jaka osłona kuchenki?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
czy macie jakieś ochraniacze przy kuchenkach gazowych czy elektrycznych? jak się sprawdzają?
znalazłam tylko takie:
http://4bobas.pl/bezpieczenstwo-c-167/oslona-kuchenki-gazowej-plyty-grzewczej-p-1224
http://littlebaby.pl/pl/ochraniacz-na-kuchenke-prince-lionheart.html
może kupiłyście coś taniej?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jaka osłona kuchenki?

Mam tę z pierwszego linku i jestem bardzo zadowolona - nie ma możliwości, zeby maluch ściągnął garnek, dotknął palnika, czy przesunął pokrętło (mam pokretła na płycie). Połowa lęków z głowy.

Niektóre garnki słabo się mieszczą, jeśli mam zajęte wszystkie palniki, ale kupiłam zestaw Ingenio i jest ok.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

aha ... a ja mam inny problem ... kurki ... co zrobic zeby ich dzidziunia nie przekręcała

Początkowo chciałam kupić osłonę kuchenki jednakże zdecydowałam się na bramkę którą założyłam przy drzwiach kuchni - zdecydowanie lepsze rozwiązanie przy niecierpliwym i wszędobylskim dwulatku :) i zdecydowanie tańsze niż osłony plus zabezpieczenia wszystkich sprzętów i szafek (które nota bene i tak mam bo nabyłam wcześniej).

Kiedy gotujemy synek stoi przy bramce i patrzy - nie muszę się martwić że idąc odlać np. ziemniaki czy makaron wejdę na niego z garnkiem pełnym ukropu czy też otworzy mi nagrzany piekarnik (taka właśnie sytuacja zmusiła nas do natychmiastowego działania i maksymalnego zabezpieczenia kuchni).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja nie miałam ani ochraniaczy na kuchenke, ani bramek w kuchni - wiem że to też zależy od dziecka - ale moja dwójka od początku jest uczona że nie ma prawa dotykać piekarnika czy kuchenki - wiedzą że to jest gorące i niebezpieczne, poprostu kuchnia to nie miejsce na zabawy - jak są ze mną przy gotowaniu - czasami pomagają ale przy przygotowywaniu - do etapu wkładania do garnków i gotowania nie ma wstępu - moim zdanie ważniejsze jest nauczyć dziecko że czegoś nie można - pokazać mu że to jest gorace - bo co z tego że ty masz osłone, skoro dziecko pujdzie np. do dziadków gdzie nie ma czegoś takiego - za to jest kuchenka, kurki od gazu i wszystko w zasięgu ręki
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

choćby po to że w mieszkaniu gdzie najdłuzej przebywa dziecko mnie te kurki martwią.

generalnie młoda nie dotyka- ale kilka razy ją "olśniło"

w mieszkaniu obcym zazwyczaj pilnuje sie dziecka bardziej niz w "bezpiecznym" domu

jak jestes sama z dzieckiem i idziesz na s****z to jaką masz pewność ze go "nie olśni"??!

o tym mówie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

jak już pisałam - z dwójką siedziałam w domu - sama, bez drugiej osoby ktora by pilnowała jak ja nie patrze - i jakoś zadnego nie "olśniewało" żeby odkręcać gaz i otwierac gorące piekarniki - pokazałam że to gorące i można sie sparzyć -do tego stanowczy zakaz wstępu do kuchni - a mniejsze nawet ciągałam za sobą do łązienki jak inaczej sie nie dało żeby mieć na oku - i przetrwaliśmy bez ochraniaczy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

no i sie ciesz ...

a myslisz ze dzieci które łykają KRETA to robią to bo im wolno ??
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

dzieci które łykają kreta robią to bo nikt im nei wyjaśnił ze nie wolno i nikt ich przy tym krecie nie pilnował - ja dzieciaka samego w sklepie nie zostawiam - zwłaszcza przy chemii

nie chodzi o to żeby dzieciom wszystko zabierać z przed oczu żeby przypadkiem nie dotkneły tylko o to żeby wiedziały że czegoś sie nie robi bo to groźne dla nich - naprawde nie jest trudno nauczyć dziecko co wolno a czego nie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Oczywiście, bardzo łatwo, dlatego co roku w Polsce jest ok. miliona wypadków z udziałem dzieci, głównie w ich mieszkaniach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co za nonsens !!! Takie rzeczy jak kret powinny w ogóle nie znajdować siew zasięgu ręki dziecka ! Można tłumaczyć , ale nawet na opakowaniu inteligentnych mam , które wierzą w móc samego tłumaczenia jest znak, absolutnie chować przed dziećmi. Znam takie bajki, że jedna czy druga powie zwłaszcza mądra babcia ze dziecko przecież kamienia nie zje, a jednak mimo tłumaczeń nawet 3 lat nie dziecko jeszcze weźmie i włoży kamień do buzi. Inny przykład 10 letnia dziewczynka włożyła baterie paluszek 3 a do nosa . Bateria na szczęście nie była uszkodzona. O takie olśnienia chodzi!!! Dzieci mają głupie pomysły, nawet te najmądrzejsze.
Jeśli tylK jest możliwość finansową należy stosować wszelkie udogodnienia. Z rodziny przykład, dziecko szkolne 5 lat ściągnęła na siebie gorące mleko z kuchenki, tu raczej ciężko mówić o tym dziecko nie wiedziało!!! Oprócz tego , że klatka w strasznych bloznach, dziecko przestało mówić a szoku na kilka ładnych lat, kończąc szkołę podstawową właściwie jeszcze prawie nie mówiła. Niezloczona ilość godzin u terapeuty. . Nikt nie wie ją się taki wypadek może zakończyć.

Mam inne podejście.

Dom przede wszystkim ma być bezpieczny. Cała chemia, leki, rzeczy niebezpieczne - poza zasięgiem dziecka. Zabezpieczenia na kuchence, kontaktach, pozamykane łazienki.

Nie można wymagać od małego dziecka, że w 100% będzie słuchało zakazów. Chyba, że nastraszy się je porządnie, a to dla mnie nieakceptowalne. Zwykle dobrze pouczone dziecko słucha niemal zawsze, i to "niemal" jest kluczowe.

Mam zamiast drzwi kuchennych bramkę, mam osłonę na kuchence i mogę sobie wybierać, kiedy synek jest ze mną w kuchni, co robimy i jak uczymy się zasad bezpieczeństwa. Przy tym wiem, że zrobiłam wszystko co się da, zeby nie było wypadku. Oraz mogę skorzystać z toalety w spokoju.

ja mam takie z ikei kosztowało koło 50 zł jedyna wada nagrzewa się ta płytka i chroni tylko przed sciągnięciem ale jak chwyci łapką to jest mega gorace :(

I bardzo dobrze, ze jest gorące (raczej bardzo ciepłe), dzięki temu dziecko nie sądzi, ze je okłamujesz, jak mówisz "uwaga, kuchenka jest gorąca". Maluch szybko cofa łapkę, nawet zaczerwienienia nie ma - nie ma co porównywać do dotknięcia niezabezpieczonej kuchenki, na której cos się gotuje, a już - nie daj Boże - do ściągnięcia na siebie garnka.

Mam piekarnik elektryczny, bardzo dobrze izolujący ciepło, żebyś widziała mine mojego syna, jak maca szybę i mówi "wcale nie golące, mamo" - czuł się oszukany, musiałam piekarnik otwierać i trzymać mu łapkę nad szybą od wewnątrz.

a macie jakiś patent nate z****ne kurki ??

sen z powiek mi spędzają ...

ja też nie miałam zadnych bramek osłon poprostu dziecku sie tłumaczy za każdym razem że tego sie nie dotyka bo można sie poażyc odkreciłąm ciepłą wode i pokazałam co oznacza ciepło

Super ~gabi
A w temacie? prócz przechwałek ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

U nas problemem nie są gotujące się garnki(nigdy nie zostawiam Małego samego w kuchni kiedy coś jest na kuchence),a właśnie kurki :/ oj ile razy w ciągu dnia latam do kuchni upewnić się czy Mały nie odkręcił...gdzieś widziałam takie jakby "miseczki" które nakłada się na kurki ale czy coś takiego zdaje egzamin?

http://www.bezpiecznyurwis.pl/p/pl/f141/zabezpieczenia+pokretel+kuchenki+i+piekarnika.html

Nie sprawdzałam, nie wiem, czy dobre. U mnie pokretła są w płycie z palnikami, więc ta osłonka z IKEI zakrywa wszystko.

dzieki agatha :)
zamowie i bedziem z tym walczyc :)

http://www.google.pl/#hl=pl&sclient=psy-ab&q=zabezpieczenie%20pokr%C4%99te%C5%82%20kuche&pbx=1&oq=&aq=&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=445cc78a6af0beb3&biw=1680&bih=869&pf=p&pdl=3000

Dużo tego jest, przynajmniej kilka firm ma w ofercie takie zabezpieczenia.

u nas nie ma osłonek ;) jest bramka w drzwiach i tyle :] nie ma wchodzenia do kuchni - zaczęło się od tego, że Gabryś wpadał do kuchni i łapał się za kurki od gazu :P

teraz czasem jak bramka jest otwarta - to idzie wyrzucić śmieci, włączyć czajnik(to już bez naszego pozwolenia) albo patrzy ze mną jak rośnie chlebek/bułki/ciasto w piekarniku :]

a jaka blokade okna polecacie, nasz 2,5 latek juz 3 rozpracowal...?

wymianę klamek :]

wymieniliśmy na takie z kluczykami :] kluczyki leżą w miejscach niedostępnych :]

(mamy rogówkę bezpośrednio pod oknem więc była to "absolutna konieczność")

http://allegro.pl/klamki-klamka-z-kluczem-z-kluczykiem-okazja-i2122787213.html
http://allegro.pl/klamka-klamki-z-kluczykiem-z-aluminium-katler-i2124761565.html

chyba kupię to zabezpieczenie z ikei. pokrętła do kuchenki gazowej mam też u góry, więc będzie dobrze, ale piekarnik i pokrętła do piekarnika nadal niezabezpieczone, bo na dole.

Dejwi, daj znać jak się sprawdzają te osłony na kurki.

AgusiaGda, kupowaliście same klamki z allegro i sami montowaliście czy mieliście do tego fachowca? u mnie wchodzi w grę tylko zakup+montaż i to pewnie wyjdzie dużo drożej?

Magda - mój Mąż kupował w którymś markecie budowlanym (Castorama, Leroy Merlin lub Praktiker) :]

Sam montował, nie jest to trudne :] chyba każdy facet by to potrafił ;) (mój nie ma jakiś super zdolności technicznych)

Co do okien to tak jak napisała Agusia. Albo takie z kluczykiem, albo takie na wcisk. Tylko ńie kupującego marketowych bo to szajs. Porządna i bezpieczna klamka nie może kosztować 20 zł.

no to i tak musiałabym zatrudnić jakiegoś speca od okien, bo sama tego nie zrobię.

a jeśli chodzi o osłonę kuchenki - ikea już ich nie produkuje (nie wiem dlaczego) :(

pRINCE LIONHEART NA PEWNO NIE POLECAM!!! Z UWAGI NA NIEPRZEMYSLANY SYSTEM MOCOWANIA- NA TAŚMĘ PIANKOWA DWUSTRONNA (W ZESTAWIE DOŁACZONE OK 15 CM) OCHRANIACZ JEST NA TYLE CIĘZKI ZE SAMO PRZYKLEJENIE GO DO BLATU (PROBOWALISMY W DWOCH SUGEROWNYCH PRZEZ PRODUCENTA POZYCJACH I Z DODATKOWYCH DOKLEJENIEM NA CAŁEJ DŁUGOŚCI ) POWODUJE ZE NA DRUGI/ TRZECI DZIEŃ OCHRANIACZ SIĘ PO PROSTU ODKLEJA. I TAK W KÓŁKO SYZYFOWA PRACA!!1 NIE POLECAM!!!!!!

Inne tematy z forum

Trening siłowy w ciąży (6 odpowiedzi)

Witajcie. Jestem w 9 tygodniu pierwszej ciąży. Do tej pory ostro trenowałam - treningi siłowe -...

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...