kredyt

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Czy ktos bral ostatnio moze jakis kredyt hipoteczny?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kredyt

Witaj,
może nie tak bardzo ostatnio ale w sierpniu braliśmy kredyt hipoteczny.
Jak masz jakieś pytania to pisz śmiało.
Pozdrawiam
Effcia

my bierzemy ale jeszcze nie wiemy gdzie
jutro spotkanie z doradca kredytowym

effcia.. mozesz dac kilka rad na co uwazac...przy umowie? w jakim banku braliscie? ile czekaliscie na decyzje?

My mamy kredyt w GE Money Bank dla nas mieli w owym czasie najkorzystniejszą ofertę.
Czekaliśmy na decyzje 7 dni(samą umowę podpisaliśmy po 3 tygodniach-brak naszego czasu).Zależało nam na czasie bo musieliśmy już swoja ratę dla dewelopera wpłacić.
Niestety w umowie nie mieliśmy za dużo do powiedzenia:/
Sprawdzałam ją u prawnika i wszystko było oki bez żadnych niedozwolonych klauzul.
Dla na najważniejsze było możliwość spłaty dużej części kredytu w niedługim czasie bez płacenia prowizji za szybszą spłatę.
Dodatkowo na plus w GE jest to że masz konto dodatkowe na które spłacasz swoje nadwyżki finansowe(spłacasz wtedy sam kredyt bez odsetek).
Dobrze jest się wybrać do kilku doradców finansowych.
Effcia

my wlasnie wypisalismy wniosek w mbanku... dobrze ze w sumie poszliscie do prawnika sprawdzic tą umowę.. mam kilku znajomych ale moze wybiore sie do jakiegos specjalisty...zeby sprawdzic przed podpisaniem...

Dokładnie lepiej mieć pewność że przez najbliższe 30 lat spłacania będzie wszystko dobrze.

racja ;-) mi sie tak wydaje ze w tych bankach to wsz. jest mniej wiecej podobnie... mozna oczywiscie negocjowac pozniej marze itp. ale i tak pozniej jak sie rozlozone to na 30 lat czy nawet 45 lat ... nie odczuje sie tego zbytnio.... jest duzo plusow i minusow... ale chyba najwazniejszy plus , wlasny dach nad glową...zawsze jest jakis strach ale jestem dobrej nadzieji

Właśnie własne M. jest ogromną motywacją w załatwianiu papierów.
My kompletowaliśmy papierki z pracy przez 3 tyg(ciągłe problemy z księgową),na szczęście dokumentacje budowlaną i wszystkie papiery gruntowe i deweloperskie dał nam deweloper, więc z tym nie było problemu.

effcia a gdzie kupujecie mieszkanko?
jak chcesz to mozesz na e-maila

my wczoraj złożyliśmy wniosek w Nordei, dla nas tam był najkorzystniejszy, w GE Money oferta była znacznie gorsza

a jakie macie doświadczenie z milenium maja dosyć okazyjne te kredyty??

Najlepiej sprawdź u doradcy w expanderze lub open finance

co doradcy oferują tylko oferty bankowe tylko tych bankow z ktorymi maja umowe.. jak chcialam zeby porownali inny bank przykladowy to juz nie chceli... oni tez musza miec na tym jakies pieniadze...

no na pewno pewnien procencik do nich trafia
harytatywnie raczej nie pracują:)
na pewno trzeba sprawdzić czy istnieje możliwość wcześniejszej spłaty kredytu i czy to nie grozi finansowymi konsekwencjami

Nam zaproponowali 4 banki u każdego z doradców 2 się pokrywały.
Również obsługa bankowa naszego dewelopera nam zaproponowała 4 banki i u wszytskich ten sam był dla nas najkorzystniejszy

effcia odpisalam ci!!!

Masz wiadomość:)

Millenium ma ciekawą ofertę dla osób chcących kompleksowo ;) kupić działkę, wybudowac dom i go urządzić

hej! ja własnie z mezem biore kredy, został nam przyznany, teraz tylko podpisy i ubezpieczenie

A W JAKIM BANKU?

raiffeisen bank

tak jestem w trakcie... i nie pytaj... głowa mała :-)

beata.tr co do kredytu na budowe domu w millenium, Ty bralas u nich? Masz jakies doswiadczenie?

Rija, jeżeli kupimy działkę już uzbrojoną i z warunkami zabudowy to sie zdecydujemy na kredyt w Millenium. Mają tam opcję, że finansują najpierw działkę, a potem, jeżeli dostarczysz pozwolenie na budowę po maks. 3 miesiącach, to dostajesz transze na budowę. W sam raz dla nas :)

dokładnie finansują zakup działki
bo jest opcja że możesz kupic działke 50 na 50 część ty częśc oni ale to na samą działkę:)
ale i kompleksowo jak pisała beatka

A jakie oprocentowanie? Orientujecie sie?

Rija, ja na pamięć się nie uczyłam tego, więc teraz Ci nie powiem :)
Ale ale... symulacja przykładowa: 200.000 zł na 35 lat we frankach i przy tym rata wychodziła ok. 820 czy 850 zł..

Potem poszukam notatek...

oo beata ale to już po negoscjacjach bo ja sobie zrobisz na ich symulatorze to troszkę więcej wychodzi ok 1100 w zł

na symulatorach internetowych zawsze wychodzą nieziemskie sumy :)trzeba indywidualnie!!!

powiem ci że wolę widzieć wyższą sumę a potem być mile zaskoczona niższą:)

Dziewczyny, odswieżam wątek, bo potrzebuję rady:) Chcemy wziąć kredyt w Santander Consumer Bank na zakup mieszkania bez własnego wkładu. Może któraś z Was brała kredyt w tym banku i może wyrazić swoją opinię??? Będę wdzięczna:)

nie brałam w tym banku kredytu tylko w Multi i to jeszcze w tym miesiącu :-).... i powiem ci że nie jest ważne w którym banku weźmiesz... bo formalności wloką się w nieskończoność.... nam doradca kredytowy polecił MultiBank bo mają niskie oprocentowanie, marże, darmowe przewalutowania....

Czemu akurat chcesz brać tam kredyt? Jeśli moge spytać?

Millenium...
Rok temu kupno mieszkania bez wkładu opłacało się najbardziej w mbanku.

SantanderConsumer.. Osobiście nie mam do czynienia, ale słyszałam, że luldzie są zadowoleni. Ale nie mogę nic więcej powiedzieć, bo nie znam konkrentnych argumentów.

MOze na forum.murator.pl poszukasz? Tam ludzie piszą o różnych bankach i doświadczeniach z kredytami...

Byłam w Milenium i w mBanku sprawdzałam , ale najkorzystniejszą ofertę dostałam właśnie w Santanderze i dlatego. Troszkę się tylko martwię tym, że to nieznany bank...

Dzięki wielkie:) Zaraz zerknę na to forum. Pozdr.

Już gdzieś pisałam... W szkole pewien profesor uczył nas, że inwestuje się pieniądze w starym renomowanym banku, a kredyty i pożyczki zaciąga w nowych, niepewnych :) Mogą nawet upaść, byleby po wypłaceniu ostatniej transzy :)

z tego co wiem... to moja koleżanka która udiela kredytów ma między innymi ten bank w ofercie więc chyba on się nie musi reklamować :-).... co przemawia na jego korzyść ;-)....

nie martw się to że bank nie jest reklamowany w mediach nie świadczy że jest zły....

Eeech, ja to straszna panikara jestem:( Dobrze, że Mąż to niepoprawny optymista:) Mam nadzieję, że będzie ok. I wielkie dzięki za rady. Wiedziałam, że na Was można liczyć!!!

nie masz sie czym przejmowac, nam doradca polecal millennium i bgz, a jak sama pochodzilam to najlepsza oferte dostalam w NORDEI (zrobilam tabelke i wszystkie oferty porownalam), wczoraj podpisalam umowe, teraz moge tylko czekac az wybuduja mi mieszkanie

ja brałamam w raiffeisen bank
chyba jako jedyna na forum :)

ja mialam tam nie za ciekawa oferte

a my mbank i narazie mamy za 4 dni otrzymac decyzje... wiec to dobry czas, dlugo sie to nie ciagnie u nich i jakos sprawnie... mysle ze we wsz. bankach raty są mniej wiecej rowne... a tylki liczy sie np ze w niektorych nie licza sobie za przewalutowanie za szybsza splate itp.

pozdrawiam wsz. kredytobiorcow

ja nie place własnie za przewalutowanie

no to i dobrze... chyba tylko te dwa nasze banki to oferuja, wg. specjalistow do 2010 roku jeszcze we franku trzeba trzymac..

ja czytałam ,ze na dłuzsy okres niz 10 lat frank sie bardziej oplaca niz zlotowka.

ale trzeba pamietac,ze nawet jesli sie nie placi za przewalutowanie, to kosztuje zmiana wpisu do ksiag, ale to 200 zl na 1 ksiege tylko

ale ja mowie o pronozach... ile jeszcze zalecaja trzymanie calego kredytu we frankach

tak naprawde prognoz jest kilka
i trudno cokolwiek jednoznacznie powiedziec
ale mysle,ze raczej nam nie grozi przewalutowanie i jeszcze przez kilka-kilkanascie lat bedzie warto trzymac kredyt we frankch

;-)

lola 123 ja ma kredyt we frankach w Santanderze i nie narzekam, zostało mi tylko 29 lat spłaty (ha ha ha), ale poszło szybko, sprawnie i bez bólu, rat nie mam duzych. Ogólnie jestem jak najbardziej zadwolona, po prostu nie ma jak na razie żadnego minusa co do obsługi w banku, aby powiedzieć o nich cos negatywnego tez nie mogę. Polecam szerze.

A co do Banku, to nie jest to nowy bank, ale jest to jeden z największych banków Światowych, pochodzenia hiszpańskiego, więc jego upadku nie nalezy sie obawiać. A jesli ktoś chce więcej historii o banku, to zapraszam na stronę internetowa - www.ptf.pl . Sorry, ale leczą mnie teksty, że ten bak jest niepewny.

No ja obawiałam się tego, że tan bank jest mało znany, a nie niepewny:) Ale dzięki za info ( to znaczy, że już rok spłaty masz z głowy:).
Ja właśnie zaczęłam załatwianie formalności... Mam nadzieję, że to przeżyję i pójdzie mi dość gładko.
Pozdrawiam:)

lola 123 spokojnie,mi kredyt przyznali 1,5 tygodnia, po tym jak złozyłam tam wniosek. Na razie rok spokojnej spłaty za mną, frank nie szaleje i nasze raty nie sa wygórowane, ale mieszaknie mamy własne

pozdrawiam

ktos bral w pko?

My mamy kredyt hipoteczny w Santander Consumer Bank na dwa lata, zostało tylko półtorej. Nie narzekam, zbyt dużo więcej to nie wyszło a jak dostarczylismy akt własności ziemi to zwolnili nam jakieś ubezpieczenie czyli 320 zł mniej z jednej raty, zawsze to coś :) niedługo będziemy brali u nich na budowę domu i chcemy negocjować by nie płacić kolejnej prowizji

Inne tematy z forum

test PAPP-a czy robiłyście? (237 odpowiedzi)

Dziewczyny wczoraj byłam na USG przezierności karczku i badanie wyszło ok, ale dr Doering...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...