 łyżka smalcu
1 ząbek czosnku
kucharek,sól,pieprz
śmietana, chrzan

Boczek zalać 2 litrami wody,ugotować,wyjąć,ostudzić i pokroić w kostkę.1 posiekaną cebulę zrumienić na połowie smalcu.Do wywaru po boczku dodać zrumienioną cebulę,kostki bulionowe i zagotować.Dodać pieprz,wlać zakwas i mieszając,zagotować.Doprawić maggi do smaku i czosnkiem roztartym z odrobiną soli. dodać trochę śmietany (jak to lubi) i trochę chrzanu.
acha, jeszcze jajeczko ugotowane na twardo i biała kiełbaska (przy czym jajko zawsze a kiełbaskę czasem odpuszczamy). Jajko w ćwiartkach dodaję już na talerzu.
Drugą posiekana cebulę przesmażyć z pokrojonym boczkiem na reszcie smalcu.Do utłuczonych ziemniaków dodać boczek z cebulą i wymieszać.

Patysiak - ten kamienny garnek można zastąpić czymś innym? (jak się robi zakwas)

ja kiedyś robiłam w litrowym słoiku i też było ok, zakrywałam tylko ściereczką

Mam pytanie. Czym różni się barszcz biały od zurku?

zurek jest na zakwasie zytnim, barszcz bialy na zakwasie pszennym (dlatego jet lagodniejszy w smaku).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja żurek robię na bulionie warzywnym krakusa i nadaje naprawdę dobrego samku żurkowi, z resz abulion wykorzystuje jako bazę do wielu dań, bo produkt jest naprawdę uniwersalny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

jeśli chodzi o żurek to lepiej skorzystaj z gotowego koncentratu żurku Krakusa, mają gotowy w płynie, ma zdrowy skład i świetny smak, ja go robiłąm na święta i goście się zachwycali moimi zdolnościami kulinarymi :)

Inne tematy z forum

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...