kiedy powiedzieć w pracy?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
A jak myslićie kiedy można powiedzieć w pracy o ciąży. Czy czwarty tydzien to nie za wcześnie? Ale z drugiej strony chciałabym żeby wszyscy się cieszyli. No i dzisiaj było mi strasznie niedobrze. Więc może lepiej pwiedzieć, żeeby np. móc wyjść wcześniej itp.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: kiedy powiedzieć w pracy?

ja o ciazy powuiedziałam rodzinie w wigilie a w pracy po nowym roku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja powiedziałam w 13 tygodniu

a ja w 6 tc, bo juz strasznie wymiotowałam i nie dalo sie dłuzej wymigiwać zatruciem

Do 12 tygodnia wlacznie masz raczej obowiazek pinformowac pracodawce;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

raczej do 3 miesiaca nie masz takiego obowiazku
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ta zależy tylko od Ciebie
jeśli pracujesz przy komputerze to pracodawca nie może zezwolić na pracę pow. 4 godzin, na resztę etatu powinien zapewnić ci zajęcie bez styczności z komputerami (do tego będzie potrzebne zaświadczenie od lekarza)
ja kierownikowi powiedziałam wcześniej, zaświadczenie do kadr przyniosłam po dwóch tygodniach (zaraz po wizycie u lekarza)
lekarz wpisał mi na zaświadczeniu 3 miesiąc, potem okazało się, że byłam w 2,5 miesiącu

ja powiedziałam na przełomie 5-6 miesiąca

właśnie mam ten sam problem :/
Jestem w trzecim miesiącu i nikt nie wie jeszcze, ale na razie nie mogę powiedzieć, dopiero pod koniec stycznia.
I trochę mam pietra że będą pretensje szefowej że tak późno informuję.
Jak się źle czułam to poszłam do lekarza pierwszego kontaktu i dał mi parę dni zwolnienia bez zaznaczenia że jestem w ciąży.

Nie ma obowiązku informowania pracowacy przed końcem 3 miesiąca.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a u mój pracodawca sam się mnie zapytał w którym tygodniu jestem, powiedział, że widać, że jestem w ciąży, ponoć po oczach:-)

Nie ma obowiązku informowania pracodawcy o ciąży.
U mnie dowiedzieli się pocztą pantoflową około 10 t.c.

jest obowiazek poinformowania pracodawcy ale do 3 miesiaca mozna z tym czekac.ja poinformowalam w 8 tyg bo musialam isc juz na zwolnienie gdyz czulam sie gorzej niż źle.gdybym natomiast pracowala dluzej to i tak bym poinformowala max do 3 miesiaca.

Ale chcaiłabym byc uczciwa tj. żeby byli przygotowani że mnie nie bedzie przez jakiś czas. I że mogę się źle poczuć :-)

Ale chcaiłabym byc uczciwa tj. żeby byli przygotowani że mnie nie bedzie przez jakiś czas. I że mogę się źle poczuć :-)

Oczywiście jeżeli liczysz na lżejszą pracę-czy przeniesienie n inne stanowisko w związku z ciążą to jasne, że informujesz pracodawcę, ale nie musisz- to twoja wola,ale jeżeli coś się stanie to zero pretensji do kogokolwiek.

jesli zaczniesz sie czuc bardzo zle wczesniej niz planujesz poinformowac pracodawce,to po prostu pojdź i powiedz ze ejstes w ciazy i juz.u mnie tak bylo.tyle,ze ja sie woogle nie stresowalam tym tematem...-kiedy powiedziec,jak powiedziec itp,bo moj pracodawca jest bardzo wporządku i wrecz nawet sie cieszy ze komus sie takie szczęście zdarzyło:)

ja też się nie stresuję. Tylko chciałabym żeby cały świat już wiedział :-)

to tym bardziej mozesz powiedziec:)

Ja też zastanawiałam się kiedy powiedzieć tym bardziej że mam umowę do końca roku. Niestety pewnej niedzieli zaczęłam plamić i trefiłam na pogotowie potem na zwolnienie. Powiadomiłam telefonicznie przełożonego. Bardzo wszyscy si ucieszyli że powiększy się nasz pion pracowniczy. Przedłużą mi nawet umowę na stałe. Wcześniej rozmawialiśmy że 4 razy już poroniłam :(. Teraz wszyscy mi kibicują i trzymają kciuki. Dzwonią codziennie i pytają jak się czuje. Życzę wszystkim mamusiom takich pracodawców. Maleństwo jest najważniejsze nie ma co się stresować rozmową bo każda ciężarna jest chroniona. Pozdrawiam.

dokladnie.ja rowniez zycze kazdej kobiecie
takiego pracodawcy i współpracowników jak w mojej pracy.
Na szczęście jeszcze tacy są:)

trotka to naprawdę rzadko się zdarza ;)

rzadko ale jednak:):)

No własnie ja mam też umowę do końca roku, przedłużona będzie, ale wolę nie sprawdzać czy jak się okaże że jestem w ciąży to też przedłużą :/

SPRAWDZAĆ NIE MUSISZ, BO MAJĄ OBOWIĄZEK PRZEDŁUZYĆ.... :)))))

mają obowiązek przedłużyć, ale też mają takie prawo aby przedłużyć tylko do porodu. Niestety! Tego też bardzo się obawiałam bo wiadomo że każdy wolałby mieć przedłużoną umowę na stałe a nie tylko na rok....

Gdyby mi się kończyła umowa po końcu trzeciego miesiąca to mają obowiązek przedłużyć do dnia porodu, a mi się trzeci miesiąc kończy na poczatku stycznia, więc na upartego mogliby się ze mną pożegnać z końcem roku, gdyby wiedzieli.
A poza tym czekam na umowę na czas nieokreślony, więc przedłużenie do dnia porodu mnie nie bawi.

Ja powiedziałam po tym jak się obroniłam a byłam w 5 miesiacu końcówce i było to przed przedłużeniem umowy na czas nieokreślony.Po tygodniu dostałam umowę na stałe i gratulacje :)

Ja powiedziałam w 7 tygodniu bo zawsze chuda w miare byłam i brzuszek mi zaczeło być widac w sumie pewnie jakby się nikt nie przygladał to by nie zauważył ale ja cały czas tylko myslałam o tym że się gapią :) więc powiedziałam i wszystko było oki

a ja mam maly problem. chcialabym byc w ciazy ale mam umowe tylko do pazdziernika.teraz jestem po operacji wiec mam zwolnienie. jak przyjde po zwolnieniu i nie powiem ze jestem w ciazy to czy moga rozwiazac ze mna umowe!za bardzo nie wiem co dalej robic...

nie mogą rozwiązać z tobą umowy jak jesteś w ciąży ale mogą przedłużyć tylko do dnia porodu, a nie dłużej...

skąd Wy to wzięłyście, że jest obowiązek informowania pracodawcy, a już w ogóle do 3 m-ca

ja też jeszcze nie powiedziałam w pracy i nie zamierzam tego robić, aż nie zrobię USG za tydzień...
Jestem zatrudniona na 2 lata - i czy w kodeksie pracy nie ma wzmianki, że kobiety zatrudnione na czas określony są prawnie chronione (czyli, że nie mogą być zwolnione) dopiero po ukończonym 3 miesiącu ciąży????
a pozatym lekarka mnie nastaszyła i powiedziała, że jeszcze się wszystko może zdarzyć, także w zasadzie wielu osobom się nie chwaliłam...

z tym trzecim miesiącem chyba chodzi o to, że jeśli umowa na czas określony kończy się przed jego upływem, to nie mają obowiązku przedłużania umowy, a jeśli po to mają. jeśli masz umowę na dłużej, to jesteś chroniona od chwili stwierdzenia ciąży.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Możesz być 1 dzień w ciąży i już cię zwolnić nie mogą!
Nie ma już tego przepisu, że dopiero 3 m-s ciążą zabezpiecza cię przed zwolnieniem z pracy. Jesteś chroniona od 1 dnia ciąży!!!!!!!!!

A gdzie się podział ten przepis?

Jeżeli umowa kończy się w trakcie pierwszych 3 miesięcy, to kobieta nie jest prawnie chroniona. Jeżeli po trzech miesiącach, to mają obowiązek przedłużena do dnia porodu (ale wiadomo że mogą dać na dłużej - dobra wola).
Ale.. nie ma obowiązku informowania pracodawcy przed upływem 3 miesięcy,. Więc ogólnie jakieś dziwne te przepisy.

Pisałam wcześniej że chcę zaczekać do końca stycznia z informowaniem, tymczasem kilka dni po podpisaniu umowy moja szefowa zaczęła podpytywać moje koleżanki, czy czegoś nie wiedzą (nie wiedziały, ale powiedziały mi o tym), wiec postanowiłam nie czekać i poszłam od razu, a ona powiedziała że już się od paru tygodni domyśla bo widać po mnie. Wiec wszystko jest ok i chociaż z tym mam spokój.

kobieta jest chroniona będąc w ciąży nawet jeśli o tym nie wie!! Z tymi trzema miesiącami to było kiedyś.

marta82 ma rację.

to zależy jakie masz stosunki w pracy. Ja np jestem procodawcą i nasza pracownica powiedziała nam zaraz po zrobieniu testu, jeszcze mąż nie wiedział, a my już wiedzieliśmy. Ale była pewna naszej reakcji i spokojnie mogła to zrobić.

jedynie umowa na okres próbny trwający do jednego miesiąca może zostać rozwiązana przez pracodawcę.
każda inna (w tym na okres próbny dłuższy niż jeden miesiąc i na czas określony) ulega automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu.
zaawansowanie ciąży nie ma znaczenia.

dokladnie tak jest - 1 miesiac; w zadnym innym wypadku nie moga zwolnic

ja powiedzialam na poczatku 6 tygodnia, zaraz po tym jak rano bylam na usg aby potwierdzic ciaze
najpierw poprosilam o rozmowe z przelozona ktora bardzo sie ucieszyla, potem powiedzialam calej reszcie u mnie w dziale

a powiedzialam z dwoch powodow
1) strasznie sie cieszylam i i tak nei bylabym w stanie tego ukryc
2) od jakiegos czasu bylo mi strasznie slabo, z zawrotami glowy az prawie do omdlen - wolalabym aby wiedziali ze trzeba mnie lapac jakby co :)

aha, obowiazkowo wzielam ze soba domowe pierniczki, bo u mnie same lasuchy w dziale
:):):)

Kilka porad prawnych z zakresu kodeksu pracy:
ART 177
§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą
przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy
i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła
zgodę na rozwiązanie umowy.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym nie przekraczającym
jednego miesiąca.
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej
pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu
po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
§ 31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w
celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w
pracy.
§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie
ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości
lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą
pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania
umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego
zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych
przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia,
od którego zależą uprawnienia pracownicze.
§ 5. Przepisy § 1, 2 i 4 stosuje się odpowiednio także do pracownika - ojca wychowującego
dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego.

ARt 177 nie mówi, od jakiego okresu ciąży występuje ochrona prawna, w związku z tym, zgodnie z prawem, jeśli przepis tego nie mówi, interpretuje sie go na korzyść pracownika, co oznacza, ze kobieta jest chroniona od 1 dnia ciąży

Inne tematy z forum

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (32 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...