koszty utrzymania domu a mieszkania

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki posiadają) mówią, abym się dobrze zastanowiła, bo koszt utrzymania takiego domu (do 150m) jest dwukrotnie wyższy, niż mieszkania. Napiszcie proszę, jak to jest w waszym przypadku?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

Re: koszty utrzymania domu a mieszkania

Widać stać ich ;-)

Ale nie chcesz nas przekonać, że do pracy mają dalej niż ty ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie dodałeś że to koszty roczne.... niektórzy mogą się tego nie domyśleć :)

Ja buduję mały domek... ponad 30 lat w blokach w warszawie i trójmieście... dosyć tego!
Piszę blog zamieszczam zdjęcia i wpisuje wszelkie koszty budowy tego domku.

http://z500.pl/plac-budowy/Z7/timeline/191/tablica/Budowa-Wedkarskiego-Zagajnika

A powiedzcie jaka jest minimalna/optymalna powierzchnia działki budowlanej w dzielnicach wzdłuż obwodnicy, czyli na granicy miasta dla domu piętrowego załóżmy 150m2?

Chcę kupić działkę budowlaną na Dąbrowej, Wiczlinie lub Osowej, ale ceny 500 zł za m2 mnie przerażają.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nie jest tak proste jak się wydaje Twojej mamie i siostrze. Jeżeli wybudujesz dom z materiału o niskim wsp przewodzenia ciepła to nie będzie tego problemu. Ich ściany nie są w stanie zatrzymać ciepła wewnątrz domu, natomiast jeżeli zastosujesz beton komórkowy, np Termalica o wsp 0,173 W/m2K to Twój dom będzie dużo tańszy od mieszkania w eksploatacji. Z tego materiału stawia się domy energooszczędne i pasywne.

A podam koszty aktualne na nasze czasy
domek 160m2 + garaż 20m2, rodzinka 2+2
- prąd: ok. 900 zł
- gaz: ok. 3000 zł
Tu komentarz: dom bardzo dobrze docieplony, bardzo dobre okna i to samo kotłownia. Ogrzanie zawsze w domu kosztuje najwięcej więc tu się nie oszczędza przy budowie.
- woda: ok. 1200 zł
- śmieci: 480 zł
- podatek: 330 zł
- ochrona 24h: 600 zł (wg mnie obowiązek)

Tak to wychodzi. Ale plusów domu nie sposób wymienić... To jak porównać golfa do passata kombi. Oba mogą być nowe i wygodne ale przestrzeń i swoboda nieoceniona.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlaczego porownanie jest bledne ?
Gdyz porownujesz mieszkanie 65 do domu 300m :)
Przy metrazu 300m w/g twoich obliczen wyszlo by ca. 700x12= 8400:)
Wiec 60000 tys / 8400 = 7 lat.

Ja mam mieszkanie własnościowe(!) 76 m w Lublinie kupione za gotówkę nie z przydziału w latach osiemdziesiątych przez rodziców.Czynsz 760 zł,plus rachunki za gaz,za prąd...Wychodzi miesięcznie grubo ponad 1200 zł.Mimo ,że "własnościowe" ale gdy nie zapłacę czynszu wyrzucą mnie z niego za pół roku oddając po "amortyzacji lat" 1/10 jego wartości.Czyli mam,jest moje ale...nie moje.Byle naprawa chociażby gniazdka to dodatkowe koszty bo mimo opłat w czynszu za nadzór eksploatacyjny za wszystko muszę płacić fachowcom ze spółdzielni.Pomijając wszystkie zalety (blisko do pracy,szkoły ,przychodni itp mieszkanie w bloku to koszmar.Sąsiadom zwykle wszystko przeszkadza koszty utrzymania rosną z miesiąca na miesiąc.Gdyby nie była to sprawa sentymentalna(w tym mieszkaniu się wychowałem) już dawno myślałbym o budowie domu.Obecnie czekam tylko na kolejną Noworoczną podwyżkę i gdy przyniosą mi do skrzynki pismo o czynszu powyżej 800 zł sprzedam je w cholerę.Działkę już mam,uzbrojoną projekt wybrany ...Tylko DOM daje poczucie bycia na swoim .
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najgorsze co może być to Wspólnota Mieszkaniowa, a już nie daj boże jeśli nie można zmienić Zarządu WM, jak u mnie. Robię wszystko, żeby pójść do domku, jedyny problem to drogie działki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

wszyscy tu piszą o zaletach pompy ciepła. Warto tez spojrzeć na koszt z innej strony. Założenie jej to koszt średnio ca 60.000. W jakim czasie, w porównaniu do mieszkania w bloku, ten koszt się zwróci. Zapewne wiele, wiele lat. Np. w moim przypadku : koszt ogrzewania mieszkania 65 m2, to ok 160 zł miesięcznie czyli rocznie ca 1950 zł 60.000 : 1950 to w przybliżeniu 30 lat. Ta pompa tez jest na prą, za który trzab płacić, poza tym jak zabraknie prądu, nie daj Bóg, to w domu zima. Chyba ze jest kominek alternatywnie, ale ....tak że ....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokładnie :) Mieszkałem w bloku przez jakiś czas i powiem wam że nie ma nic piękniejszego niż swój własny domek. W dzisiejszych czasach jest na prawdę bardzo dużo metod na oszczędzanie energii itd. i różnica wcale nie musi być taka duża. Warto się jednak zastanowić nad małym domkiem niż mieszkaniem w bloku.

Kocio jak tu cisnąć Wspólnotę, jak każdy olewa wszystko, nawet na zebranie chodzi ok 12 osób na 8 klatek razy15 mieszkań:) no powiedzmy, że część to komunalne, a brata to można chyba uciszyć szybciej co niż sąsiada z ujadającym psem:)

poniekąd zależy to od metrażu mieszkania.

Niby opłaty normalne jak na duże miasto ale pytanie czy to się opłaca? Przy jednym dziecku człowiek zaczyna się o wszystko potykać a co dopiero przy dwójce. Nie ma mowy o schowaniu wózka do piwnicy albo trzymaniu na klatce bo ukradną. Co mi więc po tym że mieszkam 8km od pracy jak niedługo zabuduje szafami całe mieszkanie żeby się pomieścić.

Syrenko, ja mieszkam w domu i mamy 3 kondygnacje, i też nie ma tak że jest idealna cisza bo akurat brat się na strychu urządza a że ma pracę zmianową to wiercenie jest o różnych dziwnych porach, nie mamy ciszy nocnej. Sąsiedzi obok mają dwa małe głośne ujadacze i też nie wyłączysz. A swoją wspólnotę za słabo ciśniesz/ciśniecie. Po pierwsze ze wspólnotą rozmawia się na piśmie im więcej was tym lepiej, później grzecznie ale upierdliwie nęka się telefonicznie.U mnie podziałało. w domku też musieliśmy walczyć z gminą rok o budowę drogi bo do tej pory byśmy w błotach grzęźli. W bloku jak ci cukru zabraknie a masz małe dziecko w domu to możesz iść w kapciach do sąsiadki. Czasami lepiej jest w domku a czasem lepiej jest w większym skupisku.

Mieszkam w bloku od 30 lat, ale szczerze mam już dosyć, a zwłaszcza kiedy ma się małe dziecko, z każdego piętra pies wyje albo ktoś wierci i jak ma dziecko spać. Dopiero teraz widzę bardzo dużo minusów mieszkania w bloku. Natomiast jeśli chodzi o wymianę żarówek, jak mówi Kocio że wymienia wspólnota etc. Niestety ale nie można się mojej wspólnoty(1-osobowej na 8 klatek) doprosić zrobienia światła w piwnicy, nie mówiąc już o wytępieniu karaluchów, gdzie Pan od wspólnoty zgodził się wydezynfekować tylko 3 klatki, jakby to karaluchy się nie przemieszczały. Najgorzej jest mieszkać w bloku gdzie jest duzo klatek, większe prawdopodobieństwo zadłuzeń i większość ludzi nie interesuje aby pójść na zebranie Wspólnoty, chodzą stare babcie, które niczego nie zauważają i przytakują przewodniczącemu, który od lat jest ten sam. Jakbym miała działkę to bez mrugnięcia okiem bym się budowała. Musisz samemu dbać o utrzymanie domu, ale to robisz, a w bloku płaci się FR a i tak nic się nie poprawia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zimą czynsze w mieszkaniach są drogie bo wlicza się ogrzewanie. Podatek płacisz rocznie więc 60/12. A reszta zużycia jest w normie. Nie masz drogo. I śmieci też masz w czynszu. Masz noralnie zużycie i opłaty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkam na Gdańskiej Zaspie w 50m2 (2 dorosłych + małe dziecko) od kwietnia 2013 czynsz będzie wynosił 505zł do tego dostałem dopłate za wode 280zł , prąd 80zł/miesięcznie + gaz 50zł/miesięcznie + 59zł podatek, nie wiem czy coś jeszcze ale jak za dwa pokoje to wydaje mi się sporo.

Dokładnie :) ja mieszkałam i w bloku i w domku i szczeże mówiąc to naprawdę trudno jedno z drugim porównać z wielu względów. Latem wolę mieszkać w domku ale zimą to wolałabym mieszkanie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

W Gdańsku ale z pochodzenia Szkot:)))))))))))))))))

Inne tematy z forum

Kredyty na mieszkanie (43 odpowiedzi)

Hey powidzcie mi czy korzystaliście z usług pośredników kredytowych jeżeli tak to jakich...

Ubezpieczenie domku letniskowego/ROD (4 odpowiedzi)

W czasie "zarazy" gwałtownie wzrosło zainteresowanie działkami ROD. Wielu nowych działkowiczów...

budowa domu - koszt (55 odpowiedzi)

Witam, Zamierzam wraz z mężem budować dom w okolicy ok. 50 km od Gdańska. Dom ok. 130 m2 pow....